DAS BLOG - Közélet Kultúra Kritika (de Győrffy Miklóst itt ne keressék!)

Csucsu - REFLUX

Csucsu - REFLUX

Csunderlik Filmlexikon A-ZS: Kánikulai délután

2013. július 30. - csunderlik.péter

Hollywood legbátrabb rendezőjének, a legjobb értelemben vett politikus Sidney Lumetnek 1975-ös klasszikusa a Kánikulai délután. Bármennyire is hihetetlen, de az erősen médiakritikus, abszurd tragikomédia egy nem sokkal korábban megtörtént, félresikerült bankrablás történetét dolgozza föl. Biszexuális bankrablóként láthatjuk benne a főhős Sonny Wortzikot alakító Al Pacinót. Ha egymás után megnézzük A sebhelyesarcú tesztoszteron-macsó, köpködő Tony Montanaját, a Keresztapa hideg és kegyetlen Michael Corleonéját és a Kánikulai délután meleg és lágy Sonny Wortzikját, akkor nem lehet kétségünk, hogy Al Pacino az egyik legnagyobb színész, aki valaha élt, bárkit el tud játszani, szóval nemcsak egy arca van, mint Steven Seagalnak vagy Ryan Gosslingnak.

Sonny Wortziknak nem félóra luxuslimóra, hanem transzvesztita "férje"/"felesége" átoperálására kellenek a dollárezrek: a romantikus főhős fegyvertársát, a vietnami veterán Salt pedig John Cazale, a Keresztapa véleményes hajú Fredója hozza. Wortziknak van Salt mellett egy korábbi, hagyományos értelemben vett házassága is, szóval Sonny Wortzik bigamista. Vagyis kétszeresen sem KDNP-kompatibilis a film.

Pacino Cazale.jpg

 

 

 

 

 

 

 


Mindketten lenyűgözően alakítanak, de persze Al Pacino viszi a prímet az érzelmi hullámzásaival: lágyabb túszejtőt el se lehet képzelni, ugyanakkor a rendőrök előtt, a kamerák kereszttüzében valóságos forradalmárrá lényegül át, az önérzetes páriák Che Guevarájává. Sonny Wortzik for president!

Al Pacino Dog day.jpg

Itt már sejti, hogy kurva élet és lófasz van.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


A bankrabló főhős hullámzásait egészen közelről követi, már-már a meredt szemű Pacino arcába mászik Lumet operatőrének tolakodó kamerája, különösen a telefonálásoknál, pedig amúgy is minden baja van a dögmelegben. Megérintő film, kilátás nélkül, amellyel legalább a film felétől Sonny Wortzik is tisztában van: „Én csak azt szeretném, ha valaki kinyír, azért tegye, mert utál, nem azért, mert ez a dolga.”

Ki más is szerezhette volna a Kánikulai délután zenéjét, mint Elton John. De nyugalom, ebben a filmben úgy durrannak szét váratlanul a fejek, mint rózsaszín lufik az árusnál egy kánikulai délutánon.

Dog Day poszter.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kánikulai délután (Dog Day Afternoon)
Színes, magyarul beszélő amerikai krimi, 125 perc, 1975

Rendező: Sidney Lumet
Főszereplők: Al Pacino, John Cazale, Charles Durning

Csunderlik Filmlexikon a Facebookon

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsuka.blog.hu/api/trackback/id/tr515433674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása