DAS BLOG - Közélet Kultúra Kritika (de Győrffy Miklóst itt ne keressék!)

Csucsu - REFLUX

Csucsu - REFLUX

Dexterek és Sziniszterek

2007. december 15. - csunderlik.péter

Mindenki megnyugodhat, nem az Űrgammákról fogok értekezni, noha egyszer az is megérne egy misét, amolyan gitáros vicceset.

Még a hét elején egy betelefonáló anonim netpolgár kedvesen arcunkba linkelt egy veretes listát (ld. Heti műsorajánló 3. → és ott a kommentekben), melyen azon értelmiségiek vannak felsorolva A-ZS, kik kérik/követelik a nagybetűs Reform elhalasztását, és mellé a hozzászóló minimál-körítése, hogy azért van rajta egy-két nagy név, ugye? Mi az hogy, nagyon is! És ezt menten alá is húztam volna vastagon egy dupla-bólintással, de jaj, megbénultam a rengeteg tekintélytől, mint Mózes az égi csipkebokortól. Kellett is a szúrós szalmiák, Mentos és Borsodi Bivaly. Hú. Pár ujjam már tudom is mozgatni.

Érteni vélem, miről van szó. És azért most vonatkoztassunk is el attól, hogy mi a reform (száz vasutat, ezeret?), vagy hogy kell-e, és ha igen, akkor most, vagy csak később. Erről már itten írtam is egy keveset (vö. Toszd meg és uralkodj). Vannak ugyanis ezek az elismert emberek (szociológusok, történészek, építészek, mesemondók stb.), akik regisztrált tekintélyek, és ha ők azt mondják, hogy el kell halasztani a reformokat, akkor az biztos úgy van, mint amikor Szilágyi Tibor elmondja, hogy mennyire jó a Kosmodisk, meg Jakupcsek Gabriella szimbiózisa a biffidus essensisszel. Bár azért gabonához mégse keverjük a konkolyt.

De egy hasonlóan imponáló listát is össze lehet állítani azokból, akik többször is elmondták/leírták, hogy a reformok halaszthatatlanok, és minő meglepetés, hát ők is a Ki kicsodából kiszóló, mutatóujjukkal szemünkbe döfő szaktekintélyek. De élezzük tovább: vannak úgynevezett balos és jobbos értelmiségiek. Most akkor ki a hülye? Én vagy te? Melyik oldalon állnak az orákulumok, és hol a kóklerek? Melyik lista takarná a sötétség seregét?

Nem erről van szó – hogy Csurka István kedvelt szófordulatát idézzem, mikor ünnepnapokon rámutat, hogy a hazánkba betelepülni készülő egymillió kínai leginkább csak ezerszer ezer hunyorgó zsidó.

Minden ember történetileg pozícionált, és ezért én tagadnám is azt, hogy egyáltalán létezik objektív rálátás, a politikában végképp. A jelenlegi Magyarországon még a tanult értelmiségiek sem úgy polarizálódnak, hogy aki okosabb, az ez ellen szavaz, aki meg nem annyira, az amaz ellen. Hogy Tölgyessy Péter tetszetős gondolatmenetére vitorlás bíborcsigaként felcsatlakozzak: a fő balos-jobbos polarizáló erő, hogy kinek a családja hogyan élte meg az államszocializmus közel félszázadát. Felemelkedésként vagy lecsúszásként? Nagyon sok mindennek kell/kéne történnie, hogy valaki végleg elfeledje az otthonról hozott hamuban sült pogácsa ízét. De szép hasonlat ez, alácsiripelhet a Kaláka.

A ’Dobzse László’ Medgyessy kiszórhatta az államkincstár jelentékeny részét az utcára, hiába. Akkor is sokaknak csak a rekvirálás jut eszébe a szocialistákról. A langyos sörrel és hideg virslivel nedves-álmodók meg úgyis a szocikra szavaznak. Másokat Orbán Viktor "keresztény-nemzeti" retorikájától rázza ki a hideg: keresztbe is állhat, vagy hajtogathat kolbászból öt karikát, akkor is. Én meg – noha vallásos vagyok -, ha a KDNP-re nézek, akkor mindig az jut eszembe, hogy ezek legszívesebben körmöst adnának minden izgágább kisgyereknek, mert csak árad belőlük a középkori sötétség, pedig tán csak nekem van szelektív látásom. És így tovább. Nem mintha ez emberileg jelentene bármit is, mert semmit, de körbe lehet nézni az ismerősök között, kit hogy szocializáltak otthon, a hagyományosan balosabb/jobbosabb családok. Érzelmek, érzelmek. Vannak kiábrándulások, de átszavazások kevésbé. És akkor jön az apolitikus otthonmaradás, meg az ezek mind kezdetű megannyi jeremiád. Ismerős, ugye?

És akkor kanyarodjunk vissza ahhoz, hogy a tudósok, értelmiségiek mi mellett nyilatkoznak. Nos, amikor politikától lucskos kérdésekről van szó, ezek az aláíró szaktekintélyek is inkább érzelmi, mintsem értelmi alapon foglalnak állást. Mint ahogy Károlyi Mihály megítélése is inkább a neveltetéstől / politikai nézetektől függ, és nem attól, hogy valaki milyen képzett-tanult történész. Vagy egy másik példa: 1945-ben felszabadulás vagy megszállás volt? Mindkettő. Ha valakinek elgázosították a nagyszüleit, akkor így, ha részeg kirgizek erőszakolták meg az édesanyját, akkor úgy élte meg. Ezek persze szélsőséges esetek. Gyakoribb az is-is – változó arányokkal. 1945 megítélése is elsősorban az érzelmektől, és nem a tudományos képesítéstől függ. Ilyenkor már-már irreleváns, hogy az illető mennyire nagy név, mekkora szaktekintély, milyen magasan kvalifikált. Nem az alapján szavaz, nyilvánít véleményt politikai kérdésekben. Noha sokakkal találkoztam, akik még mindig ezt hiszik, és nevekkel dobálóznak.

De nincsenek orákulumok.

Ugyan ezek az aláírogató neves szakemberek kétségtelenül hitelesebbek, mint a Színes UFO Magazin, de az igazság csak odaát van.  Ajánlom mindenkinek Turgenyev Apák és fiúk című kult-regényét, és benne Bazarov fejtegetését, hogy semmit se fogadjunk el csak azért, mert egy Tekintély mondta/adta írásba. Tetszik. Tetszik.

Szóval valami tanulmányt tessék ajánlani, érvelést, ne egy névsort.
 

Egyébiránt meg ezt a jobbos-balos felosztást már lassan jobban utálom, mint kisgyerekként a Képújságot, arról nem is beszélve, hogy legalább annyira idejétmúlt.

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsuka.blog.hu/api/trackback/id/tr8265031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2007.12.15. 19:22:22

netező 2007.12.12. 17:44:50
Van rajta egy-két ismerős név, nem ?
www.fn.hu/index.php?id=3&cid=178329&oldal=2

no, ez volt az a komment

Hendrick 2007.12.15. 20:19:02

Sziniszter az az űrgammákban volt nem?
Jaj Csucsu ner emlékeztess az emberiség ellen elkövetett bűnök egyik legnagyobbikára!

kob2 2007.12.15. 22:02:14

Szemezgettem a listából... ők itt mind egészségügyi közgazdászok, közlekedési szakemberek, netán közgazdászok?

Varga Sándor nyugdíjas földmérő
Tóth Attila cégvezető
Szíva Ibolya egyetemi hallgató
Sándor Mária programozó
Karácsony Szilárd szerkesztő, szakszervezeti aktivista
Herbert Tamás patológus
Bíró Zsuzsanna Hanna nyelvész
Erhardt Miklós képzőművész


Esetleg ha Ferge Zsuzsa szintű emberek írták volna alá, akkor elolvastam volna hogy pontosan mit akarnak. De a nyugdíjas földmérőnek honnan lenne halvány fingja is arról hogy mit kéne csinálni állítólagos reformokkal? Ugyanez a bajom a sztrájkoló vasutasokkal. A keletiben a kerekeket ütögető félalkoholista honnan veszi hogy a magántőke bevonása a társadalombiztosításba az egy rossz dolog?

DeluksZ 2007.12.16. 00:13:09

Az nem veszi sehonnan, neki mondják, hogy "Pista, nem kő' jönni hó'nap dólgozni!" és Pista nem megy dolgozni, aztán hogy a Nagy Fehér Főnökség miért csinálja ezt, meg azt, az már más kérdés. Persze elhintenek némi infómorzsát Pistinek, hogy ha valamelyik veljéig romlott tévés riporter őt találná megkérdezni véleményéről, akkor tudjon makogni valamit.

Csucsu, a cikk nem rossz, és az is kedvemre való volt, hogy végre hanyagoltad a rohadtul idegesítő filmes hasonlatokat. Minden esetre én azon az állásponton vagyok, hogy aki okosabb mint én (és valaki nem azért okosabb, mint én, mert 50 évvel korábban született) az mondja el hogy mivan és én meghallgatom, átrágom magam rajta, úgyhogy ne dobjuk egyből a kukába a "véleményem szerint" kezdetű mondatokat, csak azért mert az illető történetesen "értelmiségi" (ettől a szótól mindég kiver a víz), viszont én a listán találtam munkanélküliket is, és persze lehet, hogy én vagyok túlságosan rossz szimbolumtársító, nekem ilyenkor mindég egy részeg csöves, de minimum egy lepusztult albiban tengődő csavargó jut eszembe... azoknak a listáját meg nem olvasom. Hiányzik már a számítógépem azért írrtam ennyit meg hülyét. Visszaolvasva már nem is értek egyet magammal.

móni 2007.12.16. 11:52:46

Szia Csucsu!

Az az igazság, hogy nem vagyok az az "írogassunk be mindenféle fórumra" típus, de annyira tetszik a véleményed úgy általában a dolgokról, hogy nem hagyhatom szó nélkül...nahát, ez elég fellengzősre sikerült...
Szóval csak annyit akartam írni, hogy jó érzés, hogy nem vagyok egyedül a véleményemmel, és legalább van egy ember, aki ezt frappánsan meg is tudja fogalmazni.
Még csak pár napja olvasom a blogodat, de őszintén szólva nagyon dühös vagyok a barátnőmre, aki elküldte nekem a címet, pont így az első vizsgaidőszakom elején...Anyukámék ne csodálkozzanak, ha nem lesz kitűnő a bizim!
Szóval hajrá, csak így tovább, írj sokat, és vicceset, és igazat!

kob2 2007.12.17. 11:21:52

Deluksz:
Azért vannak munkanélküliek is a listán, hogy lássuk hogy milyen rossz az ő sorsuk, értelmiségiként otthon tengődnek munka nélkül.

rettentó 2007.12.18. 09:21:15

" a fő balos-jobbos polarizáló erő, hogy kinek a családja hogyan élte meg az államszocializmus közel félszázadát"
De akkor mit keres a jobboldalon az a sok volt komancs-szimpatizáns? És itt most nem a pozsgayékra gondolok, hanem azokra az emberekre a környezetemben, akiknek régen is jól ment. Valahogy mindig azt látom, hogy ők sírnak a legjobban, ha el akarják venni a "nemfizetős" (valójában ráfizetős) kádárista vívmányokat.

csiribiri 2007.12.18. 13:02:54

kob2, bazzeg' Ferge Zsuzsa is aláírta... gond van az ABC-vel, hogy rossz helyen kerested? : o)

csiribiri 2007.12.18. 13:24:07

Csucsuka, úgy egyébként ez a posztod kifejezetten szar. Valószínüleg beleestél abba a hiába, mint fentebb megszólított balfasz elvtársad, hogy egyszerűen el sem olvastad a neveket. Ugyanis ha megtetted volna, akkor e listával kapcsolatban (ezt azért hangsúlyozom, mert tán más vonatkozásban lehetne némi igazságot felfedezni benne) nem születhetett volna meg a cikked.

Szóval ugorj neki mégegyszer a dolognak, és ha azokután is úgy véled, hogy pl. Krausz Tamás (kinek emlőéből ugyancsak szívhattad az igét) , vagy a féltucat munkáspárti jóember azért menetelne szembe hőn szeretett kormányunkkal, mert megsínylették volna az államszocializmust, akkor szimplán hülye vagy. Ellenkezőleg, a most zajló "reform" sosemlátott társadalmi konszenzust hozott tető alá.

Mert az emberek kezdik lassan belátni, hogy ez a manapság "fenntarthatatlan" ellátórendszer a gaz Zorbánkormány idején mégiscsak működött, miközben nőttek (ez a csökkenés ellentéte) a reálbérek és a gazdaság 4%-os növekedést produkált eu-s pénzek nélkül is a mostani egy helyett...

Persze fel lehet hánytorgatni ezzel szembe a stílust, a "populizmust" (ugyan ez nálam a pannon pumánál kezdődik...), az ideológiát, ha jól esik, de engedtessék meg, hogy a jelen helyzetre való tekintettel mégiscsak titeket tartsunk butácskáknak.

csiribiri 2007.12.18. 16:10:38

Nahát, mit talátam... szólhatna erről a következő poszt, mintegy ellensúlyozandó a pár héttel ezelőtti agymenésed a prostitúció legalizálásával kapcsolatban...

index.hu/politika/bulvar/redlamp1218/

kob2 2007.12.18. 16:28:23

Csiribiri, első körben a balfaszt kikérem magamnak. Reménykedtem hogy nem hülyéknek kell fogalmaznom a kommentemet, de akkor most átírom úgy, hogy te is megértsd:

...Esetleg ha _csupa_ Ferge Zsuzsa szintű ember írta volna alá...

Szerinted a kisujjamból szoptam Ferge Zsuzsát példának?

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2007.12.20. 06:14:08

Krausz Tamás már huszonöt évvel ezelőtt is az akkori MSZMP belső ellenzékéhez tartozott (Trockij tanulmánya bezúzása, később a Baloldali Alternatíva, Eszmélet, stb.), mivel leginkább talán hatvannyolcas alapon áll, ahogy megismertem. Akik hozzá jártak szemináriumokra, azok bírják, mert jófej tanár. Aztán vannak akik még egy óráján se voltak, no, általában azok ugatnak rá az egyetemisták közül. Az Indexes cikket megnézem. Deluksz, hát igen, ez egy történelmi poszt volt, először filmes hasonlatok nélkül, ejj. Móni, első a tanulás, aztán a szórakozás. De megtisztelő, amit írtál. Csók a barátnőnek is.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2007.12.20. 06:17:03

Hendrick, hát persze, hogy az Űrgammákban volt. Borzalom. Rettentó, ezen gondolkozom majd, de most fekszem le. :))

mesuge 2007.12.21. 22:03:38

Kedvenc aláíróm:

\"Kiss Bálint munkanélküli, Magyarországi Munkáspárt 2006\"

Tekintély, az kétségtelen...

Ajtony 2007.12.30. 11:18:40

Sziasztok!

Tanulmányt vártok az ellenzőktől. Én meg tanulmányt, számításokat a "reformerektől". Az EÜ reform előkészítése gyalázatos. Egy ekkora átalakítás előkészítése néhány hónap alatt vagy a világ legjobb szakembereinek a munkája, vagy a legbátrabb, és egyben leghülyébb laikusainak az ötletparádéja. Még egy szar fejfájáscsillapító is több éves tesztelés és klinikai vizsgálatok sora után kerülhet a kedvenc benzinkutasunk polcára.

Kedves mindenki! Számoljunk együtt: az egészségügyi kiadások mintegy hetven-kilencven százaléka a gyógyszerár támogatást jelenti. Már az is fura, hogy a becslések háttérszámait soha sem látta senki. Az operatív egészségügyi tevékenységre maradó, max becslés szerint négyszáz milliárd forintból szeretnének hasítani. A befektetők hasznot - a kormány csökkenő kiadásokat. Ez látványosan jelentkezik az OMSZ költségvetésénél. Nyomor a köbön, és nem mellékesen sosem látott várakozási idő a mentéseknél. Itt szintén nem készült semmilyen előzetes hatástanulmány. Nem készült költség-rizikó elemzés.

Elvileg megspóroltak néhányszáz milliót, gyakorlatilag utólag költségvetés módosítással kellett pótolni a hiányzó összeget. De! Mi lesz azokkal, akik ez miatt meghaltak, vagy sokkal súlyosabb állapotba kerültek, mint szükséges lett volna. (Szemtanúja voltam egy balesetnek, ahol egy térd alatt leszakadt láb csonkját egy mezei autós szorította gumipókkal negyven percig, mert nem volt szabad kocsi. Az M0 leágazásától 2, Budapest határától 4 kilométerre. A kiérkező mentő orvosa szerint, ha gyorsan érkezett volna esetkocsi, még megmenthető lett volna a srác lába).

Szóval: lehet itt röhögcsélni az aláírók nevein, meg foglalkozásán. Addig, amig benneteket, vagy családtagotokat nem ér baj. Utána meg ordítani, meg bicskával hadonászni, hogy kinek vágnátok fel a hasát bokától-tokáig, majd csendesen pityeregni egy teljesen felesleges halál miatt a temetésen.

Üdv
süti beállítások módosítása