DAS BLOG - Közélet Kultúra Kritika (de Győrffy Miklóst itt ne keressék!)

Csucsu - REFLUX

Csucsu - REFLUX

140 éve született Kincsem, a győzhetetlen "csodakanca"

2014. március 17. - csunderlik.péter

140 éve, 1874. március 17-én nyerített fel Kincsem, Kisbér leghíresebb szülötte, az angol telivér. Helyi népszerűségének még a „kisbéri Rambo”, Keleti György és a Péterpál brandy se ér a nyomába, mind-mind csak a Kincsem patái felverte porfelhőben poroszkálnak. A győzhetetlen „csodakanca” az egyetlen, akinek a neve még Miminél is többször került szóba a Heti Hetesben, csoda, hogy még nem írt róla slágert a Bon-Bon.

Kincsem.jpg

Kincsem

Olvassa el a világtörténelem Top 10 emblematikus lováról szóló írásunk a Page Not Foundon. Lovak, akik megváltoztatták a történelmet. Négylábúak, akik lakossági fórumokat tartanak, kiemelt nyugdíjat kapnak, múzeumi tárgyként funkcionálnak, s ha régen elpatkoltak is, világot váltottak.

Top 10: emblematikus lovak a világtörténelemben

 


Ha Mozartról úgy tartja az utókor, hogy Isten ajándéka volt az emberiségnek, akkor Kincsem egy külön kedveskedés volt a balsors tépte magyarságnak. A vesztes szabadságharc és a kiegyezés után Kincsemmel emelhette fel fejét a magyar. 1876 és 1879 között ötvennégy futamon volt veretlen, máig meg nem döntött rekord ez. Egerszegi Krisztina nem uralta úgy a kétszáz hátat, mint Kincsem a saját korát: „Magyar csoda!” – kurjongatták Európa fővárosaiban a rikkancsfiúk, Hörömpő cirkusz, világszám! Kincsemhez fűződik a Disney-rajzfilmbe illő leghíresebb állatbarátság is, ugyanis sehova se volt hajlandó elindulni a nősténymacska, Csalogány nélkül. Előfordult, hogy egyszer Kincsem egész stábja az elkóborolt macskát kereste, hogy a csodakanca lelkivilága megnyugodjon és behúzza a futamot. További sztárallűrjei közé tartozott, hogy csak Eviant ivott.

Miután visszavonult, olyan méltó utódokat ellett, mint Ollyan nincs, Talpra Magyar és Kincs. Tizenharmadik születésnapján egy hasmenéses kólikaroham vitte el. Csak halála akadályozza meg abban, hogy meghívják a szárszói találkozóra. Csontváza a Mezőgazdasági Múzeumban van kiállítva, nevét a Kincsem Park őrzi.

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsuka.blog.hu/api/trackback/id/tr255865653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása