DAS BLOG - Közélet Kultúra Kritika (de Győrffy Miklóst itt ne keressék!)

Csucsu - REFLUX

Csucsu - REFLUX

Darth Vader felejthetetlen apasági teszt-coming outja

2015. április 17. - csunderlik.péter

vader.jpgJön az új Star Wars-epizód, úgyhogy fel is idézzük Darth Vader-felejthetetlen apasági teszt-coming outját, amelyet negyedik helyen választottunk be a nyolcvanas évek emblematikus pillanatai közé. Meglepte, amikor megtudta, hogy George Michael homoszexuális? Amikor Kaszparov legyőzte Karpovot? Szorozza meg ezeket a döbbeneteket ezerrel, és még mindig a közelében sem lesz annak, amit Darth Vader bejelentésekor érzett az a generáció, amelyet telibe kapott a Csillagok háborúja, és ezért rendületlenül próbálta pusztán a gondolataival szájához emelni a menzás ivólevet.

Pedig tenni kellett volna, nem próbálni. Ki ne emlékezne arra a sokkoló fordulatra, mikor Luke Skywalker megtudta, hogy a légzőszervi megbetegedéstől szenvedő sötét nagyúr a halottnak hitt édesapa. Be kellett dobnunk egy Wick Atemfreit, hogy magunkhoz térjünk. A „Luke, én vagyok az apád” a világ egyik legtöbbször citált mondata lett, talán nem túlzás kijelenteni, hogy megelőzte Jahve réges-régi „Vagyok, aki vagyok”-ját és a Halálosztó „Még visszatérek”-jét.

A korszakos szállóige a Star Wars-szárnyasoltár középső darabjában, az 1980-as Birodalom visszavágban hangzik el, melyben a Galaktikus Birodalom operatív vezetője, amolyan gyulája, Darth Vader, és a szakrális Császár, akiről már csak a forgalmi vizsgabiztosok állandó tartozéka, az elsötétített Jaruzelski-szemüveghiányzik, hogy még félelmetesebb legyen, mindent megtesznek a lázadók felkutatásáért. Mert ha azok győznek, akkor „az anarchia, a káosz és a fehérterror fog uralkodni”, és talán nem a Közgépet bízzák meg az új Halálcsillag felépítésével. De ebben a részben tűnik föl az alkoholista matektanárokról mintázott Yoda, gurul előtérbe a héderező közveszélyes munkakerülőként füttyentgető R2D2, és ekkorra szaporodnak el a rozmárarcú lények is a lázadók vezérkarában, nyilván norvégok.

Fontos megjegyezni, hogy Darth Vader - aki úgy hitt az erőben, mint Tisza István, és lézerkarddal csapott szét a civilszervezetek között - a „módosítottam az egyezségünket, és örüljön, hogy csak ennyivel” kijelentésével harminc évvel ezelőtt megelőlegezte a mobilszolgáltatók havonta küldött tájékoztató sms-eit és az orbáni különadókat. De mi most erre a katartikus pillanatra emlékezünk, amelynek sokkoló élményét még azt sem tudta elrontani, ha a fahangú narrátorral néztük széjjelcsíkozott másolt kazin.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsuka.blog.hu/api/trackback/id/tr757375528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samu bá · http://ahetpecseteskonyv.blogspot.hu/ 2015.04.21. 15:50:53

Fiam!

Fogadj örökbe!
(De ne a test nedveinek útján,
men akkó legyen apád a Simlicska)

Jó lenne landolnod a reality Vérmezején - mióta K. Béla megpattant onnan a Szentkoronával meg a hegyikristály jogarral, azóta nem landolt ott senki -:

Göthös nemzeted vezetőicskéinek
Soha, De SOHA a megveszekedett történelmi valótlanságban
Sem vala lézer szablyája.
Na jó, azt az egy Attilátokat leszámitolva,
Aki aszót veszített Pál apostol ellenében,
Men annak pengéje delejesebb vótt.

Há nehogy mán egy ilyen neokonzervatív eszme mentén gomboljuk újra a díszmagyarunkat!
Há nehogy mán Ungváry Krisztián leesett állát nekem kejjen visszaplasztikázni!
Há hol vóttá Te végvári vitéz? Zalaegerszegen?Kalocsán?
Micsoda: fel voltál mentve a hadfiúi kötelezettségek alól, s nem csak Te?
Akkó Nektek bármit be lehet adni, men asse tudjátok, hogyan eszik a gyíkhúst!

Fiam, annyit mondok csak, valakik nagyon szeretnének átba... Titeket egy zárlatos lézerkarddal...

Na Fiam, letesteltelek, elmondhatod, hogy apád is csak egy G!
süti beállítások módosítása