DAS BLOG - Közélet Kultúra Kritika (de Győrffy Miklóst itt ne keressék!)

Csucsu - REFLUX

Csucsu - REFLUX

"A halál ellentéte nem az élet, hanem a művészet" - A Die Stürmer ünnepi beszélgetése Ludwig Lakatos berlini íróval

2009. december 23. - csunderlik.péter

„Az ember nem arra született, hogy legyőzzék.” (Ludwig Lakatos)

Rüdiger Dahlke írása*

Ki is valójában Ludwig Lakatos?

Bevallom, én nem tudtam a választ egészen a mai estig. Nem tudtam, mire számítsak. Itt ülök a Gustav Gründgens Strassén, a Wagner Cukrászdában, és míg a kinti hidegben novemberi hópelyhek játsznyi kűrjeire ostyahold pislog tompa utcafényben, itt bent, az elektromos melegben, vörös lampionok fényétől és értelmiségi eszmecseréktől izzik a márványterem. Tőlem balra Fassbinderről, jobbra pedig Jürgen Prochnowról vitatkoznak. Fülledt a levegő, kávéskanál csörren a kulturális tengeralattjáró padlóján. Morajlás. Azt suttogják, lelőtték Benno Ohnesorgot. A többi néma csend, hogy aztán pár másodperc múlva minden kezdődjön elölről.

Úgy gyúrok gombócot táncoló szalvettákból, ahogy megbomló ingnyakam is egyre jobban feszíti a várakozás, az izotermák és izotérák. Izgatott vagyok. Az Odéonban nemrég fejeződhetett be a "42. Írónk és Kora" díszünnepély és operaelőadás, ahonnan ide várom Ludwig Lakatost, Nürnberg és Berlin díszpolgárát, aki maga az európai irodalom Atta Trollja. A fehér bálna. Akinek ámbrájával mostanság kenegetjük a lélek sebeit.

De ki is valójában ez a pátriárka?

Már gyűröm az abroszt, eddig csak annyit tudtam, mint mindenki. Hogy ő korunk Goethéje. A holocaust-túlélő magyar-örmény író. Herder-díjas és Európa-díjas. A Pink Floyd neki dedikálta Wish You Were Here című 1975-ös albumát a kiüresedésről. Azt mondják, két élet sem elég, hogy elérjük az ő spirituális szintjét.

Órámra nézek. Az író késik. Vajon mi történhetett? Felkapar torkomba egy Ludwig Lakatos-sor: "Óriás teknős messze áramol / zajló tojásait hagyva. / A kikelet. Vibrál." A gyomrom. Beleremeg. Ám ekkor a haboskávé illatába mintha transz-szag vegyülne a levegőben. Kitárul a bejárat, mindenki odanéz. Ahogy belépett rajta ez az ekkora formátumú művész, Ludwig Lakatos, az felejthetetlen volt a szó minden értelmében. Also sprach Zarathustra. Ez jutott eszembe. Akár egy szoláris mítosz. "Látomásomat hiába próbálom leírni, gyenge lesz az ember szava rá, és emlékezete kába." - írja Lakatos.

A Wagner Cukrászda pogácsázó pincérei segítik le róla ködmönjét, hogy aztán asztalomhoz kísérje Dr. Anasztaz Bindelbaum, a neves antifasiszta író, ahol Ludwig Lakatos helyet foglal velem szemben, a kizárólag e célból odakészített széken. A szomszéd asztalokról tétova vakuk villannak. Ettől egy pillanatra úgy tetszik, mintha az eddig vörösen izzó terem nukleáris lángba borulna.

Eli, Eli, Lama, Sabaktani

Ilyen lenne, amikor az ember szemtől szembe találkozik a Kimondhatatlannal? Sóhajt. Nehezen beszél, mert farkastorokkal született, tavaly cseréltek gégeimplantátumot. A teste fáradt, de a szelleme friss. Nézem. Bevesz egy nikotinfiltert és szopogatni kezdi, majd megnyálazza mutatóujját és fellapozza az itallapot. Rendel egy krémest. Én zavaromban beleharapok egy ürücombba, de aztán összeszedem minden bátorságom és megszólítom.

"Ludwig! Most lettél nyolcvanéves, krisztusi korba léptél. Ezen születésnap alkalmából a legszebb ajándékot mégsem Te, hanem valaki más kapja." Ludwig Lakatos fölnéz, lehunyja szemét és az ajkaiba harap. Mintha az éjszakának tenne vallomást. Mintha rámosolyogna a csillagokra. A pincér meghozza a süteményt, ám ő még mindig meditál. Mi ez? Szecesszió? Kivonulás? Tán a mindenségen elmélkedik, mint egy egybefüggő agyvelőtenger a világűrben? Várok, mert tudom, hogy az értékes gondolatokért megéri. Zümmögni kezd egy magasabb fokozatra tekert konvektor, és én már tudom, akkor közel az ébredés, mikor azt álmodjuk, hogy álmodunk. "Igen? És ki lenne az?" - kérdezi váratlanul, még mindig lehunyt szemmel Lakatos.

"Kelet-Berlin. Mert Te még mindig a falai között élsz! >>Mint egy Rousseau Ermenonvillében<<."

Ludwig Lakatos ujjaival dobolva menten rárecitál: "Ember és polgár leszek!" Majd újra, még lassabban, szaggatottan: "Ember és polgár leszek." És ekkor kinyitja szemeit: "Igen, ismerem ezt a Vörösmarty-verset Kossuthról. De én nem vagyok remete, nem vagyok száműzött. Én egy (a villájával leszedi a krémes tetejét) egy berlini vagyok." 

Ich bin ein Berliner / Ego sum, qui sum

"Warum? Ich hab' irgendwo gelesen, dass du aus Budapest k'!" - szakad ki belőlem.

De nem tudom csőbe húzni Ludwig Lakatost. Enyhén félrebiccenti fejét, lenéz a padlóra, mintha keresne valamit, majd ahogy a hegyek egereket szülnek, úgy nyögi ki, valahonnan, mélyről: "Én egy gyökértelen vagyok. Egy világpolgár. Ha úgy tetszik, egy dekadens (Ein Dekadensch). Az európai kultúrában gyökeredzem. Ezért az én otthonom az irodalom. Csak az irodalom. Nem Berlin vagy Budapest."

Sokkolnak a sosem hallott szavak. Ez lenne hát az a kemény Lakatos-hang, amiről annyit beszélnek? Tán igaz, hogy rózsakeresztes? Egy lebegő asztráltest? Nem bírom ki, ezért meg kell kérdeznem: "Mégis, mi az, ami Berlinhez vonz? Vagy a díszpolgárságon kívül nincs semmi, ami ehhez a nagyszerű kulturális hagyományokkal bíró városhoz köthetne?"

Ludwig lopva felnéz, a csillárt kémleli. Úgy teszek, mintha nem venném észre. "A planetáriumok." - sóhajtja. "Itt három planetárium is van. És a törökfürdők. Itt az ember nyugodtan belefújhatja az orrát a medencébe. Berlin kellemes élőhely (Ein angenehmes Lebensraum). Itt nem kérdezik meg, honnan jöttél."

"És Budapest, ahonnan jöttél?"

Súlyos csend nehezedik a Wagner Cukrászdára. "Bevallom, lesújtó véleményem van." - mondja kínkeservesen. "Es wurde balkanizität." És még hozzáteszi az ézsaiási jeremiádot: "Budapesten szava csak a szélsőjobboldalnak és a fajgyűlölőknek van. Mondhatni, tort ül az örményellenesség." Lélegzetet sem tudok venni, itt most az emberi humánum nyilatkozott meg, azt hiszem. "És Budapesten van a nyulam, Tódor." Ludwig Lakatos hangja elcsuklik...

Tort ül az örményellenesség

Felszakadtak a régi sebek? Hiszen Ludwig Lakatos az örmény holocaust Tolsztoja. Bár mindig hozzáteszi: "Én egy nem-örmény örmény vagyok." Sőt: "Bevallom, elég eredetien gondolkodom az örmény shoáról." - ahogy a Pro7 szerda esti Zárórájában is elmondta első holocaust-regénye, a Mikor a király lehunyja fél szemét (1957) ötvenéves évfordulóján (2007). A könyvet még Magyarországon írta, hidegburkolóként. Évekig nem adták ki. "Éreztetni akartam a határtalan űrt az ember talpa alatt, hogy mindenki önmagára lett utalva egy ellenséges világban. Ez a mű úgy értelmezendő, mint önnön létrejötte folyamatanának rögzített nyoma. Amolyan nyitott mű. Önmegsemmisítő regény. Ha úgy tetszik, kiírtam magamból a fájdalmat. Kiírtam, hogy tovább tudjak lépni. A halál ellentéte nem az élet, hanem a művészet." Aztán a Mikor a király... világsiker lett, mikor 1972-ben kiadta a Stuttgarter Verlag. Film is készült belőle, egy bizonyos Donald Sutherlanddel...

De Ludwig hozzáteszi: "Én nem holocaust-író vagyok. Én író vagyok, akinek évtizedes témája az örmény holocaust volt." Valóban, Ludwig Lakatos nemcsak a holocaustban, hanem kíméletlenül átfogó kulturális rendszerben gondolkodik. Ezt bizonyítja A kert és a ponty című filmregénye is (1986), melyet Tarkovszkijnak szánt.

Szóval tagadhatatlan, Ludwig korának szinte minden eszméjének kifejezést ad, miközben önmagát sem kíméli. "Nyughatatlan, fausti lélek" - ahogy Octavio Paz írta róla egy esszéjében, és ez is lett a címe a Ludwig Lakatosról szóló Canal Plus dokumentumfilmnek, ahol Jean-Paul Belmondo volt a narrátor. Kimondhatjuk, Ludwig Lakatos az irodalom Cipollája, mert úgy úszik át a hagyományos paradigmákon, kereteken és formákon, ahogy az illuzionisták a betonkockákon és a nagy falakon. Mindannyian emlékezhetünk a leghíresebb Lakatos-performanszra. "Nem lehet azt feledni" - nyilatkozta Kertész Imre is a Die Welt kérdésére.

Dehogy is vagy császár Peer, csak hagyma vagy

De Ludwig Lakatos szerény ember. És mikor a Sidrák, Misák és Abednégó című Európa-díjas elbeszéléskötetéről (1978), különösen a Magány című holokausztnovelláról faggatom, melyet Mario Adorf méltán népszerű hangoskazettájából is ismerhetünk, ő inkább kitér, mintha meg se hallotta volna a kérdést. Ludwig Lakatos ehelyett önfeledten kezd kalandozni gyermekéveiről. Miközben krémesét falatozza, néha hangosan felkuncog. De nem bírom ki, hogy rá ne tapintsak a bizonyára mindannyiunkban ott motozó kényes sorskérdésre: "És mi történt az édesapáddal, Lakatos Gagikkal, a költővel?"

Ludwig Lakatos arca elkomorodik. "Elesett a szabadságharcban" - mondja. "Amikor a családodat is elgázosították? >>Amikor alszik a józan ész és szörnyek születnek<<, ahogy írod?" - kérdezem, olyan tapintatosan, ahogy csak lehet, miközben zavaromban az étellel játszom és arrébb pöckölök egy kukoricát. Ludwig megtörli száját a szalvettával: "Igen. Ezt nem tudtam feldolgozni. Akkora gombóccá csomósodott ez bennem, melyet sem kiköpni, sem lenyelni nem tudtam. Később ezért is töltöttem el egy évet Schaffhausenben, egy krematóriumban." Próbálom beleélni magam az ő helyzetébe.

Ki ne tudná, Lakatos Gagik kalmár szülők gyermekeként lett az örmény irodalmi nyelv egyik megteremtője, miután otthagyta tanulmányait. Ludwig, akinek mindig is fontosak voltak a gyökerei, előtte is tiszteleg az örmény nemzeti műeposzban (Հայաստան, 1981), melyben Lakatos Gagik néhány korai verssorát tágítja nagyszabású mítosszá, az emberiség költeményévé.

S most, kedvesem, meghántalak itt

"Az eposz, amit írtál..."

"Éposz" - szól közbe lehunyt szemmel Ludwig Lakatos, mintegy ízlelgetve.

"Éposz" - helyesbítek menten. "Szóval ez az éposz miről szól?"

Ludwig Lakatos hátradől. Mintha végre otthon érezné magát, annyi évtized száműzetés után. Percek telnek el, bizonyára keresi a megfelelő szavakat, de hogyan is lehetne összefoglani egy ekkora művet, harmincezer verssort? "Az Isten kereséséről" - és a kétharmadánál az ajkába harap. "Egy örmény halász üldöz egy nagy halat. A hal az Isten."

Ilyet még sose hallottam. Nem tudom leplezni döbbenetem. Honnan ez az átütő erő? Vajon miből táplálkoznak a látomásos képek? "Ludwig! A mottód: le style c'est un homme! De mégis, honnan ez a sosem hallott hang? Kiktől tanultál?" Ludwig elmosolyodik: "Le style c'est un homme. Emellett én fiatalon főleg német irodalmat olvastam." És nem bírja ki, meg is idézi a hunyt mestereket: Thomas Mannt, Horst Tappert és Dantét. "De tagadhatatlan, hogy Magyarországon én voltam a modernizmus" - teszi hozzá.

"Gondolsz itt a novelládra, amelyben egy férfi nyugtalan álmából fölébredve szörnyű féreggé találja magát az ágyában?" "Akár" - hümmögi sejtelmesen, miközben újra szájába vesz egy nikotinfiltert.

És valóban: Ludwig Lakatos akár a hagyma, annyi rétege van.

Olykor valami gyöngéd tájszólásban a halálról beszélt

Bár eddig úgy tűnhetett, de Ludwig Lakatos nemcsak gondolataiba mélyülő író, hanem hangját hallató értelmiségi is, noha nem tör politikai babérokra. Nemrégiben nagy port kavart, amikor kiállt a vizuális oktatás eltörléséért, mert az szerinte tompítja az örmények és a munkásosztály agyát. Rágalomhadjárat indult ellene, de ez csak valósággal galvanizálta kívülálló alkotóerejét.

"Ludwig! Új köteted témájául megint a halált választottad. A Frankfurti Könyvvásáron idén dedikáltad az Európáról szóló esszéid."

"Igen. Erre nap mint nap választ kell adni." És valóban: egy értelmiségi véleményére manapság nagyobb szükség van, mint valaha. Meg is kérem, hogy olvasson fel egy keveset. Először szabadkozik, de aztán körbefordul és kacagva hozzáteszi: "De mivel az élet könyörtelen, Önökkel is meg velem is, hát megteszem." A Wagner Cukrászdában lekapcsolják a csillárokat, és Ludwig Lakatos gyertyafénynél kezd hozzá felolvasásához az autótáskájából elővett kötetből, először egy kissé remegő hangon, ám később annál erőteljesebben. Ez maga a varázslat - gondolom.

"Becsvágyunk végtelen, mohóságunk emésztő, bosszúvágyunk könyörtelen, gyűlöletünk átható." A környezetvédelemről zúgó Európa-esszé feszültségét csak csipetnyit oldja a kintről beszűrődő ostyahold, majd amikor véget ér, lassan kijózanodunk. Felkapcsolják a villanyt és a Wagner vendégei tülekedni kezdenek a pogácsaasztalnál.

Szíven ütött, hogy Ludwig Lakatos még az eljövendő generációkért is így aggódik. De neki mégsincsenek gyermekei. Miért? "Nem kívánom ráadni senkire se a létezés terhét." Ezek szerint ő a művészet aszkétája. Elő is vesz kígyóbőrpénztárcájából két gyűrött fényképet: "Itt Umberto Ecóval vagyok. Itt pedig Emir Kusturicával."

De már végéhez közeledik a beszélgetésünk. Dr. Anasztaz Bindelbaum eltűnt, a vendégek szétszélednek, záróra közeleg. Holnap is lesz nap. Súgom magamban.

Flaubert sorai kavarognak bennem: "Utazott. Megismerte egymás után a nagy hajók mélabúját, a didergő ébredést sivatagi sátrak alatt, a tájékok és romok elringató szédületét, a megszakadt vonzalmak furcsa keserűségét."

Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.

Ludwig Lakatos egyedül megy haza.

Ludwig Lakatos (1929- ): Berlinben élő örmény származású magyar író. Édesapja, Lakatos Gagik, maga is költő, az örmény irodalmi nyelv egyik megteremtője. Elveszett a szabadságharcban, Ludwig édesanyjával és a kalmár nagyszülőkkel együtt. Ludwig Budapesten nőtt fel. Egy ideig hidegburkolóként kereste kenyerét, de miután első regényét, a Mikor a király lehunyja fél szemét (1957) címűt Nyugaton felfedezték és megfilmesítették, onnantól kezdve szabadúszó. Főbb művei: Mikor a király lehunyja fél szemét (regény, 1957), A zajló folyó ritmusára (versek, 1960), Égő angolna (újabb versek, 1966), Sidrák, Misák és Abednégó (elbeszélések, 1978), Faszverő lámpanyaló (beatköltők zsoltárfordításai, 1979), Հայաստան (éposz, 1981), A kert és a ponty (filmregény, 1986), Beszélgető-könyvecske (levelezés Joseph Ratzingerrel és Tamás Gáspár Miklóssal, 1996), A Da Vinci-kód (nyitott mű, 1999). Európa-esszéi idén jelentek meg, amiért a Svéd Akadémia életműdíjjal tüntette ki. Továbbá Herder-díjas és Európa-díjas (1978).

Kora szinte minden eszméjének kifejezést ad. M. Péter György médiaszociológus a Távolság az üveggolyóban (1995) c. művében a huszadik század második felének egyik legnagyobb alkotójának nevezte, aki minden műfajban az első ötben van.

Ludwig Lakatos üzenete a magyar olvasóknak:

 

*A versrészletek Tandori Dezső fordításai.

Ludwig Lakatos.jpgLudwig Lakatos az Odéonban, a "42. Írónk és kora" rendezvényen, ahol a jótékonysági nagykövet Angelina Jolie fogadta Nürnberg és Berlin díszpolgárát, az európai irodalom Atta Trollját.

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsuka.blog.hu/api/trackback/id/tr681616544

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: ELHUNYT KERTÉSZ IMRE 2010.07.07. 11:14:26

Tegnap berlini lakásában elhunyt Kertész Imre (۞80) világhírű Nobel-díjas német író. A magyar írók nevében Esterházy Péter, Spiró György és Fejős Éva gyásztáviratban fejezte ki részvétét Dr. Hans-Dietrich Jürgensnek, a Német Írószövetség elnökének....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KGX 2009.12.23. 21:23:32

Csak egy pillantást vetettem rá, de a faszverő lámpanyalótól kész vagyok:-D. Te ponty-fan vagy, hogy ez mindig előjön Nálad, mint Kerékgyártó Gyurkánál a kényszeres töltött káposzta-evés minden regényben? Mondjuk sejtem, hogy kiről szól a paródia, de ide én azt sose' le se' írom. Holnap átnyálazom az egészet, de ma kimerített a karácsonyra készülés.

craft 2009.12.23. 21:49:22

Faszverő lámpanyaló (beatköltők zsoltárfordításai, 1979), XXX (éposz, 1981),

ez kelett

Medzsik 2009.12.24. 11:32:05

"Éposz":D:D

"És Budapesten van a nyulam, Tódor." Ludwig Lakatos hangja elcsuklik...

"Hiszen Ludwig Lakatos az örmény holocaust Tolsztoja. "

Ez volt a tökéletes karácsonyi ajándék,tenkjú.
Mindjárt behugyozok a röhögéstől.
De attól tartok,hogy sokan ezt sem fogják érteni...
Mindenesetre kiváló írás,bár néhol már túlzottan mesterkélt az ájtatosság.Bár ettől lesz meg az az uncle Bens-es édes-savanyú szájízem,mikor olvasom.
Ez bezony megint egy jól eltalált,hamisítatlan Csunderlik.

Búcsúzóul LL szavai:

"Én egy gyökértelen vagyok. Egy világpolgár. Ha úgy tetszik, egy dekadens (Ein Dekadensch). Az európai kultúrában gyökeredzem. Ezért az én otthonom az irodalom. Csak az irodalom. Nem Berlin vagy Budapest."

Lehet ehhez bármit is hozzáfűzni?

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2009.12.24. 12:10:52

Először is, kellemes ünnepeket!

Ez a poszt az én kis ajándékom. Talán az eddigi legjobb Csunderlik. Komoly előtanulmányokat folytattam, Kertész Imre-interjúkat jegyzeteltem.

Mert persze, hogy a Sorstalanság szerzője ihlette. De nem is ez a "balkanizáció", mert az különösebben nem érdekel, hanem ahogy előadja az európéer művészt, a sajnálatosan Magyarországra pottyant modernizmust. Mint Ady Endre a Tisza-parton.

A Kertész-interjúk hemzsegnek az egymásnak ellentmondó megnyilatkozásokról.

"Én egy gyökértelen vagyok. Egy világpolgár. Ha úgy tetszik, egy dekadens (Ein Dekadensch). Az európai kultúrában gyökeredzem. Ezért az én otthonom az irodalom. Csak az irodalom. Nem Berlin vagy Budapest."

Itt például csak annyit írtam bele én, hogy Ein Dekadensch. A többit ilyen-olyan Kertész-kinyilatkoztatásokból passzintottam össze az elmúlt X évben. Azért ilyen vicces/bizarr a most egymás mellé került "gyökértelen vagyok" - "európai kultúrában gyökeredzem".

Viszont a Tódor, az családi dolog. Míg kicsi voltam, amikor az egyik nyulakat tartó rokonunk legendákat kezdett mesélni, hogy a Tódor nyúl mekkora alfahím, és széjjelbaszik mindenkit.

"Faszverő lámpanyaló" - ez Csetneki Máté agyszüleménye, de azért raktam bele (mellérakva a "beatköltők zsoltárfordításai"-t), mert én is összehugyoztam tőle magam, mikor 2005-ben eseti jelleggel adta válaszul a húsrágó hídverőre.

"Հայաստան, 1981 - az éposz"

Csak azért, mert mindig elröhögöm magam, amikor felolvasóestek nagyon komoly művészei az Orfeumot Orféumnak, az Odeont Odéonnak, vagy éppen az eposzt éposznak nevezik.

Nekem is írnom kéne egy Széljegyzeteket, mint amilyet Umberto Eco hegesztett a Rózsa nevéhez.

Pl. az "egybefüggő agyvelőtenger" az a Solaris (Andrej Tarkovszkij, 1972), vagy pedig:

"miközben zavaromban az étellel játszom és arrébb pöckölök egy kukoricát. Ludwig megtörli száját a szalvettával: "Igen. Ezt nem tudtam feldolgozni..."

Rüdiger Dahlke itt azért kukoricát pöcköl arrébb a cukrászdában, mert a kukoricát az ember egyben kiszarja, "nem tudja feldolgozni".

Szóval tudnék erről elemezgetni. És ha már elemzés. Kíváncsi vagyok, hogy egy pszichoanalitikus mit tudna kezdeni a ponty-fixációmmal (?). Tényleg a ponty az egyik legkedvesebb szavam, metaforám.

De hát most karácsony van, és mikor legyen ponty, ha nem ponty most. (Hohó!)

Bertrand Russell · http://hupomnemata.blog.hu 2009.12.24. 13:00:29

Kedves Csunderlik úr!
A maga írása egyszerűen fergeteges. Csak azért nem írok szuperlatívuszokat, mert elbízza magát. A fentiekben kifogásolt "túlzott ájtatosság" néha ugyancsak szembeötlő, de ez nem megy az egész szöveg rovására. Az irodalmi riport (és egyben irodalmi riport-paródia) legkristályosabban csengő regiszterében szólal meg e cikkében.
De félretéve a modor "fentebb STIHLT":
Jon Voigt helyett lehet, hogy inkább valami francia cipőfelsőrész-készítőt raktam volna be Ludwig Lakatosként. Viszont Laaktos úr műveinek listája fenomenális, igazi "örömzene" vagy "jutalomjáték" egy ilyet megírni. Korábban csak elvétve olvastam Csunderlik-okat, de mostantól újra fejest fogok ugrani ebben az ergonomikusan berendezett oeuvre-ben, ígérem! (Na látja, Cs. úr, nem megy a magának való kommentálás más stílusban, az ihletettség eme pislogó óráján)
Összegezve: Nochmals, nochmals!
És Boldog Karácsonyt Önnek!
Egy feltétlen híve: Bertrand Russell, a halott

the shitbreakers 2009.12.24. 13:34:10

karácsonyfadíszítés közben folyt ki a taknyom a röhögéstől. gratula.

KGX 2009.12.24. 14:30:01

Csetneki Máténak gratulálok:-), bár nem ösmerem személyesen. Ami az époszt illeti, ez ott van Kassáknál is (Éposz Wagner maszkjában). Sznoboskodásból kedvenc szavaim a röneszansz (gyakran használta Hegedüs Géza bácsi), meg a Svájcba helyett Svejcba.:-D

@Csunderlik Petya: "mert a kukoricát az ember egyben kiszarja, "nem tudja feldolgozni".

Ez igaz.

@Csunderlik Petya: "És ha már elemzés. Kíváncsi vagyok, hogy egy pszichoanalitikus mit tudna kezdeni a ponty-fixációmmal (?). Tényleg a ponty az egyik legkedvesebb szavam, metaforám."

A pontyokat szeretem, és kapcsolódnak hozzám, majd face-to-face elmondom, miképpen. Kínában és Japánban is nagy kultuszuk van.

Ígérem, ma, vagy holnap elolvasom, de nem sámli:-D.

Medzsik 2009.12.24. 15:25:50

Mondjuk nekem bejön ez a sznobizmus,bizonyos mértékig...
A kanapét is szófának hívom.Meg ha valaki látna az utcán...kopott bársonynadrág,gyűrött ing,öltönymellény,zakó,zsebóra.Csak onnan tudni hogy állat mód illuminált vagyok,hogy izzadok mint egy ló.Viszont nekem ez az egyedi stilusom.Es szeretem.
De ha sznoboskodást akartok menjetek el bármelyik BTK-ra és keressetek pár filmszakost.Egyszer véletlenül betévedtem egy előadásra.Már ott rossz érzéseim voltak mikor az előadás címe az volt,hogy "A Magyar szocialista újhullám filmjei"...Addig nem is volt gond,míg a diákok el nem kezdtek rezignáltan,gondosan összekócolt hajjal belemagyarázni,miközben 18 éves létükre használtak olyan szavakat(megjegyzem,többnyire helytelenül,vagy részben nem odaillően)mint pl.:renitens,abszurd,kvalifikál,abszolvál.Ez még viszonylag mulatságos volt,még a tanáron is láttam,hogy húzza a szemöldökét.De utána jött a fekete leves:egy srác pl egész végig úgy hivatkozott az egyik jelenet helyszínéül szolgáló vasútállomásra,hogy "a gare".Illetve a kedvenc mondatom-amit azóta is sűrűn emlegetek- tőle származik:
"A karakter meglehetősen introvertált, attitűdje erősen disszonáns,adorálja saját egoját,ebből kifolyóan predesztinált a bukása,ami ilyen jellegű filmben akceptálhatatlan(ez de szép,istenem)..."
Ezek után nem tehettem mást,csak felálltam és elindultam kifelé,előkaparva egy cigarettát a tárcámból.A legszebb,hogy egyetlen ember tartott velem a teremből...
A professzor.

De azért vicces a barátaimat barátimnak mondani,vagy ahogy a gimis tanárom Ibsen alkotását "A vadkácsa"-ként emlegeti...

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2009.12.25. 17:14:50

@the shitbreakers: Kösz. És akkor mostantól nem Joe Hallenbacket fogjuk idézni Az utolsó cserkészből, hanem Köves Gyurit a Sorstalanságból, ahogy még novemberben felvetetted. Egyébként a minap rémálmom volt. Azt álmodtam, hogy leitattál és ezért kikúrták a Szépművészeti Múzeumból.

@Bertrand Russell: Megtisztel.

"ergonomikusan berendezett oeuvre" Tagadhatatlan.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2009.12.25. 17:19:47

Egy adalék a recepcióhoz: Ludwig Lakatos a környezetvédelemről szóló Európa-esszéjében a Cion Bölcseinek jegyzőkönyvéből idéz.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2009.12.25. 17:21:55

@Medzsik: "egy srác pl egész végig úgy hivatkozott az egyik jelenet helyszínéül szolgáló vasútállomásra,hogy "a gare"

"a gare" Szent Isten!

KGX 2009.12.25. 17:45:00

@Medzsik: "Meg ha valaki látna az utcán...kopott bársonynadrág,gyűrött ing,öltönymellény,zakó,zsebóra."

Ez egyáltalán nem gáz szerintem. N. Peti barátomnak voltak egyetemista kora elején ilyen dolgai, kivéve a zsebórát.

"egy srác pl egész végig úgy hivatkozott az egyik jelenet helyszínéül szolgáló vasútállomásra,hogy "a gare"."

:-D, én örülök, hogy esztétika szakos már feltehetően nem leszek. De remélem, azért helyes franciasággal ejtette:-D.

"De azért vicces a barátaimat barátimnak mondani,vagy ahogy a gimis tanárom Ibsen alkotását "A vadkácsa"-ként emlegeti..."

Egyszer-egyszer ez jó poén, de sokadszorra idegesítő. Van a modorosblog, néha jókat írnak rajta, de a modorosságról blogot írni szerintem modorosság:-D.

KGX 2009.12.25. 17:47:07

@Csundelik Petty: "hogy a Tódor nyúl mekkora alfahím, és széjjelbaszik mindenkit."

Társadalmunk égszínkék egére Tódor nyulak árnya vetül:-D.

Medzsik 2009.12.25. 23:28:56

@KGX: Ez klasszikus Bödőcs poén egyébként:
"Mikor ment a szurkolás,hogy - Melyiket bassza meg?!"

Medzsik 2009.12.25. 23:33:09

@Medzsik: Lassan hat éve öltözöm így.Kiskoromban nagyapám igazgató volt,és nagyon tetszett,hogy idegen helyen,csak az öltözéke miatt már másképp bántak vele.Mert sajnos más szemében,mégis a ruha teszi az embert.Ezt bizony sokat tapasztalom.Persze a ruha semmit sem ér,ha nem vagy képes azonosulni vele.A fanyar elegancia,piaszag és én összetartozunk.Persze az is jó, amikor a csövesek ledoktoroznak.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2009.12.26. 02:01:01

@Medzsik: "fanyar elegancia, piaszag" Úgy nézel ki, mint Ludwig Lakatos 1978-ban?

craft 2009.12.26. 09:54:29

Ki amugy a csávesz akit ludwig úrnak béraktál? Olyan ismerös a fejszerkezete....

KGX 2009.12.26. 11:49:50

Az a helyzet, hogy a sok öltönyözést is meg lehet unni, én ugyan szeretem, hasonló okok miatt, mint Medzsik mester (meg a szép kabátokat, kalapokat, elegáns aktatáskát). Néha azonban jól esik egy dzsínszdéj:-D. És szeretem a régi, klasszikus karórákat.

KGX 2009.12.26. 11:52:18

@craft: tipp: kiöregedett NDK pornószínész:-D. (Engem a haverjaim pár éve "leszállóágban lévő kigyúrt szerb pornószínészhez" hasonlítottak:-D.)

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2009.12.26. 12:59:24

@craft: Mozart.

(Egyébként John Voight, amerikai színész. Számos nagy sikerű produkció főszereplője, Angelina Jolie apja.)

Medzsik 2009.12.26. 13:56:50

@Csunderlik Peti:
Nagyjából úgy.Csak én jóképűbb vagyok.Meg vannak gyökereim.

Mozart??:D:D:D

@KGX:

Egyébként rám a cimborák úgy hivatkoznak,hogy Prince Of Serbia,mert állítólag olyan a kinézetem mint egy felvágós szerb szőnyegárusnak.

Nekem is van egy nagyon régi Cornavinom.De mióta sikerült végre elkunyerálnom nagyapám 80 éves DOXA-ját,azóta zsebórás vagyok.

Medzsik 2009.12.26. 13:59:55

el is felejtettem mondani,LL ről eszembe jutott egy videó,amit egyszer mutattak a Delhussza Gjonról,valami müsorban összezárták valakikkel az isten háta mögött(évek óta nem nézek TV-t).Egy beszélgetés fojamán Dzsonifiú előadta valakinek,hogy Ő mekkora korszakalkotó tehetség,és érdemes művész.Mindezt olyan önelégültséggel,hogy még Hugh Heff is megirigyelné.Azt hittem, lefordulok a székről a röhögéstől.

craft 2009.12.26. 17:55:16

@Csunderlik Peti:
Jah télleg ő volt a heatben. Csak ott nem volt ennyire alkoholista.

KGX 2009.12.27. 10:09:57

@Medzsik: Lehet, hogy lelki rokonok vagyunk:-D. (A Prince of Serbia miatt-is.) Nekem van egy régi Doxa karórám a 60-as évekből, illetve egy Doxa kalapács automata az 1930-as évekből kicsit hiányosan. Aztán van még egy 60-as évekbeli fekete military Grovana világítós számlappal, egy új (13 éves) kalapácsos squelette Grovana, meg két Q and Q fémszíjas, az egyik öltönyóra, a másik vastag sportóra. Szóval ez az én kis óraparkom:-D.

KGX 2009.12.27. 11:07:02

És van valami új, automata zsebórám is, de talán kétszer, ha hordtam.

the shitbreakers 2009.12.28. 11:03:31

@Csunderlik Peti: mit csinálsz te a szépművészetiben? képeslapokat árulsz? vagy az is csak álom volt?

La Serenissima 2009.12.28. 11:10:03

tényleg szórakoztató lett, de szerintem azért túl van ez írva. szóval nem kell minden mondatban három poénnak lennie, Esterházynak is elég szokott lenni a kettes átlag.

La Serenissima 2009.12.28. 11:13:10

Kertész interjúinak viccessége talán abból fakad, hogy ő alapvetően egy különcködő figura és ez nehezen egyeztethető össze azzal, hogy hirtelen minden szava autoritásként van elkönyvelve.

ennyiben teljesen jogos a kritikád, hiszen nem lehet ilyen vad dolgokat mondani, szentenciaként. de ez az egész persze inkább a világ, mint Kertész hibája ;).

rettentó 2009.12.31. 19:10:05

@Csunderlik Peti: "De nem is ez a "balkanizáció", mert az különösebben nem érdekel, hanem ahogy előadja az európéer művészt, a sajnálatosan Magyarországra pottyant modernizmust. Mint Ady Endre a Tisza-parton."

Nekem lejött, de én nem vagyok magyar, kérem, nekem van iróniám. Már megint hatalmasat alkottál, bár kicsit tényleg túlírt.
Ajánlott olvasmány: Stephen King: Az írásról. Kegyetlen mondatok vannak benne a saját szövegünk meghúzásáról.

Jól látom, hogy a töris blogotokra nincs utalás ezen a blogon? Pedig az is jó!

cspg.nolblog.hu/

Medzsik 2010.01.04. 15:00:03

@KGX:
Ez nem is rossz,bár kevés.Én sajnos csóró is vagyok,meg nem is sikerült ennyire belefolynom az óráskodásba.Bár mindig is érdekelt kicsit.

KGX 2010.01.04. 17:42:34

@Medzsik:Majd lesz több is:-D. Külön nem gyúrtam erre (inkább könyv fan vagyok), de úgy összejöttek az évek során. A v betűs portálon néha lehet olcsón egész jó régi órákat venni.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2010.01.05. 12:23:01

@La Serenissima: Túl van írva? Nem kell minden mondatban három poénnak lennie?

Erre csak azt tudom válaszolni, mint Mozart az Amadeusban, mikor az udvari muzsikusok (stb.) azt mondták neki a Szöktetés... bemutatója után, hogy "Jó ez Mozart, jó ez. Csak túl sok benne a hangjegy."

"Igen? És pontosan mely hangjegyeket vegyem ki?"

A viccet félretéve, mert itt sosem viccelünk, tényleg túlírom a dolgokat. Ludwig Lakatos szerint az író először egyszerűen rosszul ír, aztán bonyolultan ír rosszul, majd bonyolultan jól, és végül, ha éjjel-nappal gyakorol, akkor egyszerűen jól.

Szerintem ez a "bonyolultan jó". Mert jó, afelől nincs kétségem. Én komolyan azt hiszem, hogy ilyen szintézist (!) nem sokan tudnak írni. És ez újabb szakdolgozatírás-nekifutás előtt adott egy kiadós löketet.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2010.01.05. 12:27:09

@rettentó: a Stephen King írást majd megnézem április környékén. Addig most szakdolgozat, aztán doktori iskolába jelentkezés stb.

A töris blogunkra még tényleg nincs itt utalás, de csak azért, mert egy hosszabbat akartam írni róla, linkelve-ajánlva az összes eddigi (8-9-10) "történelmet népszerűsítő" side-projektünket.

cspg.nolblog.hu/

Page not found - Pecsétgyűrűvel effektezzük a történelmet

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2010.01.05. 12:33:04

@rettentó: Tegnap egyeztettem Modor Tibivel, hogy a Modoroson másodközöljék Ludwig Lakatost (Ludwig Lakatos überall! Ludwig Lakatos eroberte die Welt!), de úgy tűnik, hogy túl sok kompromisszumot kéne kötni, ami veszélyeztetné "alkotói integritásom".

Konkrétan az egész örményellenesség/holocaust-szálat ki kéne tépnem belőle. Amitől meg összezuhanna az egész. Persze, ha egész részeket átírok/helyettesítek, akkor össze tudom ugrasztani úgy, hogy áramvonalas maradjon.

De vérezne a szívem.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2010.01.05. 12:34:24

@the shitbreakers: Nem csinálok semmit. Csak álmodtam, hogy kiállításra megyek.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2010.01.05. 12:39:44

És persze boldog új évet.

Érzem, hogy ez az én évem lesz. Tudjátok, ahogy megint a vigyorgó Mozart mondja az Amadeusban: "Minden okom megvan a bizakodásra. Olyan művön dolgozom, ami robbanni fog." Aztán, mire befejezem, lehet, hogy már én is úgy fogok kinézni, mint a beesett Mozart a Don Giovanni süllyesztőjében.

corevalues · http://www.uveg3d.hu 2010.01.13. 04:56:03

Már azt hittem, soha nem fogom Thomas Mann, Horst Tappert és Dante nevét egy felsorolásban látni. LOL. Kösz, Csucsu, ez jól odavert.

KGX 2010.01.18. 19:57:35

Medzs': Az órákhoz egy megjegyzés. Pár napja nézegettem két szépnek látszó Meister Ankert a vaterán. Olyan gyanúsak voltak, három nap után esett le, hogy két női órát nézek:-DDD.

Medzsik 2010.01.19. 16:39:58

én nem ítélek el senkit,ha ezek érdekelnek:D
én egy időben a szobámat megjárt hölgyek fehérneműit gyűjtöttem.:D

KGX 2010.01.19. 21:49:32

Hehe:-DDD. Van az a régi story, mely szerint egyes férfiak pinaszőrt gyűjtenek, mindegyik helyes kis albumokban, mint a bélyegek, névvel, hellyel, időponttal:-D.

craft 2010.01.26. 21:06:45

@Medzsik: ezzigen :D
nem lehet igaz, hogy csak én vagyok itt normális.

Medzsik 2010.02.01. 19:35:42

@craft:
kikérem magamnak:D
abszolut normalisnak ezrem magam.
asszem...

KGX 2010.02.03. 13:20:12

Nővér! Szurit a ketteskének, már megint normálisnak érzi magát:-D.

KGX 2010.02.07. 18:31:41

:-D, az első fele kétségtelen, a második fele a helyzetre lett alkalmazva:-XD.

Miért nem ír ez a Csucsu egy jó darab ideje semmit? Nektek jó lenne áprlils tájékán valami közös kortsmázás:-D, már korábban felmerült itt...

Medzsik 2010.02.08. 11:01:47

épp ezt akartam írni,hogy amíg a macska távol,cincognak az egerek.:D
mi itt elértekezünk,csucsu meg gondolom elfoglalt.
április nekem bőven jó.helyileg meg mindegy,de gondolom Bp,majd úgy alakítom a dolgaim hogy ottlegyek.

KGX 2010.02.08. 18:51:31

Persze, Bp. Vidékre csak akkor szállok ki, ha zeneszóval, fogadóbizottsággal, nagyértékű gyümölcspálinkával várnak, de ilyen nincs, szóval gyakorlatilag soha:-D.

Medzsik 2010.02.08. 19:21:18

hát a város kulcsát nem tudom átadni.
de a nagyértékű gyümölcspálinkát azt garantálom.
azt tervezek is felvinni,van egy saját recepturam.meg hat a csaladi hagyomanyok palinkakeszitesben.nagyapam erti a dolgot.
en meg örököltem a palinka szeretetet és az érdeklödest a minel mesteribb elkeszites irant.

KGX 2010.02.09. 19:24:46

Ah, mindjárt elolvadok:-DDD, én, mint pálinkafan.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2010.02.10. 11:49:39

Helló! Minden erővel szakdolgozom, azért nincs anyag. Április közepe a leadási határidő, legkésőbb utána biztos írok, mert van egy-két ötletem, és majd visszadátumozom az új cikkeket januárra-februárra, hogy ezek a hónapok se maradjanak üresen. Üdv, CS

KGX 2010.02.13. 20:52:15

@Csunderlik Peti: "Minden erővel szakdolgozom, azért nincs anyag."

Csak ügyesen dílerkém:-D. Majd olvashatnók a jeles opust? Dátumozni nem köll, a valós időben élünk...asszem:-D

Medzsik 2010.02.13. 21:01:22

azé csak dátumozza fel.ne folyjon össze végleg.
folyjon
de hülye szó

Tóth Csaba Tibor 2010.02.14. 14:40:43

Csucsu, azt remélem láttad valamelyik Históriában, hogy az értekezik az 56-os generáció "elviselhetetlen értelmetlenségéről" az utolsó lapokon, aki tudta, igazából kicsoda m péter györgy! nem akárkit basztál át :-).
ez meg magáért beszél, bár szerintem kertész az européer-berlinerfánk stílust, meg az önellentmondásokat direkt csinálja.

KGX 2010.02.14. 17:26:14

Néha furcsa emberek furcsákat írnak nem történeti tárgyú szakfolyóiratokban is.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2010.02.21. 00:49:43

@craft: B-side projekt. Egyszer megcsináltam, de eddig sose volt rá időm, hogy rendesen kidolgozzam Cibula Leventét (iwiw-adatlappal), és hogy külön írjak cibulaleventés posztokat. A koncepció az lett volna, hogy icipicit odaszúrjunk annak az identitásmítosznak, miszerint az igazi magyarság, az igazi "megtartó erő" Erdélyben van. Itt lenne egy csíki fiú, aki a magyarországi megaláztatások hatására románnak kezdte vallani magát. Szórakoztató kis provokáció lenne a nevében nekimenni a magyar nemzeti ikonoknak - Puskás Öcsi, stb. -, már ha kapna publicitást, mert jókat lehetne röhögni a románozó válaszokon. Gondolkoztam még egy ironikus "Déli Becsület" blogon is, ahova egy egész kis kollektívát összeszednék, akik írhatnának oda. A lényeg, hogy olyan egyetemes értékeket propagáljunk, mint a xenofóbia, a hímsovinizmus, a rasszizmus, stb. Hiszen ez az Obama is mekkora bukás lesz. Még az év végére kipukkad a pali. A mostani értékhiányos világba egy igazi vérrepublikánus vezető kell. Olyan, mint amilyen a Tommy Lee Jones alakította börtönigazgató a Született gyilkosokban. De nem tudom, hogy lesz-e belőle valami, mert igazából én mindig tudós akartam lenni, és abba ezek nem nagyon férnek bele egyelőre.

craft 2010.02.23. 23:53:19

Hmm az a baj, hogy ezzel le is lőtted a poént.
"mert igazából én mindig tudós akartam lenni, és abba ezek nem nagyon férnek bele egyelőre." lehet, hogy tudós szeretnél lenni, de az is lehet hogy alkoholista újságíróként jobban szeretnénk.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2010.02.24. 01:49:37

Megláttam Isten igazi arcát és megtisztultam.

craft 2010.02.24. 17:09:32

már te is?
ideje lenne megkeresni ezt a bizonyos istent
és jól meglincselni

KGX 2010.02.24. 19:43:33

A Cibula, vagy Cintula vagy kicsoda miatt egyszer Petit fogják meglincselni anélkül, hogy egy vacak kis Sonderabdruckot is láttunk volna Tőle, akkor meg mire volt ez a sok élet-izmozás:-D?

KGX 2010.02.24. 19:45:22

"Lovaggá üthetek egy nap ezeret is, de tudóssá nem tehetek ezer nap alatt egyet sem." Én tudom, hogy ki mondta ezt. Ha a gugli nem, akkor érvényes a kérdés, hogy rajtam kívül ki igen?

craft 2010.02.24. 21:24:20

"Gugli mindent tud, amit meg nem aztat nem érdemes."

craft 2010.02.24. 21:25:25

1000 nap alatt meg senki sem lesz tudós, ha csak nem alapító

craft 2010.02.25. 14:36:43

utube kommenteket érdemes megnézni a ludwigos videokon :D

KGX 2010.02.25. 20:19:58

...ezer nap alatt egyet SEM.

KGX 2010.02.25. 20:21:46

"Gugli mindent tud, amit meg nem aztat nem érdemes." :-D, ez egy kifordított Hegedüs Géza bácsi. "Ami nincs benne a Laluszban, az nem is létezik."

craft 2010.02.27. 14:12:05

Ó most mért lőtted le a poént.
Az alapítók meg a star trek ds9ban vannak.
Jah meg a goauldok is tudósnak születnek.
Meg a trillek, részben.

KGX 2010.02.27. 21:02:59

Kétszer is találkoztam Géza bácsival személyesen.
A reklám ritkább változata:
www.youtube.com/watch?v=GC_HL6Z65zQ
2:25-től látható...

craft 2010.02.27. 23:42:07

hihetelen amugy, hogy az én blogomat senki se nézi :(
a gyüjteményért meg köszi :D

KGX 2010.03.01. 20:35:05

Én néztem. Nem rosszak a verseid. Kicsit Apollinaire-esek:-D.

craft 2010.03.02. 22:43:42

Köszönöm, egyszer még talán tananyag is lehetek :D

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2010.03.03. 17:32:20

Napok óta egy egész operamese/filmszüzsé érlelődik bennem. Majd elmondom.

@craft: Kulturkampf.

KGX 2010.03.03. 19:07:47

@craft: Szívesen. A gáz az, hogy ahhoz többnyire költőknél meg köll halni.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2010.03.08. 12:11:47

@craft: "A pszeudohalál nem való. De hát a csillagok hullása nem csaló? Távol hegy, erdő kék színe való?" (Ludwig Lakatos: Két estém Senecával)

craft 2010.03.09. 15:58:46

Isten vagy. Az én istenem. "Du bist ein Gott. Mein Gott."

KGX 2010.03.10. 14:57:11

craft, hozzámész-e az itt jelenlévő Csunderlik Petihez? Csókoljátok meg egymást, srácokXD.

(Aljas jegyzet: Nem tudtam kihagyni, szemét ziccerarc vagyok, tudom).

craft 2010.03.10. 21:54:51

Szerintem ez egy szar vicc. Tudod K én csak téged szeretlek.

KGX 2010.03.13. 11:15:19

:-DDDD. Jó, akkor törölve.

craft 2010.03.13. 23:12:16

Amugy a Hófehér c. rajzfilmet nemtudjátok hol lehet beszerezni? A kazettát amin rajtavolt vlahova elbasztam....

KGX 2010.03.14. 14:26:14

Könnyebbet, kedves craft. Amúgy a vatera ilyenkor sokat segít. Ha azon nincs, akkor érdemes rákeresni a g betűs keresőprogrammal, és valami csak kijön...

craft 2010.03.15. 01:39:22

Sikerült találnom végül egy egész jó változatot a tábon.

craft 2010.03.18. 14:20:29

csunderlik írj már valamit, a végén még neten fogunk házasodni

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2010.03.19. 19:07:38

@craft: április 15. a szakdolgozatom leadási határideje. Utána.

KGX 2010.03.19. 22:41:03

craft: haha.
csunderlik: szorítok!

craft 2010.03.19. 22:59:00

bukj meg ! :D
najó nem, csak egy picit. nem lenne jó ha túl sokat tudnál

KGX 2010.03.22. 20:15:13

bukj fel! bukkanj fel! XD

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2010.03.23. 22:36:53

Meglesz. Jó okom van a bizakodásra. Olyan művön dolgozom, amely robbanni fog. Felforgatja Európát.

craft 2010.03.23. 22:55:24

Csak nem a rotációs kapák korunkbeli elnyomásáról fogy írni?

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2010.03.23. 23:06:52

"Ideológia, poétika és retorika Szekfű Gyula, Málnási Ödön és Mód Aladár szatmári béke-elbeszéléseiben"

ez a címe. Már 100-110 oldal megvan, de én olyat akarok, amire felfigyelnek. Ami éles, ami metsző.

Ami egyszerre szikrázó, hideg és kemény, akár a gyémánt.

craft 2010.03.25. 14:37:29

Sok sikert! Remélem az a 100-110 oldal tartalmas is, nem csak sok.

KGX 2010.03.27. 18:58:08

Biztos jó lehet. Egyszer szívesen elolvasnám.

Totya89 2010.03.31. 02:15:14

@KGX:
Csatlakozom,
ha nem nagy kérés, majd tedd elérhetővé számunkra...

KGX 2010.03.31. 13:00:12

Én retorika helyett sznobizmusból rétorikát írtam volna:-D. Yo cím.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2010.04.06. 14:17:17

@KGX: Röhögni fogsz. Magyarra "Rétorika" címmel fordította Adamik Tamás. Vö. Arisztotelész: Rétorika, Bp., 1999.

Amikor a tutorom/témavezetőm korrektúrázás közben meglátta a hivatkozásaim közt, meg is kérdezte, hogy: ez biztos? (az 'é')

Egy hét múlva adom le a dogám, ha minden jól megy. Az horoszkópom azt írta a hétre, hogy csodákra vagyok képes, ha békén hagynak.

Úgy legyen.

craft 2010.04.06. 21:47:23

te is halak vagy? :O

KGX 2010.04.07. 19:24:33

Röhögök is:-D. Rémlett (jó távolról) hogy az ógörögben ez így helyes:-D. De lehet a hosszúságnak jelentésmegkülönböztető szerepe: ethosz=legelő, éthosz=erkölcsösség. (Ha nem tévedek).
süti beállítások módosítása