DAS BLOG - Közélet Kultúra Kritika (de Győrffy Miklóst itt ne keressék!)

Csucsu - REFLUX

Csucsu - REFLUX

A nemzet csalogánya

2007. május 16. - csunderlik.péter

Döbbenet. Hibbanat. DJ Bobo elbukott. Kizökkent az idő.

A nemzet csalogánya, 15 millió magyar Rúzsa Magdija (vö. a faszparaszt Hooligans tag beszólásával: „Nem értem, miért nem egy magyar neveztünk” ) ellenben nemhogy bejutott az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe, hanem a kilencedik helyen végzett, és emellett a legjobb dalszerzői különdíjat is megkapta az Aprócska bluesért. Szédítő.

Azt mondják, hogy most a lábai előtt hever egész Európa. Hát nem  tudom, sok mindent mondanak (Sowunmi is volt egykor az új Pelé, vagy hogy Magyarország középhatalom), szerintem a Kárpát-medencén kívül különösebben nem érdekel senkit a csaj, de az biztos, hogy már egy hete az ő koszos talpát nyalják a csöcsös lapok vezércikkei. Érik a Playboy-felkérés. No attól mentsen meg az Úr, aki ezt a lánykát eléggé sajátos arcszerkezettel áldotta meg, de kompenzálásként akkora tehetséget kapott, mely a vajdasági süsikkel megdobva elég volt egy Megasztár győzelemhez, amit én bántam, mert nem neki szorítottam. No nem, nem is a Caramelnek, hanem a Torres Daninak. Jól van na, három év tintázás után kissé romlott az ítélőképességem.

Szóval mindentől függetlenül nekem semmi bajom a Rúzsa Magdival, annál inkább a közeggel. Erről a csajról már úgy beszélnek, mintha ő lenne maga Janis Joplin, pedig aztán nagyon nem. Meg hogy mennyire zseniális volt, ahogy az elődöntőben bőrönddel jött elő a Semmiből, hogy Bertolt Brecht is erektált a sírjában, micsoda performansz, már csak az ekhós-szekér hiányzott. Meiner meinung nach a bőröndös-dolog nem volt egy akkora was ist das, hogy ettől mindenki ejakuláljon, mindegy, egyszer belefér. De hogy ezt a bőröndös-jelenetet a döntőben is ugyanúgy előadta, azt nem kellett volna. Legalább lecserélhette volna egy hátizsákra, mégis. Persze van aki szerint ez is jópofa volt, hát persze, láttam én már karón varjút, és Billy Crystalre is van igény, meg a Cini-pornóra is. No hagyjuk. Ne bántsd a magyart, megüt a Zrínyi. Mindenesetre egyértelműen kiemelkedett ebből a fosból, amit Eurovíziós Dalfesztiválnak neveznek. Mert:

„Ez egy elbaszott karnevál,

Ide mindenki csak szarni jár.” (Quimby: Kannibálkarnevál)

Erre a páneurópai kabaréra jelen formájában semmi szükség sincs.

Olyan, mint a kommunizmus: az ötlet jó volt, de szar a megvalósulás, nem kicsit, nagyon.

Mert kérem, ez ép ésszel felfoghatatlan. Noé bárkája, Twin Peaks, vizuális Biblia, hát mi ahhoz, hogy: „Most jön Roger Cicero, a szving németországi helytartója.” Ja, és Lou Bega a mambó királya. Hát ezen behaltam, a holocaust óta a németek legnagyobb bűne volt ez az emberiség ellen, a Modern Talking és a V-2-es picsafüst ehhez képest. Roger Cicero, hihetetlen. Hetven évvel ezelőtt szabadalmaztatta volna a Gestapo, s Göring vele fenyítette volna a lipcsei perben Dimitrovot. No de a többiek is.

Annyit leszögezhetünk, hogy a férfi előadóknál az összenőtt szemöldök volt a legkisebb közös többszörös, a buherság pedig a legnagyobb közös osztó, vagy fordítva, Andorrától Örményországig, bár azért akadtak akkora sármőrök is, mint a Szellő István.

Az írek valami szokásos kelta bohóckodással jöttek. Persze csipázzuk azt, de ezek most a Crystal színvonalát se ütötték meg, pedig nem kell egy Sotomayornak lenni, hogy azt valaki átugorja. Az ukránokra egyszerűen nem találok szavakat, kihullott tőlük a hajam, mintha egy elszabadult volna egy alulmoderált reaktor: katasztrófa, mint amikor a Tango és Cash végén felrobban Peret, akkora környezetszennyezés, az volt ám a Csernobil, őket látva már a No Thanx-kérdést is árnyaltabban kezelem (lásd lentebb: Ezért tényleg nincs köszönet), bocs fiúk. És mégis: az ukránok csak másodikok lettek (Hö, még csak az kellett volna, hogy ők nyerjék meg – erről lásd lentebb: Nagyon ukrán).

A győztes egy borzalmas szerb leszbikus lett, akiről napokkal később kiderült, hogy egy albán nótát plagizált. Ezt a mondatot olvassátok el még egyszer, ízlelgessétek, hát micsoda szürrealitás.

„És Mári szolgálónk, a néma,

Hirtelen hars nótákat dalolt:

Különös,

Különös nyár-éjszaka volt.”

Hát itt lett kilencedik a mi Magdink. Pedig szurkoltam neki, akár az orosz TATU-epigonoknak, az a három apácaruhában vonagló dekoratív csajszi meglehetősen bizsergető volt, hát lovakkal jött a Viszockij. Jobban örültem volna, ha mi is valami ilyesmit küldünk, de ne legyünk telhetetlenek: Szulák Andrea, Charlie és a VIP után Rúzsa Magdika mindenképp felüdülés, még hogyha ez a szűk farmer rajta nem épp a legelőnyösebb, de elvileg ez lényegtelen: „Magdikám, ha az számít, ki milyen zenész, ki milyen tehetség, akkor az pontokban is megmutatkozik.”  - mondá a Gundel Takács Gábor; az Igazgató Úrtól biztos kapott valami fülest. Hát persze. Egyébként ez sose számított.

A nemzetek voksai tisztán kiszámíthatók. Történelem meg geopolitika meg gazdaságföldrajz. Nem Presser dönt, no.

Az örmények a görögökre szavaztak, mert azok is utálják a törököket, mert azok így örményeket irtottak, nem is keveset, ez volt anno az a genocídium, ugye. A törökök viszont az örmény hulladékra szavaztak, hogy bebizonyítsák, hé, aljas rágalom az, hogy ők örményeket gyilkoltak, mert ők aztán szeretik azokat. A skandinávok összetartottak. A posztszovjet-államok megosztottak voltak, ezért nem nyertek sem az ukránok, sem az oroszok. A posztjugoszláv államok viszont a szerb leszbikusra voksoltak, mert hiába  a néhai polgárháború, utálják egymást, de nem annyira, mint másokat. Ez ám a mégis-szolidaritás. Minden délszláv azt hiszi, akkora farka van, hogy egész Európát beteríti. A németekre ellenben a kutya sem szavazott: az a fránya második világháború. És így tovább. Ránk szavaztak a vajdaságiak, meg az erdélyiek. A kárpátaljaiak is biztos szavaztak volna, de nincs telefonjuk. Nagyjából így lettünk a kilencedikek.

Szóval az előadás rohadtul nem számít. Úgyhogy igazuk van azoknak, akik szerint legközelebb a produkciókat ki is hagyhatnánk, egyszerűen csak in medias res, azonnal lehetne sms-t küldeni, hogy ezeket szeressük, amazokat utáljuk, mert 300 éve kibasztak velünk. És így tovább.

Nem kell ezt tovább ragozni. Különben is, mennem kell Kiscsillagra.

Csak az a szegény DJ Bobo. Sic transit gloria mundi.

(megjegyzés: a ’Rúzsa Magdi koszos talpa’ nem valami xenofób kifakadás, hanem arról van szó, hogy aki mezítláb mászkál, annak óhatatlanul koszos lesz a talpa. Ennyi az egész.)

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsuka.blog.hu/api/trackback/id/tr8076955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laurana 2007.05.16. 21:53:42

No, hat ehhez nem tudok, nem hozzaszolni. Elsosorban magahoz a temahoz, nem az iromanyhoz.

Nagyon igaz, nagyon igaz. Az ukranok valami remsegesek voltak, azt hittem, eldobom az agyam, mikor lattam a nepszeruseguket... Hat, mundjuk az ilyeneket sok "hulye" is nezi, akinek a cirkusz kell. Azert az Apocalyptica legalabb emelt valamit az egesz "karnevalon" egy kis igazi cirkusszal megspekelve. Nem semmi voltak a hintázo csajok, nem szivesen lettem volna a helyukben...

A szerb csajszi akar leszbi, akar nem, es fuggetlenul a dal eredetetol, az eloadas (nem a latvanyso) szerintem jo volt, hatasosabb es erosebb nehany mas pontencialis jeloltnel, ezert volt nagy sikeruk.

Valamit nem vettel eszre Csucsu: nem csak a szomszedaink szavaztak. Sot! Szerbiat kiveve, a tobbi legtobb pontot a skandinav csapattol kaptuk: mindegyikuknel (norveg, sved, finn, dan, izland) harmadik helyen vegeztunk, amiert 8 pont jart. Mindegyikuknel Svedek voltak az elsok, a masodik helyezett meg valtozo. Ez pl. elgondolkodtato es erdekes eszrevetel volt szamomra. Ukrajnaban van telefon, de hat szerinted mennyien vannak kis Karpataljan az egesz orszaghoz kepest...?

Igen, a klikkek jol lathatoak voltak. Az angol musorvezeto a hideghaborut emlegette... Nyugat a vegen, kelet az elso felében. Még falat is emlegetett :-D Bar ettol fuggetlenul: szarul szerepeltek, a keletiekben volt egy kis nemzeti, egy kis orientalista beutes, es ez nagy divat is. Persze, szerintem a torkok, gorogok eloadasa is siralmas volt, nem tudom miert voltak oda ertuk annyira, a spanyolok csopogtek a nyaltol... Az oroszok, mint irtad. A belorusz srac egy korabbi, orosz sztar protezsaltaj, tok olyan szamot adott elo, ami a "mentora" stilusa. Tudom, mert volt "szerencsem" eleg sok olyan orosz konnyuzenet hallani, ami nagyon meno volt a '90-es években Oroszorszagban. Es ez detto ugyanolyan volt. Hat, ezert jottek be annyira az oroszoknak.

Magdikarol annyit, hogy nagyon jo a hangja, kisse meghizott, ami nem valt elonyere... Egyebkent kezdetnek nem rossz. Szegeny magyarok azert emelik ennyire az egbe a leanyzot, mer eddig olyan szar volt a kinalat... Meglatjuk, mi lesz. Nem eleg a jo hang meg a lelkesedes. Kell ehhez jo zene es szoveg is. Kivanom, hogy sikeruljon ebbol a szempontbol is a jovoben kitorni. Hiaba, kis orszag vagyunk, en buszke vagyok magyarsagomra, de nem varom el, hogy ott legyunk mindenben a toppon. Szar a belpolitikai, tarsadalmi helyzet, szar minden. Teljesen termeszetes, hogy egy tobbszoros nepesseggel, kevesbe szetzilalt kozelmuttal rendelkezo orszagoknak jobban megy. Nekem leginkabb a skandinavok tetszenek. Jo nekik, megusztak sokmindent...

valaki 2007.05.16. 23:10:09

Az ukránok legalább színt vittek az amúgy néhol sekélyes előadásokba (angol, grúz, ír, vagy litván induló), és a Panem et circenses!-elvnek eleget tettek, de legalábbis a circenses-ről gondoskodtak.
A sekélyes előadásokról meg csak annyit, hogy ezt a \"megmérettetést\" csak felénk veszik komolyan, az indulókból leszűrve. A német előadó, aki amúgy eredetileg román, viszont igencsak népszerű német nyelvterületen, pedig a szving nem erre a nyelvre való. Jó volt viszont a svédeké, csak ne kellett volna nézni- hasonló fokú fájdalommal járt ez a tevékenység, mint Zámbó Jimmy esetében anno. Az oroszok meg, mentve a mundér becsületét, egy újabb tATu-t nyomtak ki magukból.
Ha saját top5-t kellene felállítani, akkor bizony abban nem lenne a fentebb említettett (előző hozzászólás) falon túlról jövők közül senki, már ha a finnt keletnek vesszük, mert az igencsak jó volt. Benne lennének még a macedónok, a fehérorosz fiúcska, a moldáv amazon, a szlovén, szintén nem csontkollekció operaénekesnő is. Summa summarum, errefelé még van olyan ország, ahonnan \"minőséget\" bocsátanak ki.
Rúzsa Magdit nem szeretem, de nem lett volna jobb ötletem, hogy ki menjen, mióta a NOX-szal beégtünk. Szóval jó volt, és legalább jövőre is tuti ott leszünk.

Balduin 2007.05.17. 09:31:32

Már nem is tudom, hol, azt hiszem, hogy az Indexen jelent meg egy jó kis elemzés. Szóval nem a nagy jugoszláv mítosz támadt föl. Egyszerűen az történt, hogy pl. a bosnyákok nem szavazhattak magukra. És mivel nem volt megmondva, hogy gyerünk szavazzon mindenki Rúzsa Magdira, ezért a bosnyákok szavazatai széttöredeztek, viszont a jelentős boszniai szerb kisebbség simán bevitte a szerb kislányt. Vö. még németországi török kisebbség és a németországi 12 pont Törökországnak, vagy ausztriai szerb vendégmunkások és Ausztria 12 pontja Szerbiának. Mindenesetre még mindig tök érdekes a törökök 12 pontja az örménynek, hisz nem hiszem, hogy olyan jelentős örmény kisebbség élne Törökországban.

Kocsisné Róza 2008.09.23. 18:48:04

Ruzsa Magdi sem tehetségtelenebb mint sok más. Jó menedzser kellene mellé, aki megmagyarázza neki, hogy pont elég énekelni, nem muszáj vacak saját dalokkal elvesztegetni az időt. Tanulnia kellene a szakmát, éneklést, színpadi mozgást, ezt-azt, és kitalálni, hogy melyik niche-ben nyomuljon. És ha ez mind megvan, a marketinget nyomatni. De ez nálunk merő ábránd.

KGX 2009.02.16. 20:33:34

"Minden délszláv azt hiszi, akkora farka van, hogy egész Európát beteríti."

:-)))
süti beállítások módosítása