DAS BLOG - Közélet Kultúra Kritika (de Győrffy Miklóst itt ne keressék!)

Csucsu - REFLUX

Csucsu - REFLUX

Álljunk meg egy szóra!

2007. augusztus 03. - csunderlik.péter

Történelmi pillanathoz érkeztünk.

Ugyanis ez az első bejegyzésem, amiben nem lesz sem altesti utalás, sem koituszra való felhívás, anális-vaginális. Orális végképp. Megnyugtatásul közlöm: ez csak egy mérföldkő, nem fordulópont, még csak nem is útelágzás, ööö, útleágz, no igen, nehéz szó.

Az ok prózai. A friss Heti Válaszban ugyanis az a Horkay Hörcher Ferenc eszmetörténész jelentkezett egy publikációval, aki nem mellesleg a szakkollégiumomban (MCC) is tanít, és hát ezért van most a disztingválás. Nem szeretnék újabb megrovást, ühüm.

No, csapjunk is bele a lecsóba, és előbb nézzük meg, miről is szedjük le mostan a keresztvizet.

Az írás ( „Baloldali múltpolitika” ) alaptétele, hogy az MSZP támogatottsága „a kádárista nosztalgiák dédelgetésének függvénye.” Ez nagyrészt helytálló, bár lassan húsz éve a rendszerváltás után már egyre kevésbé domináns tényező. Kilencvennégyben még egyértelműen ezért nyerték halálra magukat a szocik: az emberek még emlékeztek, hogy Németh Miklósnak és Horn Gyulának köszönhetik a határnyitást, a bécsi bevásárlást, az AKAI videót, no és az Amerikai nindzsát.

Ámde 2006-ban már nem ez volt a döntő, hanem inkább az, hogy a szavazók közül többen akarták,  hogy ha már választani kell, akkor inkább Orbán húzzon a rákba. Meggyőződésem, hogy a magyar alapvetően protest-szavazó. Orbán elhibázott retorikája, a hálószobánkba is bekopogtató szavazatmaximalizáló népfrontos politikája miatt maradt hatalmon a kormány, nem is szólva arról, hogy milyen kontraszelektált hülyékkel vétette körbe magát.

No persze azért tegyük hozzá: Gyurcsány hazudott is, megvezette a népet, arról nem is beszélve, hogy Jézust megfeszítették a zsidók, Keresztelő Szent Jánost lefejezték, mert senki se lehet próféta a saját hazájában, hát ezért vesztett Orbán is, aki sohasem hazudott.

 

„Sósabbak itt a könnyek,

S a fájdalmak is mások.

Ezerszer Messiások,

A magyar Messiások.

 

Ezerszer is meghalnak,

S üdve nincs a keresztnek,

Mert semmit se tehettek,

Óh, semmit se tehettek.”

 

 

Igen, ez is egy magyarázat, de akkor már maradjunk Horkay Hörcher tézisénél, miszerint a kádárista nosztalgia ereje mindent determinál.

És persze ugye ezt ki is használják a szocik, akik vörösebbek és rafkósabbak, mint a mesében a Ravaszdi Róka. Ezt fejti ki a cikk általam kiemelt része:

„Ha valaki ma bekapcsolja a köztelevíziót, hirtelen azt hiheti, időgépbe ült: a hetvenes évek Magyarországára csöppent. Kapóra jött ehhez a televíziózás ötvenedik évfordulója, de már a PR-akció előtt is világos volt: a köztelevízió nem megújulni kíván, hanem épp ellenkezőleg, állami televíziós múltját emeli piedesztálra. Ugyanez a múltpolitikai propaganda élteti a Slágerrádiót, vagy a beatgeneráció baloldali politikai célú felhasználását is.”

Akkor most álljunk meg egy szóra Tanár Úr!

A fűzfán fütyülő rézangyalát, ez azért elég meredek összeesküvés-elmélet. Jó, még nem Nemere szintű, hogy Gagarin nem is járt a világűrben, meg minden szálat a MOSZAD mozgat, de azért ez se kóser.

Mert:

Először is. Az, hogy a televízió mostanság éjjel-nappal régi műsorokat ismétel, az szerintem nem azért van, mert agyunkba akarják égetni a kormánynak dolgozó X-aktákba illő láncdohányos manipulátorok, hogy éljenek a komenisták, mert Kádár alatt bezzeg mennyivel jobb, színvonalasabb műsorok voltak. Az egyébként is tény, mert akkor - monopol-helyzetben lévő egyedüli állami tévéről lévén szó - minden anyagi-szellemi tőkét odakoncentráltak. Cirkuszt és kenyeret a népnek, ugyebár. Az NDK tévéjében ott voltak a csillivilli varieték, hogy az emberek elfeledjék, mennyire szar az élet. Hogy édesanyámat idézzem, ő akkor sejtette, hogy hamarosan szar világ jön, amikor a magyar tévében is megjelentek a kelet-német prototípusra hajazó varieté-műsorok, mosolygó táncosokkal, szemkápráztató ruhákkal.

Most meg a félszázados évfordulón túl leginkább azért ismételnek, mert nincs pénz új műsorok gyártására. Megszorítások, pénzelvonások, hahó!

Szóval ebbe nem kéne mindenfélét belemagyarázni. Ilyen alapon kijelentem, hogy az Orbán-kormány alatt azért forgatták újra a harmincas évek sikerfilmjeit (Meseautó stb.), hogy megmutassák: a keresztény-nemzeti Vitéz Kőbányai Horthy Miklós alatt mennyivel mókásabb volt az élet. Na ugye.

Másodszor. Hogy a múltpolitikai propaganda élteti a Sláger Rádiót. Álljon meg a menet. Tanár Úr milyen zenét szeret hallgatni? A nosztalgia az élet természetes velejárója. Öregszünk, hullik a hajunk, romlik az anyagcserénk, lassan vén fosok leszünk. Maholnap már a seggünket se tudjuk egyedül kitörölni. És ilyenkor milyen jó is visszahallgatni ifjúkorunk nagy slágereit, mik arra emlékeztetnek, hogy egykor mi is voltunk fiatalok, a világ királyai. Ennyi a Sláger Rádió sikerének titka. A húgyszagú bezzeg az én időmben.

Végül. A beatgeneráció baloldali célzatú felhasználásáról.

Igen, ez igaz. De ez törvényszerű, mivel a hatvannyolcas megmozdulások, a párizsi diáklázadások, meg az egész hippiség baloldali volt. A Beatles is vállaltan balos volt, a szellemi vezér John Lennonnal az élen, a munkásosztály hőse, hatalmat a népnek.

Ezzel szemben az általam is kedvelt konzervatív történész, John Lukacs olyanokat ír le művében, hogy a rock, az a fülsiketítő zaj, amit egyesek nem szégyellnek zenének nevezni, az korunk barbárságának egyik pregnáns megnyilvánulása, bezzeg a klasszikusok. Bár szerintem ha Beethoven a hatvanas évek Angliájában élt volna, akkor lehet, hogy John Lord helyett ő lett volna billentyűs a Deep Purple-ben. Erre mondják, hogy Beethoven a saját korában rock-zenét játszott.

Továbbá: kicsit hülyén nézne ki, ha Semjén Zsolt jógikkal parolázna, Orbán Viktor egyszer csak Berger-jelmezben jelenne meg, Pelczné Gáll Ildikó pedig virágot tűzne a hajába, és a Parlamentben szoptatná gyermekét félmeztelenül, és a székely himnusz helyett azt énekelnék a Kossuth téren, hogy engedd be a napfényt. Na ugye. Ők vállaltan konzervatívok. Ott van nekik Széchenyi István. Meg Ákos.

Azok után meg végképp nem értem, hogy a Heti Válaszban miért keseregnek azon, hogy a baloldal le akarja nyúlni a hatvanas éveket, amikor Orbán Viktor nemrég kijelenti, hogy mindennek 1968 az oka, így akarván nyalni új druszájának, Nicolas Sarkozy-nek.

Szóval maradjunk annyiban, hogy Horkay Hörcher Ferenc tud ennél jobbat is írni. A kiemelt részlet meg ékes példája, hogy az elfogultság nem tesz jót a gondolkodásnak.

Ezért az elfogulatlanság jegyében legközelebb valami balos levezetést fogok kiragadni és kicsit megcsámcsogni.  

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsuka.blog.hu/api/trackback/id/tr19131206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pajtás 2007.08.03. 10:05:40

"Cirkusz és kenyér..." Ma, néha, hányzik a kenyér...

"...szar világ jön..." Attól függ kinek. Ha az ember nem a Tv-ben mossa az agyát, akkor még előfordulhat, hogy gondolkodik is, és eme nemes cselekedetnek lehetnek eredményei...

travis 2007.08.03. 10:34:21

"a hatvannyolcas megmozdulások, a párizsi diáklázadások, meg az egész hippiség baloldali volt."
Ellentétben a mai kormánnyal, ugye.

Észre kéne már venni, hogy a jobb- és baloldal ideológiailag lényegében kicserélődött. A mai magát balnak hívó oldal masszív neokon gazdaságpolitikát képvisel, liberális világszemlélettel. Tedd fel a kérdést, mennyire hiteles liberális egy volt KISZ-vezető. Mert én liberálisnak tartom magam, de akkor ők nem azok. Vagy én vagyok valami más. Igazából leszarom, sosem hittem a dogmákban.

Tanárurad meglátása az MTV-ről nagyjából helytálló. Az MTV-ben nem azért nem készülnek jó műsorok, mert nincs pénz, hanem mert az egész intézmény egy korhadt roncs. A régi arcok, a régi műsorok. Közben felnő egy generáció, akinek nem lesz MTV-s képviselete. Részemről amúgy ez rendben is van.
Vitray, Istenem! Kinek csinálta ezt az új "beszélgetős" műsorát? Hol van az a réteg? Ez olyan, mint amikor Kern András lenyilatkozta, hogy azért csinálták meg a Meseautót, mert az emberek folyton megállítják, hogy mikor csinálnak már valami "kis helyeset". Könyörgöm, kik? Élnek még ilyenek? Hol élnek ezek az emberek?
Az MTV-vel pont az a baj, ami a filmgyártásunkkal. Olyan emberek vannak még pozícióban, akiknek a közönsége már eltűnt rég. A közönség mára teljesen megváltozott. Leginkább ízlésileg.
Ahol pedig van pénz kifizetni egy Jusztot és volt lóvé évekig egy Friderikusz nevű rablóra, az ne hivatkozzon nekem pénztelenségre.

Egyébként kifejezetten szeretem, hogy amikor Gyurcsány hazugsága szóba kerül, rögtön mellé biggyesztik, hogy Orbán ugye, "aki sosem hazudott".
Kérem alássan, nem az a kiegyensúlyozottság, hogy ha belerugok az egyikbe, akkor egy pont ugyanakkorát kell a másikba is, csak hogy középen maradjak. Ez abszurdum! Postod utolsó mondata kiválóan illusztrálja ezt.
Ez egy jellemző kádári örökség. Mindenki sáros, te is, én is, ő se jobb. Összekacsintunk, "élni csak kell", ugye.
Ezért becsülöm Sólyom Lászlót. Nem méricskél körzővel, hogy ő legyen a közbeszéd mértani középpontja, hanem következetesen morális alapokon nyugvó döntéseket hoz.
Mondjuk ha ehhez hosszávesszük a cheguevara-pólós óriáskamasz TGM örökbecsűjét, miszerint "csak a szamár következetes", nincs min csodálkozni.

Sváby volt amúgy a mélypont ebben, amikor az őszödi beszéd után Orbánon számonkérte, hogy ő hazudott-e már életében. Bizsergető érzés volt nézni, ahogy szétszivatja utána azt a médiavégtagot.

Na mindegy, ez most kijött belőlem, mint a másnapos szar.

travis 2007.08.03. 10:52:27

Frankenstein meg azóta már éhendöglött a Whiskas fölött.

Hendrick · http://megbolydult-hollandi.blogspot.com 2007.08.03. 12:19:58

Bölcsen szól vala Travis.
Ámde bizonyos dolgokat vegyünk figyelembe.

1, Orbánnak igaza van: neoliberális varjaink nemsokáig kárognak már a szociális állam hullája fölött, mer' azt nem engedjük! Mi, Európaiak. AZ Mszp ugyebár valahová máshová tartozik, más időbe vagy más helyre, a 'Cseh Geverás' kapitál- moslékkal, amely se nem bal, se nem jobb, de szar.

1, Viszont 1968-nak semmi köze a mai neolibekhez akik csak antisztemitáznak meg lopnak.
Én speciel frankfurti sulival és Herbert Marcuséval foglalkozom, Marcuse meg baloldali volt. Az ő 'Egydimenziós embere' volt a kor főműve. Értsd: Marx (nem szovjet Marx)
Mégegyszer mondom: MSZP nem baloldali. Ez nyilvánvaló. Ez maszop-szadesz komédia nevetséges lenne a hippik korában. Orbán persze keveset tud erről a korszakról.

3, John Lukács elmehet a...mindenki tudja hogy a Kádár rendszer kultúrführerjei is elítélték a rockzenét meg a merev konzik is elítélik. Miért?
Azért mert lázító elem van benne. És ez lázít a mai kapitalista társadalommal szemben is. Miért száműzték a rockzenét a médiából szerintetek??
(Ja és Hooligans meg ilyen műanyag kobbolyság nem rock, ok?)

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2007.08.03. 12:40:12

megannyi jó téma, no, most rohannom kell, de ezekről érdemes beszélni. igen, a szadesz is műliberális, az MSZP, he, no igen. Juszt, Friderikusz szintén jó téma. A kutyakajás folytatódik, eskü. Az egydimenziós embert meg mindenkinek el kéne olvasnia. Nekem nagyon tetszett. No, jövök majd vissza. Még csak annyi, hogy nem tenném hozzá, hogy Orbán "aki sohasem hazudott", ha ezt ő maga nem vágta volna az emberek arcába, amitől persze rögtön hiteltelen lett ő is (persze azért Fletó viszi a prímet). Bár van itt egyáltalán valakinek hitele?

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2007.08.03. 12:48:08

És máshol az imént hívták föl a figyelmemet, hogy a "vén fosok leszünk" és az "egyedül már a seggünket se tudjuk kitörölni" az altesti utalás valamilyen szinten. Úgyhogy elnézést. Elkúrtam.

travis 2007.08.03. 14:16:38

"Orbán "aki sohasem hazudott", ha ezt ő maga nem vágta volna az emberek arcába"

Ez megint nem olyan egyszerű, hogy hazudott-e már életében, vagy sem. Persze! Mint mindannyian. Én is hazudtam már.
A lényeges különbség abban lakozik, hogy a hazugságnak milyen következményei vannak. Mert ha a bajai tonyblair hazugsága megszorítás címén tízezreket vesz ki a zsebemből havi szinten, akkor engedtessék már meg nekem, hogy kinyíljon a T-34-es a zsebemben. Orbán idején még diák voltam, de emlékszem, a szüleimnek nem kellett egy bokrosnyi pénzt kifizetni Orbán hatalomrakerüléséért. Nem úgy most. Velünk van megfizettetve a Gyurcsótány hatalmon tartása.
Másrészt az Orbánék nem hamisítottak pénzügyi jelentéseket, nem mondták, hogy nem lesz ilyen adó és aztán lett, a Rendőrség állapotáról nem is beszélve.
Legfeljebb néha a Kövér meg a sajtóklubosok odaböfögtek valami csillagászati surmóságot, de azokat nyugodtan le lehetett szarni. Senkinek nem volt betömve a képe. Nem úgy most.
Persze abban a 4 évben is voltak disznóságok, (Magyar Narancs szivatása, MTV kisajátítása, tekintélyelvűség, stb...), de általában nem az én zsebemre ment.
Teccik érteni?

"Bár van itt egyáltalán valakinek hitele?"
Igen. Sólyom Lászlónak hívják.

Herr András 2007.08.03. 16:29:37

Ahéccázát. Tyűamindenit. Teccik. Nagyon. Lehet már korábban be kellett volna szólnom, hogy kezdenek ellaposodni a beírások. Na de ez aztán...


Ezt a mondatot mindenesetre elmentettem: "az elfogultság nem tesz jót a gondolkodásnak"


Thx.


B.

Medzsik 2007.08.03. 18:10:27

Csucsu,hozod a szintet nemis vitás...erre nemtok mitmondani,jó mint mindig,az altesti utalások nélkül ,meg nem lennél Csucsu,ennyi:)
Trav,figy nemtom én még kis suttyóvagyok lehet,de egy jóideje már figyelem a dolgokat,és informálódom visszamenőleg is...Az hogy ki hazudott,nem fontos,Orbi is Gyurcsók is,ennyi...Ez nyilvánvaló.Csak példának okáért vegyük azt a botrányt mikor a narancspártiak feltörték az mszp szerverét,az echte bűncselekmény,ráadásul kimeríti a pofátlanság fogalmát(ahogy természetesen Gyurcsók nyilatkozatai is néha :D)mégis olyanszépen elsimították,mint a friss betont,és azóta se hallottam efelől,ez mi akkor?Hiba a mátrixban?
Gyurcsányék sem csinálják jól,de mitgondolsz amit Orbánék csináltak,meg ami előttük volt az szerinted tartható lett volna?Két kézzel szórni a pénzt,meg ellátni a jónépet,kenyérrel,kolbásszal,sörrel.Az államkassza nem azért ürült ki mert lecserélték a jámrűparkot,hanem mert nem a te zsebedből éltek,ez ilyen egyszerű.(mondjuk ez is megér egy misét,meg az autópálya építések,meg az egész közbeszerzési pályázatos rendszer)Számolj már utána.
Azt akarod h ne a te zsebedből éljenek meg,kérdemén, akkor honnan? Az államkassza ? Abba sincs már pénz.Volt itt anno olyan,hogy Bokros csomag,mindenki köpködött és szidta,elvitte a balhét,utlták mint Fletót.Nemsikerült véghezvinni.Ugyanakkor mostmár nyilvánvaló az is,hogy azóta is az abból befolyt pénzeket tékozolták az egymást váltó kormányok...
Azt kéne megérteni hogy pénz kell,és nem lesz a semmiből.Ha azt akarjuk,hogy jobb legyen fizetni kell,de ez így működik nem?
Ha új autót akarok venni,akkor spórolok,nem azt mondom a gyereknek "nesze fiam itt a 14ik havi zsebpénzed"
De jó,legyen igaz,legyen gyurcsók tolvaj,akarjon lopni,vért szívni,csináljon minden lehúzást,de álljunk meg.Ha nincs semmink,nem tud miből lehúzni,és tudodmit,ha az államkassza 3 forinttal gyarapodik,még úgyis hogy ő megszedte magát,a mérleg nyelve már akkor is felé billen,mert ő vmit hozzátett.
Érted mit akarok mondani?Lehet hogy tolvaj és a te meg az én pénzemet viszi,és abból tölti meg az államkasszát,hogy aztán legyenmiből elemelni.De akkoris,legyen szemét a módszer,legyen nekünk szar,mégis,több a pénze az államnak,mint volt,ez már lehetőséget ad arra,hogy haladjunk vmerre.
Perzse lehet én látom rosszul,nem tudom.Ha máshogy gondolod,ne habozz közölni,mert értelmes embernek tűnsz,és kurvára érdekel a véleményed:D
Elnézést hakicsit összevissza sikerült írni,ez ma egy ilyen nap :D
További szép estét
Medzsik

travis 2007.08.03. 19:53:33

Medzsik,
Ez pont az a szemlélet részedről ami sajnos a mögöttünk hagyott rendszerből eredeztethető. Ennek az a lényege, hogy mindenki bűnös, és

ezt mindenki tudja is. Világos, hogy Orbánék idején is voltak visszaélések, nem is kevés, de vagyok annyira idealista, hogy ne higgyem el

a magyar rendszerváltás legnagyobb hazugságát, hogy , "Ááá, egyformán tolvaj ez mind, tökmindegy ki van hatalmon!".
Igen, a Fideszben is voltak rablók, nem kevesen, hogy csak Simicskát meg Schleck Csabát említsem. De ez nem jelenti azt, hogy össze kell

mosni a felelősségeket, hogy mindenki egyformán felelős, mert ez egyszerűen nem igaz!

Az is tiszta sor, hogy az államnak nem a pénzverdéből van pénze. Lefojtattuk már ezt a vitát a Tóta W. Árpáddal a blogján. Hanem a befojt

adóból.
Csak tudod az a bibi, hogy mi befizettük az adónkat rendesen, aztán a Medgyessy-kormány százlépés-program címén ezt a pénzt szétszórta a

közalkalmazottaknak meg a nyugdíjasoknak, most pedig hogy kiürült a kassza, azt mondják, adjak megint, mert most már tényleg jó helyre

fog menni.
Ha te odaadsz a brókerednek 10 millió forintot, hogy forgassa meg, majd a bróker ezt elkúrja, majd kopogtat az ajtódon, és azt mondja:

"Elment a pénzed, de tudod mit, elegem van a hazugságokból, add ide mégegyszer a tíz gurigát, és esküszöm most már elviszem a tőzsdére

befektetni".
Mit fogsz neki mondani? Feljelented vagy odaadod neki még egyszer? Jelentem a választók utóbbit választották tavaly, annyi különbséggel,

ami nem elhanyagolandó, hogy nem tudták, hogy a pénz el lett kúrva.

A Bokros-csomaggal nem lehet összehasonlítani ezt a mostanit. Mert az még a szocializmus hibás struktúrájú gazdaságát hivatott

kijavítani, ami maximálisan indokolt volt. Ez a mostani csomag viszont az MSZP-s hatalmi érdekek és gazdasági analfabétizmus miatt

született meg, aminek elsőszámú felelőse Medgyessy Péter, majd Gyurcsány Ferenc, aki inkább kivárt két évet, hagyta szarban aszalódni a

gazdaságot, csak hogy nehogy elbukja a választásokat.
Ez részemről megbocsáthatatlan!

Hogy Orbánék mit tettek volna 2002 után, ha maradnak, kezeljük a fantázia szintjén, mert ez a kérdés akadémikus. Nem tudjuk, nem

következett be, és ilyen dologért nem szokás felelősségre vonni senkit. Ugye?

Na megyek, nyitok egy üveg bort!

Moses 2007.08.03. 23:00:13

Huhh, eleg kinos helyzetben vagyok, mert Horcher F. a tanszekvezetom (ezt nem mondtam el!), raadasul nagyon nem ertek vele egyet!Hihetetlen!! Na mindegy... Csak annyit, hogy az en edesapam dokumentumfilmrendezo, a magyar arvakrol, prostitualtakrol es gyermekkereskedelemrol csinal filmeket,es barmelyik kormany hatalmon, Ot mindig perelik, es mindenki gyuloli...'a mi kormanyzasunk alatt nincsen proztitucio arvasag, stb.'... az Orban-kormany 4 eve alatt majdnem ehenhaltunk...mivel megvontak szinte az osszes tamogatast a magyar filmtol, ugy ahogy van(gyerekkorom 4 legszukebb eve). Mert az kultura...mert onnan lehet elvenni a penzt. En szarok arra, hogy a politika hazudik!! Csak ne vegye el a penzt a kulturatol, ami igazat beszelhetne!!!!! Rohadt az egesz!!! Mi meg politizalunk...

Hendrick · http://megbolydult-hollandi.blogspot.com 2007.08.04. 01:10:09

Én nagyon nem szerettem az Orbán kormány kultúrpolitikáját (lásd Mindentudó Nemeskürty tanár úr címszó) de akkoriban nem ment épp csődbe az ország. Akkor tőletek vettek el Moses, most mindenkitől mindent.

Csak egy dolog:
Egyáltalán ki veheti komolyan azt a 'gazdaságpolitikát' ami a gazdaságot adóemelésekkel és reálbércsökkenéssel akarja fellendíteni? Ha csökken a fogyasztás az mér jó a gazdaságnak? Halihó!

Ehhez nem kell Adam Smithnek meg Ricardónak lenni..ezek úgy értenek a gazdasághoz mint Pol Pot a demokráciához...

süti beállítások módosítása