DAS BLOG - Közélet Kultúra Kritika (de Győrffy Miklóst itt ne keressék!)

Csucsu - REFLUX

Csucsu - REFLUX

A nindzsás filmek hűtője (Sam Firstenberg: Amerikai nindzsa, 1985)

2014. május 11. - csunderlik.péter

Ma este annyi szenvedés közt, oly sok viszály után, végre mintha csak hájjal kenegetne a Viasat. Leadják ugyanis az Amerikai nindzsa – saga első részét, a nagybetűs Nindzsás Filmet, mely az egyetemes emberi kultúrának kanonizált alfája és omegája, de annyira, hogyha hamarabb születik meg, akkor ezt írják aranylemezre és küldik föl a Voyager szondákkal a világűrbe, nem pedig Beethovent, a Beatlest vagy az Újszövetséget.

Eme ismertető megírására talán jómagam vagyok az egyik legautentikusabb személy, lévén már akkor nindzsa akartam lenni, mikor a többi dorogi óvodás legfeljebb csak bányász, vöröskatona, Fekete Laci vagy Nyers Rezső. Hiába, kultúros volt a nagyapám.

Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy az Amerikai nindzsa nyolcvanas évek végének emblematikus opusza, legalábbis Magyarországon mindenképp - forog a sírjában Szekfű Gyula. Németh Miklós kormánya akkor nyittatta meg a nyugati határt, az egyszeri magyarok pedig menten felkerekedtek, ha nem is Sankt Gallen, de Bécs felé, hogy aztán az igazán üdvözültek visszatérhessenek egy hűtővel, de inkább egy Akai képmagnóval, hadd legyen min házilag pörgetni a tarkóvédős NSZK pornókat, valamint a diszkont mennyiségben másolt hangalámondásos amerikai akciófilmeket, mint éppen a Magányos Farkast vagy a fentnevezett 1985-ös Amerikai nindzsát.

Olvassa el a Csunderlik Filmlexikonban Chuck Norrisról: A Magányos Farkas - Hommage á Chuck Norris

 

Nem véletlen az összekapcsolás. Eredetileg Chuck Norris játszotta volna az Amerikai nindzsa címszerepét, de azt végül a gumiarcú Michael Dudikoff kapta meg, ki ezzel azonban oly magasra tette a lécet, hogy Szergej Bubka is gerincét törné, ha át akarná ugrani, ahogy Dudikoff se tudta később megismételni ezt a sikert, belerokkant és rászokott az alkoholra. Sic transit gloria mundi.

És most következzen is a kedvcsináló, bár már a cím önmagában is oly ínycsiklandozó, akár egy kövér ponty Orly-módra, vagy mintha Pamela Anderson pucsítana előttünk meztelenül, lucskosan. (Női olvasóimnak a bőrtangás Demjén Ferenc.)

In medias res.

Amerikai nindzsa cím.jpg

Joe Armstrong.jpgFülöp-szigetek, amerikai katonai támaszpont Reagan elnöksége alatt. A Michael Dudikoff alakította Joe Armstrongot (vigyázat, beszélő név!) csak a minap helyezték oda. Mindenki csak új emberként emlegeti16 évesen találtak rá egy szigeten amnéziásan, megjárt több nevelőintézetet, végül egy gyilkossági kísérlet után csak két választása maradt: vagy a börtön, vagy a sereg. Csak hogy tudjuk, miféléket engedtünk ide Taszárra! Joe funkcionális analfabéta, végtelenül antiszociális, csak azért játszik pillangókéssel, mert akkor még nem volt aknakereső, de ezt hadd ne részletezzem. Annyira klisé figura, mint Szent István a tízezresen.

Indul egy fegyverszállító konvoj, ahol egy autóban ott ül a támaszpontot irányító ezredesnek a lánya is, aki egy szellemi fogyatékos hisztérikaként van ábrázolva, de azért csinos nő, azt meg kell hagyni.

Ám a konvojt egy útlezárásnál helyi rézbőrű kubikusok támadják meg, kiknek a szállítmányra fáj a foguk. A szinkronban úgy artikulálnak, hogy sokadszori visszanézésre is mindig azt várom, melyik statiszta büfögi ki először, hogy a Pillangó utca következik. A konvojt vezető, keménységében Gergényi Péterre emlékeztető rendőrfőnök már épp megadná magát, ám ekkor a rettenthetetlen Joe a közlegények élére áll, és kis híján már levernék az utcaseprő kinézetű útonállókat, mikor jönnek a rút, gonosz nindzsák. Vezetőjüknek első ránézésre olyan anyajegye van, mint a Cindy Crawfordnak, de közelebbről kitűnik, hogy az csak egy tetovált csillag a szája fölött. Igen, most tessék megkapaszkodni: ő Fekete Csillag, aki két üveg bor után, ferde szemmel nézve enyhén hasonlít Charles Bronsonra.

Fekete Csillag meg egy helyi földesúr, a Fülöp-szigeteki Simicska, Ortega úrnak az embere, ki mindig fehér öltönyben mászkál, rózsaszín nyakkendővel. Birtokán pedig egy egész olimpiai falu van egy komplett kiképzőtáborral, ahol fekete, sárga, vörös és keki színű nindzsák gyakorlatoznak, mint valami Magyar Gárda,  supradictus Fekete Csillag, az első profi nindzsa vezetésével, és ők alkotják azt a magánhadsereget, melynek egyetlen feladata, hogy amerikai szállítmányokat raboljon, miket Ortega úr eladhat, hogy aztán az abból vett pénzből bekokszolva hancúrozhasson a hurikkal és Isaurával az idők végezetéig. Gonosz ember ő.

Ortega és Fekete Csillag.jpg

Ortega és az epöli Charles Bronson-hasonmásverseny második helyezettje, Fekete Csillag

Joe azonban megmenti az ezredes lányát, összejönnek, ám fokozatosan rájön, hogy nemcsak a rendőrfőnök, de maga az apósjelölt ezredes is Ortega puszipajtása. Széllel szemben pisálva harcot indít ellenük, és a kezdeti súrlódások után segítőtársa is akad Curtis Jackson (Steve James) személyében, aki biztos dobogós lenne a Karl Vedörsz-utánzatok dél-karolinai versenyén. Legendás kettőjük első és utolsó verekedése, mikor Dudikoff egy vödörrel a fején leveri egy slaggal. Mintha fejbe vágtak volna egy Réz Andrással, ha arra gondolok. Nincsenek rá szavak. Alighanem a filmtörténelem egyik leghíresebb jelenete az Andalúziai kutya legendás vágása és a Volt egyszer egy vadnyugat akasztása mellett.

Amerikai nindzsa vödör.jpg

Ez az

Nem akarok lelőni minden poént, nem is lehet, lesz például aljas csapda az anyagellátóban, de különösen ajánlom figyelmetekbe azt a lassított jelenetet, ahol tisztán látható, ahogy a motorral ugrató Dudikoff-dublőr frontálisan megfejeli a kormányt, vagy hogy Joe Armstrong egykori mestere, a Zseniális Teknősre emlékeztető kopasz kertész nem más, mint Kamaszuka a Kincs ami nincsből. No és persze két percenként a karatés filmekből elmaradhatatlan ’piuí’ zenei aláfestő effekt. Fáy Miklós kedvéért jegyzem meg ezt.

De minek is jártatom a szám. Vegyétek és egyétek. Igen, ő itt Fekete Csillag, aztán a többiek:

Kötelező.

És most jövök rá, mennyire tévedtem, mikor fentebb Pamela Andersont citáltam. Nem. Inkább Szikszai Etus, csak az való annyira ínyenceknek, mint az Amerikai nindzsa első része.

Amerikai nindzsa.jpg

Kövesse Facebookon a Csunderlik Filmlexikont, a filmkritikák VICO-filmjeit!

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsuka.blog.hu/api/trackback/id/tr176148838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rejtett kamera · http://rejtett-kamera.eu 2014.05.11. 18:45:18

De rég volt és hogy imádtuk! :)
Rongyosra néztük VHS-en :)
Utána meg mindenki ment a garázsba cuccokat reszelni :D

sírjatok 2014.05.11. 19:10:58

"No és persze két percenként a karatés filmekből elmaradhatatlan ’piuí’ zenei aláfestő effekt."

Olyan jól sikerült ez a hangutánzó szó, hogy hangosan ki is mondtam. Többször.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2014.05.11. 19:58:35

@rejtett kamera: A nyolcvanas évek legvégén a Dózsa óvodában természetesen nindzsának öltözve részt vettem egy olyan farsangi bálon, ahol tömegpánik tört ki a szülők között, mert minden kisfiú nindzsajelmezt varratott magának, és ezért elvesztek a tömegben, legfeljebb csak a kardok alapján lehetett megkülönböztetni őket.

rejtett kamera · http://rejtett-kamera.eu 2014.05.11. 20:02:32

@csunderlik.péter: :D
Akkor sikerült elvegyülni és a környezetbe beleolvadni :)

Csumpitáz Béla 2014.05.11. 20:39:55

Nem is emlékeztem rá, hogy a film eredeti címe: Amerikai harcos. De akkor hogy lett belőle Amerikai Nindzsa, hiszen videokazettán terjedt, és nem a hivatalos és szokásos "magyarosított" címadásról volt szó?

Sandokohn - a maláj jiddis 2014.05.11. 21:59:16

Majdnem olyan jó volt, mint a Sho Kosugi-s + Franco Nero-s Ninja Színrelép, vagy a Sho Kosugi-s Ninja Bosszúja.

Globetrotter2014 2014.05.11. 22:38:50

Az túlzás hogy imádat tárgya volt. De a maga idejében egy nézhető akciófilm volt, de már akkor is kilógott a lóláb hogy nem egy realisztikus ninja film. Bár a folytatáshoz képest...

Ja és a Franco Nero fehér ninjás szerkóvab vagy a Westernhős Lee Van Cleef kcisit megöregedve mint Ninja mester rémlik valakinek? :)

Globetrotter2014 2014.05.11. 22:40:34

Egyébként a 209es GI Joe filmet majd valami hasonló reakciókal fogjuk újranézni 20 év múlva mint most ezt...

Olka 2014.05.12. 09:08:23

Ha valaki lemaradt volna, itt bármikor megnézheti: www.youtube.com/watch?v=hfJYyqrXCYc

haters gonna hate 2014.05.12. 09:28:52

Egy évvel későbbi, nem olyan népszerű, de abszolút témába vág a két főszereplő következő filmje, a Lőj a vadászra. Életem első vhs kazija (azt hittem előbb készült mint az Amerikai nindzsa). Nagyon jó film!! (ebben a kategóriában) Naná hogy nundzsakuval ütöttük egymást egész nyáron :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.12. 09:31:08

@ZF2: nem, a 2009es gijoe filmet már akkor is ilyen reakciókkal néztük...

ámulookbámulook 2014.05.12. 09:40:30

Vajon hány kissrác mantrázott összekulcsolt kezén lehetetlen pózba helyezett ujjakkal várva a csodát mely szerint izzani kezd a csiii?:-D:-D:-D:-D

WE 2014.05.12. 12:46:56

Húú, gyerekkorom szívszerelme! A nindzsabácsi, aki olyan helyes és bántja a rossz fiúkat és megment minden nőt!

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2014.05.12. 15:16:25

@mrbloodbunny: Köszönöm. Ha ennyire tetszik, ajánlom nézelődésre a kritikarovatom:

csucsuka.blog.hu/tags/kritika

Rémbódess 2014.05.12. 16:27:24

@rejtett kamera: Bakker, hogy én hány dobócsillagot reszeltem anno a sufniban :-) És milyen jól beleálltak a budiajtóba...

VilosCohaagen · http://geekz.blog.hu 2014.05.14. 21:56:14

A film kétségtelen erénye, h. nagyon tiszta és világos karakterekkel dolgozik, a Cannon Group-tól szokatlanul kidolgozott az évődő szerelmi szál (amit a Garni-zónából csórt a biztos kezű James R.Silke) és a porschézás utáni James Dean- karakterű Dudikoff is hozza a szimpatikus, de hallgatag hőst, akit a világ védekezésre kényszerít. Hibátlan!
süti beállítások módosítása