DAS BLOG - Közélet Kultúra Kritika (de Győrffy Miklóst itt ne keressék!)

Csucsu - REFLUX

Csucsu - REFLUX

Gyújt, gyújt, szív, szív

2008. március 01. - csunderlik.péter

„Nagy kedvesen élnek az tabakkal, hozzák az Újvilágból, kinek ily ususa vagyon.”

(Szepsi Csombor Márton: Europica varietas)

 „Védekezz az AIDS ellen! Rekeszd ki a buzikat!”

(anonim felhívás az ELTE BTK egyik piszoárja fölött)

 

Üdvözletem! Kiszabadultam a németezés lágeréből, most pedig hallgatom, úgy teli zajjal az erdő, itt a tavasz már; csicseregnek, böfögnek a pondrót csócsáló fekete rigók, virágot bont a húgyrózsánk. Egyetemünkön a magukra adó lányok már csendes Natura Aquát szürcsölve ülik végig az előadásokat, mik után már rohanok is ki az udvarra, hogy egy sportévkönyvvel és egy strapapalackkal fotoszintetizáljak. Olykor rá is gyújtok, amíg lehet, mert ki tudja, mikor sikítanak fel egyszer a légó szirénák, hogy aztán kijöjjenek a Wolfensteinből a szociális gondozók, kik vonatra raknak, jól megsütnek, vagy csak bezárnak egy antarktiszi jégbörtönbe, hogy végül megegyen egy óriás boa, mint a keddi filmben.

Jó, ettől azért még messze vagyunk, de nem ért résen lenni, mert mintha egyre jobban bimbózna mindenütt ez a dohányzásellenes egészségfasizmus. Ami jogos, mert nemcsak a tüdőrák, hanem egy óvatlanul eldobott csikk, aztán leég a Reichstag.

2009-től az EU Zöld Könyve értelmében minden uniós országban tilos lesz nyilvános helyeken rágyújtani. Igen, a kocsmákban, szórakozó helyeken is. Ehhez vegyük hozzá, hogy már régóta tilos pl. könyvborítókon is a dohányos ábrázolás - a garbós esztéták meg a művészek nagy bánatára. Filmben is csak akkor lehet, ha egy gyerek belehal.

Nos, nem ez az első megkérdőjelezhető uniós szabályozás, amivel a szakállas bölcsek jobbá, zöldebbé szeretnék varázsolni mindannyiunk életét, és mikhez hasonlókat pár évtizede még csak izzasztó utópiákban láthattunk volna, de inkább szatírákban. Nem azt mondom, hogy az volt a jó világ, mikor a bagót rágó vadnyugati férfiember, ha jól berúgott, akkor a cowboyos farkával párosával döfködhette ki a haldokló bölények fátyolos szemét, mert akkora úr ő – de az se normális, ahogy az EU-ban a disznóvágásokat humanizálják, és lassan már a ponttyal is el kell beszélgetnem, mielőtt agyoncsapom, vagy felolvasni neki egy kis Müller Pétert. Ezek eddig különösebben nem érintettek, de ez a dohányzáselleni túlzott törvénykezés, ez már igen. Hát ezért most a hörgemény, csak zakatolnak a hörgők, mint Mracskó Mihály.

Ám a dohányzás káros. Ül, fekszik. Persze erre rögtön rávághatjuk a pattanásos Junkies-rajongók hanyag dekadenciájával, hogy valamiben meg kell halni, és aztán ki is írhatjuk az iwiw-üzenőfalra, de a védelem érthető okokból nem kíván élni ezzel a cinkelt Jokerrel. Azokat is félretolhatjuk, kik szerint csak hanta az egész, mint a baktériumok. A tudomány mai állása szerint hosszabb távon tényleg kockázatos a dohányzás. Mint ahogy a vajról is kimutatták, hogy inkább csak csavarokat kenegessünk vele, és fogyasszunk inkább margarint, noha a dehidrogénezett növényi olaj nyilvánvalóan nem a legméltóbb egy csúcsragadozóhoz.

De a rossz döntésekhez épp úgy jogom van, mint a Barbon borotvahabhoz, vagy hogy biopapucsban tüntessek a szabad Tibetért és Lakat T. Károlyért.

És még ha láncdohányos lennék, akkor is leperegnének rólam azok a vádak, hogy ha harminc év múlva valami bajom lesz a füstöléstől, akkor az én kezelésem olyan pluszköltség a magyar államnak-egészségügynek, amit közvetve a nem dohányosok is fizetnek. Ezért aztán pofátlanság bagózni, mert ez nem nyitott hátgerinc, hogy úgy születik az ember. Hallottam már ilyet. De erre hamvas lelkemmel azt felelem, hogy tudtommal tán nem véletlenül sújtják magasabb adókkal a dohánytermékeket. Arról nem is beszélve, hogy más meg vajat eszik és olvasztott zsírt iszik, vagy a csokoládétól jól elhíznak egyesek, és akkor a szívműtétjüket majd én is fizetem. A nyugdíjasokat meg mindannyian eltartjuk.

Az egyedüli érv, amit elfogadok, hogy a dohányfüst nagyon sok nem dohányzót zavar, de akár dohányosokat is. Én se szeretem, ha kajálás közben orromba dugják a Chinoin kéményt, de egy kis füst is zavarhat. Ez jogos.

Tehát mielőtt még egy önjelölt Schobert Norbi részegen beleüvölti a megafonba, hogy kiirtanám az összes dohányost, és a saját légmentesen zárt váramon kívül nem marad más hely a bagózásra, csak a katakombák – már amíg le nem mennek oda az infraszemű, gépágyús terminátorok -, nos, egy szerény javaslatom volna, hogy megőrizzünk valamit a kocsmai ethoszból. Ami azért sokunknak mégis jobban fekszik, mint egy teaház világzenével. És hát mégse a svábhegyi gyerekklinika, hogy más menten belehalhat, ha valaki pöfékelni kezd. Szóval:

Uraim! Mi lenne, ha lennének dohányzó és nem dohányzó kocsmák, szórakozóhelyek? Így mindenki el tudná dönteni, hova is megy lazulni. Bízzuk az emberekre. Ha valakik annyira rosszul vannak a füsttől, mintha nekem kéne elrágni egy Wunderbaum fenyőt, akkor mennének a nem dohányzó helyekre. Azoknak pedig, akiknek egy szórakozóhelyen idővel nincs más lehetőségük, hogy megőrizzék a méltóságukat, minthogy rágyújtanak - azok meg téphetnek a füstös bulikba. Köztes esetben a baráti társaságok nyugodtan eldönthetik, megszavazhatják. Az ember nem hülye medúza, akit áramoltatni kell az állatkertben, különben összecsuklik. Ha összefosom magam a szecsuáni döghústól, meg belehányok a villamoson a szembenülő ölébe, akkor gyaníthatóan nem megyek többet kínai büfébe. Ha meg tetszik a csípős csirige, akkor igen. Ennyi. Hadd döntsük el. Szeretjük a restiket.

Eredetileg ez lett volna az ultima ratio, meg az egész mondanivaló, ami azért csak van olyan produktív, mint részegen ázott sörös címkéket húzogatni réveteg tekintettel. De két nappal ezelőtt újabb fejlemények történtek. A parlamentben korábban filmre vették a tiltott helyen bagzó honatyákat, az ÁNTSZ pedig ezért jól megbüntette őket, fejenként súlyos tízezrekkel, amit persze zsebből kifizetnének a szocik. De egy kivétellel falanxba tömörülve megtagadták a büntetés befizetését, mondván, hogy „vannak fontosabb dolgok is az országban”, minthogy őket ezért kérdőre vonják.

Hohó! Elismerésem! Jól megmondták. Annyira fineszes, mint mikor Nagy Csonttörő Jani herén bokszolta Chacónt. Senki sem számított rá, pedig milyen igaz. Ezentúl mindenre ezt felelem, ha valami kínos.

Mert valóban: jövőre tüdőrákot vizionálva még a kocsmákból is kiüldözik a dohányosokat, mikor nap mint nap meglett embereket gombostűkkel écelnek a mozikban. Először az ellen kéne fellépni minden erővel. Draskovics Tibortól Michael Knightig.

És ez már tényleg a vége. Be is fejezem, mielőtt még zavarosabb lennék, mint a firkáláshoz elengedhetetlen bérmált, intoxikált és kattyolt italom. Amúgy is hajnalodik, hát itt az ideje, hogy felköhögjek pár nikotinsárga tüdődarabkát és átnyújtsam ajándékként a Napistennek. Még mindig humánusabb, mint aranyporban meghemperegve kibelezni egy szűzlányt, ahogy a hülye indiánok csinálták, akiknek egyébként a dohányzást is köszönhetjük. Hümm. Eddig ez egy védőbeszéd volt, de most elgondolkoztam.

Lehet, hogy az indiánok a bagózástól hülyültek meg, attól korcsosultak el testileg-lelkileg, de úgy, hogy aztán leverte őket pár száz nem dohányzó spanyol, és egy kis náthába is millióik haltak meg? Egyértelmű. Csak idő kérdése, mikor hozza le a Reader’s Digest magazin.

Meggyőződtem, mert ez már tényleg sokkoló. Hát eldobom a cigarettát, és felveszem a dohányzás elleni küzdelem keresztjét, én is harcolni akarok. Már ha sokévnyi több-kevesebb dohányzás után még alkalmas vagyok a küzdelemre.

Tessék megvizsgálni, spermát levenni.

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsuka.blog.hu/api/trackback/id/tr1360121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr 2008.03.01. 13:07:02

ez nem volt egy nagy eresztés.

Indításnak meg egyenesen szar.

(még csak egy koszos említés sincs rám ebben a testhezálló témában. kiábrándító. azt hittem minden második bekezdésben én leszek a referenciapont, mint a legrosszabb példák legördigibb megtestesítője)


nem jó az így...


B.

Gr3g · facekontroll.blog.hu 2008.03.01. 13:12:14

Csucsu, én Tota W-nél olvastam a dohányos képviselőkről, és ő azt írta, hogy MIND egytől egyig szoci képviselő volt. Így a "pártáláástól függetlenül" kicsit mást sugall, mint ami történt. Azt meg nem tudhatod, hogy mennyire irritáló nemdohányosként szívni a füstöt, meg buli után két hétig a cigis kabátban lenni, mert addig nem jön ki belőle a szaga. Az pedig halott ötlet, hogy legyen ilyen meg olyan szórakozóhely is.

v. 2008.03.01. 15:43:51

En egyetertek. Kepmutatasnak tartom, h legalizaljuk (akarjuk) a fuvet, olyan varosban elunk ahol nem egeszen 2 honap alatt 35 napon at volt mergezo a levego, amin peldaul keresztul megy egy 2x 3 savos autopalya (hungaria krt), de ha elszivok egy cigit a kavemhoz, akkor emberisegellenes buntettet kovetek el.

v. 2008.03.01. 15:46:08

ja, es ami az egeszsegfasizmust illeti, nem veletlenul valt kozmondassa h amerikaban a legnagyobb udvariatlansag az, ha meg talalsz halni.

Mixer 2008.03.02. 08:01:51

Bár Csucsu a töri szakos, nem én, mégis el kell modnanom,h én kék színű porról és kisfiúkról tudok. A kisfiúkról a minap olvastam az indexen (ezt ne is próbáljátok úgy érteni,h eddig nem tudtam,h léteznek fiatal férfiak)-szal a nevezett "indiánok" fiúcskákat böködtek le a napistennek, nem lánykákat.

ÉN is dohányzom, és el vagyok keseredve. PErsze közben rettegek a tüdőráktól :)

Ha lenne ilyen és olyan kocsma is, akkor a szórakozóhelyek 85% maradna füstölőnek. Csak a buzibárszerű teázók állnának át nemdohányzóra,ahova úgyis csak 15-30 közötti szingli picsák járnak.

v. hungária körutas kommentjéhez csak bólogatni tudok. Tessék nekünk tiszta levegőt adni, addig ne pofázzon senki!

Egyébként nem Téged vagy engem féltenek a tüdőráktól,mi dohányosok le vagyunk szarva (persze a dohánytermékek adóját szeretik bennünk), a passzív dohányzás ártalmai miatt folyik ellenünk keresztes hadjárat.

Egyébként a Marlboro Man tüdőrákban halt meg :)

Mixer 2008.03.02. 08:02:29

ja, és igen, sjanos igazat kell adnom Herrnek, ez elég gyenge visszatérés. Térj vissza újra!

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2008.03.02. 09:37:15

Hát, ez van most. Én viszont már régen röhögtem annyit írás közben, mint ennél. És mivel nem fizetnek nekem, hogy nézettséget produkáljak, minden igényt és elvárást leszarok a nagy művészi magasságokból :D na jó, ez vicc volt, meglátjuk milyen lesz a következő majd. Várom már a népszavazást, ott csak mondanak valami jól lecsapható faszságot. A képviselőket kijavítottam, tényleg szoci volt mind. De miért lehetetlen, ha lennének bagós és nem bagós italozók? (legalább látszólag, amúgy meg ezt a bagózás tiltást értelemszerűen úgyse vezetik be a csolnoki romdiszkóban). És igen, a Marlboro Man abban halt meg. :))))

Mixer 2008.03.02. 12:14:34

örülök,h jókat derültél, nem akartam lehúzni az írásod, csak egyszerűen mást vártam. Összességében tetszett.
A népszavazás kimeríthetetlen témának tűnik. A kampány is megérne egy misét.

plexus 2008.03.02. 17:05:27

És akkor "Füstölgő Klub"-ot sem lehet nyitni, ahol mellesleg lehet sört/kávét/bort/rövidet kapni?

Esetleg Nikotin Temploma Egyház?

Sonyx 2008.03.03. 13:25:56

Nagy "Csonttörő" János vágta herén Chacónt, és nem a Nagy Józsi!

scavoo 2008.05.19. 16:43:25

Én 31 éves vagyok, a feleségemmel már évek óta próbálkozunk a családalapítással de mindeddig sajnos sikertelenül. Rengeteg szakembernél jártunk, sok mindent kipróbáltunk eredmény nélkül. Nem rég jártam tüdőszűrésen ahol az orvosnak meséltem a történetünket és rögtön az volt a reakciója, hogy azonnal hagyjam abba a cigizést, mert könnyen lehet, ez az oka az egésznek. Van ugyanis egy olyan hatása ami lomhábbá teszi a spermákat... Mondanom se kell mekkora döbbenet volt ez számomra, a következő gondolatom meg az volt, nyilvánvalóan le kell szoknom, le kell szoknom arról a szenvedélyemről ami kamaszkorom óta velem van és el sem tudtam képzelni hogy fogom ezt megvalósítani. A doki felírt nekem egy gyógyszert és azt kezdtem el szedni és egyenlőre várom a hatást.
süti beállítások módosítása