DAS BLOG - Közélet Kultúra Kritika (de Győrffy Miklóst itt ne keressék!)

Csucsu - REFLUX

Csucsu - REFLUX

Kedves Olvasó!

2008. május 21. - csunderlik.péter

Induktív írás következik. Aztán mindenki vonja le a maga tanulságát.

Este miután megnéztem a Barátok Közt-öt, és kellemesen kigyűlölködtem magam, hová hanyatlik a világ, hogy ez a piperkőc vállalkozó, bájgúnár Patrik most már mindkét szingli nőt hódoltatja a Mátyás téren, míg én mióta már csak árnyékbokszolok; megcsináltam a vacsorámat, csécsi szalonnás melegszendvicset, majd bedobtam rá egy vaníliás fehérjefröccsöt. Háromnegyed tíz volt.

Ekkor bevillant, hogy éjszakára borzalmasan unalmas és kiábrándító tanulnivalót jegyeztem elő, hát kéne venni valamit, amitől elviselhető. Még szerencse, hogy tízig nyitva van alattunk a Coop. Tavaly ilyenkor még Honi volt, és ott lehetett kapni a környék legjobb szotyoláját. Aztán jött az új tulaj, az eladó fiatalembert lecserélték morcos csajokra, az újságos állványon a pornólapokra visszakerült a gyári nejlontasak.

Gyorsan lefutottam, tíz perc lehetett még zárásig, mikor benyitottam. Az egyik csaj éppen felmosott, de már a bejáratnál tartott, valószínűleg már háromnegyed tíz előtt elkezdhette, a másik meg a kasszánál pénzt számolt. Menten úgy néztek rám, mint templomban a nénik a használt kotonra. Azt a leírhatatlan utálatot, ami kiült az arcukra, hogy én, a kedves vevő, nem átallok tíz perccel zárás előtt bejönni vásárolni, és ezzel feltartom őket, mikor hátul már biztos várja őket egy gizda lovag, ki harsány „úúú, gecc” kiáltásokat hallatva türelmetlenül kigyózik kamerás mobilján.

 

 

-          Ööö. Helló. Mi van, már zártok? – kérdeztem elbizonytalanodva, mert az nálam könnyen jön.

-          Igen – így a felmosó.

-          De még nincs tíz – szólt ki belőlem a mindenkiben szunnyadó Morvai Krisztina.

-          Mit akarsz venni? – kérdezte szintén a takarító senkihelyettes, mintha nem lenne mindegy, hogy szőlőcukrot vagy Bánfi hajszeszt dobok be a kosaramba. Jó, a disznósajtot már biztos arcátlan provokációnak vennék, mikor a hentesárunál már fél tízkor mindent összecsomagolhattak.

-          Light kólát, vörösbort és Lottó szeletet.

-          Na jó, de gyorsan! – utasított hányingerrel birkózva a pénzszámláló kasszás.

 

Bassza meg, mintha ők tennének szívességet, ha kiszolgálnak a rohadt boltban, amikor azért kapják a fizetésüket, hogy este tízig ott legyenek és mosolyogjanak a vevőre.

Persze ez akkor nem fakadt ki belőlem, mert a nafta minél gyorsabb beszerzésének zsigeri ösztöne elnyomta a kitüremkedő hörgeményt, megvettem a túlélőcsomagot, de az utánam egy perccel betoppanó úr már az utálkozó kérdésekre inkább sarkon fordult, és máshol vette meg a cigarettáját. Könnyű neki, mert annak kötött ára van, míg én a szemközti éjjelnappaliban kétszer annyit fizettem volna, ha fellázadok a bunkóságon.

Pedig tán nekem is azt kellett volna. Milán barátom unokaöccse, Gergő, aki legendás bunyós, és legalább egy fogát havonta letöri a reális erőviszonyokkal frontálisan ütköző igazságérzet, biztos kikérte volna a panaszkönyvet. Aztán amikor egyszer egy balatonfenyvesi csemegebajszos kocsmáros nem akarta kihozni és inkább megalázóan beszólva hazatessékelte, akkor az első reakciója az volt, hogy „megyek a nyaralóba benzinért, és felgyújtom ezt a kurva csehót.” Alig tudtuk lebeszélni. Van szíve, no. Fogyasztói öntudat. Civil kurázsi. Hehe.

A boltok értünk vannak, a közért, ugye. Hadd ne citáljam ide a Szomszédokból Lenke nénit egy záró monológra. Nincs teljes foglalkoztatottság, az eladókat bármikor le lehet cserélni. Ha már a családi vállalkozások, a szatócsüzletek ideje lejárt. Ha egy egyetemi vizsgára olyan pofákat vágva mennék be, ahogy ma engem fogadtak, rögtön kivágnának. Ezzel tisztában kéne lenni, és úgyis kéne viselkedni.

Ezt sokan tudják is. Nem ismerek embert, akivel kínai büfében/üzletben bunkóztak volna, mindig mosolyognak a sárga eladók. Ezért nem érdekel, hogy jajj, bejönnek ezek a kínaiak árulni, és akkor így meg úgy, meg a nemzetvédelem. Inkább egy mosolygó kínai, mint egy bunkó magyar. Persze a magyar is mosolyogna, ha mindig attól kéne félnie, egy feljelentésre mikor csap le rá a Merkúr-kommandó. (Vajon az a magyar diák is pofákat vág, aki nagy nehezen eladó lett Angliában?)

És ez arra is igaz, amikor felhívásokkal bombáznak, hogy ne vásároljak a CBA-ban, mert a Lázár fivérek gój motorosok. Kit érdekel? Aki ilyen alapon áll, akkor ne egyen vajkaramellát, mert az meg Hitler kedvence volt. Ha egyszer a halrudacska a CBA-ban a legjobb ár/érték arányban. És ott még sose parasztkodtak velem. Kapitalizmus van, ahol az üzleteket a Kedves Vásárlók tartják fenn.

Egyébként meg te, te faszfej olvasó, ne merjél rosszat kommentelni, meg pofákat vágni, ha nem tetszik ez a szösszenet, bárki is vagy. Örüljél, ha egyáltalán megengedem, hogy betérhetsz ide. Vedd megtiszteltetésnek.

Hisz ezt tanulhattam ma az eladóktól.

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsuka.blog.hu/api/trackback/id/tr32479870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsirparaszt/színesfémérdekelt megélhetési buckalak 2008.05.21. 08:04:23

Nem is vagyok kedves. Nem is vagyok faszfej.
Szotyit meg olyat vegyél, hogy piros, mókus van rajta, meg a Liza Kft. gyártja. Van baszott nagy zacskós kiszerelés is. Vagy ha XY-Loki meccs van arrafelé, Lulu bácsi biztosan árul szotyit a környéken. Ősi szotyis família, abszolút megbízható termék.

Herr 2008.05.21. 10:58:29

nem szabad pofákat vágni és lefikázni? - akkor inkább: NO COMMENT!


B.

pepe 2008.05.21. 12:17:12

Egyetértek a cikkel,de a másik oldalt volt szerencsém kiprobálni a Lehel piacon mikor ott mérgeztem a kifliket.
Ha a vevö ember számba vesz,akkor kutyakötelességem kedvesen és szinvonalasan bármikor kiszolgálni pl.: zárás elött pár perccel.
Sajnos ez in vivo nem müködik,a fövárosban nemhogy normálisan,de volt rá példa,hogy emberileg nem vettek figyelembe.és nem alázatos közeledés értek a norma alatt.Ha egész nap szét alázák az arcod estére már az 1 hónapos kis babát se tudod kedvesen kiszolgálni

Clinophobia 2008.05.21. 14:41:05

Én is egyetértek a cikkel, ugyanis minden nap, még nap közben is, nemhogy zárás előtt mennék be a koszos sarki Spárba és a kasszás úgy néz rám, hogy attól még a friss tej is megsavanyodik, ráadásul mindig talál okot, hogy belém kössön. Egyedül a húspultnál álló nő tud mosolyogni, de az is csak azért, mert kb egy éve kitartóan mosolygok rá és udvariasan beszélek vele, azelőtt ő is olyan volt, mint aki komplett aluljárói stresszhelyzetben leledzik.

Hendrick 2008.05.21. 15:13:54

Én megértem ezt a problémát. Kellemetlen mikor bunkóznak velünk az üzletekben. Egyszer egy éjjel-nappaliban azt hitték külföldi vagyok mert fájt a torkom és érdekesen köszöntem, a terepruhás ügyeletes Rambo mindjárt tett is valami filozófikus kommentet...Legszivesebben elküdtem volna a jó...anyjába a 160 centis kis pökhendit.

Ugyanakkor nekem történetesen van kereskedelmi végzettségem.
Pénz nuku, tizedrangú emberként kezelnek, mindenki egyetért abban hogy ez nem szakma, ez amolyan csicskaság, és rajtad veri le a hülye hülyeséget, az öltönyös tapló geci veled szemben érzi magát Rockefellernek...

Dolgozz boltban két hétig és utálni fogod az emberiséget.....

rettentó 2008.05.21. 16:54:25

Én azt bírom, amikor pl. egy kisebb könyvesboltban vagy az újságárusnál (Relay) csak nézelődök, és megkérdezik, mit szeretnék. Egyszer túl sokat nézelődtem a könyvesboltban és úgy kérdezték, mintha lopni akarnék. Hozzá kéne már szokni, hogy majd én, a fogyaztó választok.

Vic · http://redmatyi.blog.hu 2008.05.22. 13:54:47

Bizony, a pult másik oldalán sem könnyű!

wynarsky1 2008.05.22. 14:26:24

jó cikk, vannak ilyen felszolgálók is, akik már akkor hánynak, ha beteszed a lábad az éttermbe...
nem tudom, mit hisznek, miből van nekik fizetésük???
egyszer meg véletlen betértem egy üzletbe, ahol nem vittem kosarat. mert a bejáratnál nem volt, kutatni meg nem volt időm, mert csak egy bizonyos fajta ital akartam venni, ami még csak nem is olcsó..a bizt. őr folyamatosan követett, nézett, erre kimentem, leszartam, hogy késésben vagyok, vettem egy másik boltban anyagot, megtartottam a számlát, bemutattam a pultnál a máshol vásárolt terméket, aztán odamentem kosárral azőrhöz, megkérdeztem van itt ilyen?mire megmutatta, hol van, én meg mondtam, köszönöm csak azára érdekelt, mert már megvettem:)))
azt hittem megver, de aztán mégsem.hogy jön ez ide???sehogy, igazad van Péter:)))

rettentó 2008.05.22. 14:53:44

Én is ügyfelekkel dolgozok, a feleségem könyvtáros. Rengeteg az őrült, azt hiszem, főleg Budapesten. Tényleg nem könnyű a másik oldalon lenni, de a nyitvatartás akkor is nyitvatartás.

Takács Noémi B. 2008.05.23. 21:06:52

Ajjajjjj! Bizony ez kis hazánkban régi keletű és még mindig létező probléma. That's too saaaad.

Emlékszem mikor az átkosban folyton beszóltak az eladók, hogy "ahhoz nem szabad nyúlni"... Baromira örvendtem mikor állandósultak az önkiszolgáló boltok - jó darabig csak azért is "tapiztam" a termékeket (na nem ettől elégültem ki).

Mikor kapnak vajon a kereskedők a fejükhöz, hogy én, a fizető fél, a kliens vagymiafffene, akiből ő él, nem várom a hátsófelem körbenyalogatását, sőt, de a nyitvatartást ugyan be kéne tartani, másrészről a mosoly csak nekik is többletet jelentene - hangulatilag. Itáliában tudnak rám mosolyogni akkor is, ha 1 EUR 20 centet hagyok az üzletükben - cserébe nézelődhetek napestig, alaposan megnézhetem a napilapot/könyvet stb. mielőtt megvásárlása mellett döntenék vagy sem.... és ez tapasztalataim szerint nyugaton is frankón így van - , akkor nálunk miért érzi magát az ember "K" vevőnek?! Magam is immár máshol hagyom a nehezen megkeresett pénzecskémet, ha valahol így akarnak velem bánni - nem hagyom.

Más ?, hogy Csucsu, Te, kényszerpályán mozogtál. Sajnálatos. Azért jól esett a VB-s Cola meg a csokesz remélem.

Ügyfelekkel foglalkoztam én is eleget - önmagam miatt sem engedtem volna meg az ilyen viselkedést, mert ez szerintem belülről fakad... Normális tulaj/felelős etc. meg nem vevő az ilyen vevő-elhajtókra, hanem páros lábbal rúgja ki, mert ilyen munkaerőt aztán tényleg könnyedén lehet találni (szomorúúú).

További kéz- és lábtörést a vizsgáidhoz, nemsokára itt a nyár s elfelejtheted ezeket a "semmiségeket". Mellesleg, +érne 1 szóbeli panaszt a Coop vezetőségénél az ügy, ha már ilyen "kópék" voltak a csajszikovicsok. Veszetnivalód nincs, csak pár perc, amit a gyűlöletfelhőben el kell töltened. A tények makacs dolgok, az már igaz.

Ciao,
Haha

gege 2008.05.23. 22:25:57

Ilyenkor arra szoktam gondolni: úristen, mi öröme lehet ennek az embernek a munkájába, hisz utálja azt aki az értelme az egésznek, a vevőt. Sikertelen emberek lesznek ezek mindig,mert amit csinálsz, ha szar pénzt is kapsz érte, muszáj rendesen, de legalább emberileg elfogadható szinten csinálni, különben nagyon hamar elromlik ott bent valami...
Egyébként panaszkönyv hatásos, ha nagyon zavar, de csak úgy működne, ha az emberek nagyobb része lenne tudatosabb és reklamálna keményen.
Egyébként ez nem fizetés kérdése, Angliába is találkoztam számtalan bunkó eladóval, szóval ...

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2008.05.24. 05:38:02

Helló! Az angliai példá azért hoztam, hogyha valaki magyar diákként nehezen talál ott valami eladói munkát, akkor biztos a lehető legjobban akarja csinálni, ki ne rúgják valamiért. Ahogy Magyarországon talán a kínaiak, akik beüzemelnek egy üzletet. Talán az lenne a megoldás, ha mindenhol reszkető vendégmunkások lennének, és akkor nem lenne gond a kiszolgálással :D :D
És hogy a pult másik végén sem könnyű...
Nos, ha én a bolt tulajdonosa lennék, akkor biztos seggbe rúgnám azokat az alkalamazottakat, akik a vevőkön vezetik le a saját bajaikat. Mert akkor vsz a vevők nem fognak visszatérni a boltomba, és ha nincsenek vevőim, akkor nekem se kellenek alkalmazottak. Nem? Cs.
Amúgy meg ha a vevő nagyon bunkó, akkor persze, bunkózzon vissza, elfogadom. De én édesen, mosolyogva mentem be:))

Mixer 2008.05.24. 17:32:47

legjobb éjjel-nappali:

Gellért tér, talán bartók B. út 4(?)
mindig kedvesek, mindegy milyen részegen mész be :)

hangyasav 2008.05.25. 23:59:40

Mixer:
Bartók éjjel-nappali: abszolút egyetértek. És a szendvicseik is mindíg frissek :)

Laurana · http://eszterinzuri.blogspot.com/ 2008.05.28. 15:56:25

Volt szerencsém Angliában (nem eladokent ugyan) egy kis idot eltolteni. Leeset az állam nekem is, mikor azt láttam, hogy fel oraval zaras elott mar felmosnak es takaritanak. Pedig ez nem este 10-kor tortent, hanem delutan fel hatkor, vagy fel otkor. Erre ilyenkor azt mondjak a kintiek, hogy naluk ilyen a kultura. Mint Olaszorszagban a szieszta. Ha mar kintrol latom, hogy felmosnak, kedvem sincs bemenni, nehogy megbotoljak a felmosorudban. Viszont az utalkozo arcokra egy ellenpelda: Az elado csaladja mar ott varta az apukat (írek voltak), hogy egyutt menjenek haza, mikor mi az anyukaval es kissraccal betevedtunk ot perccel zaras elott egy ciposboltba. Az elado nem hogy savanyu kepet nem vagott, de keszsegesen kiszolgalt minket tullepve munkaidejet. Nagyon segitokesz volt, meg o huzta az idot... :-D
süti beállítások módosítása