DAS BLOG - Közélet Kultúra Kritika (de Győrffy Miklóst itt ne keressék!)

Csucsu - REFLUX

Csucsu - REFLUX

Nem én kiáltok (Mr. Busta: Pitbull)

2009. március 07. - csunderlik.péter

 

Légy a fűszálon a pici él

S nagyobb leszel a világ tengelyénél.”

(József Attila: Nem én kiáltok)

 

Törtem a fejem, micsoda ez, de mindig rájöttem, hogy valami egészen más. Sosem hallott hang ez, amire már biz’ régen vártunk szotyolázva, lakótelepen nyaktornászva. Új vers. A harmadik évezred Ady Endréje, Mr. Busta. És don’t fuck with Esztergom, ezt üzeni ő, vagyis repesi nekünk bemutatkozó albuma, a Pitbull (2009) dalaiban a putriból szókimondó rímkovács.

  

Respect!

Az esztergomi fiú már ránézésre is határozottan érdekes és értékes. De amit ő mond, az mind gondolkodni kényszerít. Ha lehámozzuk a gengsztert, erős, meditáló fő, érző szív, éles szem és úgy tűnik, valami pesszimizmussal árnyalt világnézet jellemzi Mr. Bustát. De Schopenhauer, Rutger Hauer, a Vajda János-reminiszcenciák és Ady-pozitúra ellenére a Pitbull anyaga kétségkívül eredeti, valósághű, igazi, pokoli. Kőkemény. Kriptonit. Azt mondják, az évtized rap-albuma. És csak így berobbantott a semmiből! Busta egy terrorista! Szétbombázza a panelt. Ő és Game Kutya.

 

Nem én kiáltok, a föld dübörög

A Busta-számokat mind Busta írja, de bennük az élet pörköl. Hiteles, őszinte, egyenes beszéd ez, nem kamu, van tétje, és azért használ durva szavakat, mert az élet se finomkodik senkivel, ahogy ő sem tejfoggal harap gumicsontba, mert a legtökösebb pali az agglomerációból szvsz. Nem lennék a helyébe', akit betámad. Mikor Sub Bass Monsterral megeteti a kabátját. Ha bedobná a boltom egy rímekbe csomagolt féltéglával. Minden mondata egy haslövés.

 

Ha hiányzik a hús, meg a kurva töltelék

Ez nem l'art pour l'art. Nem hazudik és nem túloz. Busta Zsolt úgy tapint rá a szociális sebekre, kifakadt fekélyekre, mint bákói nőgyógyász a melltumorra. Régi, örökösen égető problémákra bök rá. Ibsen is felvet ilyeneket, Karl Marx, meg a Neue Sachlichkeit. És ahány kérdésbe belekap az esztergomi rapper, mindegyik gondolkodóba ejt. Dalai mégsem hullanak szét ennyi probléma között, mert mindvégig pórázon tartja a szagot fogó vérebet. A bárdok egy idő után már csak használhatatlan piások, de Mr. Busta egyelőre mérnök, sebész, lángszóró. Maradjon meg ilyennek. Még ha időnként pár órára be is varrja a hatalom, ahogy mondja. De kell ő nekünk. Azt hiszem. És jó, hogy van. Talán még ha összeállna Jean Michel Jarre-ral. Vagy a néhai CPG?
 

S mert savanykás csönd tölti szánkat

Ez itt az igazi Mr. Busta. De ki is ő? Gengszter? Vátesz? Hős? Példakép? Bevallom, ezt a bazilikás képet elnézegetve kicsit zavarban vagyok. Az utókor majd eldönti, de működése hozott néki már egy VV Anikót, csak aztán osztálya el ne ragadja tőle.

Pacsi.

Mr. Busta cédéje itt megrendelhető.

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsuka.blog.hu/api/trackback/id/tr44986627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Medzsik 2009.03.07. 14:00:51

Busta...
Érdekes fazon.Rajta röhög a "szakma".Az ilyen típusú emberek mindig iszonyatos hírverést csapnak,hogy a kevésbé hozzáértők megegyék a szart.Kultúrtakony,vagy amit akartok.
Viszont nem értem sokan miért húzzák le a hiphopot.
Az igazi underground zene nem az,amit a tévében látsz.Nem adják a rádiók és nem találod meg akárhol.
Sikátorokból és koszos klubokból,kis eldugott boltokból táplálkozik.De hogy ne csak üres beszéd legyen,alá is támasztom ezt neked.
A hazai hiphop egyik alapköve,aki nem ma kezdte,mégsem állt be a reflektorfénybe.Megmaradt utcaköltő.Aki a Busta félékből csinál viccet.
Mellesleg a népszabadságban közöl cikkeket.És elismert publicista.
Orizatriznyák
egy kis slam poetry:
www.youtube.com/watch?v=idtObf2oj6c&feature=related
és egy igazi hiphop trekk
www.youtube.com/watch?v=kHDYOZQ-mvU

Busta meg maradjon a telepi haverjaival.

"szédít,hogy eredetibb itt minden,mint odafent,ahol mindent eredetibbnek hittem..."

herrandras 2009.03.07. 15:48:01

honnan szerezted ezt a fazont? :D


kúúúl

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2009.03.07. 17:55:21

Herr, a Csetneki följött szerdán, mielőtt lépett volna vissza Angliába, és csak úgy eseti jelleggel megkérdezte, hogy mit szólok Mr. Bustához. Mondtam, hogy azt se tudom, ki az a Mr. Busta. Erre megmutatta a klipet, meg szemezgettünk a Busta-életműből.

Medzsik, ez a "kultúrtakony" tetszik. Engedelmeddel lenyúlom, hadd használjam egészséggel.

Medzsik 2009.03.07. 18:26:29

Használd egészséggel

KGX 2009.03.11. 18:39:24

Érdekes figura, azonban én megmaradok a Linkin Park-Red Hot Chili Peppers-Subscribe alkotta zenei háromszögben.

KGX 2009.03.15. 18:41:23

Ha már kultúrtakony, akkor miért nem rögtön kultúrturha? (Ha én lennék e szó első kitalálója, akkor a copyrightjogokat fenntartom).

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2009.03.17. 00:41:25

A kultúrtakony jobban gördül a nyelvemen.

Medzsik 2009.04.28. 03:49:29

Ha már lenyúlás,én kölcsönvenném a nőgyógyász hasonlatot.Mer eltalálta a szájam ízit...

yanchi345 2009.05.29. 16:48:55

@KGX: Én kultúrhának szoktam mondani...

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2009.07.28. 16:50:10

Hallgassatok Fankadelit! A harmadik évezred Ady Endréje nem Mr. Busta, hanem Fankadeli. Róla is írnom kell, amíg lehet. Mert "tudod, Jézus Krisztus egy cselekvő ember volt." Ilyen torzított refrént, majd beszartok.

Medzsik 2009.07.30. 21:32:57

@Csunderlik Peti:

ne,könyörgöm ne.hadd idézzek egy általam nagyra becsült kollégától:
"Roppant szűk körben (1 fő) végzett közvélemény-kutatás eredményeként FankaDeli részesül a Céllövölde 5PÁLCÁS Bohóc díjában. Félreértések elkerülése végett: nem az elmúlt hónapok zenei termékei miatt nyerte el a megtisztelő címet, hiszen úgynevezett nemzeti hiphop dalaiban sok olyan problémát is érint, szóvá tesz, amelyet érinteni muszáj, s amelyben olykor még egy olyan megveszekedett nemzetrontó zsidóbérenc liberálbolsevik zughírlapíró is igazat tud adni neki, mint én. Az írásos és/vagy közéleti tevékenység az, ami sokszor tragikomikus hatást kelt.

Kár tagadni: az eredményhez az is hozzájárult, hogy nevezett előadóművész nagy nyilvánosság előtt becsületsértést és rágalmazást követett el, mikor e blog szerzőjét a drogok mellett érvelő emberként, s az Offline Magazin munkatársait úgyszintén drogosokként aposztrofálta. A purparlé egy, a magazin hasábjain megjelenő lemezrecenzió kapcsán „robbant ki”, és F. részéről hosszú passzusokban kulminálódott. Persze, részemről is hosszas passzusok voltak olvashatók az ügy kapcsán a hiphop.hu-n és az Offline weboldalán – előbbiről „nem tesz jót az oldalnak” hivatkozással, utóbbiról úgynevezett balhécsendesítési szándékból végül is lekerült a cikk.
rapidshare.com/files/181076982/A_kritik_r_l__s_m_s_d_monokr_l.doc
(Ide kattintva letölthető A kritikáról és más démonokról című, meglehetősen bő lére eresztett publi, F. oldalán pedig elolvasható az ő verziója.)

De a hazugság, a rágalmazás, a becsületsértés még nem tesz valakit 5PÁLCÁS Bohóccá, ahhoz azért még Magyarországon is több kell.

Nem árt például, ha valaki módszeresen figyelmezteti a fórumozókat a magyar nyelvtan tiszteletben tartására, miközben ő maga módszeresen és nagy ívben tesz a központozásra és az egyéb finom grammatikai, stilisztikai szabályszerűségekre. Továbbá módszeresen törli a szalonképtelennek, a Salátamagazin háziirendjével ellentétesnek ítélt hozzászólásokat és némely felhasználók komplett regisztrációját, de közben szemet huny a legalpáribb, legaljasabb, legmocskosabb ócska náci beszédet napi praxisként űző weboldalt és egyéb jobbszél portálokat nyíltan vagy bújtatottan reklámozó hozzászólások felett, hogy akkor már a Szálasi-féle magyarság-útmutatót ajánlgató egyik fórumozói komment érintetlenül hagyásáról ne is beszéljünk.

Ám ha valaki igazi 5PÁLCÁS Bohóc akar lenni, úgy juthat legközelebb a célhoz, ha a reggeli sajtos omlettbe a trappista mellé reszel egy kis Star Warst, no meg nem is olyan csipetnyit a Cion bölcseinek jegyzőkönyvéből és egyéb obskúrus, szennyirodalmi termésekből, mindezt leheletnyi paranoiával is megszórja, hogy aztán szépen elkezdjen „sötét oldalról” meg „titkolt szövetségről” handabandázni, hozzá még zsidózni is kicsinyég (nem az Izrael-kritikára gondolok). Ez lett a púder az arcon."

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2009.07.31. 17:26:52

@Medzsik: "Ez ilyen, ez ennyi, egyszerűen magyar."

Én összefosom magam FankaDeli Feri rögeszmés-szövegein. Önmaga paródiája a srác.

Medzsik 2009.08.05. 14:00:49

Amúgy tudom,hogy nem vagy oda a hiphopért.
Pedig lehet ezt kurva jól is csinálni.Művésziség meg ezek.
Van pár szöveg ami nem ez a megmondós világmegváltós térítős lófasz.
egyszerűen örömzene.akkora költői látnokisággal mint ide Hosszúhetény...

eztmuszáj:

www.youtube.com/watch?v=jp1SEhBmTew

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2009.08.09. 15:20:27

Tegnap voltunk FankaDeli koncerten a Dürerben. Csak két szélsőjobbos számot énekelt, pedig mi nagyon kértük, hogy mondjon oda. "Betelt a pohár, oroszlán váltja kiscicát, / Milyen család sarja, ki rúgja Morvai Krisztinát?" A végén fotózkodtunk is vele, stb. Ja, Mr. Busta pedig mellettem sörözött és osztotta az észt.

Spiritmonger 2009.08.17. 09:06:05

ez valami röhej, ez a fickó maximum pótkávéreklámnak jó

ez nem rap, ez nem hiphop

szar a zenei alap, szar a szöveg, a ritmus

ki ez amúgy, kinek a faszát szopja, hogy lemeze lehet?
és még kiét, hogy a tv/rádió is adja

_UnderCover_ 2010.02.25. 13:14:00

"... a harmadik évezred Ady Endréje, Mr. Busta."
Ne. Ne.
Busta egy gyökérpálca, szövegei egy papucsállatka számára is könnyen befogadatóak. Nem győzöm minden fórumon hangoztatni.

indust · http://indust.hu 2011.01.08. 09:29:32

@Medzsik: nem megy a rapidos link, jöhetne egy másik
süti beállítások módosítása