DAS BLOG - Közélet Kultúra Kritika (de Győrffy Miklóst itt ne keressék!)

Csucsu - REFLUX

Csucsu - REFLUX

Nő a baj

2007. október 11. - csunderlik.péter

A mostani SZDSZ nélkül talán már rég visszasüllyedtünk volna a sötét középkorba.  

Valami büdös Mucsába, ahol csak lidércfények világítanak a nádi embereknek, kórházreform helyett pestis tombol, komondor galerik kölyöklábszárakkal fogpiszkálnak, földesurak falusi szűzlányokat gyaláznak addig, míg kesely paripájuk meg nem adja a kegyelemdöfést.  

De szerencsére van. Megfogyva bár, de törve nem. Hiába lépett már ki Bauer Tamás is. 

Így menten közbelépnek egynémely szadeszosok, ha egy plébános csak egy tábla csokiért zsákmányol ki egy tizenkét éves ministránst, holott egy szopásért köztudottan legalább három csomag Raffello dukál, meg falanxba rendeződnek, ha a tornasor eltörléséről van szó, mert az olyan poroszos, és sérti a személyiségi jogokat, de annyira, hogy a legalacsonyabb srácnak a megalázottságtól rögtön visszaszáll a heréje. Ejj, de náci dolog ez az evolúció. 

Hát elért minket a felvilágosodás, és már annyira vakít, hogy a krisztusi kegyelem törpe fénye inkább depressziósan bezárkózik egy vak dióba. Pszichiátert neki. Tágul a világegyetem. 

Újabban pedig Magyar Bálint támogatásával Sándor Klára szabad demokrata képviselő kezdett harcolni azért, hogy bevezessék a női kvótát, miszerint a pártok választási listáján kötelezően ötven százaléknyi helyet kellene biztosítani a nőknek. Mert az jár. Vaginálisan. 

És saját táborukon kívül immáron harcostárs is akadt, mégpedig a fideszes Pelczné Gáll Ildikó személyében. Adekvát segítség, lévén, hogy Ildikó legtöbb megnyilvánulása alapján sötétebbnek tűnik, mint egy Mariana-árokba süllyedt Kiszel Tünde, márpedig ez a javaslat nagyon buta. Szerintem. 

Abból indul ki ugyanis, hogy emancipált Európánkban (1971 óta a nőknek már Svájcban is választójoguk van!) a nők elvileg egyenrangúak a férfiakkal, és ezért kijár nekik a kötelező fifti-fifti. És itt a kötelezővel van az én bajom. Mert ez egy öngól. Azt sugallja, hogy a nők alacsonyabb rendűek, és kvóta nélkül sose érnék el listán az ötven százalékos arányt. Ez olyan, mint amikor a tippmixben a regisztráltan szarabbik csapat automatikusan egy-két gól előnyből indul. Mert hátrányos helyzetű. Képességhiányos. Fos. 

Ha egyes nők saját erejükből, tehetségükből nem képesek felverekedni magukat egy párt listájára, akkor maradjanak meg óvónőnek, háztartásbelinek, Kinder, Küche, Kirche, vagy mit tudom én. Tessék megküzdeni azért a listás helyért. Margareth Thatcher megcsinálta. Kósáné Kovács Magda is.  A legenda.

Hasonló okból bojkottálom a Nőnapot. A megbecsülendő Anyák napját leszámítva az AIDS-eknek, rákosoknak, fogyatékosoknak van napjuk, szóval az ilyen páriáknak. Kérem, most ehhez hasonló szerencsétlenség nőnek lenni? Ilyenkor kéne tiltakozni, drága szüfrazsettek. Vagy akkor legyen férfi nap is. Meg hermafrodita. Egyenlőség van, vagy mi, nem? 

A kommunizmusban volt ilyen, hogy központilag traktorokra pakolták a nőket. Most így akarják őket a parlamentbe. Más minőség, de az elv ugyanaz, úgy vélem. 

Sándor Klára és Pelczné Gáll Ildikó népfrontosan harcol. Ha élne, Elena Ceausescu is biztos csatlakozna. A teljesítményelv meg mehet a picsába. Éljen a numerus clausus. És a dogmatikus emancipácó. Fifti-fifti.

Hát a felvilágosodás is dióba zárkózik. De inkább földimogyoróba.

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsuka.blog.hu/api/trackback/id/tr30192987

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tiltott szavak 2009.07.08. 08:17:03

honatyákNa melyik az a lista, amelyben Lesotho, Kirgizisztán, Uganda, Kuba, valamint Trinidad és Tobago is megelőz minket? (Többek között Írországról, Hollandiáról, és Svédországról már nem is beszélve.) Igen, (Ön jól tippelt) a nők aránya a parlamentben.…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Easy rider 2007.10.11. 07:56:15

De nagy segg vagy apukám! Azért illene kivenni a farkat a szádból, mielőtt megszólalsz. Amúgy válj hasznára az emberiségnek: sterilizáltasd magad, és nyomj még több olmót az agyadba fel, talán akkor megmenekülhetünk az ostoba bégetésedtől.

azta 2007.10.11. 08:27:01

na végre!
a feministáktól hullik a hajam! szerintem a nők totál egyenrangúak, csak más a szerepük az életben. a mai napig hősként tisztelem őket pusztán csak azért mert szülnek! én nem tudnék!
de! mitől lesz jó a választópolgárnak, ha az érdekeit valaki csak azért képviseli, mert nő?! nem értem... (mondjuk a mai bagázsban tök mindegy) Csucsukának tök igaza van - mindeki érdemei szerint! nőnek lenni nem érdem. férfinak lenni sem.

Brumika 2007.10.11. 08:28:26

Csucsuka, egyetértek veled!

Easy rider, anyuka hogy van?

Egér 2007.10.11. 08:30:27

Pedig van benne valami...

kata 2007.10.11. 08:43:48

Feminista vagyok. És kurvára rühellem, hogy az életemet meghatározó döntéseket olyan politikusok hozzák meg, akiknek a női léthez semmi közük nincs, mert férfiak. És olyan jogszabályokat hoznak meg, aminek a való élethez elég kevés köze van.

És mivel a nőket szépen csendben leszorítják az üvegplafon alá, hiszen azta szerint a nők szerepe más az életben, legyenek csak kis seggnyaló titkárnők, meg óvónők, ugye? Hatalomról, gazdagságról soha ne is álmodozzanak, örüljenek, ha találnak valakit, aki eltartja őket.

Vezető vagyok. Marhára, rohadtul megküzdöttem érte, de feleannyi fizetést sem kapok, mint az elődöm, aki egy 50 feletti férfi volt. Körülbelül 20-szor jobban teljesítek nála, és mégsem kapok annyit, egyszerűen azért, mert nő vagyok. Ehhez az álláshoz kemény egy évi interjúzgatás után jutottam, mert mindenhol csak azt nézték, hogy vajon mikor húzok el szülni. Vagy nem nézték, csak egyszerűen nem vettek fel.

Nő vagyok. Azért nem akarok szülni, mert esélyem sem lenne eljutni mégegyszer erre a szintre, arról nem is beszélve, hogy 3 éven keresztül, ha meg akarok felelni a társadalom elvárásainak, otthon kéne lennem a gyerekkel, mert ha nem, akkor megköveznek, de ha otthonmaradok, akkor teljes mértékben ki leszek anyagilag szolgáltatva az államnak és apukának. Már ha egyáltalán apuka ott lesz, és nem lécel le még a szülés előtt, ahogy pl. egy barátnőm járt. Ő kénytelen volt a gyerek fél éves korától dolgozni. Mondanom sem kell, marhára élvezte, hogy mindenki leköpködte.

Szóval nagyon nem érzem magam egyenlőnek még mindig. Majd ha azt látom, hogy a Múzeum körúton lányokat megerőszakoló rendőröket nem fogja a média megvédeni, ha látom, hogy nem csak férfiak, hanem egyenlő arányban nők is hoznak értelmes rendelkezéseket a parlamentben, ha látom, hogy a szüléskor nem leszek egy orvos kénye-kedvére kiszolgáltatva, ha látom, hogy a szülés után nem 20.000,- -ből kell eltartanom magam, meg a kölköt, ha látom, hogy többé semmilyen férfi nem szólhat bele az életembe, csak azért, mert ő férfi, és én meg nő vagyok, tehát alapesetben biztos neki van igaza, én meg hülye vagyok, és fogadjak szót, bár ő írástudatlan analfabéta hímsoviniszta, én meg többdiplomás-többnyelves feminista, na akkor beszélhetünk egyenlőségről.

Egér 2007.10.11. 08:50:20

Hu, Kata, ahogy látom, te utálod a férfiakat, utálod az egész világot... az ilyen mondatokból: "a szüléskor nem leszek egy orvos kénye-kedvére kiszolgáltatva" meg azt érzem, hogy saját magadat is utálod, mert úgy érzed a nőiséged miatt vagy kiszolgáltatva az orvosoknak (holott MINDEN ember ki van szolgáltatva az orvosoknak)...
Szegény te.

hallohallo 2007.10.11. 08:54:10

csucsuka, gyanítom, el sem olvastad az indítványt, csak zsigerből reagáltál. kezdetnek olvads el kérlek legalább ezeket a cikkeket, és talán akkor sok minden tisztázódik benned:
nol.hu/cikk/461959/
nol.hu/cikk/449478/

Egér 2007.10.11. 08:54:23

Mellesleg: igen, több nőt a parlamentbe!!!!!
De ne ilyen kötelező kvótajelleggel...

Maddness69 2007.10.11. 08:58:56

Nézzünk egy kicsit körül. Tagoljuk a társadalmat, és...
Kinaiakat, romákat, vakokat, sántákat, homosexuálisokat... a parlamantbe!!!

hallohallo 2007.10.11. 09:07:29

igen, kínai származásúakat, romákat, vakokat, sántákat és homoszexuálisokat a parlamentbe.
miért ne???

azta 2007.10.11. 09:07:33

Kata! :D De hisz Te nem is nő vagy, hanem férfi! :D
Csodálkoznék, ha ilyen szűk látókörrel, ilyen ostobán egyszerű felfogással vezető lennél :D

Egy gyermek megszülése pedig olyan adomány, amit a férfiak titkon irigyelnek! Ha te ezt nem fogod fel, az a Te problémád. Bár úgy látom abból van Neked elég! Nehéz lehet úgy élni, hogy utálod azt amivé lenni akarsz!
Hajrá karrier! Csak később panasz ne legyen!

wice 2007.10.11. 09:07:37

ahhahha, igen, csucsuka, valszleg amerikaban is pont ugyanannyi kisebbsegi es no tudott volna vezeto pozicioig eljutni az affirmative action nelkul, mint azzal egyutt. bazmeg, te egy alomvilagban elsz. legkozelebb irj majd a piacszabalyozo torvenyekrol is vmi paprikasat. pl arrol, h ha egy ceg sajat erobol monopolhelyzetbe jut a piacon, akkor feldaraboljak, h a kisebbeknek is eselyuk legyen elobbre jutni. ez is mekkora szemetseg mar, leszarjak a teljesitmenyt, meg ilyenek.

hallohallo 2007.10.11. 09:11:34

itt nem konkrétan a szüléssel van a gond, hanem ami utána következik.
igen, a szülés lehet adomány, de vele jár a pelenkázás, még több házimunka, satöbbi is. ha a férfiak titkon irigylik az egyiket, nyugodtan kivehetik a részüket a többiből.
szülni, szoptatni csak nők tudnak, oké, de minden más megy a férfiaknak is. és akkor nem törvényszerűen a nők maradnak ki a jobb munkahelyi pozíciókból.

öregem 2007.10.11. 09:17:22

Kata Öregem, te alapvető tévedésben vagy. Te nem feminista vagy, hanem férfi.

hallohallo 2007.10.11. 09:26:39

öregem, a "feminista" és a "férfi" nem zárják ki egymást :)

fodorlina · http://www.rae-rainer-diekoetter.de 2007.10.11. 09:27:21

A kvóta a megoldás! Ergo a következö hetekben minimum tizezer nöt le kell sittelni, az utcára kidobni hajléktalannak, illetve épitöipari segédmunkásnak és szemetesembernek alkalmazni kötelezö jelleggel, mivel eme területeken a nök még sokkal kevésbé reprezentáltak mint a parlamentben.
Kata lelkem, gyere ki a lövészárokból, a háborúnak vége! Okos nök, mindig is azt csinálták amit akartak, a hülyéken meg nem segit se az imádság, se a kvóta.
Ezt írom én, nö, negyvenöt éves, önálló ügyvéd, három gyerek anyja.
Notabene választott hazámban a Bündnis 90/Die Grüne párt saját határozata alapján a választási listáján 50 %ban nöket jelöl. Igy lett a "Quotenfrau" = kvótanö kifejezés kimondott sértés.

Maddness69 2007.10.11. 09:31:18

Ez szép volt Kata!
Többnyire azt kapjuk, amit adunk és amit kapni akarunk. Látom, Te már kapod rendesen.:)

Maddness69 2007.10.11. 09:33:21

"Quotenfrau" ez jó! Jó dolog a diszkrimináció. Szépen visszaüt.

Leonard Zelig 2007.10.11. 09:43:44

Csaxólok: A blogindító idézet vaskos leiterjakab.

Az eredeti így szól:
"Every impulse that we strive to strangle broods in
the mind, and poisons us." Oscar Wilde

Na most, az impulse-ot itt lendületnek fordítani egyenértékű a blog bezárásával.

Teo · http://www.mediatop.hu 2007.10.11. 09:56:15

Szerintem a nők már annyira emancipálódtak, hogy a férfiaknak kellene, már ellen mozgalmat inditani. Magam sem a Katával értek egyet, mert, ha Ő egy szaros pozícióért eladja azt amiért nőnek lenni érdemes, megérdemli azt a drámát, amikor fölébred ebből a tudathasadásos értékrendevsztett illuzórikus állapotából.
A férfikat egy pillanatig ne irigyeld addig amíg 20 évvel korábban halnak, vagy lesznek 60 fölött sztroke miatt bénák.
De garantálom az ilyen elférfiasodott nők ugyanezt megfogják kapni az élettől és átkozni fogják azt amikor férfias mentalitásokat vett fel magára. Ugyanis a helyzet az, hogy mentálisan, viselkedésében, is teljesen átdeformálódik egy ilyen "nő".
Elindultál egy szép örökké tartó küzdelmes, harcot igénylő versenyzői úton, ahonnét nem tudsz kiszállni, mert jaj Istenem mi leszek, ha elveszítem a pozícióm.
Úgy érzed senki. Miközbe most vagy egy nagy senki.
A valakiket nem pozició szerint értékelik, hanem elsősorban mindenkit az első és legnagyob faji megkülönböztetés szerint EMBERNEK, majd utánanna lehet bármi más, de az már tökmindegy, mert az már ezután rossz nem lehet.
Puszi Kata mielőbbi fölismerésedet kivánom.

johevi 2007.10.11. 09:57:15

Tőlem lehet több nő a Parlamentben - ha megválasztják őket.. Akkor akár az összes az lahat, de ne kötelező jelleggel!

jacks_colon (törölt) 2007.10.11. 10:00:03

"...és most még megfizethető is vagyok"
és szerény is. De frankón.

ludwig 2007.10.11. 10:08:38

kínai származásúakat, romákat, vakokat, sántákat és homoszexuálisokat a parlamentbe

meg biciklistákat

őket miért?

hát a többit miért?

droid 2007.10.11. 10:16:29

Ha csak annyi a kritérium, hogy nő legyen a parlamenti képviselő akkor csak annyit kérnék, hogy bugyi nélküli feszes 18-20 évesek legyenek ne vén bajszos leszbikus banyák.

Ugye jól értem, hogy most az ész és tehetség és elhivatottság és erkölcsiség nem számít csak az, hogy nő legyen. Nekem tök mindegy ki rabol ki az csak egy plussz, hogy jó ránézni.

Teo49 · http://www.mediatop.hu 2007.10.11. 10:23:30

Természetesen, már maga az indító cikk is arről beszélt, hogy ha valaki kiharcolja a bölcs nép akarja legyen ottbárhány tucat nő, ki nem szarja le. Ennél borzasztóbb állapotokat fent nevezett Kiszel Tünde sem tudna csináni.
Bár megjegyzem az az Isten adta nép sem olyan bölcs -azaz mi-, mint ahogyan azt a politikusaink fülünkbe zengik 4 évenként.
Szerintem a bölcsességtől nem csak M. o, de az egész világon figjuk nincs az embereknek. Ezt igazolja Kata beszólása is és nem különben ez az emberi kapcsolatok középkori szint alatt működő csőd tömege.
Mivel szerintem kivétel nélkül valamennyien pszichiátriai eset vagyunk, csak kurvára elvagyunk szállva önteltségünktől, mivel mindenhol a pozíció a pénz a lényeg és most jönnek a nők, -nem elég, hogy a seggfej férfiak is ölik ezért egymást- most a nők is ezt fogják tenni.
Előbb utóbb ezek arészletek min-mind kisebb-nagyobb lépésekben a végfelé viszik az emberíséget.
Üdv minden "bölcs" fasz fejnek.
Magamhoz is szólt.

Boxer · http://www.mesterabc.hu 2007.10.11. 10:31:06

Csucsuka, hát ezt így hogy? Ha valóban érdekel a téma, lesz egy konferencia a témában:

konferenciakalauz.hu/konferenciak/843

Tessék eljönni, meghallgatni, kérdezni, majd a releváns információk birtokában véleményt formálni. Egyébként aláírom: erről a témáról, mint általában a pozitív diszkriminációról, jókat lehet vitázni, és van is értelme.

travis 2007.10.11. 10:54:24

Nem értek egyet a zúgolódókkal.
Azt hiszem Csucsukánk elkapta a szarva közt a tőgyét.
wice, abban igazad van, hogy a feminizmus és minden egyéb affirmative action, (gy.k. pozitív diszkrimináció) indulásakor egy progresszív törekvés volt, ami társadalmilag nagyon hasznosnak bizonyult. Ez a mozgalom azonban úgy gondolom, már rég elérte a célját. A nők tanulhatnak, amit akarnak, szavazhatnak, megszerezhetnek egy munkahelyet, ha elég jók, és hallathatják hangjukat, ha nekik nem tetsző dolgok történnek. A mozgalom elérte a célját, ma a nők nagyjából egyenlő eséllyel indulnak mindenhol. Az én szakmám alapvetően férfiszakmaként van elkönyvelve, mégis a kollégáim majdnem fele nő, akikkel pompásan megértjük egymást, mind emberileg, mind szakmailag.
Ez a fifti-fiftizés Orbán Vityka néhány évvel ezelőtti elmebajos ötletére emlékeztet, amikor pártpolitikai alapon akarta felosztani a közszolgálati adókat. Oké, de akkor legyen balos meg jobbos pékség is, reformzsömlével és szittya kaláccsal!
Ez az intézkedés nem a nők integrációját szolgálja, hanem a szeparálódását. Lesz mire fogni, ha egy nő megszerez egy jó helyet: "Persze, csak a törvény miatt került ide, szart se tud ez!"
Felesleges feszültségeket keltene a férfi és női társadalom között, amire semmi szükség.
Még egyszer mondom, a világ ma már olyan állapotban van, hogy nyitottak a kapuk mindenki előtt, nemre való tekintet nélkül.

Cartman (ex Cartman) 2007.10.11. 11:06:45

Lehet, hogy gaz férfisoviniszta vagyok, de nagy marhaságnak tartom ezt a felvetést, több szempontból is:

- Komolyan ez a legfontosabb kérdés ma, Magyarországon? Akkor, amikor statisztikailag :-))) 1%-os gazdasági növekedést sikerült összehoznunk ebben az évben, amikor 2007 első negyedévében 16%-kal nőtt a közlekedési balesetek száma, de citálhatnék korrupciós, népességi, oktatási statisztikákat, a lényege ugyanaz mindnek: nagy sz*rban vagyunk, de ez a fontos téma. Ja, meg a melegházasság...

- A felsőoktatásban már több a nő, mint a férfi. Oda is vezessünk be akkor a férfiaknak kvótát? Mindegy, ha tehetségtelen, ha már a jelenlétével is lehúzza az (amúgy is béka segge alatti) színvonalat, de kell, mert kvóta van, és kész.

- Statisztikailag az ország 1-2%-a teljesen írástudatlan, további 20-30% éppen el tudja olvasni a betűket, de fogalma sincs, mit olvas. Nekik nem jár (szabályozott mértékű) képviselet? Persze, nem tudja elolvasni (vagy nem érti), miről szavaz, de legalább nem lehet befolyásolni sem, mindenféle írásos anyagokkal (hatástanulmányok, szakértői anyagok, stb).

(Ez a felvetés persze lehet, hogy sántít. A parlament jelenlegi hatékonyságát tekintve lehet, hogy egy csapat orángután is jobb lenne. Talán kevesebb kárt okoznának...)

- Katához: Van egy kislányom. Reggelente nagyon irigylem a párom. Én megyek dolgozni, ő meg maradhat otthon vele. Tudod, ez is egy szempont. Meg az is, hogy a biológiai felépítésünket - egyelőre - nem lehet megváltoztatni. Én nem tudok gyereket szülni. (Miben hordanám ki? Beletenném egy szatyorba? :-))) )

Cartman (ex Cartman) 2007.10.11. 11:10:53

Ja, és még valami, hogy nehogy tényleg megkapjam a férfisoviniszta címkét: Ha a mostani parlamenti pártok közül kell majd 2010-ben választanom, én bizony egy olyan pártra fogok voksolni, amit egy nő vezet, és remélem, hogy ő lesz a miniszterelnök is (bár nem sok esély van rá)! És azt is szeretném, ha több nő lenne a parlamentben, de nem kvóta alapján!

soleone 2007.10.11. 11:36:02

\"A teljesítményelv meg mehet a picsába. Éljen a numerus clausus.\"
Drága kedvesem, ha ezt Németországban (azért említem No-t, mert ott éltem, ott vagyok félig otthon, oda járok három havonta) mondod egy ilyen beadvány felvetésére Csucsu felállva tapsollak meg. De itt Magyarországon?
TELJESÍTMÉNY? A MAGYAR PARLAMENTBEN ISMERSZ VALAKIT AKI TELJESÍTMÉNY ALAPJÁN KERÜLT BE? (jó, talán a karbantartóknál ez a helyzet:) Itt azért kerülnek be az emberek a parlamentbe, mert összebratyiztak ezzel-azzal, egy koleszban ették a löncshúst a későbbi párt/miniszter/bizottsági/köztársasági elnökkel a közös konyhában. Miért ne lehetne leszabályozni, hogy oké, a pártlistán 50% nőnemű havernek kell szerepelnie?
Tudod nagy sértés volt amit leírtál, és valszeg bele sem gondoltál mit tettél csak első indulatból, viccesen megadtad a hülyepicsáknak amit szerined érdemelnek. Nem, nem hiszem én sem, hogy kvótákkal kell javítani a helyzetünkön, de valahol, valahogy el kellene kezdeni.
Kívánom, hogy legyél egy hétig Budapesten nő, legyél egy hétig én. (Diplomával, nyelvtudással,stb.) Keress 20%-kal kevesebbet mint az asztalra borulva alvó férfikollégád. Kezeljen le ügyfél, NŐVEL Ő NEM TÁRGYAL. Alázzon meg kórházban a nővér MÉG NINCS GYEREKE EBBEN A KORBAN? (29!!!)Lökjenek a villamoson indulatból, HÚZZ ARRÉBB KURVA! Vigyorogjon a pofádba egy írástudatlan szerelő, KISKEZICSÓKOLOM, MÁS DUGULÁST IS ELHÁRITOK HA KELL! Folytassam? Ugyan, mi értelme lenne?
Emancipáció, köszönöm szépen. Jobban kelL teljesítenem munka terén mint a férfiaknak, hurrá. Családot kell építenem, mert az anyaság szent, és mert ÉN akartam gyereket az az én gondom. Nézzek ki jól, legyen pici és feszes a fenekem, mert különben tehén vagyok aki persze senkinek sem kell. Gondoskodjak a szülőkről, nagyszülőkről ha betegség, öregség jön, ez női dolog. A hütő legyen tele, a lakás legyen tiszta, mert ez házimunka. És persze vágyjak az új kihívásokra, szeressek olvasni, beszélgetni, szíházba járni, koncertekre eltipegni. Ja, és szexistennő legyek az ágyban...
Német barátnőim három-négy hónappal a szülés után visszamennek dolgozni, és tessék megkapaszkodni, a PAPA marad otthon a babával három-négy hónapra, hogy kialakuljon köztük az igazi szülő-gyerek kapcsolat. Nálunk hallottál te már ilyenről? Muhaha, és sorolhatnám miért van ott élhetőbb világ ha nő vagy. A magyar társadalom (tisztelet a kivételnek) igenis a sötét középkorban él. Nálunk rossz vicc a tisztelet, az amit No-ban tapasztalok mindig: az elfogadás. Ott nagy ritkán látják bennem a nőt, ott EMBER vagyok, itt kurva, spiné, szöszi, tyúk, liba, stb. Minden csak ember nem...
Folytassam?
Minek?
Úgysem lenne értelme...

kivancsi 2007.10.11. 11:40:32

kata, mikor voltal ferfival utoljara? Vagy az osszes gane? Akkor inkabb csak novel csinalod?

Cartman (ex Cartman) 2007.10.11. 11:45:54

soleone 2007.10.11. 11:36:02

Tudom, hogy ez van ma, Magyarországon. Szétnézek magam körül, és nem hiszem el, milyen viszonyok alakultak ki az utóbbi nemistudomhány év alatt. Eleve a problémákat sem látjuk tisztán, a megoldási ötletek viszont félelmetesen primitívek. Nincs elég nő a parlamentben => kvóta. Fel sem merül, hogy megvizsgáljuk, miért nincs. Nem próbálunk változtatni a rossz beidegződéseken, viszonyokon. Bonyolult problémákra egyszerű válaszokat keresünk, az egyszerű problémákat viszont agyonbonyolítjuk (nemcsak ebben a kérdésben). A konkrét témához: Szerinted arra, amit itt leírtál, megoldás a kvóta!?

soleone 2007.10.11. 12:02:52

Cartman 2007.10.11. 11:45:54

Világos hogy nem. Rohadtul nem kvóta kell ide, nem népszavazás hogy legyen-e több nő a parlamentben és nem hiszem hogy eredményes lenne a Duna jegére mászni és királynővé koronáztatni Kósénát, Gálnét vagy Kiszeltüncit.
Szembe kellene nézni önmagunkkal, de mivel erre évtizedek, sőt megkockáztatom évszázadok óta nem vagyunk képesek valószínűleg nemhogy csodát nem várhatunk hanem a dolgok jobbra fordulását sem.
De tudod ijesztő hogy amíg tőlünk nyugatabbra a dolgok jobbak és jobbak lesznek a személyiségi- és emberi jogok terén addig nálunk rosszabb és rosszabb a helyzet. Amit a magam (és mások bőrén) tapasztalok. Mit fogok érezni 20-25 év múlva amikor a lányomat látom majd küzdeni mint magamat? És mivel fogom útnak indítani? Légy tanult, független, legfeljebb a fél ország önkielégít rajtad (ld: kivancsi 2007.10.11. 11:40:32)? Vagy menj férjhez a diszkózás után, csinálj 3 gyereket, s éld le az életedet mástól való függésben, fekete cselédként?
Nem, a kvóta nem megoldás. Ahogy az sem, hogy a "nagy emberektől" vájruk a megoldást. Minden forradalom alulról jön. A változást nekünk kellene elkezdeni...azaz nektek...azzal, hogy emberszámba vesztek minket...(a nektek a csoportnak szól, nem személy szerint neked:)

Medzsik 2007.10.11. 12:05:00

Isten vagy jóuram,nem ember...
Ennyi:D
Ez kurvanagy...

pöttöm virág 2007.10.11. 12:05:23

\"Szerintem a nők már annyira emancipálódtak, hogy a férfiaknak kellene, már ellen mozgalmat inditani.\" ezt a bölcsességet egy magát teonak nevező úr köhinttette ide nekünk.

Ja igen, egészen a 10%-os arányig sikerült a nőknek emancipálódniuk a parlamentben. 90%-ban férfiak birtokolják a jólfizető, kényelmes kis helyeket! Röhej. Milyen alapon nem jelölnek fele fele arányban a pártlistákon nőket? Egyébként az életben nem nagyjából fele-fele arányban vagyunk?

Ja, és miért kell a nőknek úgy nagyjából két műszakot lenyomniuk, hogy kevesebbet kapjanak mint a férfiak? milyen alapon. (munkahely plusz otthoni melő a családdal!)

A nők között több a diplomás, több a sokdiplomás, több a nyelvet tudó. Nem a képeségekkel van a gond, hanem a társadalomba berögzött rossz hatalmi szokásokkal. Csak mert valakin több az izom, a kiló és magasabb és farka van, ezt jutalmazzuk több fizetéssel? meg kényelmesebb posztokkal, ülőhelyekkel? például a parlamentben?

Nevetséges! Azt a helyet a nők ugyanúgy el tudják látni, ugyanannyi fizetésért, mint a férfiak. Vannak olyan képzettek, ha nem éppen képzettebbek, és van annyi szorgalmuk, mint a férfiaknak.

Ez totális önkény, hogy a pártokban automatikusan több férfit tesznek a listára mint nőt.

Hogy tudna az isten adta nép szavazni a nőkre, ha nincsenek is ott a jelöltlistákon? Ez totális önkény! Eleve ki vannak zárva a megválaszthatóságból azzal, hogy nem kerülnek fel a jelölő listákra ugyanolyan arányban mint a férfiak.

Nem elég a deklarálni az egyenlőséget, azt bizony érvényesíteni is kell a valóságban. Eddig a pártok ezt nem tették meg, hát most kezdjenek el példát mutatni és az élen járni a valódi demokráciában! A valódi esélyegyenlőségben.

Amelyik párt ezt nem lépi meg, az meghal. Jól teszi a Fidesz, hogy támogatja! De ha a többi párt lemarad, magukra vessenek.

easy rider 2007.10.11. 12:11:22

"kivancsi 2007.10.11. 11:40:32
kata, mikor voltal ferfival utoljara? Vagy az osszes gane? Akkor inkabb csak novel csinalod?"

kiváncsikám! te mikor szartál utoljára? ugyanis aki nem szarik, az nem szavazhat és nem megszavazható! nem tudtad?
okostóni. De naponta kétszer ám! nemcsak úgy mismásolni hetente egyszer. Az nem elég. És mikor böfiztél utolsjára! csak akkor szavazhatsz és akkor szavarhatnak rád, akkor vagy megválsztható pajtikám, ha naponta legalább 52 szer bögösz!

és a fingásról se feledkezzünk el ám! ezek mind szükségesek ahhoz, hogy megválasztható leszél bogárnyuszi!

Prinz Eugen 2007.10.11. 12:12:27

solene, a hozzászólásodból nem derül ki - holott az egyetlen érdemi információ lenne -, vajh' az írástudatlan szerelő végül "szerencsével járt" nálad? ;) Ha igen, részleteket is kérünk!

Prinz Eugen 2007.10.11. 12:16:20

"De tudod ijesztő hogy amíg tőlünk nyugatabbra a dolgok jobbak és jobbak lesznek a személyiségi- és emberi jogok terén addig nálunk rosszabb és rosszabb a helyzet."

Akkor most kéretik szépen idevágni a német (akár más általad nyugatinak nevezett országok) népesedési, illetve bevándorlási statisztikáit. Rózsás a helyzet, igazán.

prakker 2007.10.11. 12:18:15

Cartman virágszálam! azért nincsenek a parlamentben nők, mert a férfiurak fel sem teszik őket a jelölő listákra! hogyan szavazzon a nép a nőkre, ha még a jelöltségig sem jutnak el! Csak arra lehet eleve szavazni, aki fenn van a lsitákon!

az egyéniválasztókerületekben meg megnézheted hogyan fog nyomni egy pasit egy párt, mennyi reklámmal, és mit tesznek egy nőért.

Nem pajtikám, először bizony rá kell kerüljenek a jelöltlistákra a nők, csak arra lehet szavazni, aki ott van. A jelölistákat nem a nép irja, hanem a pártok. Érted már?

az egyéni kerületekben meg ugyanannyi támogatást nyomjanak a női jelölteknek, mint a férfiaknak. Aztán majd a tisztelt szavazó eldönti.

De amig jelölve sincsenek szavazni sem tudunk rájuk.

böffögik.
ti feudális barmok!

hallohallo 2007.10.11. 12:25:53

Cartman 2007.10.11. 11:06:45
Komolyan ez a legfontosabb kérdés ma, Magyarországon? Akkor, amikor statisztikailag :-))) 1%-os gazdasági növekedést sikerült összehoznunk ebben az évben, amikor 2007 első negyedévében 16%-kal nőtt a közlekedési balesetek száma, de citálhatnék korrupciós, népességi, oktatási statisztikákat, a lényege ugyanaz mindnek: nagy sz*rban vagyunk, de ez a fontos téma. Ja, meg a melegházasság...
Ez is egy fontos kérdés. Nekem, mint nőnek legalább annyira, minthogy mennyivel nőtt a közlekedési balesetek száma. A népességi statisztikát meg eleve közvetlenül érinti a nőpolitika (főként ha nők is beleszólhatnak, ugye.)
- A felsőoktatásban már több a nő, mint a férfi. Oda is vezessünk be akkor a férfiaknak kvótát? Mindegy, ha tehetségtelen, ha már a jelenlétével is lehúzza az (amúgy is béka segge alatti) színvonalat, de kell, mert kvóta van, és kész.
Igen, a felsőoktatásban már több a nő mint a férfi. Akkor miért nincs mégsem a parlamentben, sem egyéb vezető pozíciókban annyi nő?
És már miért lennének tehetségtelenek a parlamentbe bejutott nők? Ugyanolyan vagy jobb végzettséggel, mint a férfiak?
- Statisztikailag az ország 1-2%-a teljesen írástudatlan, további 20-30% éppen el tudja olvasni a betűket, de fogalma sincs, mit olvas. Nekik nem jár (szabályozott mértékű) képviselet? Persze, nem tudja elolvasni (vagy nem érti), miről szavaz, de legalább nem lehet befolyásolni sem, mindenféle írásos anyagokkal (hatástanulmányok, szakértői anyagok, stb).
(Ez a felvetés persze lehet, hogy sántít. A parlament jelenlegi hatékonyságát tekintve lehet, hogy egy csapat orángután is jobb lenne. Talán kevesebb kárt okoznának...)
Hogy jönnek a funkcionális analfabéták a nőkhöz? Ez párhuzam akart lenni?
- Katához: Van egy kislányom. Reggelente nagyon irigylem a párom. Én megyek dolgozni, ő meg maradhat otthon vele. Tudod, ez is egy szempont. Meg az is, hogy a biológiai felépítésünket - egyelőre - nem lehet megváltoztatni. Én nem tudok gyereket szülni. (Miben hordanám ki? Beletenném egy szatyorba? :-))) )
A feminizmus (többek között) egyenlő jogokat jelent. A férfiak számára is. Pl hogy akár te maradj otthon a kislányoddal, és ne a párod, hanem ő menjen (mehessen) dolgozni, mert ugyanannyit keres, mint te, és nem néznek rátok furcsán az emberek, hogy jé, apuka vigyáz a gyerekre. Mint már írtam, a nő, biológiailag, csak a szüléshez és szoptatáshoz kell, minden másra alkalmas a férfi is. Játszani, etetni, pelenkázni, orvoshoz vinni.

Prinz Eugen 2007.10.11. 12:29:15

hallohallo,

Én férfi létemre is képes vagyok szoptatni, szeretnéd netán kipróbálni?;)

hallohallo 2007.10.11. 12:33:46

fodorlina · www.rae-rainer-diekoetter.de 2007.10.11. 09:27:21
A kvóta a megoldás! Ergo a következö hetekben minimum tizezer nöt le kell sittelni, az utcára kidobni hajléktalannak, illetve épitöipari segédmunkásnak és szemetesembernek alkalmazni kötelezö jelleggel, mivel eme területeken a nök még sokkal kevésbé reprezentáltak mint a parlamentben.

csak egy kérdés: ha a nőknek kimutathatóan - igen, felmérésekkel kimutatva - szarabb a helyzetük, mint a férfiaknak, akkor miért kéne még rosszabbá tenni, lesittelni, hajléktalanná tenni, építőipari segédmunkássá tenni őket?
éppen elég szegénységben, bántalmazásban, szar helyzetben élő nő van, és szar "női" munkából sincs kevés. miért nem tolonganak a férfiak a vécésnéni és takarítónő és nővérke pozíciókért?
sokszor hallani ezt az érvet, hogy ha a nők annyit kapálóznak egy-egy jó, hagyományosan férfi munkáért, beosztásért, akkor miért nem akarnak ugyanannyian bányászok lenni? hát mert az szar, és a nőknek eleve szarabb munkáik vannak, azért akarnak jobbat.

hallohallo 2007.10.11. 12:35:40

prinz eugen, már vártam ezt a választ, annyira olcsó, hogy gondoltam, biztos lesz egy észlény, akinek ez jut eszébe
bár már másodszor írtam le a szoptatást, úgy látszik, lassan kapcsoltok :)

easy rider 2007.10.11. 12:35:56

Szoptasd magad Prinz Eugen! Remélem elég hajlékony a gerinced!

travis 2007.10.11. 12:37:12

Cartman 2007.10.11. 11:06:45

Ez a hozzászólásodn pont olyan attitüdről vall, mint amikor az anyuka azzal tukmálja a gyerekébe az ételt, hogy bezzeg Afrikában meg éheznek, úgyhogy edd meg! Broáááf!!
Mi köze a gazdasági növekedésnek ehhez? Tehát addig, amíg nincs X% fejlődés, addig semmi másról nem szabad beszélni? Ez mekkora sötétség már! Pont ugyanaz, mint amikor pár hónapja beterjesztette a kormány a fiatalkorúakról készíthető pornográf felvételekkel kapcsolatos törvénymódosítást. Az egész jobboldal őrjöngött, hogy jön pedofiltörvény az SZDSZ-től. Mekkora sutyerákság ez! Ez kurvára nem arról szól, ezt úgy hivják, hogy EU-s jogharmonizáció, mivel mi is tagok lettünk.
Ez a feminista törvény sem az általad említettek miatt rossz, hanem azért mert nem kívánt társadalmi feszültségeket gerjeszthet.
Ha egy nőben, akiben látom, hogy több harciasság és tettvágy van, mint a komplett mai parlamentben, van normális programja, feddhetetlen, és engem akar képviselni, akkor bizton számíthat a szavazatomra. És nem a parlamentben kellene ezt az egyenlősdit játszani, hanem a vidéki nők sanyarú helyzetén próbálni javítani. ösztönözni a nőegyletek megalakulását, ilyen-olyan támogatásokkal. Persze ezt az ottani nőknek is akarniuk kell. Nem lehet mindent felülről.
Sokkal hatékonyabb lenne a felzárkóztatás.

A Teo49-féle vészmadárkodásról, meg vallásos végítélet-vízionálásról nem kell tudomást venni. Nők, irány a parlament, de nem kaptok hátszelet, erről szólt a feminizmus annak idején.

Egér 2007.10.11. 12:49:46

"Alázzon meg kórházban a nővér MÉG NINCS GYEREKE EBBEN A KORBAN? (29!!!)Lökjenek a villamoson indulatból, HÚZZ ARRÉBB KURVA!"

Nem gondolod, hogy ilyen példákat milliót lehetne a férfiakra is hozni?
Nekem is mondták már gúnyosan, hogy ennyi évesen nincs családom...
Engem is löktek már arrébb a villamoson, sőt volt egy esetem, amikor szóltam egy sötét parasztnak, hogy ne bagózzon már a buszon, amire majdhogy nekem nem jött, viszont amikor egy nő rászólt, akkor egyből megjuhászodott. Engem simán megvert volna, de egy nőt nem, hiszen ez bennünk van, hogy nőt nem ütünk (legalábbis idegent, tudom, tudom :(

Cartman 2007.10.11. 13:00:37

prakker 2007.10.11. 12:18:15

"Ti feudális barmok!" - egy ilyen stílusú nőre nem szavaznék, akárhanyadik helyen van a listán. Arról nem is beszélve, hogy - ezek szerint -nyilván Te is a funkcionális analfabéták közé tartozol. Olvasd el, mit írtam, próbáld meg megérteni, aztán írd le, miért vagyok feudális... Tudod, érvek!!! Régebben aktív párttag voltam. A városi szervezetben 1 (azaz egy) nő volt (megyeszékhely). Jelölj abból kvótailag mondjuk ötöt, virágszálam!

hallohallo 2007.10.11. 13:06:53

Egér, tudjuk, hogy parasztok mindenütt vannak, és hasonló esetek _előfordulnak_ férfiakkal is, csak nőként azért más, mert pl. a család kérdése az mindennapos. nem egyszer-egyszer kérdezik meg, hogy mikor lesz már gyerek, hanem naponta. és mindenki. pl a taxisofőr, a könyvelő, meg úgy bárki, és mivel nincs (jesszus, pedig már 30 vagyok), akkor fenyegetnek, hogy most már nehezen lesz, meg ha lesz, hülye lesz. és ezt naponta. de komolyan.
a másik, lehetsz bármilyen végzettségű, tudású, sokan akkor is úgy fognak megítélni, mint "csak egy nő". pl hiába végeztem két szakon az egyetemen, beszélek 3 nyelven, a helyi barkácsüzletben nem akartak nekem eladni forrasztópákához fejet, mert biztos hogy nem értek hozzá. hat éve ugyanez megtörtént mosogatószifonnal, hogy biztos rosszul mértem le, mert nőből vagyok, nem adják nekem el, mert akkor csak visszahoznám. (komolyan, ha a varrónő nem mér rosszul, akkor a szifont már miért mérné rosszul egy nő???) de elég csak a saját családomat hoznom példaként, nagymamám nem engedi, hogy én állítsam be a tévét, mert úgysem értek hozzá.
és ilyenkor mit kéne csinálni? bizonygatni, hogy dehogynem? hogy attól még hogy nő vagyok, nem vagyok hülye? vagy lobogtatni a papírjaimat? vagy mit?
szerintem a megítélésünkön és az általános hozzáálláson nagyot változtatna, ha nők nagy számban lennének a parlamentben, (jó esetben) látnánk okos, értelmes nőket beszélni, látnánk, hogy a férfiak semmivel sem különbek, csak eddig többet láttuk őket, többet hallottuk az ő hangjukat.

Cartman 2007.10.11. 13:10:50

"Ez a hozzászólásodn pont olyan attitüdről vall, mint amikor az anyuka azzal tukmálja a gyerekébe az ételt, hogy bezzeg Afrikában meg éheznek, úgyhogy edd meg! Broáááf!!
Mi köze a gazdasági növekedésnek ehhez? Tehát addig, amíg nincs X% fejlődés, addig semmi másról nem szabad beszélni? Ez mekkora sötétség már!" - Amit írtam, annak nem az volt az értelme, hogy előbb ennyi-annyi gazdasági növekedést, aztán... Ha olvastad a többit is, amit írtam, akkor érted, mit gondolok TARTALMÁT tekintve a javaslatról (persze, ha olvastad, és értelmezted volna akkor nem tudnál itt izmozni, pedig nyilván az volt a cél). Ez a kitétel a részemről csak azt jelentette, hogy talán nem véletlen, hogy ez a javaslat most, és pont az SZDSZ részéről született. Egyértelműen csak politikai tőke kovácsolásról van szó (mint a melegházasság ügyében). Az a cél, hogy eltereljék a szánalmas teljesítményükről a figyelmet, meg hát az SZDSZ-nek muszáj valamit felmutatnia, ha be akar kerülni 2010-ben is a parlamentbe. VALÓS problémákat nem tudnak megoldani, ezért jönnek ezekkel a lufikkal (a lufi itt a megoldási javaslat, nem a probléma felvetése, a gyengébbek kedvéért).

hallohallo 2007.10.11. 13:18:08

ööööö...
a javaslat nem az szdsz-é.
magyar bálint és sándor klára javaslata, nem párté.

Cartman 2007.10.11. 13:22:32

Hallohallo!

Az egészet félreértetted! Pedig odaírtam! SZERETNÉM, HA TÖBB NŐ LENNE A PARLAMENTBEN!!! SZAVAZTAM MÁR ÉS FOGOK IS ARRA, HOGY - NEMHOGY KÉPVISELŐ - MINISZETERLNÖK LEGYEN EGY NŐ!!!

Méghogy párhuzam az analfabéták és a nők között!? Ne csak a primer értelmét lássátok annak, amit leírtam!!!

hallohallo 2007.10.11. 13:22:50

bocs, kimaradt és így nem egyértelmű:
az szdsz szerint nincs szükség női kvóta bevezetésére

hallohallo 2007.10.11. 13:24:31

cartman, az tök jó, akkor már egyre többen szeretnénk :)
tippek a megvalósításhoz? a kvótán kívül? tekintetbe véve az összes eddigi, több évtizedes nemzetközi tapasztalatot

droid 2007.10.11. 13:31:54

soleone 2007.10.11. 11:36:02

Te melyik Budapesten élsz ? Az egyéni sérelmeket nem kell felírni a nőséged számlájára ! Miért keresel kevesebbet mint a férfi munkatársad ? Nem azért mert ha nem vállalod el a munkát olcsóbban akkor jön egy másik nő aki viszont igen ? Miért nyomaszt a gyerek szülés problémája ? Nem azért mert nem találtál olyan párt aki nevelné a gyerekeidet amig te építed a karriered ? (Most jöttem a gyerekkel a játszótérről, 2 apuka volt kint és 3 anyuka, 7 gyerek.) Van szépszámmal itthon is olyan ahol sokszorosan többet keres a nő a családban. (Én is mint férfi ebben a cipőben járok, a feleségem tehetséges felsővezető és akármit is csinálok ugyanolyan diplomával ötödét kerestem mindig is mint ő ezért egyértelmű, hogy én maradok itthon 3-4 évig a gyerekkel.)

Ezek a dolgok EGYÉNI beállítottságnak és tehetségnek a kérdése és nem a "világ" taszít a sikertelenségbe.

Szerintem nem olyan a Magyarország amit leírtál csak te így akarod látni, ezekkel takarózol az egyéni problémáid miatt, amihez nem feltétlenül párosul a nemiség kérdése. Ha valaki ász a szakmájában azt megfizetik itt is primán és rohadtul nem nézi senki, hogy férfi vagy nő. Soroljam a multi cégek igazgató tanácsainak a névsorát ? Meglepődnél, hogy hány nő dolgozik sok milláért havonta. A többiek meg csak keresik, hogy kit hibáztathatnak a saját korlátoltságuk miatt...

Cartman 2007.10.11. 13:32:08

Úgy látom, legalább Soleone megértette, mit akartam mondani, viszont ezzel azért vitatkoznék: "Légy tanult, független, legfeljebb a fél ország önkielégít rajtad (ld: kivancsi 2007.10.11. 11:40:32)? Vagy menj férjhez a diszkózás után, csinálj 3 gyereket, s éld le az életedet mástól való függésben, fekete cselédként?"

Nem hiszem, hogy ez a kettő mindenképpen alternatívája egymásnak. És azt sem hiszem, hogy aki férjhez megy, szül 3 gyereket, az fekete cselédként kell, hogy élje az életét. Nem mindegy, kinek szülöd azt a 3 gyereket, és főleg nem mindegy, Te hogy éled meg a dolgot (családanyaként is lehet, nemcsak cselédként). Bocs, hogy nem jut eszembe más, de G. Nagyné, Maczó Ágnes nagyon jó példa (nem politikai értelemben, legalábbis nekem nem). Asszem, négy gyereke van, mellette (egykor) aktív politikusként (is) karriert épített.

Cartman 2007.10.11. 13:41:28

Hallohallo!

A megoldás nem jöhet felülről. Itt írták már többen, miért (valószinű, hogy visszaüt). Alulról kell, hogy jöjjön. Pl. ha egy Havas-féle ocsmányság elbüfögi magát egy riportban, és csak úgy árad belőle a hímsoviniszta epe (Zsanett kapcsán, vagy a tanárnővel kapcsolatban is, pl.), akkor kövesse olyan társadalmi reakció, hogy nemcsak egy csatornáról, hanem az egész magyar médiából kiírja magát, végleg (nemcsak ő, sok az övéhez hasonló megnyilvánulás is volt az utóbbi időben). Ez csak egy példa, de - asszem - elég jól példázza, mire gondolok.

droid 2007.10.11. 13:49:39

Cartman 2007.10.11. 13:41:28

Havas is egyénileg tapló, 1-2 hete olvastam egy riportot vele, ahol önvallomást tett, hogy évek óta elhidegült a felesége tőle és romokban van a családi élete. Innen nem nehéz kocsma pszichológiai alapon kikövetkeztetni, hogy Havas is csak minden nőre kivetíti a frusztrált nemi problémáit és azért akkora tapló minden nővel mert a felesége semmibe veszi.

gendermember 2007.10.11. 14:07:25

Csucsu

"Hasonló okból bojkottálom a Nőnapot."
olvass utána kicsit pl itt
tusarok.org/rovatok/cikk.php?id=497

szerintem félreértésben vagy a Nőnap céljait, jellegét, okai stb illetően.

hallohallo 2007.10.11. 14:45:23

Cartman 2007.10.11. 13:41:28
Hallohallo!

A megoldás nem jöhet felülről.

oké, de hogyan? hogyan legyenek motiváltak az alulról jövők, hogy alulról oldják meg a dolgokat, és milyen eszközöket használjanak?
honnan jönnek szerinted a társadalmi reakciók? csakis alulról vezérelve?
a kvóta nem légbőlkapott dolog. és senki sem mondja, hogy hű de jó dolog. viszont több évtizedes tapasztalat, történelem, minden azt mutatja, hogy eddig nem találtak ki jobbat. ha tudsz, légy szíves, oszd meg velünk. ezt komolyan kérem.

soleone 2007.10.11. 14:57:07

droid 2007.10.11. 13:31:54

"Te melyik Budapesten élsz ? Az egyéni sérelmeket nem kell felírni a nőséged számlájára ! Miért keresel kevesebbet mint a férfi munkatársad ? Nem azért mert ha nem vállalod el a munkát olcsóbban akkor jön egy másik nő aki viszont igen ? Miért nyomaszt a gyerek szülés problémája ? Nem azért mert nem találtál olyan párt aki nevelné a gyerekeidet amig te építed a karriered ?"
Kezdjük az elején a Te kedvedért: nem, nem tudok kevesebbet mint a férfikolléga (sőt, egy beszélt nyelvvel beljebb vagyok), de én nem járok el kocsmatúrára a góréval és nem hányok nagyobbat a sarokba mint bárki más a csoportba, stb. Nem nyomaszt a gyerekszülés problémája, megvan kinek és mikor (de hadd ne kelljen meghallgatnom a világtól naponta, hogy hol a család és hogy képzelem ezt hogy a szent anyaság alól ki akarom vonni magamat), s nem nagyon szeretném ha valaki "nevelné a gyerekeimet amíg én építem a karrieremet". Én valakivel EGYÜTT akarok gyereket nevelni, ha nálatok ez másként van úgy ez a Te dolgod vagy problémád, nevezd ahogy akarod.
Egyéni sérelem, muhaha, gondolom Dél-Afrikában is ezt mondták a négereknek a fehérek anno, hogy egyéni sérelem, nem vagy magaddal megelégedve azért puffogsz, hogy Te nem ülhetsz a nyilvános park padjára le, ha jól dolgoznál, alázatos lennél akkor bezzeg lehetnél wc-pucoló valami elitt szállodában és fel is törhetnél, 35 év múlva lehetnél wc-pucoló vezető...
Egyébként ez a legkönnyebb, kijelenteni hogy egyéniszocprobléma és te vagy a hülye, frusztrált p...a. Hát persze, aludj csak...

travis 2007.10.11. 15:01:24

"Az a cél, hogy eltereljék a szánalmas teljesítményükről a figyelmet...
Egyértelműen csak politikai tőke kovácsolásról van szó (mint a melegházasság ügyében). "

Húha, KDNP szag van!
Persze, ez az instantválasz mindenre, amiben nincs benne az a szókapcsolat, hogy "magyar nemzeti". Az SZDSZ teljesítnménye tényleg fos, de nem az ilyen törvények miatt, hanem mert asszisztáltak az elkúráshoz.

droid 2007.10.11. 15:08:32

hallohallo 2007.10.11. 14:45:23

Tudod mennyi munka és mennyi pénz egy pártba belépni majd országgyűlési képviselőségig, miniszterségig eljutni ? Tagokat toborozni, támogatókat gyűjteni a vállalkozókat megdolgozni közben a pártban is bekerülni a döntéshozói körbe ? Önkormányzati munkát végezni mindenkinek megfelelni és közben a vállasztók előtt is hitelesnek maradni ? Évek, évtizedek munkája.

Na aztán mindezt elvégzed belefekteted "magadba" az összes energiádat és pénzedet kapcsolatodat majd a kvóta rendszer alapján beültetnek az elért eredményeid ellenére ettől a rendszertől egy tök független embert csak azért mert a neménél fogva előnyt élvez ? Azért ezt nem gondolhatja senki komolyan. És a választókkal mi lesz ? Te XY.-ban bízol azért adod rá a szavazatodad de majd a listáról ZW.- aki jött a nagy homályból az fog beülni helyette képviselőnek ? És nulla tapasztalattal fog dönteni a fontos ügyekben ?

Ez olyan mintha Szent-Györgyi Albert helyett azt kérte volna a Nobel bizottság, hogy szép-szép ez a teljesítmény de inkább küldjetek egy nőt mert túl sok férfi kapott már tőlünk elismerést. Nem azért kapta a Nobel-t egy férfi vagy nő sem mert ilyen olyan nemű, hanem mert olyat tett le az emberiség asztalára amitől mindenkinek jobb lett egy kicsit.

hallohallo 2007.10.11. 15:15:47

droid, ezt már írtam korábban is, nem tudom, miért feltételezi egyáltalán valaki, hogy _érdemtől függetlenül_ ültetnek be nőket a parlamentbe.
tény, hogy a népesség (legalább) fele nő. tény, hogy észbeli képességeknek és tehetségnek egy részük ugyanúgy nincs híján, mint a férfiak egy részének.
a legtehetségesebb nők bekerülése nem a legtehetségesebb férfiak kiszorításával jár.

a cél az, hogy a nők is kijárhassák azt az utat, amit leírsz, és ha kijárták, akkor be is kerüljenek.
létezik egy fogalom, az üvegplafon. én most itt nem definiálom, rá lehet keresni guglival.

droid 2007.10.11. 15:23:17

soleone 2007.10.11. 14:57:07

Igazad lenne ha minden nőnek így kellene élnie itt ahogy te lefested. De ez nem igaz. Nem látom dél-afrikai "négereknek" a magyar nőket. Bizonyossan vannak súlyos problémák, de ezeket mindig vissza lehet vezetni az egyéni képességek hiányára, lefedni ezt az "azért mert én nő vagyok trallalára" csak menekülés. Ha valakivel együtt akarsz gyereket nevelni akkor viszont fel kell találnod a 0 keresetből élünk családmodellt, viszont a jó hír, hogy ez is sikerülhet itt Magyarországon.

Másrészről ha több férfi munkatársból áll egy munkahelyi team és nem szerepel nő a történetben, meg fogsz lepődni akkor is az élvezi az előnyöket a főnöknél aki a főnökkel együtt iszik és kártyázik meg hétvégén kitakarítja a főnök után a céges autót. Aki "csak" korrekt módon elvégzi a munkát és munkaidő után már 2 órával hazamegy az nem. Akkor hol itt a férfi sovinizmus ?

hallohallo 2007.10.11. 15:44:41

droid
"Nem látom dél-afrikai "négereknek" a magyar nőket."

hát lehet, hogy te nem, viszont tényekről évtizedes kimutatások vannak, amiket nem lehet ignorálni.
saját példákban, élményekben sincs hiány (nekem két egyetemi kedvenc, bölcsészkar, amúgy is "elnőiesedett"=rosszul fizetett pálya, alig néhány hímneművel; amikor kitörési lehetőség volt, tehát vidéki főiskola keresett tanárt, akkor egy kikötésük volt, hogy fiú legyen (egy ráérő srác volt, tökhülye, azóta sportedző, lányt meg se néztek tőlünk), a másik a doktori ösztöndíj, amit fiú kapott, mert "legyen már egy fiú is végre" - ez így konkrétan elhangzott, bár nem tudom, mi volt abban a meglepő, hogy ha 35 fő az évfolyam, és abből átlag 1 a pasi, akkor miért főként lányok jelentkeztek ösztöndíjra, mondanom se kell, hogy a lányok között jóval tehetségesebbek is voltak, az egyikük azóta az egyik legnagyobb magyarországi múzeum kurátora, 28 évesen, és közben fizeti a doktori képzését.)
amúgy a nők lemaradása már gyerekkorban kezdődik, amikor eltanácsolják őket a reál tantárgyaktól, mondván, az fiús, kislányoknak az irodalom való (ez tény, nagyon jó, adatokkal, vizsgálatokkal alátámasztott esszé szól erről egy nemrégi pszichológia tankönyvben). márpedig a reál tudományok vezetnek leginkább jól fizető pozíciókhoz.

az együtt nevelés pedig nem arról szól, hogy senki nem dolgozik, hanem hogy a nevelés, házimunka megosztva, nem kizárólag a nő felelőssége. még úgy se, hogy a férfi "besegít", mert az nem segítség, hanem az ő dolga is.

droid 2007.10.11. 16:35:43

hallohallo 2007.10.11. 15:44:41


Kedves hallohallo !!! Nem áll a véleményünk szöges ellentétben egymással, viszont nem is egyezik mindenben.

1. a dél afrikai "négerek" témája azért nem egy az egyben jelenti az itthoni állapotokat. Ott gyakorlatilag felfegyverzett hadsereggel tartották állati sorban a fekete őslakosságot, minden fajta emberi jogoktól megfosztva. Azért a legharcosabb feminista sem állíthatja, hogy itt 2007-ben lelőhet egy férfi egy nőt csak a nemiség alapján. Erre írtam, hogy ez nincsen így.

2. az együtt nevelésre témában pedig pedig soleone írta, hogy ő nem várja el a gyerekei apjától, hogy otthon maradjon a gyerekkel, viszont ő sem szeretné egyedül bevállalni ezt a terhet. engedd meg, hogy a gyakorlati szempontból közelítsem meg ezt a problémát gyakorló apukaként. 2007-ben itthon a realitás Budapesten az, hogy a bölcsöde, óvoda akkor létezik ha a gyereket felveszik. Ha nincs hely akkor sutba vághatod az elveket, mert a bölcsibe nem kötelező a felvétel és oviba is csak 5 éves kortól. Tehát valaki a családból ha nem is akar de rákényszerűl, hogy otthon maradjon a gyerek(ek)kel. Ezt gondolom praktikusan eldönti mindenki, hogy ki "áldozza" be a karrierjét legalább erre az időszakra ha más alternativák nem megfelelőek vagy elérhetőek. Itt volt a véleménykülönbségünk, mert magamat is beleértve számos olyan apukát ismerek akiknél ezt az apa tette meg. Ezért írtam, hogy nem igaz, hogy csak nők nevelik a gyereket ez egyszerűen nem igaz. Azt aláírom, hogy általánosságban azért maradnak a nők otthon mert a férfiaknak magasabb a fizetésük és ez egy egyszerű gazdasági döntés.

wice 2007.10.11. 16:38:02

az a nagy helyzet, h a diplomasok kozott joval tobb a no, mint amennyit a nepessegbeni szamaranyukbol kovetkezne. ehhez kepest a kepviselok kozott nagyitoval kell oket keresni. ennek egyszeru a magyarazata: az, h ki lesz kepviselo, ugy dol el, h ki kit ismer, aki mar bent van a pixisben, hivja a haverjat is, "jo srac ez, ismerem", es igy tovabb. mivel joval tobb ferfi van a pixis kozeleben, es mivel a ferfiak haverjai jellemzoen ferfiak, ez a helyzet ujratermeli onmagat. teljesitmeny, muhhahha.

abban amugy nem vagyok biztos, h a kvotarendszer telleg jo otlet, eleg nehez lenne megindokolni, h az egyik csoportot miert tamogatjuk kvotaval, a masikat meg miert nem, de attol szerintem amugy se kell felni, h a parlament elfogadja a javaslatot, szal ezen vitatkozni felesleges.

amit viszont erdemes lenne megfontolni, h bizonyos feltetelekhez kene kotni az orszaggyulesi kepviseloseget. pl minimum foiskolai vegzettseg, minimum egy idegen nyelv ismerete, es minimum egy ciklus onkormanyzati kepviseloskodes. utobbit szinten feltetelhez kotnem, monnyuk minimum ket ev kozossegi ugyekben valo aktiv reszvetel (meghatarozott teruleteken, most hirtelen ilyenek jutnak eszembe, h iskolaszek (ha nincs, be kene vezetni), tarsashazban kozos kepviselo, meg hasonlok). h ne legyen annyira egyszeru a kepviselove valas, mint most, h "vkit csak inditani kell ebben a korzetben is, az mindegy, h kit, ugyis a mi partunk a nepszerubb, szal legyen monnyuk a jozsi". szerintem eleg hamar minosegibb parlamentunk lenne, joval tobb novel, kvotarendszer nelkul is.

droid 2007.10.11. 16:55:17

hallohallo 2007.10.11. 15:15:47

1. Elolvastam az üvegplafon elméletet. Ez ugyanúgy igaz arra is, hogy a férfiakat tartják maguk a nők alkalmatlannak a gyereknevelésre. Mesélt egy apuka barátom egy kisérletről (forrást ne is kérj nem tudom hol lehet) hogy a férfi óvoda pedagógusok felé érzett bizalom az anyukák részéről nagyon kicsi volt, és amikor megtudták, hogy a gyermekük egy férfi óvobácsihoz fog járni tömegesen vették ki a gyerekeket a csoportból. Egyszerűen nem tartották őket a kis gyerekekkel való foglalkozásra alkalmasnak.

2. A parlamenti helyek száma adott. Van 362 hely. Azt mondod, hogy mindenki indulhat a választáson de függetlenül a szavazatok eredményétől, csak 181 nő kerülhet be és 181 férfi. Ha történetesen az adott választási évben mondjuk az egyik parlamenti párt legyen pld. az MDF csak 5 hellyel kerül be, de ezen az első 5 helyen 5 nő van de a 181 női hely már betelt más pártokból akkor az érdemektől függetlenül Dávid Ibolyának is át kell majd adnia a helyét majd a listán szereplő első 5 férfinak ? Az nem gond, hogy lehet, hogy a komplett párt vezetés aki az egész rendszert nűködteti nevével húzza a pártot a neme miatt nem lehet képviselő ?

fool.fighter · http://foolfighter.blog.hu/ 2007.10.11. 17:18:30

az ilyen katafele szarevoknek kellemes egyedulletet, gatszaggato melegagyakat, hosszu seprunyelet es szerettek nelkuli idoskort kivanok a idosgondozoban.

fool.fighter · http://foolfighter.blog.hu/ 2007.10.11. 17:21:10

droid, az a 362 valojaban 386.

egyebkent engem kurvara nem izgat, h ferfi vagy no a kepviselom. jol dolgozik? akkor cisnalja, ha no, akkor is. lop mint az allat? akkor sittre vele, ha ferfi, akkor is.

nem kell ide semmilyen kvota.

de.

az iq-teszt lehetne egy probatetel.

Kaland-Játék-Kockázat · http://kjkk.blog.hu 2007.10.11. 17:59:12

Én is azt mondom, hogy terv gazdálkodás sehova sem vezett még eddig... attól még, hogy központilag elképzelték, hogy 5 év alatt mit kellene csinálni, a minőség sehol sem volt. Ugyanez igaz erre is. A nők nem valók a politikába, mert nem értenek hozzá...aki meg nő és ért hozzá,az már rég ott van. Az is igaz, hogy olyan férfiak is ott vannak, akik szintén nem értenek hozzá. :) Végén majd ostorral fogják hajtani a nőket a parlamentbe az esélyegyenlőség cimszava alatt...Amerikába is elő van irva, hogy mennyi négert kell felvenni az egyetemekre...az tök mindegy,hogy van e a közelben annyi tanulni vágyó néger, a törvény az törvény (remélem nálunk sosem lesz ilyen törvény a cigányokkal). És akkor lehetne tovább menni... a műszaki egyetemekre is 50-50 százalékban vegyenek fel lányokat és fiúkat. No meg a nővérképzőkbe, ovónőképzőkbe, autószerelőnek, és a playboy is fele fele arányban közöljön képeket pasikról.

X-polgártárs · http://graffitik.blog.hu 2007.10.11. 18:02:25

Kata, jobb is,hogy te nem szülsz gyereket.

X-polgártárs · http://graffitik.blog.hu 2007.10.11. 18:16:15

Soleone:"...NŐVEL Ő NEM TÁRGYAL. Alázzon meg kórházban a nővér MÉG NINCS GYEREKE EBBEN A KORBAN? (29!!!)Lökjenek a villamoson indulatból, HÚZZ ARRÉBB KURVA! Vigyorogjon a pofádba egy írástudatlan szerelő, KISKEZICSÓKOLOM, MÁS DUGULÁST IS ELHÁRITOK HA KELL! Folytassam? Ugyan, mi értelme lenne?..."

Ezekért a dolgokért csak TI magatokat,nőket okolhatjátok. Amig csak Kelemen Annákról,Dundikákról és más Dubait megjárt műlotyókról hallani a TVben,ne is várjál el a többiektől több tiszteletet. Ha ezek eltünnek a szinpadról,nem ők lesznek a sztárok és a követendő példák, akkor talán a férfiak sem fogják minden nőről azt hinni,hogy kurvák.

X-polgártárs · http://graffitik.blog.hu 2007.10.11. 18:20:27

"Légy tanult, független, legfeljebb a fél ország önkielégít rajtad "
Hidd el,ha nem fog levetkőzni (akár már 16 évesen is),nem fognak önkielégiteni rajta...Én már találkoztam olyan anyucival, aki teljesen egyetértett azzal,hogy a 13 éves kislánya már tangát hordjon. Mondjuk az is elgondolkodtató,milyen cég az olyan,aki gyerekeknek csinának ilyet...aztán meg csodálkoznak,ha annyi pedofil lesz...

X-polgártárs · http://graffitik.blog.hu 2007.10.11. 18:22:54

Prinz Eugen:Angliában,Németben,Franciában lassan több lesz a török,arab,néger,muszlim,mint a fehér ember...

X-polgártárs · http://graffitik.blog.hu 2007.10.11. 18:30:09

soleone (és a többi hozzáhasonló túlemancipált karrierista antinőt), olyan szivesen kiküldenélek Japánba vagy valamelyik arab országba... úgy gondolom,hogy 2 hét után sirva könyörögnél,hogy visszajöhess a mi kis kedves országunkba...

hallohallo 2007.10.11. 19:35:00

hello droid,
tényleg nem járunk messze egymástól.
amiket írsz, hogy a férfiakat nem veszik komolyan a hagyományosan női szakmákban, hát annak ugyanaz a gyökere, a patriarchátus (és ugyanez a gyökere annak is, hogy kevés nő van a politikában, tudod, a nők nem értenek hozzá :)). pont ez ellen kéne több nő a politikába, hogy ne nemek szerint legyen leosztva a világ, hanem a leginkább odavalóé legyen egy pozíció, pl az óvóbácsié. (ugyanez a válásoknál, azért kapja majdnem mindig az anya a gyereket, mert az az ő dolga, a férfi meg majd fizet, mert úgyis jobban keres - és ezért is általában a feministákat hibáztatják, pedig kőkemény patriarchális örökség.)
az üvegplafon fogalom azért teljesen adekvát ebben az esetben, mert óvóbácsinak lenni nem a legmagasabb pozíció, de azt ugye már sokszor láthattuk, hogy óvódában, iskolában a nevelők 90%-a nő, az igazgató meg férfi. na, ez az üvegplafon.
a bölcsi, ovi, sajnos ismerőseim miatt eléggé otthon vagyok a témában - szerintem addig nem fog ez változni, amíg több nő nem lesz döntési pozícióban, akik tehetnek és tenni akarnak a nőkért, gyerekekért, családokért. indiában történt hasonló, amint nők jutottak bizonyos helyi hatalomhoz, akkor tetettek csatornafedőt a csatornákra, amik addig rengeteg balesetet okoztak a gyermekek körében.
az jó dolog, hogy egyre több férfi érzi úgy, hogy megéri neki otthon maradni a gyerekkel, de az általános tendencia nem ez.

a parlamenti százalékok meg egyáltalán nem így vannak, a kvóta a listás szavazásokra vonatkozik, kb emlékszem, de nem tudnám pontosan idézni.
bocs, ha nem voltam elég világos, gyorsan írtam. főzöm a vacsorát ;)

gege 2007.10.11. 20:53:07

A kvóta tényleg hülyeség ez egyértelmű...
Kata neked sokkal fontosabb a kariered mindennél.
Easy Rider, te meg egy bunkó vagy bazdmeg hogy így kezdesz, ha nem tetszik, ne olvasd ! KÖCSÖG

X-polgártárs · http://graffitik.blog.hu 2007.10.11. 21:02:03

végre nekünk is lesz csatornafedőnk,csak szavazzák meg a kvótákat

Cartman 2007.10.11. 22:18:08

Travis! Előre is elnézésedet kell kérnem, de - asszem - nem fogok beleférni egyik kategóriádba sem. Ugye azért nincs harag!? Történetesen nem vagyok KDNP szavazó, és nem veszek át instant válaszokat senkitől. Olvasd el, amiket írtam, ha van - értelmes, érdemi - mondanivalód, mondd. Ha viszont "árpádsávos", "vörös", "nacionalista", "internacionalista" vagy egyéb címkéidhez keresel embert, nyugodtan lépj tovább...

Cartman 2007.10.11. 22:54:02

"oké, de hogyan? hogyan legyenek motiváltak az alulról jövők, hogy alulról oldják meg a dolgokat, és milyen eszközöket használjanak?" Valakinek már írtam itt, hogy anno, amikor az egyik pártnak aktív tagja voltam, a helyi szervezetben összesen 1 nő volt. Egy megyeszékhelyen! Igazság szerint azt az egyet is a férje hozta :-). Többnek nem volt rá igénye. Szerintem ez nem is baj. Ha majd lesz igény, nyilván senki sem fogja elutasítani, és ha elég tehetséges a hölgy, biztos, hogy tovább is léphet a "szimpla tagságnál". Biztos, mert korábban egyébként indítottak már (egy másik) nőt itt. És a sok férfi tag ragasztotta a plakátot, szórta a szórólapot, pakolászta a székeket a alakossági fórumra, stb. "a kvóta nem légbőlkapott dolog. és senki sem mondja, hogy hű de jó dolog. viszont több évtizedes tapasztalat, történelem, minden azt mutatja, hogy eddig nem találtak ki jobbat. ha tudsz, légy szíves, oszd meg velünk. ezt komolyan kérem." Az a gondom a kvótával, hogy a politikai elit "kiválasztódásának" folyamata - szerintem - így is elég mesterséges folyamat. Nem a rátermettek kerülnek oda, vagy ha mégis, azt legfeljebb a szerencsének köszönhetjük. Ezt a folymatot tovább központosítani, merevíteni nagyon káros lenne. Komolyan kérdem, mit csinálnál egy olyan megyével, ahol nem tudják - választókerületekre bontva - kiállítani az 50% női jelöltet? Szerinted nem üthetne vissza a kvóta, többféleképpen is:
1. Nyilván sokan eleve a "női alacsonyabbrendűséget" látnák már a kvóta létében is;
2. Mivel a kvóta kötött, a női tagság kevés, azt jelölnék, "aki ott van, és nem lóg semmi a lába között", végleg lemondhatnánk a minőségi kritériumokról (tudom, tudom, ne is mondd...), de nem is ez a lényeg, hanem, hogy:
3. Igaz, hogy jelenleg a nők aránya a parlamentben csak 10%, de a kvalitásaik igencsak meggyőzőek. Ha nem sikerül a kvóta miatt megtartani a "minőségi szintet", nem lendítene az vissza erőteljesen az eredeti szándékon?

hallohallo 2007.10.12. 09:09:27

cartman, sajnos nem írtál semmilyen megoldást.
egyébként honnan veszed, ismét, hogy nők nem akarnak részt venni a politikában, most, országszerte? és hogy nem tudnák megtartani a "minőségi szintet"?
mondok egy triviális példát: van egy osztály benne 30 diák, 15 fiú, 15 lány. matekból 3 lány és 3 fiú kitűnő. ha egy matekversenyre kell nevezni 6 diákot, akkor kit küldenél?
(és akkor most nézzük azt, hogy a felsőoktatásban résztvevőknek, diplomásoknak, nyelveket beszélőknek mekkora aránya nő.)
anyám se járt semmilyen gyűlésre, pedig ugyanaz a végzettsége, mint apámnak, sőt képességre sem marad el, mert munka után rám vigyázott. tudod, gyerek mellett volt a helye. azóta is hallgatom, hogy az egyik félnek úgyis be kell áldozni a karrierjét a családért, és az mindenképpen a nő.
(amúgy sok mindent elárul a szóhasználat: "a férje hozta". a hátán?)
egyébként sokat női alacsonyabbrendűséget látnak most is, kvóta nélkül.

ezt pedig idézem:
"A kvóta valóban nem a legjobb módszer" - ismeri el lapunknak Pelczné Gáll Ildikó alelnök. Hozzáteszi azonban: korábban számos, a karrier és a család összeegyeztetését segítő javaslatot adtak be, a megfelelő számú képviselőnő hiányában ezeket nem sikerült elfogadtatni. Ezért álltak a kezdeményezés mellé. "Amikor dolgozni kezdtem, az első állásinterjún munkaadóm még a diplomáim szemrevételezése előtt arról érdeklődött, mikor akarok gyereket szülni. A kvóta elfogadásától azt várom, hogy a jövőben kevesebb ilyen kérdéssel szembesüljenek a hölgyek" - mondja a politikus. Pelczné ugyanakkor visszadobja a labdát, amikor arról érdeklődünk, van-e elég közéleti ambíciókkal megáldott, felkészült nő a pártjában. "Komolyan azt gondoljuk, hogy most minden férfi képviselő alkalmas a feladatára?" - kontráz, hozzátéve: a Fidesznek 17 500 női tagja van, s nem jelenthet gondot a megfelelő képességű személyek kiválasztása. Állítólag sokan ugrásra készen várják, hogy felsőbb osztályba léphessenek.
www.hetivalasz.hu/showcontent.php?chid=16826

Loga 2007.10.12. 10:55:11

nem értem én eztet.
aki a diszkrimináció ellen van, az miért egy egyértelmű diszkriminációval bont zászlajt? jelöltség nemi alapon. mi ebben az esélykiegyenlítés? hol marad a rátermettség?

hol marad a tényleges mérce, a szavazatok száma? hol vannak a NŐI SZAVAZÓK? ők miért nem szavaznak NŐKRE, azaz nemi alapon? mert olyan hülyék? nem lehet, hogy pont ellenkezőleg, nem annyira hülyék, hogy nem a rátermettség/pártszín alapján szavazzanak? a jelöltek nemi/faji/vallási alapú előválasztása hogy korrelál a szabad választással?

Kata, a gyermekszülés áldását-csapását miért a férfiakon kéred számon? ki kényszerít, hogy szülj gyermeket? miért lenne más egy férfi helyzete a karriere szempontjából, ha ő is szülhetne gyermeket? a biológia már csak ilyen diszkriminatív. a fizetésed ügye pedig nem a férfiakat jellemzi, hanem a seggluk főnöködet.

Lalolib · http://lalo.blog.hu 2007.10.12. 11:00:52

Mint liberális mondom, ez nem lehet csak kvóta kérdése. Vegyük alapul ahol lakom: kisváros, 1990-től szadeszos irányítással (van még ilyen, ha már ritka is). Akár a szervezeten belül, akár a testületben a nők aránya nem éri el 20 %-ot, pedig szabad a pálya! Csak hát a nők nehezen mozdulnak és ebben biztos a több évszazados rossz beidegződés is szerepet játszik. Mert például mit szólnak a szomszédok, ha egy családos nő csak úgy egyedül csatlakozik egy szervezethez? Tudom, ez örült nagy hülyeség, de homokba dugnánk a fejünket ha nem ismernénk be, hogy sajnos még így müködik a társadalmunk!

fool.fighter · http://foolfighter.blog.hu 2007.10.12. 11:51:50

Lalolib, SZDSZ-es, vagy tenyleg liberalis? (Ez utobbi ugye nem fer ossze az SZDSZ-szel.)

Nem roszindulatbol kerdezem, csak kivancsisagbol.

Hendrick · http://megbolydult-hollandi.blogspot.com 2007.10.12. 11:57:14

Ez egy fontos kérdés de ez a kvóta nem old meg semmit. Akit csak kvóta alapján tsznek be annyit is ér. De ez nálunk nem számít, a képviselőink úgyis nagyrészt tehetségtelenek, tehát nagy igazságtalanság nem történhet.

Vannak még olyan pozíciók, körök, szituációk ahol a nőket embertelenül kezelik.
Egy hiperokos nő aki nálunk ösztöndíjat kapott mondta hogy sokáig nem mert filozófiával foglalkozni mert maga is azt hitte hogy nőként 'nem lesz elég' hozzá majd a sok férfi között, de
megcáfolta az élet, tehetséges, szorgalmas, és sikeres is már.

De pl. a mi egyetemünk angol szakán jaj annak aki az irodalmat nem feminista módon értelmezi, azaz annak a két-három férfinak aki azt elvégzi.

A feminista 'kuatóközpont' állami pénzen működik de volt olyan előadása hogy nem engedtek be férfiakat. Hoppáá...
Az a vicces, hogy őket annyira kineveti mindenki hogy ezért senki sem szól.
Akit meg otthagy terhesen a palija, az válogassa meg a partnerét, erre nem lehet törvényt hozni.

Vagy szóljon a szadesznek és hoz rá törvényt hogy azt a férfit aki egy nőt teherbe ejt láncolják a nőhöz...:)

Speciel 2007.10.12. 12:41:11

Pelczné Gáll Ildikó !!!
Jó lenne, ha valami illetékes betiltaná azt a némbert.
Nem kéne ezt is nemi síkra terelni.
Fasznak kell kvóta. Komplett elmeszakértői, illetve hazugságvizsgálat, átlagos IQ teszt. Slussz-passz.
Mindjárt nem kellene karcsúsítani, elférnének egy kultúrház (tényleg olyan még van?) kistermében.

simonmondja.. 2007.10.12. 12:58:11

Na, most kipróbálom a vadiúj indapasszomat.
Csókoltatok mindenkit, aki olyan gyökér, hogy teljesítménynek nevezi azt a helybentopit, amit a politikusok művelnek.
Mind a 91% férfikvótájukkal.
A nők , akik bejutnak a mostani kiválasztás alapján, asszem egy - ki elég sötét, hogy ne üssön el az átlagtól - válogatáson esnek át.
A farok magánügy, a népesség felét illene képviseltetni.

Cartman 2007.10.12. 13:02:58

"egyébként honnan veszed, ismét, hogy nők nem akarnak részt venni a politikában, most, országszerte?" :-))) Igazad van, bocs. Az egy tag, az már részvétel! Kérdés, milyen választásra ad lehetőséget, kvótailag. Arról már nem is beszélve, ha az egyből kell kettőt jelölni... :-) Lehet, hogy nem voltam egyértelmű, a régebben nem valami messzi távolt jelent. Kb. egy éve nem vagyok (annyira) aktív a pártban. Nem utolsó sorban azért, mert azóta nem voltak választások... :-)
"van egy osztály benne 30 diák, 15 fiú, 15 lány. matekból 3 lány és 3 fiú kitűnő. ha egy matekversenyre kell nevezni 6 diákot, akkor kit küldenél?" Próbálj légyszi koncentrálni! Nincs az osztályban 15 lány! Egy van! Abból kell hármat választani! Nem létező női tagságból nem lehet nemhogy tehetséges, de még tehetségtelen nőket sem jelölni.
"(amúgy sok mindent elárul a szóhasználat: "a férje hozta". a hátán?)" Túlérzékenység. Arról mond sokat a Te hozzászólásod. A férje volt először tag, utána jött az asszony. Ha fordítva lett volna, akkor az "asszony hozta volna a férjét".

Cartman 2007.10.12. 13:11:50

"a Fidesznek 17 500 női tagja van, s nem jelenthet gondot a megfelelő képességű személyek kiválasztása"

1. Ez a Fidesz. Egy kis pártnál nyilván más a helyzet, de azért - hasonló méretű pártként - kíváncsi lennék egy MSZP-s adatra is;

2. A 17.500 egyébként is csak egy szám. Az a kérdés, hány aktív, alkalmas, hajlandó van köztük. És ha mondjuk több száz, akkor a Fidesz szégyene, hogy csak párat hagy érvényesülni. (Én azért úgy sejtem, hogy nagy részük inkább csak papíron tag.)

3. Azt se felejtsük el, hogy a kvótát A TELJES LISTÁN, MINDENKINEK tartani kell majd. Ez - adott esetben - több száz képviselőt jelent.

hallohallo 2007.10.12. 13:15:41

cartman:
"van egy osztály benne 30 diák, 15 fiú, 15 lány. matekból 3 lány és 3 fiú kitűnő. ha egy matekversenyre kell nevezni 6 diákot, akkor kit küldenél?" Próbálj légyszi koncentrálni! Nincs az osztályban 15 lány! Egy van!
mint jeleztem is, van 15 lány, az osztály magát a társadalmat, népességet, tökömtudja hogy fejezzem még ki magamat mit képvisel.
az, hogy az általad említett helyre nem mentek maguktól nők, csak egy nőt "vitt el" a férje (jaj bocs a túlérzékenységemért, biztos azért van, mert nő vagyok), nem jelenti azt, hogy a nők nem akarnak döntési vagy egyéb jó pozíciókba kerülni. szerinted minek tanulunk mi ugyanannyit, mint a férfiak?
és szerinted amíg a férfiak gyűltek, a nők mit csináltak? csak megkérdezem...

hallohallo 2007.10.12. 13:16:35

simonmondja, teljesen egyetértek veled.

hallohallo 2007.10.12. 13:22:25

Cartman 2007.10.12. 13:11:50
\\\"a Fidesznek 17 500 női tagja van, s nem jelenthet gondot a megfelelő képességű személyek kiválasztása\\\"

1. Ez a Fidesz. Egy kis pártnál nyilván más a helyzet, de azért - hasonló méretű pártként - kíváncsi lennék egy MSZP-s adatra is;
merthogy kisebb pártoknak arányaiban kevesebb a női szimpatizánsa? vagy a kisebb pártokban, illetve az mszp-ben nem akarnak politizálni nők?

2. A 17.500 egyébként is csak egy szám. Az a kérdés, hány aktív, alkalmas, hajlandó van köztük. És ha mondjuk több száz, akkor a Fidesz szégyene, hogy csak párat hagy érvényesülni. (Én azért úgy sejtem, hogy nagy részük inkább csak papíron tag.)
mintha szelektíven olvasnál, pelczné már válaszolt erre is az idézetben.
a férfi tagoknál is kérdés, hogy hány aktív, alkalmas és hajlandó van köztük. valószínűleg arányaiban nem tér el az alkalmas és hajlandó nők aránya az alkalmas és hajlandó férfiak arányától.
és egyetértek, igen, a fidesz szégyene, hogy csak párat hagynak érvényesülni, ugyanúgy, mint a többi pártban.

3. Azt se felejtsük el, hogy a kvótát A TELJES LISTÁN, MINDENKINEK tartani kell majd. Ez - adott esetben - több száz képviselőt jelent.
igen, erről van szó, ez több száz képviselő :)

Cartman 2007.10.12. 13:30:45

Bocs, de ez így nem vita:
"nőt "vitt el" a férje (jaj bocs a túlérzékenységemért, biztos azért van, mert nő vagyok)" Még egyszer, csak azért írtam, mert először a férj volt tag. Fordított sorrendben nyilván az asszony hozta volna a férjét. Ez nem is túlérzékenység, inkább paranoia.

De ez mindenre igaz, amit írtál:
"nem jelenti azt, hogy a nők nem akarnak döntési vagy egyéb jó pozíciókba kerülni" A képviselőjelöltséghez - tudom, elég fura módon - a tagságon keresztül vezet az út. Még a nőknek is. (Most a független jelöltséget hagyjuk, Magyarországon az szinte halott ügy.)

"és szerinted amíg a férfiak gyűltek, a nők mit csináltak? csak megkérdezem" Hát nem tom'! Az enyim mosott (teknőben, nem költök én olyan flancos ótomata cuccra), vasalt, vajat köpült, olajat cserélt a traktórba. Csak ennyi dóga vót, mégse várt haza, csak két fogásos vacsorával (pedig még a nyóc gyerek is segíthetett vóna neki - mé' nem tud ez vigyázni, mindég úgy marad), fene a jó dolgát! És még meg se vertem... Gondolom, ezt akartad hallani, hát tessék. Azért ajánlom figyelmedbe, amit eddig írtam, mert ott az igazság, csak nem akarod meglátni! Felállítottál egy szép kis prekoncepciót, és mindent onnan nézel.

Cartman 2007.10.12. 13:33:00

hallohallo 2007.10.12. 13:22:25

Ne haragudj, de erre már nincs mit mondanom. Feljebb leírtam párszor, de láthatóan nem olvasod amit írtam, csak idézed.

travis 2007.10.12. 14:21:34

"A farok magánügy, a népesség felét illene képviseltetni."

A szemszín is magánügy, az emberiség egyhúszada kékszemű, illene képviselni őket a amegfelelő arányban.

hallohallo 2007.10.12. 16:12:15

cartman, igazad van, ez nem vita, kb ugyanazokat a köröket futjuk hatodszorra.

hallohallo 2007.10.12. 16:13:30

travis:
"A szemszín is magánügy, az emberiség egyhúszada kékszemű, illene képviselni őket a amegfelelő arányban."
miért, nincsenek?

Sánta Kántor · http://nincskegyelem.blog.hu 2007.10.12. 20:07:50

Eddig nem is értesültem eme parlamentáris javaslatról.
Igen! Végre! Alapvetően szerintem ideje volna már újra Szent és Boldogasszony Szűz Máriánk kezébe helyeznünk országunk kormánykerekét! És egyébként is, a honi és a világtörténelem bebizonyította, hogy a nők mindig is sokkal érzékenyebbek voltak eme nemes diszciplínára: az államtudományra!
Pl. Dávid Ildikó, Kósáné Kovács Ágnes, G. Nagyné Maczó Klára, Ferencné József Erzsébet, Mária Terézanya, Bornemissza Gergelyné, Dárk Johanna, II. Andrásné, Sarolt...

travis 2007.10.12. 22:17:44


hallohallo,
"miért, nincsenek?"
Vannak, de foglaljuk törvénybe a limitet!

ZSV Freddy 2007.10.13. 08:54:54

El kell ismerni, hogy ma, amikor az emberek tényleg másról nem tudnak beszélni, mint a munkájukról, és mással nem tudnak foglalkozni, mint a karrierjük; nem tűnik fer dolognak a nők klasszikus szerepe. Vagyis a gyerekszülés, gondoskodás az otthonról és istápolni a férjurat...

Ma már a Csucsu által fogatott utolsó szennylapok is azt okádják a nők szemébe, h ez kib***ás, ez sorscsapás; neked nem ez kell, hanem napi 10 óra munka, amiért cserébe elmehetsz egy évben egyszer nyaralni meg síelni, jah és lehet menő Gucci táskád. Nehéz belátni, hogy a klasszikus női szerep ugyan csendesebb, háttérbe húzódós, szinte láthatatlan, mégis ezerszer többet ér. (És kedves nők! Keressetek igenis olyan pasit, aki besegít nektek, mert a háztartás és a gyerek nem one-women-show.)

És isten ments, hogy a női politikusokkal legyen tele a parlament. A nők érdekében. Számomra ugyanis nincs visszataszítóbb, mint egy hatalommániás, megszállott politikusnő lásd: Clintonné, Merkel vagy Lendvai - basszus ez a női nem megcsúfolása! Akkor már inkább több csinos női műsorvezetőt! Politika maradjon meg az elborult és unalmas férfiak szöszmötölésének.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2007.10.13. 10:12:57

Hé, azok nem szennylapok! ;) Remek kis vita bontakozott ki itten. Véleményemet még mindig fenntartom. Meg lehet nézni mi lesz abból, ha ilyen kvóta jellegően rakunk be nőket. Pelczné Gáll Ildikót is valami ilyesminek köszönhetjük, hogy Orbán Viktor körbenézett, hogy hú, itt minden magára adó pártnál van a kirakatban egy női politikus, hát akkor nálunk is kell lennie. És akkor felemelték a semmiből. Itt az eredmény. Apropó. És mi van Selmeczi Gabriellával?

Az meg tény, hogy valóban vannak nőket "karrierjükben" gátló társadalmi beidegződések, de akárhány nőt is raknánk be a parlamentbe, azok jó ideig megmaradnak. Az ilyen beidegződések csak kihalni szoktak. És mindig születnek újak, asszem.

hallohallo 2007.10.13. 12:26:37

tényleg jó kis vita volt, csak kár hogy pusztába kiáltott szó volt (de legalább sokszor kiáltottam), hogy a kvóta (elvileg) nem kirakatnőt takar, hanem jól kiválasztott, felkészült nőket. merthogy ilyenek vannak. mint már írtam, sok-sok diplomás, rátermett, több nyelvet beszélő nő van (nem a semmiből kell felemelni valakit), legalább ugyanannyi, mint hasonló kvalitású férfi, de sajnos nem lesz belőlük semmi (tényleg, gondolkozzatok már el, hogy hova tűnik az a több ezer nő - ha nem akarnák valamire vinni, nem áldoznának annyi energiát és időt a saját képzésükre), többek között az üvegplafon és a családi, társadalmi szerkezet és beidegződések miatt. a beidegződések meg jó ideig megmaradnak, tényleg, viszont a kvóta nem rövid távú program, skandináv országokban sem 5 évre előre tervezték.
azt hiszem, ezt utoljára írom most itt le. esetleg copy-paste-ezek majd.
és ha valakinek van jobb ötlete a kvóta helyett, hogy hogyan kéne a nőket beengedni a politikai életbe, magyarán döntéshozásba, akkor várom. köszönöm.
(ZsV Freddy, neked meg köszönöm ezt a kristálytiszta patriarchális hozzászólást, alkalomadtán majd idézem, ha az összes előítéletre, sztereotípiára és szexista hozzáállásra kell példát hoznom. addig meg, ha szerinted ennyire jó az áldozatos ingyenmunka, megpróbálkozhatnál vele. napi 10 óra munka, hétvégén is, és nem jár érte évi síelés, de még nyugdíj sem. szerintem mindenki tegye azt, amit szeret és ami érdekli, nemétől függetlenül.)

Cartman 2007.10.13. 15:59:53

"hogyan kéne a nőket beengedni a politikai életbe, magyarán döntéshozásba, akkor várom" - miért, ki vagytok tiltva? :-) Ezért nem jutottunk dűlőre. Úgy tűnik, érdeklődés hiányában nincsenek nők a politikában (mármint a nők részéről hiányzik az érdeklődés). Egyre több a női vezető, minden szinten (nekem is volt már női főnököm - nem is egy), a politikában is megállnák (megállják - az a néhány, legalábbis) a helyüket, de valamiért inkább kimaradnak belőle. És ha már itt tartunk, engedj meg egy kérdést: Te tagja vagy (voltál) valamelyik pártnak? Ha nem, miért nem?

Cartman 2007.10.13. 20:54:24

Hallohallo!

"ZsV Freddy, neked meg köszönöm ezt a kristálytiszta patriarchális hozzászólást, alkalomadtán majd idézem, ha az összes előítéletre, sztereotípiára és szexista hozzáállásra kell példát hoznom. addig meg, ha szerinted ennyire jó az áldozatos ingyenmunka, megpróbálkozhatnál vele."
Tudod, iszonyú frusztráltságról tanúskodik, ahogy az egész vita kapcsán reagáltál a hozzászólásokra (nemcsak Te, más nők is). Harcosan kiálltok egy jogért, ami már régóta a Tiétek, ráadásul nem is akartok élni vele. Minden más értékrendet kizártok, pedig - egy-két egysejtűtől eltekintve - senki sem fogalmazott meg itt szélsőséges véleményt.

Szerintem ez viszont egyértelműen szélsőséges: "Hatalomról, gazdagságról soha ne is álmodozzanak, örüljenek, ha találnak valakit, aki eltartja őket." Mint ahogy a Te - fent idézett - megnyilvánulásod is az. Kiegyensúlyozott élet, szerető család és barátok helyett hatalomról és gazdagságról álmodozni annyit jelent, hogy lelki fejlődés tekintetében megrekedt az ember valahol a kamaszkorban. (Férfiak esetében is!) De ezt az elcseszett értékrendet sugározza minden hülye film, TV műsor, újság, stb. Nagy karrier, nagy ház, nagy autó. Úgy gondoljátok, hogy a férfiak ellenségek, megakadályoznak Titeket ezen nemes célok elérésében azzal, hogy pl. gyereket szeretnének Tőletek. (VELETEK!) Pedig nem. Akarod a hatalmat? Akarsz gazdag lenni? Dolgozz érte! A férfiak is ezt teszik! Gáncsoskodnak Veled? Ahol lehet, akadályoznak, keresztbe tesznek? Ez egy ilyen pálya, mi is ezt kapjuk. És én is frusztrált vagyok tőle... és irigylem a páromat, mert ő kimarad ebből. És - minden valószínűség szerint - ő fog eltemetni engem, nem fordítva.

A nagymamám még a hagyományos értékrendben élt. Ő (volt) az egyetlen a környezetemben, akin láttam, hogy működik ez. A nagyapám kereste a pénzt, ő meg nevelte a gyerekeket és vezette a háztartást. Az én véleményem szerint egyenrangú munkát végeztek. Színházba, moziba járt(ak), olvasott, nyelveket tanult, amikor pedig újra lehetett, szavazni is elment. Felvilágosult, kiegyensúlyozott, művelt asszony volt. Nem tetszik ez a példa? Akkor építs karriert. De minél magasabbra jutsz, annál magányosabb leszel, és ha nem kapsz időben észbe, lemaradsz a legszebb dologról a világon. Nem lesz gyermeked, vagy ha lesz is, képtelen leszel vele bennsőséges kapcsolatot kialakítani. Mert minden más fontosabb lesz számodra...

Kovi 2007.10.14. 15:18:22

Szerintem igazad van. Gyűlölök mindefajta diszkriminációt. Mindenfajtát, tehát a pozitívat is. Egyetlen tehetséges ember sem tehet róla, hogy férfinak/heterónak/fehér bőrűnek született. A pozitív diszkrimináció voltaképp negatív diszkrimináció, csak a többséggel szemben. (Ennyiben bizonyos szempontból még rosszabb is, mint a negatív, mert több emberrel szemben igazságtalan.)

arvisura · turoczi.blog.hu 2007.10.14. 18:49:25

Magyarországot 18 éve egy tollkereskedő csapt irányítja. Most nem vörös csillag alatt gyülekeznek, hanem sárga alatt (még ha sok is a sarka).
Süllyedünk a nagy demokratikus egyenjoguságban, vissza az egykori indiai páriák leszármazottai szintjére.

kotee-g · http://kotee-g.freeblog.hu 2007.10.17. 15:50:04

Nem a parlamentben való több hellyel, hanem pl. a részmunkaidő támogatásával kéne esetleg segíteni a nőket meg egyéb más dolgokkal, ha az emancipációt a zászlajukra tűzték a liberálisnak látszó nyomorékok.
Egyébként meg Magyarországon nem is annyira rossz a nők helyzete, ha a mindennapokat nézzünk. Nem tudom mit szólna hozzá a magyar nők többsége, ha eljönne az az állapot itt is mint Németországban, az USA-ban vagy Hollandiában van, ahol a nőket például nem engedik előre a villamoson, az ajtónál stb-stb-stb-nél, ami a magyar férfiak általános udvariasságához hozzátartozik (szerintem).
Mert "nyugaton" az emancipáció fellegváraiban nem létezik udvariasság, mert az diszkrimináció és hátrányos megkülönböztetés.
A nők meg ugye az udvarias, lovagias férfiakat szeretik. Mert az nekik jól esik.
Mert pl. attól is egyenlőek lesznek. Nemde?! :D

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.10.17. 20:59:40

beraktam a feminárimblog egyik ilyes témájú posztjába kommentben ennek az írásnak a linkjét, erre törlik...
igaz, ahol Sándor Klára az érv, ott ez "Rosszgondol" volt... phúj.
süti beállítások módosítása