DAS BLOG - Közélet Kultúra Kritika (de Győrffy Miklóst itt ne keressék!)

Csucsu - REFLUX

Csucsu - REFLUX

Tisza, a Monarchia Darth Vadere

2014. április 22. - csunderlik.péter

"A félelem az, ami összetartja a birodalmat" - vallotta Tisza István, akit a Monarchia magyar Darth Vadereként, amolyan erős embereként tart számon az utókor. A Sándor-palotai dolgozószobájában rendre megjelent neki hologramon Ferenc József és egyszer egy ülésen ötven méterről szorongatta meg az aggályoskodó Khuen-Héderváry Károly nyakát. Félték és tisztelték. Az 1903-1905, valamint 1913 és 1917 között volt magyar miniszterelnök, 1912-1913-ban pedig házelnök is. A mai napig mutogatják a parlamentben azt a golyónyomot, amely azután keletkezett, hogy az ellenzéki Kovács Gyula képviselő le akarta lőni a házelnök Tiszát a pulpitusról, de célt tévesztett. 

1861. április 22-én született gróf Tisza István.

Tisza István.jpgTisza leverte az ellenzéki obstrukciót, kivezettette a parlamentből Károlyi Mihályt, majd párbajt is vívott vele, melyben legyőzte, keresztül vitt megszavazhatatlannak hitt törvényeket és szétveretett munkástüntetéseket - hadd utaljak az 1912. május 23-i "vérvörös csütörtökre" -, és még az "útelágazás" kifejezés sem jelentett neki leküzdhetetlen akadályt. Az általános és titkos választójogban látta a Monarchia Magyarországára és a magyar vezetésre, a tradicionális elitre leselkedő legnagyobb veszélyt. Ady Endre ezért "geszti bolondnak", "magyarnak, úrnak egyként rongynak" tartotta, Tisza pedig egy magánbeszélgetésen azt mondta, hogy "Ady és a Nyugat levéltetűk a magyar kultúra pálmáján". Azóta is szereti a magyar eszmetörténet párba állítani Adyt és Tiszát - például Szekfű Gyula is ezt teszi a Három nemzedékben. Mindketten kálvinisták voltak és erősen fatalisták, a Monarchia Magyarországa utolsó másfél évtizedének legkarakteresebb egyéniségei, továbbá egyikük sem szerette az Éjjel-nappal Budapestet. 

Tragikus sorsuk is közös. Adyt betegsége vitte el negyvenegy évesen, Tiszát pedig az őszirózsás forradalom napján, 1918. október 31-én máig sem teljes bizonyossággal azonosított katonazubonnyos férfiak lőtték le Hermina úti villájában. A frontról hazatérő katonák Tisza Istvánt tették felelőssé az első világháborúért, azért, amelyet, azóta már tudjuk a levelezésből és a jegyzőkönyvekből, Tisza az utolsó pillanatig ellenzett. De ha már az Osztrák-Magyar Monarchia belépett, végig kell csinálni és nem szabad gyengeséget mutatni - hitte. A "gyűlölt" Tiszáról ajánlom ifjabb Bertényi Iván kiváló tanulmányát.

A Tiszáról és Károlyiról adott történészi szakértésem a Régen minden jobb voltban kis tekerés után itt hallgatható

Kövesse a Page Not Found történelmi gonzóblogot, az egyetlen helyet, ahol Tisza összecsaphat Luke Skywalkerrel.

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsuka.blog.hu/api/trackback/id/tr276068463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

innovation 2014.04.23. 08:14:15

Ha nem lett volna benne Darth Vader és ÉNBP, akkor még jó is lett volna a post. Kár érte!

01234567 2014.04.23. 09:12:48

Ezt jól el.asztátok, pedig jó írás lehetett volna. Nem csodálkoznék ha majd egyszer kiderülne, Tisza lelövéséhez a mai politikusaink jellembeli példaképének Károlyinak kis köze volna.

Kard 2014.04.30. 10:00:46

Egyszer írhatnátok az Ausztriai Egyesült Államok tervezetről is egy kis összefoglalót.

entrpnr 2014.04.30. 11:42:54

"Tisza, a Monarchia Darth Vadere."

Ady: István, ne tedd!
Tisza: Te nem ismered a sötét oldal hatalmát. Engedelmeskednem kell az Uralkodónak.
Ady: Nem tehetsz ilyet, érzem hogy viaskodik benned a jó és a gyűlölet.
Tisza: Nekem már késő...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2014.06.12. 11:41:55

ó, Ady ilyet nem tett, csak később, amikor Boncza Bertát feleségül vette volna, Tiszát spammelte protekcióért, a Tisza Titkárság pedig udvariasan mindig elhajtotta. Forrás Östör: Tisza István saját szavaiban.
süti beállítások módosítása