DAS BLOG - Közélet Kultúra Kritika (de Győrffy Miklóst itt ne keressék!)

Csucsu - REFLUX

Csucsu - REFLUX

Csunderlik Filmlexikon A-ZS: Hegylakó

2013. augusztus 13. - csunderlik.péter

Nem a havasi transzhumáló Moldvából, hanem a skót Felföldről jött az 1986-os év nagy slágere, a VHS-korszak egyik védjegye, a Hegylakó, amellyel Christopher Lambert átmenetileg a csúcsra ért a felvidéki Connor MacLeod szerepében. Csak ebben a magasságban már nem lehetett tovább menni, Lambert karrierje olyan volt, mint a filmben a kardcsapások súlya alatt villámlások közepette leomló, semmibe vezető lépcsős torony. Talán nem véletlen, hogy amerikai pályafutását a Mortal Kombat vietnami kalapos villámisteneként végezte be a banzsító francia.

Hollywoodnak mindig kell egy francia színész, akit kiemel. Egy ideig Christopher Lambert töltötte be ezt az értéket a hollywoodi periódusos rendszerben, de aztán jött Jean Reno és elsöpörte. Most Vincent Cassel van soron, ha jól értem. Hiszen csak egy maradhat. Ahogy az AIDS-halott kitüntetett helye Freddy Mercuryé, a film slágereit jegyző Queen énekeséé, és más érdektelen, úgy a hollywoodi francia színész pozíciója is csak egyvalakié lehet. Freddy Mercury addig nyugodt lehet, amíg meg nem écelődik Lady Gaga.

A Hegylakó a szociáldarwinizmus többsíkon, a fennsíkoktól a sügérszimbolikáig játszódó kultfilmje az egyik legősibb rögeszmével, miszerint, ha megölsz valakit, beléd száll az ereje. Továbbá szép tájképekkel és hangulatos zenével, kardfetisisztáknak kötelező.

Hegylakó párbaj.jpgVisegrádi palotajátékok

 

 

 

 

 

 

 

 

A vegetariánusokhoz hasonló szektaként élő halhatatlanok - noha úgy vannak kiközösítve, mint a dohányosok - kalandjait bemutató, ötszáz év történetét átfogó, amolyan kardozós-dugós Ember tragédiája-szerű  film bővelkedik bravúros vágásokban és átúszó képekben (a legjobb a hosszú hajú Connor – Mona Lisa), amelyekhez hasonló váltásokra leginkább Christopher Lambert képes a megszállott kacagásból mélyen szembe nézéssel. 

A filmből Lambert mellett nem az aktuális szerelmét játszó pszeudo-Rosanna Arquette színésznőcskét vagy a mentort Ramirezt alakító, már erősen leszállóágban lévő Sean Conneryt, hanem Kurgant (Clancy Brown) kell kiemelni, aki az egyik legszórakoztatóbb főgonosz, akit képernyőn valaha láthattunk. Megtestesíti a legsötétebb sztereotípiákat és a nyolcvanas évekbeli republikánus konzik gerincvelőt rázó félelmét.

Kurgan Hegylakó.jpgKurgan nem luxemburgi, és nem is KDNP-szavazó

 

 

 

 

 

 

 

Kurgan az összerakható pallosával egy olyan előzmények nélküli destruktőr, mint amilyenek a Kobra Semmiből érkező motorosai vagy a Bosszúvágy punkjai. Tatár, de lehetne akár szovjet is az arany hordából, az orosz sztyeppékről, egy ordenáré állat, vadkan, ziherejsztűkkel a nyakában, aki viccből harapja le egy gyík fejét. Egyszer találkoztam egy hasonló figurával, de ő csipszet tarhált a Wigwamnál. Ezért a Calippo-nyalogató főgonoszért igazán érdemes végignézni. És ahogy a gyertyafényes templomban mondja az atyának: „Hadd ajánljak nektek valamit. Ragyogni kell, nem pislákolni.”

Jó lett volna, ha a Hegylakóból is egy marad, és nem készül még hozzá további három igazán szemét rész, kihelyezve 2600-ba meg a világűrbe.

Hegylakó poszter 1986.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hegylakó (Highlander)
Színes, magyarul beszélő angol-amerikai kalandfilm, 112 perc, 1986
Rendezte: Russel Mulcahy
Főszerepben: Christopher Lambert, Sean Connery, Clancy Brown, Roxane Hart

Csunderlik Filmlexikon a Facebookon

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsuka.blog.hu/api/trackback/id/tr505458748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása