DAS BLOG - Közélet Kultúra Kritika (de Győrffy Miklóst itt ne keressék!)

Csucsu - REFLUX

Csucsu - REFLUX

In memoriam Kosáry Domokos

2007. november 17. - csunderlik.péter
"A főhőst tízszer eltalálják, de szerencsére csak egy horzsolás,
Fütyülj a csőbe, forgasd a tárt, csináljunk egy kis Amerikát."


És mégis. Kilencvenötödik életévében elhunyt Kosáry Domokos. Mint Yoda, talán utolsót köhécselt, aztán egyesült az Erővel. Pedig néha már azt hittem, örökké fog élni, hisz annyi mindent túlélt: drágán adta életét, miközben legfeljebb csak az atlétája koszolódott be, de ő maga sohasem. Akkor is megmaradt gerincesnek, mikor csak a saját nyálukon csúszó csigák juthattak igazán előre, "s ki néma volt netán, vagy csak lelkesedni rest, már azt is gyűlölték, akár a pestisest." Ha egész életében csak dinnyét termesztett volna, akkor is nagy űr keletkezett volna utána, hát még úgy, hogy vele minden idők talán legnagyobb magyar történésze távozott el. Szakmailag és emberileg egyaránt. Le a kalappal, Mr. Majestic.

1913-ban született Selmecbányán. Édesanyja a ma már szerintem elfeledett Kosáryné Réz Lola írónő volt. Eötvös kollégista lett, majd történelem-latin szakot végzett a mai ELTE bölcsészkarán. Szekfű Gyula tanítványa volt, első jelentősebb munkáját a Görgey-kérdés történetéről írta, mely tudásom szerint az addigi magyar historiográfia csúcsteljesítménye. Később kibővítette, és a mai napig alapmű. 1941-ben alapítója volt a Teleki Intézetnek (a mai Történettudományi Intézet elődje), később igazgatóhelyettese, majd igazgatója. Tanított, folyóiratot szerkesztett, és emellett diplomáciai szolgálatot is teljesített. 1949-ben, a magyar történettudomány sztálinista átalakításának évében menesztették oktatói és igazgatói munkájából, és sokakkal együtt (Váczy Péter, Hajnal István) gyakorlatilag száműzték  a magyar tudományos életből.

Levéltárosként kellett dolgoznia. Sokak talán az alkoholizmusba menekültek volna, de ő csak rendületlenül fütyült a csőbe, forgatta a tárt, és csinált egy kis Amerikát: a poros sötétségben matatva összeállította a Bevezetés a magyar történelem forrásaiba és irodalmába című háromkötetes ma már nélkülözhetetlen segédletét. A harmadik kötethez még a nevét se adhatta. Ha valaki most történelem szakra megy, akkor jó eséllyel ebből a retrospektív bibliográfiából kapja első házifeladatát.

Ötvenhatban aztán a Magyar Történészek Nemzeti Bizottságának elnöke lett, ezért 1957-ben letartóztatták. Gondolom egy idő után már unhatta az egykezes fekvőket, ezérta a sitten megírta Széchenyi Döblingben című művét, amit a mai napig tárgyilagossága miatt sokan nem szeretnek. 1981-ben meg is jelent. Kosáry 1960-ban amnesztiával szabadult, és mehetett vissza megint levéltárosnak egy jó időre. Mivel történelem-levéltár szakos vagyok, hát tudom milyen jó az.

A kádári konszolidáció megtörténtével 1968-1989 között az MTA TTI munkatársa volt. 1982-1985 között az MTA levelező, 1985-től rendes tagja. 1990-től pedig egy másik történészt, Berend T. Ivánt követve lett az MTA elnöke, két cikluson át, 1996-ig. Közben elnöke lett a Magyar Külügyi Társaságnak, a Magyar Történelmi Társulat 2000-ben választotta elnökének. Számtalan hazai és külföldi kitüntetés birtokosa volt. Sok ember túléli magát, de ő élete végéig megőrizte szellemi frissességét és alkotókedvét.

Kosáry Domokos élete példaértékű. Ezért hát menjenek a picsába azok a kis senkik, akik tavaly október 23-án kifütyülték és lehazaárulózták, mikor avatták az emlékművet. Le kéne vágni a töküket, és megetetni egy kutyával.

"Az öreg indián hangja remegetett.
- Egy derék, igazságos, bölcs és bátor harcos indult el azon az ösvényen, mely népe örök vadászmezeire vezet - mondta. - Amikor Wahcondah hangja szólította, a derék harcos nyomban jelentkezett. Menjetek, gyermekeim. Tartsátok emlékezetben a sápadtarcúak nagy főnökét, és távolítsátok el utatakból a tüskéket.
    A sírt náhány öreg tölgyfa árnyékában ásták meg. A páni farkasok gondosan őrzik és ápolják mind a mai napig, s gyakran megmutatják az utasoknak és a kereskedőknek a helyet, ahol egy igazságos fehér ember alussza örök álmát. Idővel követ állítottak a sír fejéhez, azzal az egyszerű felirattal, amelyet a trapper kívánt. Middleton maga csak ezt a néhány szót tette hozzá:

GALÁD KÉZ SOHA NE MERJE NYUGALMÁT ZAVARNI!"

(J. F. Cooper: A préri)

Ezért ajánlom, hogy Kosáry Domokos temetésén - és azután is - senki ne merjen faszkodni, mert különben ízekre pofoztatom magam! És ezt nyugodtan vehetik fenyegetésnek.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsuka.blog.hu/api/trackback/id/tr96231759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Medzsik 2007.11.17. 16:19:21

Ehhez csak annyit,hogy ha pofoztatásról lesz szó,egy ember már biztos van,aki melléd áll...;)

Daelin 2007.11.17. 17:20:57

(mint eltés töriszakos: )
Jó hogy megírtad ezt a cikket!

requiescat in pace

Kellős 2007.11.17. 18:04:40

Szép.
De azért ne verekedj. A "nagyon bátrak" úgysem lesznek ott. Nekik a balhé a közegük, nem a csend.

gallicus 2007.11.17. 19:53:21

nem kellett volna welrontanod moslék szavakkal a kitünő nekrológot,mindegy hogy ki fütyült és ki nem

sasika61 2007.11.18. 14:51:28

A megemlékezésnek a történészről szóló része elfogadható, valóban kitűnő és rokonszenves történész volt.
Fütyülni azonban nem történetírói kvalitásait fütyülték, hanem azt az ehhez méltatlan szerepet, amit eljátszattak vele aznap, mikor emberek százait verték véresre október 23-án, mert akárhogy is szépítgetjük: felszólalásával Gyurcsányt legalizálta.
Éppen úgy, mint amikor Medgyessy mellett kampányolt a Gerbaud-ban 2002-ben. Ekkor már vagy szenilis volt, vagy zsarolták. Ennyi, jöhet a töklevágás.
Egy történelemtanár

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.18. 17:12:49

sasika61
ezekszerint akik annak idején, orbán mellet kampányoltak, azok is szenilisek, vagy zsarolták őket?? mert az, ezek szerint kizárt, hogy valaki a meggyőződése szerint cselekdjen.
megelehetős szűklátókürüségre vall, hogy azt feltetelezzük, ha valaki más világnézetet vall mint mi, az hülye, vagy jellemtelen ember lehet.
amúgy tavaly októberben, egy 56-os emlékmű avatáson, melyen minden politikai erőnek részt kellet volna vennie, történt az a bizonyos kifütyülés, és én csak egy jellemtelen emberre emlékszem, akinek nem volt mersze megjelenni, egy mondvacsinált ürüggyel mentve ki magát.
az meg, hogy történelemtanár, és így gondolkodik, külön szomorú...

sasika61 · http://sasika61mondja.blog.hu 2007.11.18. 20:49:33

Kedves Bombadil Toma!
Félreértetted alaposan a bejegyzésem.
Egyáltalán nem gondolom, hogy mindenki szenilis vagy megzsarolt, jellemtelen, aki a baloldal mellé állt bármikor is.
A legjobb barátom,hogy mást ne mondjak, szintén baloldali szavazó, s bármit megtennék érte, ahogy ő is értem.
Mindössze annyit állítottam hogy ilyen múlt után, mint amilyen a Professzor úrnak volt, legalábbis problémás a kiállása egy olyan Medgyessy mellett, akit már a baloldal is egyhe lenézéssel kezel.
Az emlékmű-avatáson való részvétele még inkább az, hiszen az már este volt, a kiadós verés után
( bízom benne, hogy ezt, mármint a békés tüntetők agyba-főbe verését te sem helyesled, mert ha igen, további vitának nincs helye köztünk ).
Szóval az Öregnek legalábbis el kellett vola gondolkodni azon, hogy egy ilyen bazári majommal, mint Gyurcsány, kiáll-e egy placcra.
A "jellemtelen" ember legalább tett egy gesztust, az én szememből ez így látszik.
A tanári mivoltomra tett megjegyzésedet vegyük úgy, hogy nem olvastam.
Összességében minden számomra érthetetlen megnyilvánulás ellenére nagyon tiszteltem mint történészt, e téren nyomába sem érek.
Sit tibi terra levis.

ősi homár szenilis 2007.11.19. 13:49:39

szenilis embert kifütyülni:)
az meg má milyen? bazmeg!
eszt most jól megmagyaráztad
(nagy)anyád hányéves?

Doki 2007.11.19. 16:38:03

A történelmet ki más is taníthatná, mint aki szenilisnek nevezi a magyarság egyik, ha nem a.., történészét, mert egy olyan embert támogatott a 2002-es választásokon, akit a tanár szerint lenéztek a saját elvbarátai.

Ezért teremnek kupacban a fiatal fasiszták a gárdákba, mert körülbelül itt tart a magyar oktatási rendszer. A történelmet oktató forrása, mi más is lehetne, mint a pletyka, vagy a szóbeszéd, vagy saját gondolatkísérletei.

Kizárt dolog, hogy valaki zseniális és baloldali legyen. Mert akkor zsarolták, vagy szenilis.

Kár, hogy nem én voltam a zsaroló,aki balra csábított megannyit, mert gazdag lehetnék. Hozzám folyt volna Ady, József Attila, Bartók Béla, Radnóti Miklós, Móricz, Bibó, Nagy Imre, Gimes, Kölcsey, meg ki tudja még hány korszakos zseni törlesztőrészlete.

Szánalom.

Doki 2007.11.19. 16:40:50

Persze nem is kéne a lóvéjuk. Szenilis barom az összes.

Wass Albertre vár az irodalmi, vagy a polgári Nobel.

Nem tudom,hogy sírjak-e vagy röhögjek.

sasika61 · http://sasika61mondja.blog.hu 2007.11.19. 19:24:57

Dokikám!
A történészt én is a legnagyobbak között említettem.
De nehogymár az emberről ne feltételezhessek, amit akarok, hiszen te rólam máris látensen azt állítod, hogy én is szenilis vagyok, de minimum fasiszta vagy fasisztákat nevelő.
Ettől kezdve nem érdemes szót váltanunk.
Még annyit mondanék, hogy a felsoroltakat olyan értelemben baloldalinak nevezni, mint amilyen értelemben az Megyó vagy Fletó, több, mint csúsztatás.

Doki 2007.11.19. 20:01:44

Igazat kell neked adnom, nekünk kár beszélgetnünk, hiszen kikéred magadnak azt a jogot, hogy előítéletekkel élhess. Semmi közöm a gondolatvilágodhoz.

Tóth Csaba 2007.11.21. 16:31:27

A legjobb Kosáry-nekrológ amit mostanában olvastam, gartulálok.
Többiek: Nincs elég gumiszoba a neten ahol ilyen szinten politizálhattok?

Speciel 2007.11.22. 12:42:11

Azon parasztok női felnenőinek a seggében fütyüljőn a csípős északi szél, akik 23.-án megalázták K.D.-t (és másokat-ünnepet).
Nem beszélve a közértes tiszteletbéli elnökkel rendelkező, árnyaltan burkolt, rasszista és ostoba gumiégető-motorbőgető taplókról.
(Jut eszembe: anyjukba telik nekik akkora böhöm gépekre?) Ja. Sokat burcsáznak a qrva nagy nyomás alatt.
Ezek miatt írták ki régen a kocsmába, hogy ti. "A padlóra köpni tilos". Sajnos ma már a temetőkapura is ki kell irni.
Hiába a régi mondás : Intelligens ember ilyet nem tesz, a többieknek meg tilos.
Kosáry Dénes nyugodjon békében.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2007.11.24. 03:17:15

Szeva! Felmerültek a kifogások, hogy a moslék szavakkal elrontottam. Nos, én mindenképp utalni szerettem volna arra a parasztságra, és hát, nem szeretek különösebben eufemizálni...aki fasz, az fasz. Nem tökfej, meg ilyenek.

Dexter Gábor 2007.12.06. 22:02:18

"A legjobb barátom,hogy mást ne mondjak, szintén baloldali szavazó, s bármit megtennék érte, ahogy ő is értem." A legjobb barátod MSZP-s szavazatival (2002, 2006) éppen mostanában teszi tönkre a jövődet kb. 20-30 évre. Ha találkozol vele, köszönd meg neki.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2007.12.09. 03:42:20

Dexter, mivel a baloldali szavazók úgyis menthetetlenek, szerintem inkább az anyjának kéne jól megköszönni, hogy megszülte azt a komcsit!

KGX 2009.02.26. 22:00:32

Én nagyon nagyra tartom néhai Kosáry akadémikus urat. Nagyon sajnálom, hogy személyesen nem ismerhettem. (Történész akartam gimnazista koromban lenni /középkorász, Árpádkor/, találkoztam Benda Kálmánnal nem sokkal halála előtt, aztán Vörös Károllyal, Engel Pállal (vele rengeteget, nekem nagyon sokat jelent ma is a példaadása), Pók Attilával is, aztán még találkoztam Závodszky Gézával, de vele csak egyszer. Ajánlom figyelmedbe Szűcs Jenő és Mályusz Elemér életművét is, de, mint a marxista korszak történetírásának ismerője, bizonyára 10X többet tudsz róluk, mint én. Az egészből annyi maradt, hgy néha foglalkozom jogikönyv-történettel. És végül is, nem dolgozom túl messze:-) az MTA TTI-től, ahová gimnazistaként annyit jártam.

KGX 2009.02.26. 22:01:42

A Görgey-kérdés története egyébként a szakdolgozata (!) anyaga volt.
süti beállítások módosítása