DAS BLOG - Közélet Kultúra Kritika (de Győrffy Miklóst itt ne keressék!)

Csucsu - REFLUX

Csucsu - REFLUX

Teljes napfogyatkozás

2008. július 30. - csunderlik.péter

Imádom a rajzfilmeket. Leginkább a klasszikusokat, mert ezek az újak, ahol ganajtúróbogarak és hatalmas tőgyű tehenek bandáznak még szivacsosabb agyú, faláskényszeres gyerekekkel és a szomszéd zsidó kisfiúval, hogy együtt ássanak csapdát a plébánosnak és az iskolai rögbicsapatnak, valahogy sose jöttek be igazán. Nem mintha a régi mesékkel ne lennének bajaim, mert a fotelban egész monodrámákat tudok lenyomni, annyira nem értem, ez az elbűvölő, tűzről pattant, szikrázóan intelligens Daisy vajon mit ehet azon a félkegyelmű, analfabéta, gégerákos Donaldon. Holott itt vagyok én is, akinek menten beindul a nyálelválasztása, ha csak meghallom csacsogását és meglátom pihés popsiját eme hófehér múzsának, belepakolnék egy egész eposzt, de ezzel biztos mindenki így van, akit nem sújtott nyomorult ízléssel az Isten.  De a legnagyobb kedvenc a Tom és Jerry, ami önmagában is a teremtés fele, a másik meg talán a Bud Spencer-Terence Hill életmű, noha azért az az enyhén kopaszodó, fülbevalós, reneszánsz angol ürge is írt drámákat.

 

Január elsején a Cartoon Network évek óta egész napos Tom és Jerry maratont vetít, amit mindig ámulattal nézünk, pedig nem is ragadt fejünkre előző estéről egy nejlonzacskó toluol. Bár én csak a Fred Quimby rendezte részeket szeretem igazán, vannak évadok, amik már-már zavaróan konstruktivisták. Persze az esszencia így sem változik, és fogtam is a fejem, mikor nemrégiben egy elemzést olvastam, amit egy bajszos bölcsészlány csakis a CD-fű Teázóban körmölhetett, annyira nem értette meg a lényeget, akár azok a tévébe hazajáró aggályoskodó pszichológusok, akik szerint a Tom és Jerry az erőszak kultuszát hirdeti, iskolai lövöldözésekhez vezet, és ezért mindenki nézzen inkább Égből pottyant meséket és teletabikat. Nos, akkor most Tíszí, a rikító teniszpólós zsírfeka elmondja a frankót a leültetett Higgi papának. A Tom és Jerry egy gyűlölök és szeretek homoerotikus kapcsolat véget nem érő története. Persze Barnabás kisöcsémnek nem ezt mondtam, mikor tegnap erről kérdezett, mert egyébként ezért jutott eszembe.

 

Az tagadhatatlan, hogy Tom és Jerry egzisztenciálisan függnek egymástól, mint macska-egér, tézis és antitézis, de az a magyarázat, hogy az agresszív, komplexusos, mindig seggberúgott Tom a megfeleléskényszertől hajtva akarja megsemmisíteni Jerryt a néger házvezetőasszony kedvéért, és ezért a fenyegetett egér a legkülönbözőbb potenciális szövetségesekkel képes kollaborálni, az aranyhaltól a kutyán át Butchig, a fekete macskáig, csakhogy megvédje magát, az nem állja meg a helyét. Szerintem Tom motivációja teljesen más. Senkinek se akar megfelelni. Betegesen szereti Jerryt. Annyira, hogy belehalna, ha bárki másé lenne, ezért inkább elpusztítaná, mert utálja, hogy ennyire függ tőle, és ezért sose lehet szabad. Hisz szabadok csak akkor lehetünk igazán, ha legyilkolunk mindenkit, aki számunkra fontos, akár az egész világot, és végül öngyilkosok leszünk, ahogy ezt Albert Camus kifejti A lázadó emberben.

 

A legjobb példa az a legendás rész, mikor Jerry a városba szökik, egy ideig élvezi, szalvétákkal táncol, aztán ékszerlopásba keveredik, és végül visszakullog Tomhoz, aki addig a körmét rágta, annyira hiányzott neki a kisegér. Ez a rész keresztbe tesz minden hagyományos hegeliánus elemzésnek. Szeretik egymást. Bár egy macskánál és egérnél kissé paradoxnak tűnik homoszexualitást emlegetni. Jerry sokszor nőnek öltözik (transzvesztita!), van olyan epizód, mikor melltartót nyírnak a szőrébe, és abban flangál vígan, emellett előszeretettel flörtöl banánokkal, aminél nyilvánvalóbb fallikus szimbólumot el se tudnék képzelni.

 

Hogy Tom számos részben csábos cicáknak udvarol, az ne tévesszen meg senkit. Menekülni akar önmaga elől. Paul Verlaine-nek is volt felesége, de mindig visszavágyott Rimbaud-hoz. Aki aztán kést döfött kezébe, és úgy szórakozott vele, mint a gonoszul tehetségesebb Jerry az állandóan idegösszeroppanás küszöbén álló, neurotikus, megnyugvást kereső Tommal. De Tom sose békélhet meg egy ekkora kurva mellett, ezt nagyon jól tudja, ezért akarja megenni Jerryt, hogy csak az övé legyen. Minden rész analóg azzal, mikor Van Gogh borotvával támadt a halálosan szeretett Gauguinre, és végül a saját fülébe vágott bele, vagy mikor sokat emlegetett szimbolista költőink ambivalens viszonya egy pisztolylövésbe torkollott.

 

A Tom és Jerry egy gyilkosan romantikus, hamisíthatatlanul tizenkilencedik századi szerelem története. Olyané, ami kispolgári világunkban már csak elvétve található meg, ezért fut zátonyra sok elemzés. Pedig annyira nyilvánvaló. Tom és Jerry sose beszélnek egymáshoz, és hogy miért, arra Rimbaud adja meg a választ, amiért a verselést is abbahagyta tizennyolc évesen: amit szavakba lehet önteni, azt nem is érdemes elmondani. 

 

Az itten közölt eszmefuttatás mellett még számos sorozatos teóriám van a Vízipók, csodapókon át Michael Knight és K.I.T.T. eltéphetetlen kapcsolatáig. A legtöbbre van válaszom, de például a Hupikék törpikék világában csődöt mondtam. Nincsen múltjuk, se jövőjük. Ha azt a magába boruló művészféle gyanús alakot nem számítjuk, Aprajafalván akkor is legalább száz ivarérett hím jut az egyetlen Törpillára, mert más nő nincsen a falujukban. Viszont nem ő az egyetlen Törpicur anyja, mert nem úgy viselkedik. Ezek szerint ez vagy egy hupikék hippi-kommuna, ahol minden gyerek közös, és valójában Törpilla szülte, de az anyaság fogalmát elvetik, vagy pedig Törpicur anyja meghalt, vagy a szüléskor, de inkább egy törp-holocaustban, mert nem lehet nem észrevenni azt a generációs szakadékot, ami Törpapa és a többiek között tátong, hogy minden idősebbnek nyoma veszett, kivéve a nagy öreget. És ő vajon hogy élhette túl?

 

„Több dolgok vannak földön és égen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes.” (Shakespeare: Hamlet) Egyébként Horatio úgy buzi, mint Doktor Watson. Ez fix.

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsuka.blog.hu/api/trackback/id/tr21592150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rettentó 2008.07.30. 09:37:49

"Nos, akkor most TC, a rikító teniszpólós zsírfeka elmondja a frankót a leültetett Higgi papának." ?????????? Mi?

"Az itten közölt eszmefuttatás mellett még számos sorozatos teóriám van..." Akkor elő a farbával.

Nemrég néztünk T&J-t a feleségemmel DVD-n az első résztől és zseniális, megunhatatlan. Bár engem Jerry halálra idegesít, akárcsak a kengyelfutó gyalogkakukk és Tomnak szurkolok.

Amúgy 89-90 körül nálunk is vetített Tom és Jerry Show című spin-offban (!!!:-)) együtt, barátokként éltek át kalandokat, még talán kommunikáltak is egymással, de az is piszok jó volt.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2008.07.30. 09:51:29

Nem lesz egy rajzfilm jó tőle, de a (legtöbb) Tom & Jerry rendelkezik azzal a manapság ritka erénnyel, hogy normális az FPS (Frame Per Secundum) értéke. Láttam több, ma divatos rajzfilmet, átlag 3 FPS, de a trend nem újkeletű, már Nils Holgersson is ilyen volt.

Medzsik 2008.07.30. 12:04:59

"Nos, akkor most TC, a rikító teniszpólós zsírfeka elmondja a frankót a leültetett Higgi papának." ?????????? Mi?

TC a Magnum című világklasszis,übersirály opuszban szerepelt.
Ő volt Tom Selleck néger haverja,aki helikopter pilotaként tevékenykedett é smindig bemondta a farnkót.Higgins pedig a háborús veterán,a nagy kúriával és két kutyával,akinek a vendégházában lakott "ideiglenesen" Magnum.

De lehet én értetmfélre az utalást :D

Juteszembe
Az egész írás korrekt,bár én kicsit jobban rámentem volna a kapcsolatuk szado-mazo jellegére.

Viszont az utolsó kijelentés,az mindent üt :D

travis 2008.07.30. 16:22:57

Azért megvan ma Fred Quimby örököse.
Úgyhívják, Pixar: www.indavideo.hu/video/Presto

zítí 2008.07.30. 17:08:30

Szia Csucsu!
A Hupikék törpikékre van egy magyarázat a Donnie Darko c. filmben. Nem tudom láttad-e. Ha nem, nézd meg, de ne csak a Hupikék törpikés rész miatt. Szerintem baromi jó film.
pusz

hangyasav 2008.07.30. 18:34:54

Csucsu! Neked aztán van időd meg energiád...Ilyeneken agyalni :D Ha már itt tartunk: Bugs Bunny és Elmer Fudd viszonyáról esetleg valami meglátás?

hangyasav 2008.07.30. 18:43:23

travis!
Tényleg komoly a Pixar-nyuszi, én is ajánlanék egyet , szerintem szintén igen jó darab:
www.vimeo.com/1084537?pg=embed&sec=1084537

travis 2008.07.30. 18:45:42

Ha már ez a téma.
Nekem gyerekkorom óta a Batman-Robin viszony gyanús. Két izmos, ereje teljében lévő férfi egy háztartásban, akik imádnak különböző furcsa öltözékekben mutatkozni. Ha mindehhez hozzávesszük Freud elméletét a szexualitás és az apához való viszony kapcsolatáról, akkor nincs az az denevérmaszk, ami eltakarhatja Bruce Wayne szenvedélyesen önmarcangoló, meleg személyiségét.
Fly, Robin, fly!!!!

Az öreg Alfredról pedig inkább hallgatok. :)

Medzsik 2008.07.30. 20:04:14

Trav nefeledd hogy eredetileg robin mint "boy wonder" mutatkozott be.
Jóval fiatalabb mint Bruce.Ha ezt alaposan végiggondoljuk,hozátesszük még hogy Bruce befogadta robint,máris egykis pedofil utóízt érzek...

De hadd álljak már énis elő egy példával
a legklasszikusabb
Frédi és Béni
Két középkorú,a munkában megkeseredett proletár.
Akik a társadalom és akorszak ránehezedő nyomása miatt elnyomták magukban a valós énjüket.Megházasodtak és családapákká váltak.Perszebelül megmaradt vhol mélyen a vágy.
És évekkel később is plátói kapcsolatban élnek,"barátok" ként.Le sem tagadhatják az elfolytott homo hajlamaikat és az egymásiránt táplált érzelmeik.
Továbbá egyértelműen kiviláglik,hogy ki hordja a nadrágot a kapcsolatban,lévén Béni túlontúl is femininnek van ábrázolva...

travis 2008.07.30. 21:21:41

Hamlet, harmadik felvonás, 2. szín:

HAMLET
-Hol van Horatio?

HORATIO
-Itt, kedves úr! Szolgálatára!

HAMLET
-Halld, Horatio:
Te éppen olyan férfi vagy, minővel
Szerettem, hogy közöm volt valaha.

HORATIO
-Ó, kedves úr...

---------

Cs, ez akkor oda-vissza igaz lehet...

travis 2008.07.30. 22:31:01

Medzsik,

Ja, igen. A cím is roppant sokat sejtető: A "csodafiú" titka...
www.kepregeny.net/galeria/gal/Cikkek/Olorin/20080506_batmandeathinthefamily/batmanmagyar.jpg

Ehhez pedig nincs hozzáfűznivalóm:
img88.imageshack.us/img88/5765/robinvsbatmanpk2.gif

hangyasav 2008.07.31. 00:22:13

Batman nálam érzékeny théma...Szerintem inkább a képi világgal foglalkoznak sokan egy képregény kapcsán, nem pedig a szexuális mondanivalóval-indentitással stb.
www.kepregeny.net/galeria/gal/Kiadok/Kepes_Kiado/Batman/01_HUSH_1b/batman_608-609_00a3.jpg
És ez így van rendjén. Bruce Wayne története egészen másról szól. Ezt mindenki tudja, aki árva.

hangyasav 2008.07.31. 00:22:58

indentitással helyett identitással sry.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2008.07.31. 00:30:26

"Frédi és Béni két középkorú, munkában megkeseredett proletár" Igen, ezek mekkora proletárok már! Proletár, kész :D

Robinnál homokosabb karaktert kevés van. Helyes diagnózis. Nem hiába, hogy Christian Bale legutóbb lenyilatkozta, ha a következő Batman részbe beleírják Robint, akkor ő nem vállalja. Erre a Sötét lovagra már nagyon kíváncsi vagyok, bár nekem Joker mindörökre Jack Nicholson marad.

A Donnie Darkót láttam, de a törpös fejtegetésre egyáltalán nem emlékszem.

"Hamlet, harmadik felvonás, 2. szín" Ez perdöntő bizonyíték! Ebbe a Hamlet-kérdésbe asszem beleásom magam, hogy hova is tegyük Ophéliát.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2008.07.31. 00:31:57

Elmer Fudd...hümm...össze kéne gyűjteni az összes ilyen gyanús párost.

travis 2008.07.31. 11:50:18

Akkor ezt imádni fogjátok:
Tarantino fejtegetése a Sleep With Me című filmben arról, hogy a Top Gun a gaymovie-k alapköve.
Ennek tükrében néztük meg szombat este a tv-ben, és mondhatom, a Maverick-Iceman viszony totally gay.
www.youtube.com/watch?v=JW9YutYlUHo

Mixer 2008.07.31. 14:46:15

nekem azt árulja el az illetékes elvtárs,h Superman miért hordja kivül az alsónacit???

Illetve miért nincsenek önálló szuperhősnők? (ok az X-manben vannak csajok, létezik Batgirl, de az nem az igazi)

Hahó, emberek, a törpökkel kapcsoaltban nincs igazatok,a sorozat későbbi részeiben megjelennek ifjabb törpök, köztük asszem 2 kislány, és egy ősöreg, még Törpapánál idősebb törp is előkerül)

Ebből látszikh, szaporodnak, sőt az öregek közül is él még egy.

Egyébként egy törp magassága PONTOSAN tudható, a törpök 2 és fél almányi magasak (na, kezdjetek kötekedni azzal, h mekkora alma...)
HELYI alma, ami APrajafalva körül terem, olyanból 2 és fél=egy felnött törp

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2008.07.31. 18:23:40

Képzeld el, ha egyszer siet, és szaros alsógatyát húz kívülre. Elég csak egy diszkrét szarcsík. De nem is tudom, Superman vajon szarik?

Tom Cruise meg egy pszichopata. Bár azt rebesgetik, hajdanán azért lépett be szcientológusnak, mert azt ígérték, hogy kigyógyítják a homokosságából, amit mindig tagadott, de talán ebbe az elfojtásba őrült bele.

Vic · http://vicpictures.blogspot.com 2008.07.31. 21:35:53

Hehe, uborkaszezon! De természetesen tetszik. (buzdítás a folytatásra)

hangyasav 2008.08.01. 05:07:05

Íme egy önálló szuperhősnő: CsodaNő. A szakirodalom szerint bölcsebb mint Athéné, szebb, mint Heléna, gyorsabb, mint Hermész és erősebb, mint Herkules. :D
Ahhoz képest, hogy '44-es születésű, egész jól tartja magát. Olyannyira jól, hogy jövőre betámadja a mozikat is :D

lantasire 2008.08.01. 17:28:00

Ha már Verlaine és Rimbaud,akkor Arany és Petőfi?

Mixer 2008.08.05. 13:56:06

CsodaNő :D

mókás

Kolompár Robertó Kárlosz 2008.08.06. 22:59:59

Nekem Kukori és a Kopasznyakú is gyanúsak. Ott van ugye a papucsférj Kukori, aki irtózik a csibevállalás gondolatától is, meg ott van a szingli Kopasznyakú, akinek még szemétdombja sincs (kakasoknál a homárság nyilvánvaló jele), és aki rendületlenül ostromolja Kukorit (akinek van szemétdombja és felesége, de mindez csak külsőség). Kukori pedig fogadja is az udvarlást, azonban Kotkoda és a köcsög szomszédok mindig megzavarják a két kakas nászát, akik nemcsak buzik, de még lúzerek is. Ez aztán a halmozottan hátrányos helyzet. Szerencsétlen Kotkoda meg nyomkodhatja vissza magába a tojásokat...

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2008.08.09. 04:19:00

kolompár Robertó Kárlosz, remek ez a levezetés!
süti beállítások módosítása