DAS BLOG - Közélet Kultúra Kritika (de Győrffy Miklóst itt ne keressék!)

Csucsu - REFLUX

Csucsu - REFLUX

Szólt a cenzor

2007. július 01. - csunderlik.péter

Hát én is szólhatok. Mert ez most kikívánkozik. 
 

Sokszor engem is lebasznak, hogy írjak kevésbé trágárul, mert hogy a fasz, meg a picsa, az nem kóser, és inkább ne, mert ez komolyabb lapoknál már vállalhatatlan lenne. Mert ott a faszfej helyett tökfejet írnak.  Ja, meg a „tejbe tök”.

Akkor most csak egy személyes megjegyzés (jegyzet!) a "csúnya" szavak és kifejezések értelmetlen üldözéséről, mely visszafelé is elsülhet.  A kereskedelmi csatornák előszeretettel szinkronizálják át a filmeket, mely során igyekeznek a minimálisra redukálni az úgynevezett "csúnya" szavak számát, és az eredetit egy általuk enyhébbnek vélt kifejezéssé transzformálják. Ez többnyire a film élének csorbulásához vezet. Most nem a Tüskevárról beszélek kifejezetten.

A múltkor néztem a tévében a remek akciófilmet, és mivel ismertem az eredeti magyar szinkront, feltűnt, hogy az átszinkronizálás során a "takarodj a faszba", "menj a picsába" (…) stb. kedves szavakat egységesen a "MENJ A FRANCBA" kitöréssel helyettesítették.

Gondolom az erkölcscsőszök elégedetten dörzsölték zsíros tenyerüket és dőltek hátra a karosszékben, hogy a "csúnya" kifejezéseket egy semlegesnek ható amorf valamivel cserélték fel, amiben látszólag trágárságnak nyoma sincs. ÓÓÓ, hát beszoptátok urak, csak ki kell nyitni az Ablak-Zsiráfot. De ez még a Fülesben is benne volt kilencvenötben.

A "Húzz a francba" jelentése ugyanis: mérhetetlen kínok közt szenvedve dögöljél meg. Az értelmetlennek ható "franc" ti. az ún. francia kórra utal. Ami nem más mint a szifilisz (vérbaj; nápolyi betegség stb.) Ez a szólás keletkezése előtt nem sokkal került át a virgonc (főleg spanyol és francia) tengerészek jóvoltából Amerikából Európába. Mivel az európai ember szervezete teljesen készületlen volt a szifilisszel szemben (akár az indiánoké a náthára: valamit valamiért), az akkor még* valósággal szétrombolta az embert.

A szeméremtesten kezdődő karfiolszerű gennyes hólyagok végül elborították az egész testet, melynek tulajdonosa addigra már ideggörcsökkel kínlódott, a fájdalomtól bekattant: végül testileg-lelkileg szétzabálta ez a féreg: a "franc", igen, az. Ha választanom kéne, hogy ténylegesen hova menjek, a "francba" vagy a "picsába", akkor azt hiszem nem kérdés, hogy inkább a picsa.

Most akkor mi van cenzorok?

*a 17. századtól kezdve az emberek aztán fokozatosan hozzászocializálódtak a vérbajhoz. Így az a 20. századra már egy nagyon lassú lefolyású betegséggé vált ugyebár, amellyel egész jól el lehetett éldegélni. Jó, a tököd végül az évek alatt egy karfiollá burjánzott, de évtizedekig tartotta magát a beteg.

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsuka.blog.hu/api/trackback/id/tr22109310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása