DAS BLOG - Közélet Kultúra Kritika (de Győrffy Miklóst itt ne keressék!)

Csucsu - REFLUX

Csucsu - REFLUX

Akinek a mai Holywoodot köszönhetjük - Steven Spielberg 70 éves

2016. december 18. - csunderlik.péter

Ha a filmezés egyik végén Horváth Ádám, a Szomszédok pápája áll, a másikon Steven Spielberg. Míg az egyik mindent el szeretne mondani a világról, csak semmilyen eszköze nincs hozzá, a másik egy technikai zseni, de fogas kérdés, hogy állít-e bármit is az életműve. Ezt vizsgáltuk meg történelmi rádióműsorunk, a Régen minden jobb volt legutóbbi adásában, mivel 70 éves lett Steven Spielberg, Új-Hollywood emblematikus figurája, aki csak 24 éves múlt, mikor első filmjét, a Párbajt leforgatta. Centekből készítette el a világ egyik legfeszültebb filmjét, úgy, hogy szinte csak az "autó - kilométeróra - olajszint - visszapillantó - kamion - gázpedál" képeket vágta sorra egymásra.

spielberg.jpg

Felfoghatatlan, hogy miként állhatott valaki ilyen fiatalon ennyire magas színvonalon, mikor sok más rendező ennyi idősen legfeljebb csak macskákat fojtogat, vagy fölvesz valami kanapén elmélkedős oblomovi hereverét. És Spielberg csak még jobban beletaposott a gázba, ha szakmailag nem is, de üzletileg emelte a tétet: a Cápával megteremtette a "blockbuster" fogalmát, és nagyjából 50 évre előre kijelölte Hollywood haladási irányát. 29 éves volt ekkor. Aztán a Harmadik típusú találkozások forgatásán találkozott Francois Truffaut-val, akivel olyan mélyeket beszélgetett, hogy az felért egy belépéssel a Sztalker szobájába: rádöbbentette legbelső valójára. Hogy mire? Hallgassák meg Spielberg-adásunk.

Kövesse Facebookon a Régen minden jobb voltat, a Tilos Rádió hátrafelé nyilazó történelmi műsorát.

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsuka.blog.hu/api/trackback/id/tr4412055551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása