DAS BLOG - Közélet Kultúra Kritika (de Győrffy Miklóst itt ne keressék!)

Csucsu - REFLUX

Csucsu - REFLUX

Sisi, a magyarok boldogtalan és bulimiás királynéja

2014. április 24. - csunderlik.péter

160 éve, 1854. április 24-én kötött házasságot a már hat éve uralkodó, de még mindig csak huszonhárom éves fess Ferenc József a legendásan szép, bajor Wittelsbach Erzsébettel, vagyis a minden nagymama és a magyarok által különösen kedvelt Sisivel. Bemutatást nem igényel a királyné, hiszen mindenki látta már a minden karácsonykor levetített gigaemlékművel felérő életrajzi filmet, az 1955-ös Sissit az elbűvölő és tragikus sorsú Rommy Schneiderrel a főszerepben.

Ferenc József Erzsébet.jpg


De érdemes kitérni Sisi magyarországi kultuszára, amelyet Gerő András elég jól összefoglal a 19-20. századi magyarországi kultuszokról és szimbolikus politikáról szóló Képzelt történelem című kötetében. Sisit csak úgy emlegették egykor és ma is, hogy "a magyarok királynéja", mivel Bécs helyett sokkal szívesebben tartózkodott hazánkban. Sokszor idézik Sisi azon kapcsoskönyvbejegyzés-őszinteségű felsóhajtását, miszerint Magyarországon - esetében ez leginkább Gödöllőt jelentette - "igazán szabadnak érezheti magát". Emiatt a köztudat úgy tartja számon, hogy Sisi roppantul szerette a magyarokat.

Fájdalom, Sisi életében leginkább csak egy magyart szeretett, Andrássy Gyula grófot - a mai napig tartja magát a pletyka, hogy a "szép akasztott" Andrássy valójában az 1868-ban született Mária Valéria igazi apja, nem a császár -, egyébként Sisi nem tulajdonított megkülönböztetett figyelmet a szeretetet és a futballsikereket mindennél jobban óhajtó népünknek.

Sissi agár.jpgMagyarországot - vagyis leginkább Gödöllőt - sem önmagáért szerette, hanem mert itt távol lehetett férjétől, Ferenc Józseftől és különösen az életét megkeserítő anyósától, Zsófia főhercegnőtől. Zsófia főhercegnő ugyanis úgy terrorizálta Sisit, mint Magdi anyus Nádor Kingát a Barátok köztben.

Ferenc Józseftől pedig hamar elhidegült Sisi, mivel az uralkodó sokkal jobban érezte magát egyenruhában a dolgozószobában, mint alsónadrágban a hálószobában.

Házasságuk legendásan boldogtalan volt, tudjuk meg Brigitte Hamann Erzsébet-monográfiájából, ezért menekült Sisi Gödöllőre, ahol magányában mindenféle hobbikat űzött: agarászott, írogatott, költőnő akart lenni, később műlovarnő, de lehet, hogy fordítva. Ámultak a nemesek és a pórok egyaránt, amikor Sisi feszes rucijában kilovagolt.

Kényszeresen meg akarta őrizni szép alakját, ezért bulimiás lett. A sok hányás azonban szétmarta a szép királyné fogsorát, emiatt nem is mosolygott társaságban.

 

A magánéleti mélypontjára akkor jutott Sisi, amikor fia, Rudolf trónörökös 1889-ben öngyilkos lett. Tulajdonképpen már megváltás volt a királynénak a halál, amikor egy eszeveszett merénylő 1898-ban leszúrta Genfben. 

Szokás szerint ekkor is távol volt férjétől.

Akar többet tudni? Kövesse a Page Not Found történelmi stúdióblogot!

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsuka.blog.hu/api/trackback/id/tr46082501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LV426 (törölt) 2014.04.25. 13:22:20

alpári stílusod van posztíró!
Mellesleg nézd meg Mária Valéria fennmaradt portréit és hasonlítsd össze Ferenc József fiatalkori képeivel, no meg persze Andrássyéval is. Meg fogsz lepődni tudatlan barátom.

Hozzáteszem, bár Mária Valériát a "magyar gyermeknek" nevezték és jól tudott magyarul, mi több Magyarországon született, amikor megtudta a pletykákat, miszerint ő Andrássy lánya lenne, elhagyta Magyarországot és soha többet nem szólalt meg magyarul. Csak úgy mint Sissy.
Sissy ahogy Mária Valéria férjhez ment, szintén elhagyta Gödöllőt és az országot és nem jött többé vissza. Görögországban, Korfun, Madeirán, Svájcban és Angliában időzött. Szóval ha már ilyen posztot írsz, legalább néznél utána...

zizi77 2014.04.25. 14:19:29

Amúgy a bulimia nem a nagy zabálás utáni hánytatást jelenti? Mivel Sissy képes volt egész nap 1 kifacsart narancs levén tengődni, én inkább anorexiásnak gondolnám(azok is hánytatják magukat).
Egyébként a foga eleve nem volt szép, de nem a hányástól ment tönkre, hanem mert a kedves férje összevakart valami nemibetegséget, amit átadott neki. Ebben az időben valami higany származékkal kezelték, és attól mentek tönkre a fogai. Egyébként Ferenc József egyik szeretőjét Ő maga szervezte be, 1akkor éppen menő színésznő személyében. De a betegséget a fronton szedte össze állítólag valami futó kalandból(Katona Tamás kutatásai alapján).

Pirosszka79 2014.04.25. 14:24:47

Rendkívül felületes írás.

_Molly 2014.04.25. 17:57:11

@LV426:

Na, azért Andrássy-t sem kell félteni, nem zörög a haraszt...
Történelmileg köztudott, hogy Laborfalvy Róza lányának tőle született házasságon kívüli gyereke, akit aztán Jókai saját lányaként fogadott örökbe. Ez a kislány, a "harmadik Róza" lett később a festő Feszty Árpád felesége. (Életében egyetlen egyszer - már asszonykorában - adódott lehetősége találkozni az igazi apjával, és nagy csalódást okozott számára, hogy a férfi mennyire közömbösen viselkedett vele.)

Anonimama 2014.04.25. 18:54:37

"A sok hányás azonban szétmarta a szép királyné fogsorát"

Anyám, borogass... :)))

Ahogy zizi77 is írta, annak a bizonyos nemi betegségnek a higannyal való kezelésétől mentek tönkre a fogai. A szakirodalom szerint ez a kankó (vagy más néven tripper, gonorrhea) volt, és Ferenc József a solferinói csatában szedte össze valami futó kalandból, majd fertőzte meg Sissit. (Akkoriban minden bakteriális eredetű nemi betegséget higannyal kezeltek.)

pánk floyd 2014.04.27. 08:53:52

"egyébként Sissi nem tulajdonított megkülönböztetett figyelmet a szeretetet és a futballsikereket mindennél jobban óhajtó népünknek."

Hol volt akkor még futball, már ne haragudj? Max angliában nyomatták páran azon kívűl még híre-hamva sem volt!

"Gödöllőt - sem önmagáért szerette, hanem mert itt távol lehetett férjétől, Ferenc Józseftől"

Ja hogy csak arról van szó, hogy rúgjunk egyet megint a magyarokba, nehogy már azt higgyék hogy itt valaki is szeretheti önmagáért ezt az országot! A szokásos balliberó újságírás periférikus területei.Mintha egy tematikus sorozat lenne amiben István királytól kezdve minden magyar mítoszt nevetségessé kell tenni. Csak az alpári stílus és tudatlanság mőgül kilóg a lóláb.. Nem mintha egyébként Sissi érdekelt volna egy cseppet is..

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2014.04.27. 12:23:51

@pánk floyd: "Hol volt akkor még futball, már ne haragudj?"

Kedves Pánk Floyd, ez a Page not found-koncepció lényege, a fikciót keverjük a történelemmel, a múltat a jelennel. Oscar Wilde így találkozhat írásainkban a Trainspotting Begbie-jével.

cspg.nolblog.hu/

pánk floyd 2014.04.27. 12:59:54

Ja, bocs nem tudtam.. Akkor valami erősebb képpel is operálhattál volna, pl- A múlt héten, mikor Kun Bélával söröztünk, megsúgta az igazságot Sissi magyargyűlöletével kapcsolatban. Őmaga sztorit egyébként Joe Bidentől hallotta, akik lehallgatják a habsburg királyi családot is..

hebab 2014.04.27. 16:04:27

Sisi.
nem Sissi, és pláne nem Sissy. (bár mindkettő használatos valóban, de tévesen.)

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2014.04.28. 13:10:45

@hebab: Köszönöm. Valamiért a film címe égett bele az agyamba.
süti beállítások módosítása