DAS BLOG - Közélet Kultúra Kritika (de Győrffy Miklóst itt ne keressék!)

Csucsu - REFLUX

Csucsu - REFLUX

A nevető tudós: Umberto Eco - Beszélgetés Klaniczay Gáborral

2016. március 15. - csunderlik.péter

umberto_eco.jpgAzt nem tudjuk, hogy Krisztus nevetett-e, de Umberto Eco (1932-2016) biztosan rengeteget. Az olasz középkorász és szemiotikus úgy lett a 20. század második felének egyik legkomolyabb tudósa, hogy alapelve volt: "ne vedd magad komolyan", és hirdette, a vécén gondolkodik, míg a konferenciákon inkább alszik. Az Aquinói Szent Tamásról írt disszertáció szerzőjeként játszott el a gondolattal, mi történne, ha feltámadna ma az "Angyali doktor" és a 13. század egyházi és világi vezetőit a hetvenes évek Olaszországának közéleti szereplőihez hasonlította. Kimunkálta az "új középkor" elméletét, majd elviccelte azzal, hogy 50 dollárért kimutatná az ókori Egyiptom visszatérését is. Aztán mikor tudósként unni kezdte magát, ahelyett, hogy lelépett volna egy kubai táncosnővel, regényírásba fogott.

Az 1980-ban megjelent A rózsa neve az irodalomtörténet egyik legnagyobb bestsellere lett, a tudós pedig milliomos, úgyhogy még tovább szaporíthatta végül 35-50 ezer kötetesre nőtt milánói könyvtárát, ebből a szövegkorpuszból nőtt ki az 1988-as Foucault-inga. Ezt követően még öt regényt írt, magyarul idén jelenik meg az utolsó, a Mutatványszám. Minden idők egyik legszórakoztatóbb tudósa távozott el vele, csak az vigasztal, hogy Aquinói Szent Tamással és másokkal együtt igen jó társaságba került odafent, idelent pedig nemcsak a "neve" marad utána. Umberto Eco életművéről Klaniczay Gábor középkorásszal - A rózsa neve magyar fordításához is ő készítette a jegyzeteket - beszélgetünk történelmi műsorunkban, a Régen minden jobb voltban.

Klaniczay Gábor korábban a Lou Reed-emlékadásunkban volt vendégünk, melyben a középkori és az 1960-as évekbeli ellenkultúra kapcsolódási pontjait tárgyaltuk ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsuka.blog.hu/api/trackback/id/tr888480608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása