DAS BLOG - Közélet Kultúra Kritika (de Győrffy Miklóst itt ne keressék!)

Csucsu - REFLUX

Csucsu - REFLUX

Csunderlik Filmlexikon A-ZS: Tökéletes katona

2013. július 29. - csunderlik.péter

Tökéletes katona Roland Emmerich hollywoodi referenciafilmje 1992-ből Jean-Claude Van Damme-mal és Dolph Lundgrennel. A belgák Európa japánjai: Belgium Tintin és Hercule Poirot utáni legkelendőbb exportcikkéről, Van Damme-ról többször is értekeztem, mesét is írtam róla, de a filmes antitézisét hozó Dolph Lundgren alakította Andrew Scott őrmesterről nagy általánosságban méltatlanul feledkeznek meg a Van Damme-ot cséplő elemzők, teszem azt Dolph Lundgren magyar alteregója, Lakner Zoltán politológus.

Kezdjük rilkei lírával: „Valahol egy szupertitkos katonai bázis hibernálókamrájában majdnem kopaszra borotvált, acélos izmú férfiak alusszák gépálmukat”, ezt a képet nevezem én árja esztétikával kombinált futurisztikus homoerotikának, nem csoda, hogy hűtik őket, mert különben leolvadna a lakókocsi, annyira meleg.

Tökéletes katona homoerotika.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 


Ehhez a kompozícióhoz csak a Vörös zsaru (1988) olvasztáros intrója fogható, amely a gyúró homoszexualizmusnak emelt Vaszilij Blazsennij-székesegyház. ("Ha olvasztár vagy, akkor bírod a forróságot.")

A Tökéletes katona Frankensteint idéző szüzséje szerint Vietnamban elesett katonákat jegelnek le, mert a kormány látott bennük bizniszt, mint józsefvárosi és astoriai büfés az alkoholmentes mojitóban. Kis szépséghiba, hogy Luc Deveraux (Jean-Claude Van Damme) és Andrew Scott (Dolph Lundgren) egymást puffantották le egy A szakaszból átemelt nézeteltérés közben. A lejegelt katonákat huszonöt évvel később élesztik ujjá galvanizálással, Axe Hangoverrel és repülősóval, bonyolult mechanizmussal kondicionálják őket irányítható zombi kommandósokká. Hende Csaba nem ezt a programot prezentálja a szombathelyi Savaria Napokon.

Tudniillik: „A testek szupergyorsítása során a halott hús élő szövetté alakul, de ha a folyamat megindul a testek nagy mértékben túlhevülnek, ezért kell folyamatosan hűteni, az agyat redukálni és irányítani.” Ebből először annyit értettem, mint amikor Békesi László magyarázta a kilencvenötös költségvetést A Hétben.

Mindenesetre az agyzanzásítás tökéletesen sikerült: Dolph Lundgren/Andrew Scott őrmester, a levágott füleket nyakláncra fűző és azokat csörgető neurotikus a filmtörténelem egyik legsuttyóbb monológját prezentálja nekünk egy templomban vagy esztékában „Én, Andrew Scott, az amerikai hadsereg őrmestere” – kezdettel, „mert csak így nyerhetjük meg ezt a kurva háborút” – kifutással, jó adag szalonrasszizmussal.

„Benyalhatnak, mmma!” Ugyanis a tökéletes katonákból előtörnek a halált megelőző vietnami emlékek - ez az ún. poszttraumatikus regresszió - és, most már adjuk át a szót Czeizel Endrének: „Scott azt hiszi, hogy még Vietnamban harcol a felkelők ellen”.

Pedig csak körbe kéne néznie, hogy lássa, nem a dzsungelben van, hanem Esztergom-kertvárosban, és közben eltelt egy negyedszázad.

És ez a barom parancsnok volt Vietnamban.

Tökéletes katona plakát.jpg

Tökéletes katona (Universal Soldier)

Színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 99 perc, 1992

Rendezte: Roland Emmerich
Főszereplők: Jean-Claude Van Damme, Dolph Lundgren, Elly Walker

Itt pedig a kritikám A tökéletes katona II. – A visszatérésről.

Csunderlik Filmlexikon a Facebookon

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsuka.blog.hu/api/trackback/id/tr165432007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása