DAS BLOG - Közélet Kultúra Kritika (de Győrffy Miklóst itt ne keressék!)

Csucsu - REFLUX

Csucsu - REFLUX

"Several Species of Small Furry Animals Gathered Together in a Cave and Groowing with a Pict" vs. Mundruczó

2009. szeptember 30. - csunderlik.péter

Szombat este a Kuplungban valahogy szóba került Mundruczó Kornél szépen fényképezett fesztiválfilmje, a Delta, amit persze még mindig nem láttam, de attól még ugyanúgy elküldtem a búsba, ahova való. Most komolyan, a hajamat kezdem tépni, ha azzal jön valaki, hogy igaz, ebben/abban a filmben nem történik semmi, de hisz olyan szépen van fényképezve. Az eszem megáll. Mundruczó Kornélt felragasztott szemhéjakkal kötözném ki a Kommandó (1985) elé, hadd lássa, hogyan kell nézhető/cselekményes filmet csinálni, a nyolcvanas évek egyik legjobb intrójával. Ahogy a szikrázó napfényben villogni kezd John Matrix/Arnold Schwarzenegger és közben csak sírnak a szintetizátorok ("Fémkeblű dinamókat szopnak a sivalkodó transzformátorok." - JA), az nagyon oda van téve. Persze, le lehet ezért buzizni, akár a Top Gunt.

Ezt a Kommandós kitérőt akár el is hagyhattam volna, de mivel már olyan régen le akartam írni, ezért most megtettem, csakhogy kijöjjön egy flekk, mert egyébként az érdemi közlendőm pár mondatban is le lehetne rendezni. Szóval, miután szombat este közösen elküldtük a picsába a Deltát, megjegyeztem, hogy már régen gondolkozom azon, hogyha majd egyszer lesz időm, akkor írok egy művésznovellát, Mundruczó-módra. Ez is lenne a címe, hogy Művésznovella. Nem történne benne semmi, de legalább huszonkétezer leütésben részletezném (vizualizálnám!) a nyári alkonyatot, a mezőt, valahova elpöccintve benne egy hatezer leütéses tücsökciripelést, továbbá, de ez nem biztos, egy kósza hallalit.

Persze, épeszű ember nem olvasná végig, de arra jó lenne, hogy viccet csináljak vele egy művészkedő felolvasóestből, noha amíg van egy kis tartásom, úgyse férgelődnék be ilyen helyekre. Meg már ezt a művészparódiás dolgot is biztos hatezren ellőtték előttem, ha mást nem, a Monty Pythonnak van egy kisfilmje, aminek a végén lassítva felrobban egy fej saláta, Michelangelo Antonioni Zabriskie Point-katarzisának kifigurázásaként, ha jól tudom. Az Antonioni-film befejezésénél egyébként a Pink Floyd muzsikál, a Careful with that Axe, Eugene feldolgozását tolják benne, ami talán a kedvenc PF számom. Jó sok embert ki lehet akasztani vele. Ahogy Roger Waters belesikít az arcunkba az aranytöméses, szuvas őrlőivel. Az nem Mozart.

Végül úgyis a Pink Floydra akartam kilyukadni/-szuvasodni. Mert a szombati művésznovellás felvetésemet Dani cimborám rögtön továbbgondolta, hogy rendben, de akár a klasszikus módszerrel is csinálhatnánk, hogy szótárból választjuk ki a szavakat egy meghatározott algoritmussal. Az lenne ám az igazi avantgárd. Aztán elemezze, aki akarja, egy zacskó szotyiért, ha nincs jobb dolga. Mondjuk a Magyar Író Akadémia.

De addig itt van ez az aljasul hosszú című Pink Floyd szám, a Several Species of Small Furry Animals Gathered Together in a Cave and Groowing with a Pict. Amíg meg nem írom a saját ilyen-olyan (tücsökciripelős?/avantgárd?) művésznovellám, szigorúan vállig érő hajjal, V-nyakú feszülős pólóban, pecsétgyűrűs ujjaimmal tekergetve az effektpad bizgentyűit,  szóval, addig fogadjátok szeretettel ezt a Pink Floyd műalkotást, az 1969-es Ummagumma "kísérleti" albumukról, amellyel lezárták "első korszakukat". Bármit is jelentsen a kísérleti, meg az első korszak, dehát kényszeresen korszakolunk.

A sokszor öncélú művészkedéssel vádolt együttes remekül parodizálta magát ebben a Roger Waters agymenésben. Ami a lényeg, és megmagyarázza az egészet, beleértve ezt a hónapzáró szösszenetemet, hogy a szakirodalom szerint 4:34-nél van benne egy rövid rész, amit ha lassítva játszunk le, akkor állítólag érteni lehet(ne), ahogy Waters vagy David Gilmour azt mondja: "That was pretty avant-garde, wasn't?" (Elég avantgárd lett, nem igaz?) És ez nagyon tetszik.

Ezeket a kikacsintásokat, az önmagunkon röhögést, ezeket mindig ezerszer többre értékeltem, mint a Mundruczó-féle fesztiválfilmezést, vagy amikor leülnek öten a félhomályban, gyertyafénynél nagyon komoly arccal, remegő hangon elsuttogják egymásnak legújabb verseiket papírfecnikről, és meg vannak sértődve, ha ezért valaki kicsit is kineveti őket, merthogy vegyék már észre magukat.

Roger Waters is akkor őrült meg, amikor már nem tudott röhögni saját magán, mert végzetesen rátekeredett az apja halálába oltott társadalomkritikára. Itt még volt humorérzéke. Jó szórakozást.

Akarom mondani, cigarettázós művészkedést. Csak meg ne rázzon a magasfeszültség.

Elég avantgárd lett, nem igaz?

 

PS: Ha már az elmúlt hónapban a Playboy-sztori volt a legnagyobb durranás, akkor itt mellékesen közlöm egy tavaly októberi felfedezésem. A Pink Floyd Let There Be More Light címó nyitószámát (A Saucerful of Secrets - 1968) hallgattam, és hirtelen nem tudtam eldönteni, hogy honnan olyan ismerős az eleje. Aztán napokkal később rájöttem, hogy a lüktető alaptémát a Placebo nyúlta le harminc évvel később a Taste in Men-hez. Persze, úgyis lehet mondani, hogy a Placebo csak tisztelgett a Pink Floyd előtt. Erre mondta Newton, hogy ő törpe, csak azért lát messzebb, mert a régi óriások vállain áll.

Bookmark and Share

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsuka.blog.hu/api/trackback/id/tr81417101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2009.09.30. 03:42:50

Király a szám!
Igazából jobban szeretem a Pink Floyd korai számait, mint a későbbieket.
Az első albumom az Umma-gumma volt :)

www.youtube.com/watch?v=49tLEcgW0Po&feature=related

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2009.10.02. 13:43:12

@Andras /البكري: A The Final Cut (1983) az egyetlen Floyd-album, amit még nem hallgattam meg, annyira idegenkedem tőle. Csak azt olvastam róla, hogy elborzasztóan patetikus lemez, kampánydalokba hajló hülye politizálással, stb. Rick Wright billentyűs akkor már nem is volt az együttes tagja. Roger Waters már a Fal megjelenése után kirakta a zenekarból, aztán a Fal-turnéra még visszavette fizetett session-zenészként, amihez kell pofa. Mint ahogyan ahhoz is, hogy a The Final Cut úgy jelent meg: Roger Waters írta, előadja a Pink Floyd. De azon kívül eléggé ismerem a Floyd-diszkográfiát. Most gondoltam, hogy leírnám ide X kedvenc számom, de inkább nem rangsorolnék. Egyszerűbb, ha a lemezekről kiválasztom a kedvenceim, Roger Waters kiválásig, mellőzve a filmzenéket.

The Piper... (1967) - Matilda Mother
A Saucerful... (1968) - Set The Controls.../Remember A Day
Ummagumma (1969) - Set The Controls... (live)
Atom Heart Mother (1970) - Breast Milky
Meddle (1970) - One Of These Day/Echoes
The Dark Side Of The Moon (1973) - On The Run
Wish You Were Here (1975) - Welcome To The Machine
Animals (1977) - az egész
The Wall (1979) - Is There Anybody Out There?

És az eredetileg B-oldalas Careful With That Axe, Eugene minden mennyiségben. Minden koncertfelvételét igyekszem beszerezni, ami csak kering az interneten.

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2009.10.02. 17:56:51

A The Final Cut-ot sajnos még én sem hallottam..Az Animals is kimaradt. Általában a korai lemezeiket szeretem, de a The Wall sem rossz.
Viszont a The Division Bell számomra nagy csalódás volt..túl unalmasnak találtam.

Careful With That Axe, Eugene - ezt is szeretem, de eddig csak két változatát hallottam.

barros 2009.10.04. 18:46:19

Hát, a CWTAE-n összes verzióját kigyűjteni, nem kis feladat, de nem is lehetetlen. Szinte minden floyd koncertről van ilyen-olyan felvétel. Nagyon kevés előadásukról nem készült bootleg. Szval hajrá. Ha tényleg érdekel a téma, itt egy 6 cd-s válogatás:

www.yeeshkul.com/forum/showthread.php?t=13267&highlight=careful+with+that

Ez a pink floyd bootlegek nemzetközi torrentoldala. Regisztrálj,de vigyázz mert a felvételek lossless-ben vannak, azaz itt nincs mp3, meg ilyesmi. Tehát kissé idő-és helyigényes a gyűjtögetés.

Cheers

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2009.10.04. 21:34:42

@barros: Kösz. Remélem eligazodom. Kéne, mert a CWTAE gyilkos koncertszám.
süti beállítások módosítása