DAS BLOG - Közélet Kultúra Kritika (de Győrffy Miklóst itt ne keressék!)

Csucsu - REFLUX

Csucsu - REFLUX

Temetni jöttem (MIÉP gyűlés, Hősök tere)

2008. március 16. - csunderlik.péter

 

„Csáki Pityu bá’ négykézláb a zebrán.

Messziről egy zacskónak, vagy tán kutyának néznéd őt.

Ez még él, ez még mozog, de istenuccse’ halad.

Mit tetszik itt keresni? Tán csak nem egy lejtőt?”

(Quimby: Csáki Pityu bá balladája)

 

Március idusa mindig nagy ünnep az albérletünkben. Itt a tavasz, hát míg a tévéből valami Jókai recseg, az ablakokból lebontjuk a lószőrmatracokból késő ősszel összehegesztett szigetelést, kinyitjuk a táblákat, reteszelt ajtókat, és beengedjük a fényt, friss levegőt, madárcsicsergést. Kimegyünk az erkélyre, és a gyönyörtől majdnem leszédülünk a mélybe, akár az évente máshol felbukkanó, megbízhatóan hullarészeg Kossuth-szakállas gitáros. Aztán pedig a szellemnek/léleknek is megadjuk ami jár, mert évek óta mindig kinézünk a Hősök terei MIÉP gyűlésre. Nincs ennél jobb mentális-dentális skorbut ellen. Még akkor se hagytuk ki, mikor pár éve valaki beállított egy nagyon szűkös határidejű Szépség és a Szörnyeteg aberrált dvd-vel.

Most mégis egyedül mentem csak ki, mert balga cimboráimnak végül más dolga akadt. Nem tudják, mit cselekszenek. El fognak rohadni.  Mások meg hívtak, hogy tudósítsak inkább a Magyar Önvédő Mozgalom rendezvényéről, de én hajthatatlan voltam. Egyfelől, mert itt lehet a legfrappánsabb (kódolt) zsidózó szövegeket hallani, másfelől meg kíváncsi voltam, hogy kik azok, kik megmaradtak a MIÉP egyre cikibb féllábú ólomkatonájánál, mikor van már gárdista G.I. Joe is. Én pedig amúgy is ilyen hűséges gyerek vagyok, mert még 1999-ben is néztem a Szomszédokat, és most, hogy Csurka Istvánt leginkább már le se szarják, akár VV Anikót, hát végképp a Hősökön volt a helyem. Bár tavaly kissé kinéztek, mert nem volt rajtam kokárda, és mellettem egy rovátkolt kölök már köpött is volna az édesanyjának, de jól megfenyegettem, hogy beledobok egy Dávid-csillagot.

A riporter: Csunderlik Péter

A kokárda most is lemaradt, de gondoltam, ha esetleg igazoltatnak, akkor eléneklek majd egy irredenta dalt a gimnáziumi énekórákon ronggyá hallgatott Trianon-kazettáról. De nem volt itt igazoltatás, szittyaárusból is csak egy volt, kinél méregdrágán lehetett vételezni Wass Albertet, Csurka Istvánt, bőrkarkötőt és rovásírás ábécét. Sokkal kevesebben voltak, mint tavaly. Csak MIÉP törzsszavazók lehettek, kik így ránézésre többnyire 55-80 év közötti magasan kvalifikált budai értelmiségiek. A férfiak ballonkabátban és kalapban, a nők pedig bundában és rókával a nyakukban. Külön öröm volt, hogy még én is a magasabbak közé tartoztam, hála az akut csontritkulásnak. A legfáradtabbak a magukkal hozott kempingszéken ücsörögtek, és a sok száz forintért vételezett minimál-kiadványokkal árnyékolva próbálták tompítani a szemükbe tűző retinagyilkos napsütést. Jóval kevesebb középkorú volt, húsz év körülit pedig igazán csak kettőt láttam magam körül: egy túlbuzgó, fel-alá masírozó cingár legényt, ki a magára aggatott seregnyi bolhapiacos kitüntetéssel is legfeljebb csak negyven kilót nyomhatott, és egy Kozsó-szerű napszemüveges formát, de ő biztos csak eltévedt, mert hamar el is tűnt. Hogy milyen kevés fiatal volt, arról mindent elmond, hogy némely nyugdíjas még rám is áhítattal pillantgatott: szóval valami nemzettartó friss erőnek néztek, potens legénynek, hogy van jövő, mikor én csak a Pálvölgyi Mazda feliratú piros melegítőmben unott fejjel cigarettáztam.

1. Hát igen. Minden tiszteletem az első fellépő Csillagszemű táncegyüttesé, de különösebben nem vagyok oda az ilyenért. Ezért alig vártam, hogy vége legyen. Ezután egy átlagos lottósorsoló teljesítményét is alulmúló konferansz asszony jelentette be, hogy következik a legendás Kugli nemzeti undergrund (sic!) együttes. És ez már inkább tetszett: járni kezdett a lábam a rockosított Petőfi ütemére, és a végére már annyira belejöttem, hogy szívem szerint mindenkit odébb taszítva kiálltam volna a pódiumra, de inkább egy sziklaszirtre, sámsoni hajjal, feltárt bőrmellényben, X-alakban,  hogy hallgassátok Koppány vezért, vagy a Black Sabbathtól a Paranoidot.  Jó volt, no. Én értékeltem, a mamák kevésbé.

2. És ezután jöttek csak a néptribunok. A konferansz már előre figyelmeztetett: „Készüljenek fel lélekben, keményszavú, harcedzett férfiak szólnak önökhöz!” Igen! És ha nem is Sylvester Stallone, de következett egy ex-ötvenhatos, két alelnök, és egy negyedik, akiről már nem tudom kicsoda, de annyira mérges volt, mint én a harmadik forgalmi vizsga után, mikor az oktató belefékezett, pedig biztosan tudom, hogy átfértem volna a kamion előtt.  Csak szórta a szitkokat. Volt ott minden, bár talán ennyire nem kéne ügynöközni, mikor egy Csurka ’Zsoké’ István a pártelnök, kinek egykori három per hármassága annyira köztudott, minthogy a füstölt sprotni a világ legszarabb konzervje.

3. De mielőtt jött volna Ő, még fellépett Agárdi László színművész, ki elszavalt egy forradalmi Ady-verset. Nos, én azt se szeretem, ha a tévében Latinovits szaval pepitában, garbóban, ferde nyakkal, a magyar búvalbaszottság kanonizált arcával, ökölbe szorított kézzel, vicsorítva, motyogva; de még annál is rosszabb, ha valaki szavalás címén üvöltözni kezd, mint a kocsmai részeg a Kétforintos dalt. Nem tetszett. Hol van Dörner György? Ő jó.

4. Ám nincs idő agyalni. Mert bejelentik, hogy végre jön a Mester, a Vezér, az Elnök: Csurka István. És ekkor elszabadul a pokol, már amennyire itt lehet.  Mikrofonhoz mászik, már megfáradt a sok harcban, nehezen lendül bele, néha nehezen egyezteti az eseteket, megbicsaklanak a toldalékok, újrakezd, de mikor freccsként gyöngyöző homlokán megcsillan a szikrázó napsütés, szívünk reménységgel telik el, és csak isszuk a tanítást. Csurka még mindig mestere a magyar nyelvnek, ötletes szófordulatai vannak, a kódolt zsidózásban szerintem a „New Yorkban kiképzett Fotex-figurák” vitte a prímet. És mikor kiosztotta „a bűnös rezsim rohadt buli-színészét” Sas Józsefet, hangosan felkacagtam, mert az tényleg botrány, hogy egyáltalán megfordulhat bárki fejében, hogy Kossuth-díjat adjanak Sas Józsefnek, ennek a, hát ennek.

Csurka nagy ívű beszédében kulcsot ad az egész magyar történelemhez, és figyelmeztet, ne dőljünk be a talmudista fortélyoknak, mikkel a kormány próbálkozik. És itt a népszavazás jön, hosszan kifejtve, hogy a magyar végre felemelte fejét, és itt az idő a forradalomra, mert különben jön a káosz, pokol, terror: a nemzethalál, mert a bukott kormány most mindent egy lapra feltéve haldokló Predatorként kezd majd bütykölni a karpereccel, hogy utoljára kibasszon a magyarsággal. Csak a Fidesz vezérkaron múlik minden. Igen, mert ő is érzi, hogy a MIÉP már nem tényező. Átfolyik a keserűség a hangzatos szavak között. A cifra retorika mögül, ami annyira cifra, hogy már paródiát se lehet róla írni, mert már önmaga karikatúrája lett az az ember, akivel még pár éve is ijesztgettek.

Egyre kevesebben vannak a rendezvényeiken. Hívei elkoptak mellőle, elhagyták. Az újságokban már nem is tudósítanak róla. A fiatalok már máshova járnak, már a nemzeti radikálisok is csak legyintenek rá. Mondom, van már G. I. Joe is. Már nem sokáig lesz MIÉP gyűlés a Hősök terén.

Beszédének végeztével hazaindulnak az emberek, én is. Kezdődik az RTL Klubon a Kincs, ami nincs. És ahogy Bud Spencer is szánalmas lett, mikor köszvényes vénemberként hunyorogva, vakon kezdett pofozkodni az Extralarge-ban, úgy Csurka István is jobban tette volna, ha 2002-ben visszavonul. Amikor még volt valaki. De még jobbat mondok: talán politizálnia se kellett volna, inkább megmaradni írónak. Mert a rossz, mit az ember tesz, túléli őt; a jó gyakorta sírba száll vele. Csurka Istvánnak pedig már nincsen sok hátra.

 

„Csáki Pityu bá’, látom megverte az Isten

Mind a két kezével, ez biz’ fájhat nagyon.

De mondjon valamit!

Hisz mint a méregben a gyógyszer,

A szenvedésben is ott az oltalom.”

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsuka.blog.hu/api/trackback/id/tr19382826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr 2008.03.16. 11:31:03

a tartalomhoz mérten elviselhető az írás.


B.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.16. 19:14:30

a füstölt sprotni pedig jó! a többi tetszett:)))

travis 2008.03.16. 19:55:24

"Hát igen."
Ez minden cikkedben szerepel.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2008.03.16. 20:26:09

Hát igen. :D A füstölt sprotnival kapcsolatos észrevételt Bankó Mátécimborámnak köszönjétek. Anno szétröhögtem rajta az agyam Görögországban. Inkább szenvedett a provánszi melegszendvicskrémmel a villanyrezsón, minthogy megegye a füstölt sprotni konzerveit:) Herr, te meg kegyetlenebb kritikus vagy még Fáy Miklósnál, de jó ez!

Hendrick 2008.03.16. 21:17:16

Hmm...A Latinovits-komment nem tetszett, egy ekkora színész ennél több tiszteletet érdemelne..
Hozzá hasonló úgysincs ma már.
A predátoros poénon jót röhögtem, és hát a mondanivaó igaz, csurka túlélte önmagát. Az extralarge-os hasonlat találó...

rettentó 2008.03.17. 12:22:48

A Predator jó volt! Szerintem CSI-nek már 2002-ben vége volt. Akkor kezdtem el sajnálni őket. Csak mantrázzák, mantrázzák ugyanazokat a zsidózó szólamokat, kiderült, hogy közük nincs a közgazdasághoz, a rendszerváltás totális vesztesei, vert had csonthalmai. Még a fiatalító Jobbik-injekció sem jött össze nekik.
Amerikában vannak ilyen összeesküvés hívők: tök fárasztó, hogy mindig ugyanazt mondják, ellőtték már az összes szabadkőműves meg illuminátus klisét, hatalomra sosem juthatnak és ez tartja fenn a mítoszukat (ld. Daniel Pipes magyarul is olvasható könyvét).

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2008.03.17. 12:29:02

Latinovits nagy színész volt (már amit láttam belőle), és nagyon sajnálatos az öngyilkossága, de a tévés szavalásai nekem nem tetszenek.

Mich 2008.03.17. 13:22:43

Ez az írás olyan lagymatag. Mondhatnám olyan semmilyen sem. Van pár poén persze, amivel Sas Józsi élete végéig rendezhetne a Mikroszkópon, de tőled többet várunk... No nem Kossuth díjat...

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2008.03.17. 13:55:57

Milán, ti összebeszéltetek a Herrel? Ez egy szimpla tudósítás a MIÉP gyűlésről. Mit hozzak ki belőle, a kör négyszögesítését?

herr 2008.03.17. 14:18:59

ebben épp nem bezséltünk össze

B.

v. 2008.03.17. 16:45:05

es miert nem hordasz kokardat? az egyik legkedvesebb gesztus a multnak, es pont azert kene hordani, h nehogy a csurka-felek sajatitsak ki.

kob2 2008.03.17. 19:07:28

Ez a vége kicsit szeretetteljesre sikerült, talán egy ilyen vén seggfejjel nem kéne ilyen kíméletesnek lenni.

Mich 2008.03.18. 11:24:18

Csucsu! Menyi mostanában a látogatottsági mutatód? Na csak viccelek jójó de nem az igazi...

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2008.03.18. 13:59:40

Hát, sokkal több, mint a katolikus.hu-nak:) De ha sokat baszogattok, akkor azt csinálom majd, mint a Para-Kovács Imre, aki végül már a kommentelési lehetőséget is letiltotta, annyira zavarták a beszólások. De nem, én nem vagyok ilyen. Most nézd, az, hogy egy húsfasz/vérfasz celeb-cikkbe belelátom a Fideszt és az MSZP-t, az nagyon ihletett dolog, és csak ritkán jön az embernek ilyen ötlet. Valamikor csak írok egy filmről, vagy egy ilyen MIÉP gyűlésről, és asszem teljesen máshogy olvassa ezt az az ember, aki nemrég óta ismerkedik vélem, és az, aki már lassan tíz éve ismer, mint te vagy a Herr. Szóval abban valamelyest igaza van Hajós Andrásnak: "Senki nem tud hetente érdekes lenni, mindenkinek vannak paneljei." (megjegyzem: a Picassók ez alól kivételek, de utánuk már csak Isten van!) Csak ennyi, bár ne feledjük, hogy ott van például Ákos, akit te mennyire imádsz, és akinek szerintem a következő albumának dalszövegeit már egy számítógép is összerakná random-generálva, annyira ismétli magát a faszi.

V., hümm, jogos a felvetésed. Legközelebb talán tűzök. És hogy a vége kicsit szeretetteljesre sikerült? hát, nem akartam, mert Csurka tényleg egy vén seggfej, de ne feledjük, összességében azért minden olyan történet szomorú, ahol egy tehetséges ember meghülyül, és egy ilyen lesz belőle. Például ha Usztics Mátyásra gondolok, és arra, hogy ő volt gyerekkorom egyik kedvenc figurájának, Roger nyúlnak zseniális szinkronja, és most mi. Szomorú.

Mich 2008.03.18. 14:11:47

Jó okés Csucsu. De legalább elismerted h írtál már jobbat. Amúgy biztos az alkoholfogyasztás lehet az oka. Mostanában kevesebb csurog? Ja és Ákos. A dalszövegek tudod majd attól függenek mi lesz a választások eredménye... Ja persze nem is neked kell érdekesnek lenni, hanem amit gyártasz. Te találtad ki ilyennek magad. Ez a műfaj erről szól nem? Na jó nagyon várom már a következő bejegyzést.. Néha ajogszabályok közt jólesik ezt olvasgatni...

mesuge 2008.03.18. 14:41:39

"Senki nem tud hetente érdekes lenni, mindenkinek vannak paneljei."
Mondjuk ezt Hajós megoldotta 2006-ban a HírTV-ben. Nagyon úgy tűnt akkor, hogy már ő is unja magát...ki kell találni mindig valamit...
A Miépen még egy nyilvánvaló rókabőr rajta van. Meg kell írni a Mozgalom történetét...Uh. Csurka még utoljára csinálhatna olyasmit amihez ért. Lehet hogy verné a Veréb is madár forgatókönyvét és még valóságalapja is lenne :-)...

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2008.03.20. 01:39:54

"Ja és Ákos. A dalszövegek tudod majd attól függenek mi lesz a választások eredménye" Hát igen, Ákos már a nemzet kobzosa. Pedig milyen jó is volt régen az a "meghalsz, megpusztulsz, halál" banzáj, nem? :)

Hajós András Hír TV-és jelenéséről ez egy tökös cikk: index.hu/velemeny/olvir/jesz060922/

- 2008.03.24. 09:32:08

Poltergeist (RSPK) !!!

Gombob 2008.03.25. 19:52:58

Szebb Jövőt!

Tetszik az írás, pillanatkép és jó leírása annak amit jelenleg érdemes tudni erről. Egyúttal érdekes olvasni arról, hogyan látja valaki "kívülről", amennyiben nem ellenséges, csak kellően szarkasztikus, és csak kicsit lenéző. Szerintem.
Kedvet kaptam a többi írás elolvasására is. Addíg is :
Kitartás!

csucsunak 2008.03.27. 10:27:38

Az a baj, hogy hazudsz.
Én három barátommal voltam kinnt a gyűlésen, és rajtunk kivül még sok fiatal volt.
Hogy nem volt rajtad kokárda, és furcsán néztek rád, ne csodálkozz. Az Márcuis 15-höz tartozik.
Biztos a sok magyar zászló is zavart.

Azért ne add fel, csak igy tovább.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2008.03.27. 11:22:00

Ez csak túlzás, hogy kellőképp szórakoztassak. A Kossuth téren is másfél millióan voltak, nem? vagy mit mondtak. Igen, nem csak a Kozsó volt, én, meg a menetelő cingár, hanem volt még talán egy tucat is. De még egy MTK meccsen is sokkal több fiatal van. A magyar zászló nem zavar, a kokárda se. Rajtam nem volt, ennyi. És megyek majd csepeli lakossági fórumra is, ha lesz időm, hogy egy jó vicceset, túlzót írjak a csápoló nyugdíjasokról, mikor Szili Katalin megmondja a frankót. Ez nem BBC, ez szórakoztatás. Mint a Frei Tamás.

Timur 2008.03.31. 17:07:25

Hát, hát. Ez is megvót' (P.Bandi). Ha nem tűzöl kokárdát hagytad megerőszakolni az ünnepet a politika által... te buta...

kinot · http://kinot.blog.hu 2008.04.02. 15:26:40

jól írsz, tetszett.

Remenytelen Politika 2008.04.24. 17:45:11

Nektek is elegetek van már a hazai politikusokból? Akkor ajánlom a csatolt oldalt. El kellene küldeni az összeset egy melegebb éghajlatra...
remenytelenpolitika.freehostia.com/

Erdei József 2008.05.27. 18:07:26

Kedves szerző!
Egyáltalán nem Pista Bátyánkat szeretném védeni, mert velem is szépen ,kibabráltak és elbántak, mikor megjelentem a Hősök terén örömében nyakamba borult, Grizelda és társaik nem is tudták hova nézzenek, amikor -a tiszalöki ünnepi beszédem után a Gárdásoknál mondtam beszédet, majd Debrecenből mindenhova szállító Medgyessy Botond Bátyámmal elvitettem magam a Hősök terére, megnézni, hogy 's mint mennek a dolgok- megérkeztem...korábban én voltam a miépes dzsolodzsóker, a nagy szavaló, a magyar irodalom gyöngyszemeinek felkent apostola...mostmeg valahogy nem hívtak...és most sem hívnak...és sehova....a miép...mert már nincs...vagyis van és lenne, de lefolytják.Az a 40kilós valaki elképzelhető hogy én vagyok, szerintem nem vallanék szégyent, ha az amúgy 75kilómmal szembe állnál néhány év szertorna és munkához szokott kéz fényében.A kitüntetésem, pedig az '56-os Vitézi lovagrendtől származik.A többi, meg elképzelhető, hogy kokárda és egy Szent Korona volt ami bizonyára zavarta Önt a bocskaimon.
De amiért írok, az az hogy lehet nem ismeri tőlem jobban azt a szennyet, ami ott bűzlik és azt az árulást, ami ott folyik, mégsem illenék ilyen szavakkal illetni embereket, márcsak az szerző önmagára való igényességének okán sem.
Továbbra is kívánok minden jót, jó egészséget, szebb magyar jövendőt!

Maradok tisztelettel:

v. Erdei József
irodalmár-előadóművész, gr. Wass Albert Társaság ügyvivője a debreceni Kossuth Téri Tüntetések egyik(ezt csak úgy írtam) szervezője
süti beállítások módosítása