DAS BLOG - Közélet Kultúra Kritika (de Győrffy Miklóst itt ne keressék!)

Csucsu - REFLUX

Csucsu - REFLUX

A vébétörténelem 5 legnagyobb szemétsége

2014. május 28. - csunderlik.péter

Ahhoz elég Pedro Coelhót olvasni, ha valaki szemet gyönyörködtető, bámulatos, könnyfakasztó, nyálban hosszan áztatott jelzőkkel ellátott gólokról, cselekről, hovatovább fairplay-díjat érdemlő vébéepizódokról szeretne értesülni. Ha viszont az olvasó nem csupán „a futballért rajongani annyi, mint kígyótakonyban érlelt marinált szilvalekvárt nyalogatni egy fedetlen csöcsről” típusú kommentárokkal szeretne vakrandizni, a Page Not Foundra van szüksége. Ezúttal gyilkosság, orrtörés, fájdalom, korrupció, gyávaság van a fókuszban, minden, amit történelmi stúdióblogunk elbír. Öt nagy szemétség után most jövünk az öt legnagyobbal. Lajstromunk a vébétörténelem legkegyetlenebb fejezeteiről. Ha nem tetszik, mellkason lehet fejelni.

Csunderlik Péter-Pető Péter

A santiagói csata

Chile-Olaszország.jpgA futballtörténelem legmocskosabb, leggusztustalanabb, legkegyetlenebb mérkőzését Chile és Olaszország játszotta az 1962-es világbajnokságon. A santiagói csata néven elhíresült ütközetet nyugodtan leadhatta volna az Eurosport a ketrecharc közvetítésére szóló jogaival, elvégre a veseszakítás fontosabb volt a résztvevőknek, mint a gólszerzés. A találkozóra régen hergelték magukat a felek. Kezdődött azzal, hogy Chilét 1960-ban hatalmas földrengés rázta meg, az után a semmiből, emberfeletti erőfeszítéssel kellett megteremteniük az infrastruktúrát, amely lehetővé teszi a torna megrendezését. Természetesen a munka nem volt hiba nélküli. Két olasz újságíró panaszkodott is szépen a tudósításokban, mire a helyiek úgy bedühödtek, hogy hajtóvadászatot rendeztek utánuk, egy argentin kollégát föl is pofoztak szépen, mert összekeverték az itáliaiakkal, mint egyszeri nemzeti tüntető a Nemzeti Színházat a Müpával. Persze ez még kevés lett volna a hangulatteremtéshez, csakhogy a győzelem létkérdés volt mindenki számára. A meccset az angol Ken Astonra bízták, aki tizenkét másodpercig lehetett nyugodt: ennyi idő telt el az első szabálytalanságig. Aztán hamarosan kiállította az olasz Giorgio Ferrinit, aki viszont nem ment le a pályáról, mert nem értett egyet a döntéssel. Megsértődött, akár a Játék határok nélkül legendás Szabó Lacija. Tíz percig állt a játék, mire a kétéltűkkel a helyszínre érkező TEK illetékesei lekísérték a játéktérről. Igaz, jobb lett volna, ha soha nem indul újra. Merthogy következtek azok a jelenetek, amelyek miatt hadtörténészek sora foglalkozik a mérkőzéssel, és magára valamit is adó legújabbkor-történeti tanszék évente konferenciát rendez az eseményről. Leonel Sanchez például egy szép ütéssel eltörte Humberto Maschio orrát. Ki nem állították, mert a három bíró közül egyik sem látta az esetet. Láttak viszont még párat, amelyek közül többet is lábgyilkossági kísérletként lehet azonosítani, de már csak a szintén olasz Mario Davidot küldték le. Ment még némi boksz, zajlott csöpp embervadászat, aztán végre véget ért a kaland.

Mármint a játéktéren. Mert a meccs után az olaszokat kitiltották megannyi chilei bárból és szupermarketből, szálláshelyükön megerősítették a rendőri védelmet. A helyi szövetség egyik vezetője szerint az európaiak drog hatása alatt voltak, nyilván M. Giorgio-féle cukorka, másként nem fordulhatott volna elő, hogy rúgnak, mint a szomjas ló. Ezzel szemben az itáliaiak úgy vélték, hogy kannibálokkal kellett futballozniuk. A biztonság kedvéért Rómában fegyveres erők vonultak fel a chilei követség védelmére.

A háború után nem voltak béketárgyalások, de a FIFA bevezette a sárga és a piros lapokat. Ahhoz képest, hogy mások atommal feleltek háborús helyzetben, ez visszafogott reakciónak mutatkozott.

A diktatúra vébéje: Argentína 1978-as bundialja

Argentína 78.jpgEgy ellenzéket végleg el lehet temetni autópálya-alapozásokban, de hosszabb távon negyvenmillió ember pofáját csak egy vébégyőzelemmel lehet befogni. Jól tudta ezt a hatalmat 1976-ban megkaparintó és Argentínát 1985-ig diktátorként uraló Videla tábornok, Latin-Amerika véreskezű Spigot ezredese, aki parancsba adta, hogy az egyébként kiváló erőkből álló és a láncdohányos edzőzseni, Menotti irányította albicelestének mindenképp meg kell nyernie a hazai rendezésű 1978-as világbajnokságot. A junta semmit nem bízott a véletlenre, és semmit sem adott a formaságokra, tulajdonképpen azt is példás önmérsékletként értékelhetjük, hogy a nyitóünnepségen nem körözött kisrepülőgép egy „Argentína a világbajnok!”-drapival. Kezdődött minden az Argentína-Magyarország nyitómérkőzéssel, amelyet leginkább Vitray Tamás rezignált szavaival összegezhetünk: „Még egy cédula. Piros. Jól megy ma nekünk, jól megy ma nekünk. Nyilasit is kiszórta.” Egy komplett magyar férfigeneráció tört derékba a hetvenes évek végén, látva, ahogy a 2-1-re elveszített mérkőzésen bírói támogatással rúgják szét Törőcsiket, aki végül nem bírta és törlesztésért még őt állították ki, nemkülönben Nyilasit.

A világbajnokság a mélypontját a középdöntőben érte el. Az argentin csapat később játszotta meccsét és legalább négy góllal kellett nyernie Peru ellen. Argentína végül emberrablás nélkül is 6-0-ra hozta a meccset. Mondanánk, hogy a perui kapus gyakorlatilag egy géppisztoly csövével a tarkóján védett, de az a helyzet, hogy bizonyára kényszerítés nélkül is lelkesen asszisztált, ugyanis a perui kaput őrző Ramón Quiróga argentin volt, a perui állampolgárságot csak Limába igazolásakor vette fel. A fáma még Perunak szállított több száz vagonnyi élelmiszerről is szól, de ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudjuk. Mindenesetre Brazília rosszabb gólkülönbsége miatt veretlen csapatként kiesett. Argentína a döntőben az előző világbajnokság ezüstérmesével, a legnagyobb sztárját ezúttal nélkülöző Hollandiával találkozott, a háromszoros aranylabdás Johann Cruyff ugyanis politikai okokból lemondta a szereplést és el sem utazott a diktatúra vébéjére. A hollandok a hosszabbításos döntőn 3-1-re kikaptak, a díjátadón már részt sem vettek, ahol az immár világbajnok Passarella csapatkapitány, igen az öt nagy szemétségben vesézett hajvágató szövetségi kapitány, ő az, lelkesen pacsizott Videla tábornokkal. Mindennek tetejébe az argentinok a torna Fair Play-díját is megkapták a szervezőktől. Olyan rosszul vagyunk, hogy most hányunk ki egészben egy marhát és kétszázkilenc Pampák királya videokazettát.

A gijóni megnemtámadási szerződés: NSZK-Ausztria 1-0

NSZK-Ausztria.jpegA futball Anschlussa, a germán foci Giebelhofja, íze semmilyen, utóíze savanykás. A valaha játszott legsötétebb mérkőzés. Ha valamelyik szőke cimboránk kényszeresen emlegeti, hogy ez a latino-buzi tiki-taka, amit évek óta játszik a festett körmű Nationalelf, nem árja foci, bezzeg régen, amikor még Dieter Eiltsok zakatoltak a középpályán, meg nem alkuvóan, akkor nézesse meg vele az ominózus NSZK-Ausztria csoportmeccset, megint csak az 1982-es spanyolországi világbajnokságról. Ha összefoglalót kéne írnunk róla, tudósításunk akkor is ráférne egy söralátétre, ha üldözési mániás sportújságírók módjára minden mondatot külön bekezdésbe írnánk. Az 1982-es vébé volt az utolsó világverseny, amelyen a záró csoportkör meccseit még nem egyidőben rendezték, így állt elő az a helyzet, hogy a nyugatnémet és az osztrák válogatott annak tudatában lépett pályára egymás ellen Gijónban, hogy minimális, egy- vagy kétgólos nyugatnémet győzelem esetén mind az NSZK, mind Ausztria továbbjut, a németeket korábban meglepetésre legyőző Algéria pedig kiesik. Ennek megfelelően a 12. percben Rummenigge beívelését Horst Hrubesch három seggét vakaró osztrák védő között a kapuba fejelte, és eztán más nem is történt az úgymond sorsdöntő mérkőzésen. Hogy a Scootert idézzük: „A többi néma csend.” Azaz nem, Algéria óvott, de hát nekik nincs olajuk.

Katarnak ítélik a 2022-es világbajnokság rendezési jogát

Katar.jpgHa egyszer végre elkészítjük hiánypótló, a világ tíz legvisszataszítóbb szervezetét rangsoroló listánkat, akkor a FIFA helye éppúgy megkérdőjelezhetetlen lesz az elitben, mint a Civil Összefogás Fórumának és a Wass Albert Szusitekerőhagyománytőrző Egyesület rózsadombi részlegének. Az a lajstrom még nem állt össze, ám a szövetségtől nem szabadulhatunk itt sem, mert minden idők leglátványosabb korrupciós projektje keretében értékesítette a 2022-es vb rendezési jogát: Katar örülhetett. Ez kábé olyan volt, mintha Simicska Lajos úgy vásárolná meg a Balatont kerti medencének, hogy a Hír TV élőben közvetíti, ahogyan megveszi C. Ronaldót a Felcsút balszárnyára, beírja a cévéjébe, hogy a Puskás Akadémián végzett, szól az Orbánnak, hogy cserébe nem lesz pályázat a tavacska-privatizációról, viszont közbeszerzés nélkül, de legalább iszonyúan túlárazva épít egy nemzeti szánkópályát Orosházára, hogy ne a sajátjából kelljen a Balcsira költeni. Jellemző, hogy Jerome Valcke, a FIFA főtitkára is úgy fogalmazott egy levélben: a katariak megvették a vébét. Épp úgy, ahogyan mi bedobunk a kosárba egy másfél literes Kobra energiaitalt vagy macedón Enyergetiket.

A tranzakció után eltelt vagy egy év, mire nagy nyomásra a FIFA szakértői megállapították: a sivatagban nyáron meleg van. A hihetetlen tudományos eredményt nyilván úgy érték el, hogy egyikük seggrészegen azt hitte, a természetfilm csak tízig tart, aztán nyomnak valami tisztességes keménypornót, de análaktus helyett megnézhette a sivatagi túrát, amiből kiderülhetett, az Arab-félszigeten eddig nem viccből nem rendeztek bob-világbajnokságot. Persze a hőmérő csak az egyik dolog, csöppet elkeserítőbb az, ami a The Guardian részletgazdag riportjából kiderül: a vébével kapcsolatos építkezéseken megalázzák, kizsákmányolják a vendégmunkásokat, akik lényegében rabszolgaként robotolnak. A melósokat kínozzák, a FIFA szerint viszont a törvényeket betartják. Fő a törvényesség, nyilván, nem mintha az akkori jogszabályok szerint a munkaszolgálat a késő Horthy-korszakban nem lett volna törvényes. Mondjuk, egyszer vagy három napra Blatter elnököt alkalmaznánk úgy, hogy a katari munkavállalói jogok illetik meg, aztán csinálnánk vele egy újabb villáminterjút az ügyről, hátha megváltozik a véleménye. Addig nincs akadály a munkaügyi innovációk előtt, amelyek közül Gaskó szakszervezeti elöljáró alighanem a hetven tüdőre mért korbácsütést is elfogadná, ha megsúgnánk, hogy az intézkedést a Fidesz-kormány irányozta elő. Ez egyelőre nem realitás, a katari futball-világbajnokság viszont az, még akkor is, ha a FIFA elnöke, Sepp Blatter legutóbb már azt mondta: hiba volt az ázsiai országnak adni a rendezés jogát. Pedig nem az volt a fő baki. Hanem az, hogy még nem oszlatták fel a korrupt gittegyletét, amelyben az ismeretlen adócsaló belépése napján Vesta-szűz tisztasági érdemrendet kap, ha moralitását a régi tagokéval vetik össze.

Andrés Escobar meggyilkolása

Andrés Escobar.jpgAndrés Escobar megölése biztosan a vébétörténelem legtragikusabb históriája. A kolumbiai hátvéd éppen ötvenedszer lépett pályára a válogatottban a csapat Egyesült Államok elleni 1994-es snickerszes vébé-csoportmérkőzésén. Kolumbia, ahol a nemzeti össztermék kilencven százalékát a kokainkereskedelem, a maradékot pedig a prostitúció és a nyakkendők forgalmazása adja, akkoriban kiváló játékosokból állott: Asprilla, Valderrama, Valencia. Az együttes mégsem jutott a nyolcaddöntőbe, mert alulmaradt a házigazdákkal szemben. Méghozzá Escobar öngóljának is köszönhetően.

A játékos a torna után hazatért Medellinbe, betért egy mulatóba. A partiból kirángatták a bár parkolójába, ahol egy férfi gólt üvöltött, majd tizenkét golyót eresztett belé. A már az 1990-es vébén is szereplő labdarúgó mindössze huszonhét éves volt.

Az esetről sokféle verzió keringett. De tán egy sem volt olyan, amely a kivégzést ne hozta volna összefüggésbe a szervezett bűnözéssel. Azaz a helyi drogbárókkal, akik nem olyan elbűvölő macsók, hogy megfogják egy-két Jude Law-smárolással éppen végző kitartott dáma seggét, aztán Safranek macska fején elnyomják a szivarjukat, miként azt néhány film sugallja, hanem kegyetlen gyilkosok. Mindenesetre ezúttal az lehetett az ok, hogy néhányan túl sok pénzt veszítettek azzal, hogy Kolumbia nem jutott tovább. Ugyanakkor még dokumentumfilm is készült arról a párhuzamos történetről, amely egy másik Escobarról szólt. A legnagyobb drogbárót, a futballőrült, a játékra eszetlen mennyiségű pénzt elszóró Pablót levették a tábláról, pedig sokan gondolják úgy, ha a kokainkirály él még azon a nyáron, és nem mezítláb kiterítve egy háztetőn végzi be, nem kell meghalnia az ifjú klasszisnak, mert a vezér nem ad zöld utat a lövöldözésnek. Amúgy a tettes eredetileg negyvenhárom évet kapott, ám 2005 óta már szabadlábon van.

Escobar temetésén 120 ezer ember vonult föl, s futballmeccsek sokaságán feszítették ki a békét követelő feliratot. Édesapja az utcagyerekek sportolását támogató alapítványt hozott létre. Nem csoda, hogy a bűn elől a remény felé terelte volna a fiatalokat, hiszen a fia életébe került egy öngól.

Legkésőbb akkor mindenki megértette: a futball nem csak egy játék.

Még további öt nagy vébészemétségről olvashat Dél-Korea 2002-es menetelésétől a hajat vágató Passarelláig ebben az összeállításunkban.

Ajánljuk még néhány korábbi top tenünk:

Top 10: emblematikus lovak a világtörténelemben
Top 10: bűnbakok a magyar történelemben

Top 10: 2013 közéleti csúcsteljesítményei

Top 10: a 20. század legszebb pillanatai
Top 10: a sporttörténelem legnagyobb szemétségei
Top 10: történelmi ikertornyok

Kövesse Facebookon a Page Not Found történelmi stúdióblogot!

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsuka.blog.hu/api/trackback/id/tr766222756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

heimdall 2014.05.29. 07:00:37

Azért faszább lenne a bejegyzés, ha nem az derülne ki minden szóviccnél, hogy utálod a Fityiszt, meg úgy egészében mindent, ami nem balra van.
Felőlem ugyan szintén mehetnének az uránbányába, de elegánsabb lenne a post enélkül, főleg hogy a témához egyáltalán nincs is köze...
%!+szom se akar már mindenhol ezekről a "politikusokról" hallani.
:)

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2014.05.29. 09:18:23

@heimdall: Michel Foucault megmondta, hogy a történésznek a marginálisok mellé kell állni, és a domináns diskurzust kell támadni. Most a domináns éppen a Wass Albert-kultusz, nem Váci Mihály költészete, hogy csak egy példát emeljek ki. (Michel Foucault kijelentésére fölöttébb emlékeztet a Heti hetes valamelyik nagyágyújának "a humor ellenzéki műfaj" ars poeticája, de utóbbi műsortól elhatárolódom.)

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2014.05.29. 09:44:25

Nagyon klassz írás. "a maradékot pedig a prostitúció és a nyakkendők forgalmazása adja" itt volt végleg végem :)))
Annak pedig külön örülök, hogy a kilóra megvásárolt katari vébét is megemlítetted, bár szerintem a csodás brazil vb is felfért volna.

Six 2014.05.29. 10:13:27

nem tudom eldönteni, hogy ez a stílus vicces vagy fárasztó, asszem a kettő kombója. nehéz olvasni, nah. (mondjuk a kolumbiai nyakkendő poén jó volt)

joska61 2014.05.29. 10:24:31

Akad még pár, ami felfért volna a listára...

Szia, Máté vagyok 2014.05.29. 13:16:55

Durvulások a focin? Jan Svankmajer rövidfilmje: A férfias játékok.

www.youtube.com/watch?v=cbynd2_Bcfg

Haláli, nézzétek meg, pont ide tartozik.

kitikati 2014.05.29. 14:50:00

Miért volt Törőcsiken fekete karszalag?

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2014.05.29. 18:10:30

@kitikati: A meccs előtt nem sokkal hunyt el Bozsik József.

heimdall 2014.05.29. 19:22:27

@csunderlik.péter: én inkább a mellé állok, akivel egyetértek. Lehet az többség, vagy kisebbség. :)

Oldfan 2014.05.29. 22:06:50

"Az együttes mégsem jutott a nyolcaddöntőbe, mert alulmaradt a házigazdákkal szemben. Méghozzá Escobar öngóljának is köszönhetően."

A "köszönhetően" fordulatot nem negatív tartalomhoz használjuk. Van helyette a "miatt" vagy "következtében." Ha pedig utána egy kapcsolódó gyilkosság leírása következik, végképp nem való élni vele.

Ezt a bakit leszámítva valóban jó kis gyűjtemény tálalt fel a szerző. Az 1978-as argentin-magyar meccs bírójával, Garridóval, azóta készült interjú nálunk. A spori máig meg van győződve arról, hogy jól végezte a dolgát. Kérdés, mit ért alatta... Aki látta élőben a meccset, joggal feltételezheti, gólt is rúgott volna nekünk, ha muszáj.
www.nemzetisport.hu/sportnaptar/aki-felaldozta-nyilasiekat-argentinanak-2059066

joska61 2014.05.30. 10:08:42

@csunderlik.péter: Ja, hogy újrahasznosított cikk? Köszi a linket :-)
süti beállítások módosítása