DAS BLOG - Közélet Kultúra Kritika (de Győrffy Miklóst itt ne keressék!)

Csucsu - REFLUX

Csucsu - REFLUX

Mondd tovább énekes!

2008. január 17. - csunderlik.péter

Még egy kicsit maradnék a Csillag születiknél, mert aztán onnan szeretnék tovarugaszkodni, noha lehetetlen küldetésnek tűnik, mivel az a műsor ugye annyira csöpögős cukorszirup, sőt, nyáltenger volt, hogy a legkevésbé sem az  a szilárd pont, amiből ki lehet mozdítani sarkaiból a világot. De még Magyarországot se.

A pszeudo-tehetségkutatóben  egész a döntőig lépkedett a népdalokat előadó tizenkét éves Bíró Gergő.  A kreatív stylistok mindvégig csak népviseletben küldték fel a színpadra, mert hisz ez így szokás a tévében, minden csatornánál: a népviselet úgy jár a népdalhoz, mint torma a húsvéti sonkához. Valamikor összenőttek, aztán úgy maradtak.

És ez nekem nem tetszik. Nem rokkanok bele, elvagyok én így is. De azért csak-csak kikívánkozik belőlem ez a kis urbánus büfi.

Miért van az, hogyha valaki a tévében népdalt énekel, akkor szinte mindig paraszt ünneplőst adnak rá, már-már kötelező jelleggel? Csak azért, mert falun keletkeztek az énekek? Olyan ez, mintha Ady-verset csak részegen lehetne szavalni, merthogy Ady többnyire beállva írta őket, rossz zsakettban, diszkréten lehányt nadrágban. Pedig nem így szokták. Miután megszületett egy verse, onnantól önálló életre kelt, és nagy hibát követnénk el, ha folyton visszarángatnánk a kocsmagőzbe.

Hogy kétmillió tévénéző előtt permanensen ilyen népi hacukában énekeltették a stylistok a gyereket, azzal szerintem akaratlanul is azt hangsúlyozták, mintha a Csitári hegyek alatt, vagy bármi más népdal  csak abban a végelgyengült falusi közegben lenne érvényes.  Hogy szubkultúra. Itt a népdalt éneklő legények-menyecskék, ott a néger raggázó rasztafárik, meg vannak lépcsőházi szipusok a betondzsungelben, és ni, pár lejmoló tarajos sül mellett egy szarban fetrengő gekkó. Tessék megcsodálni kedves néző/látogató - amíg lehet -mert ilyen is van! Majdnem Animal Planet.

Persze, nagyon is kellenek a rezervátumok, mint Hollókő vagy Hortobágy, de azért felmerül a sorskérdés:  hogyan ápoljuk a haldokló népi kultúrát? Ha bezárjuk egy üvegvitrinbe, izé, oxigénsátorba, vagy ha elvisszük csajozni a vén trottyot, mint az Ápolandó ápolókban?

Kazinczyék meg merték húzni a nyelvújítást. És bár egy ideig hőbörögtek az ortológusok, agyvérzést kapott Pontyi, hogy aztán most vége a magyar nyelvnek, mert tönkreteszik ezek a libsi szabadkőművesek, de a rovátkolt baromból végül csak rovar lett. Újra lett hangszerelve a magyar nyelv, valami pörgősre, a korábbinál dögösebbre. Ezért is maradt meg.

A népdalokat és így kéne átmentenünk, központilag irányt mutatva. Élővé tennünk, úgy, hogy belevezetjük a kettőhúszat. Hogy bulikon énekelhessük őket. Arra amikre valószínűleg egykor szánták azokat. Csak hát azóta megváltoztak a hepajok, a fiatalok, meg úgy általában minden. Utánuk kéne transzformálni a népi kultúrát.

Valahogy úgy, ahogy a kaliforniai Ignite csinálta, az Újvilágban felnőtt magyar énekes, Téglás Zoli (Zoli Teglas) vezetésével, amerikai zenészekkel. A Csitári hegyek alatt feldolgozásuk szerintem nagyon üt, nem csak engem késztet ugrálásra, hanem tömegeket. Ami azokról azért messze nem mondható el,  kiket népdalénekesek-táncegyüttesek alatt hagyományosan érteni szoktunk. A konzervátorokról.

Mert minden korhoz a saját nyelvén kell szólni, hogy hatása legyen. Jelen esetben elektromos gitárral, és nem köcsögdudával. Igen így. Én imádom. (Csak ezt a 'rajongói videót' találtam, ahol az egész szám hallgatható.  Ha valaki izzadni kezd egy kis árpádsávtól, akkor most kenje be magát Old Spice-szal.) Tessék meghallgatni, bár azért viszonylag ismert:

Erre már lehet bulizni, ezt tudják énekelni a mai gyerekek is, magukévá tenni. Hát valahogy így kéne ápolni, élővé tenni  a népdalokat, a népi kultúrát. Különben csak idő kérdése, és menthetetlenül jön a végelgyengüléses halál. És nem marad más, csak a döglött rovátkolt barom üres kitinpáncélja.  Az meg már tényleg mehet a szertárba. Majd sír mellé a körtemuzsika.

Végezetül, fokozottan ajánlom figyetelmetekbe a Téglás Zolival készült interjút. Szimpatikus ember, és mikor megemlíti, hogy "az amerikai gyerekek próbálták magyarul visszaénekelni a kórust...nagyon klassz volt", akkor diadalittasan csattintok egyet a karikás ostorommal, hát erről beszéltem vazze, majd ennek örömére meghúzom a csikóbőrös kulacst, mert igen, ez az igazi országimázs, nem az egyszeri washingtoni díszvetítésre térdencsúszva bekönyörgött Honfoglalás.

"Tudod, a cserkész ahol tud, segít."

Úgy vélem, az úgynevezett 'népi kultúránk' menedzselésére a segítség aztán igazán ráfér, hogy korunk gyermekei is örömmel fogyaszthassák, leszámítva persze a menthetetlenül tuccereket.

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsuka.blog.hu/api/trackback/id/tr75300347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vöcsök 2008.01.17. 08:09:25

Jövő héten egy Ady verssel kell előrukkolnom kisebb létszámű közönség előtt. Nem tudjátok hol lehet rossz zsakettet szerezni? A többit megoldom egyedül is.

Utólagos Engedelmeddel 2008.01.17. 08:24:10

"Központilag irányt mutatva"??? Az Ignite igen gyenge nótája a követendő példa? Ez akkora marhaság, amit jelzőkkel meg sem próbálok leírni. Ne haragudj, de körülnézhetnél itthon, igenis vannak olyan együttesek, akik valóban képesek "ápolni, élővé tenni a népdalokat, a népi kultúrát".

shitmedia 2008.01.17. 09:08:50

nincs ezzel semmi gond!!!
ignite király!!!
UE menjé hóhányónak vagy mondj neveket....
ha a kárpátiát meghallom ütök...

Thomas Magnum 2008.01.17. 09:24:47

"Miért van az, hogyha valaki a tévében népdalt énekel, akkor szinte mindig paraszt ünneplőst adnak rá, már-már kötelező jelleggel?"

Azért, mert sokkal hülyébben nézne ki, ha valami diszkós cuccot adnának rá.

Ha nem is éneklés vonalon, de érintett vagyok bizonyos fokig, ennek ellenére én sem gondolom, hogy a népdaléneklés ma önállóan megállná a helyét a színpadon. De a ruhába kár belekötni.

Van kortárs művészet, majd ők leveszik ezt a ruhát, talán felvesznek mást :) és más produkciót nyújtanak. Szabad a választás.
De ez a fajta autentikus művészet megköveteli ezt a fajta előadásmódot (amibe az öltözködés ugyanolyan hangsúlyosan beletartozik, mint maga a produkció).

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2008.01.17. 09:26:15

szerintem eredei népi hangszerekkel is fel lehetne turbózni a népdalokat! kicsit gyorsítani az alapritmust, mert eredeti sebességgel altatós a legtöbb népdal, autentikus hangszereket belevinni nemcsak hegedű kell. meg lehet nézni mondjuk egy besh-o-drom zenekart hogy mit művelnek egy koncerten. igaz ők nem magyar népdalokat csinálnak elsősorban. de hasonlóan csinálhatna úgy valaki magyar népdalokat is.

az ignite, meg szerintem pont nem jó példa. feldolgozták, ütős, de nem jó. pont a népiességét veszítette el. rockzenének jó, de nem népzenének.

a kissrácot is öltöztethették volna kukásmellénybe, és dj akárki nyomhatott volna alá lágy tuccot is, akkor egy kalap szar lett volna az egész. vagy ha elreppelte volna az által mennék én a tiszánt az meg aztán még jobb lett volna.

szóval azt akarom mondani hogy nem különböző stílusokban játszott zenére kell elénekelni a népdalt, mert az nem jó. a népdalhoz illő zenét kell áthangszerelni úgy hogy a népiesség megmaradjon a hangeszerek tekintetében is.

dr. Wilbur Swain 2008.01.17. 09:31:01

1: az Ignite nem gyenge
2: valóban vannak, nem is kevesen, akik a népzenét nyomják, modern köntösben
pl: www.freevlog.hu/video/5102.html
Anima - Csángó 1996(!)ból

néptáncos 2008.01.17. 09:32:26

Mondd csak, honnan szalasztottak? Ugye még csak véletlenül sem vagy falusi, hogy bármi fogalmad is lenne a népzenéről, a népi hagyományokról, a néptáncról!
12 éve néptáncolok, hagyományőrzőzöm, szóval van egy kis fogalmam a népdalokról. Az, hogy miért kell népdalt népvisleteben (és nem paraszt ünneplőben!!!) énekelni? Mert keringőt sem kánkán szoknyában táncolnak a színpadon!
Ha szerinted a népi hagyományokat művelők idézem "A konzervátorok" el kell hogy keserítselek. Ha már a Csillag Születiknél járunk, had említsem meg a 4 for Dance csapatot, akik a hagyományos néptán elemeit építették bele a műsorukba, és egy olyan dolgot csináltak, aminek a végén semmi köze nem volt a néptánchoz és a népzenéhez. Nagyon igényes munka volt, és én, aki 12 éve táncolok, majdhogy nem tapsoltam nekik, mert annyira jó műsort csinéltak. Ha a néptáncosok "Konzervátorok" lennének, az ilyen és ehhez hasonló produkcióknak nem lenne létjogosultsága és a négy srác már rég nem táncolhatna a Nyírség Táncegyüttesben.
Ha Bíró gergő nem autentikus népdalokat éneket volna, hanem feldogozásokat, mint az a csaj, aki a második elődöntőben ki is zúgott, akkor nem is illettt volna rá a népviselet. De az autentikus népzenéhez ez is hozzátartozik!

Liberté_73 2008.01.17. 09:40:15

Kicsit olyan ez, mint 7 vodka után a "Száraz tónak nedves partján..."-t üvölteni a Black Sabbath Paranoidjára.

Persze csak kicsit.

becherpig · http://3amagyar.freeblog.hu 2008.01.17. 09:40:31

'a csitári..."-ból ajánlom az oi va voi zenekar feldolgozását.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2008.01.17. 09:43:37

Liberté_73 2008.01.17. 09:40:15

:D jó a hasonlat :)

Louo 2008.01.17. 09:58:28

Szerintem a hagyományőrzés még nem feltétlenül baj, akkor van gond, ha ez az egész csak a külsőségekről szól.

Azért a Csillag születik féle felszínes (rovátkolt :))baromságoktól ne várjunk autentikus népi kultúrát. Sajnos Gergő öltöztetése a stylistok ötlettelenségéből fakadt. Fogalmam sincs egyébként, miben kellene népdalt énekelni. Az a baj, hogy uralkodik Magyarországon egyfajta fals népi nosztalgia. Ha belegondolunk, a magyar parasztnak mindig rossz sora volt. 150 évvel ezelőtt még csak magyarnak sem tartották, és igazából nem is volt az, hanem a vérzivataros századok alatt összeverődött társaság.
Ezért érzem az egész magyar népi kultúrát szintén művinek, és magamtól (bár kérdésen felül magyar vagyok én is) valahogy idegennek.
Ezért tanácstalanok a stylistok, amikor valaki jelentkezik, hogy ő népdallal jött. "Nyomunk a fejébe egy kucsmát, oszt hátha nem jön tovább."

Néptáncos, Ti népviseletben élitek az életeteket? Nem hiszem. A népvisletre aztán extrán igaz, amit írtam. Az múzeumba való, ma már nem hordja senki, ezért mesterséges az egész. (És emiatt veszíti el a báját, vagyis hogy a spontán néplélekbő fakad.)

heydzso 2008.01.17. 10:02:13

Úgy látom ennek a csucsukában- a cikk szerzőjében -ismét ráleltünk egy olyan delikvensre, aki általánosnak sem mondható alapműveltéségét valószínűleg a story újságból szerzi be , ha nem terjednek tovább az érvelései annál, mint hogy Ady Endre illuminált állapotban volt-é vagy mennyire volt lehányva a nadrágja.
Valóban álljon ki szerinted a mesemondó, hajós andrás -féle Budapest pólóban?Meséljen egyenesen pokémont...
Ha ennyire nincs témád amiről könnyebben tudsz hangzatos baromságot írni akkor legközelebb tuti előrukkolsz olyan újításokkal, hogy a Himnusz uncsi kérjük fel Tiestót, vagy az országzászló lehetne retrósabb, esetleg a történelemkönyvekből töröljük a 2000 előtti eseményeket és tanuljunk helyette uniós,amerikás,trendis dolgokat mert ugye "haladni kell a korral"

Utólagos Engedelmeddel 2008.01.17. 10:04:21

shitmedia: Hát a Kárpátiát már aztán végképp nem. Kirázott a hideg. Mi köze van egyáltalán a népdalhoz a Kárpátiának? Nem mondok neveket, mert nagyon sokan vannak. Kit hagynék ki és miért? Tessék utánanézni, ha ez a téma érdekel, ha meg nem, akkor minek hozzászólni!
néptáncos: Bíró Gergő valóban népdalt énekelt, de vajdasági létére miért pont egy felvidékit? Igaz, hogy a népdalénekesek nem csak saját tájegységük népdalait tudják énekelni, de ő nem népdalénekes, hitelesebb lett volna ha vajdaságit énekel, már amennyiben szikrája is felmerült volna a hitelességre törekvésnek. De hát ez egy sóműsor, oszt ennyi.

Foma 2008.01.17. 10:05:22

néptáncos

Egyetértek. Bár én nem táncolok, csak zenélgetni próbálok, nagy rajongója vagyok a néptáncnak, népzenének. Aki még nem járt táncházban, nézzen el, a hangulat nem fogja hidegen hagyni!
Kitűnő népzenei feldolgozásból amúgy nincs hiány, a 90-es években a Heavy Méta alkotott nagyot, ma pedig érdemes a Napra zenekarra figyelni.
www.myspace.com/napra
Csitári feldolgozásból Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band első lemezét ajánlom szeretettel.

Hendrick 2008.01.17. 10:13:57


A népzene igenis tud pörgős lenni. Virtusos. Az a bánátias dzsampara amit egy néptáncos lány küldött egyszer nekem..hát az ütött..megmutattam pár külföldinek, és megállt bennük az ütő.

A népzenét lehet popularizálni, de azt nem hihetjük hogy átranszformáljuk rockzenébe azt kész. Ma már nincs "nép" így a kultúrát már csak kissé üvegházas módon lehet őrizni.
De azok akk őrzik, akkor is benne élnek ha nem viselnek szűrt. Nézzd meg a lakásukat..a tárgyaikat...

TGV 2008.01.17. 10:22:49

Egyebkent most alakult a nepzenei egyetem. Lattam produkciojukat es beszeltem emberekkel. Persze jo, hogy vannak besh-o-drom, barbaro es hasonlo eggyuttsek (elobbinek volam egy parizsi szabadteri koncertjen, ahova en magam is 4 kulonbozo nemzetisegu emberrel erkeztem, ami fergeteges volt es az arabok roptak az elso sorban), de azert valakinek orizni kell az autentikus nepzenet is. Persze ehhez kellenek nagyformatumu zeneszek! Sajnos a belinkelt acsitari klipp (sic!) pont nem uti meg a mercet, a kepi vilaga meg talan mar trianon idejen is avittnak szamitott. Nem lehetne, hogy a nepzeneben a zene legyen vegre a fonos?

csalint 2008.01.17. 10:30:50

Tiesto feldolgozta a magyar Himnuszt! Jó is lett...

Néptáncos hozzászólására és úgy cakkpakk az egész posztra annyit tudok elmondani, hogy:
A Csillag Születikben "az a csaj, aki a második elődöntőben ki is zúgott" Torzsa Gabriella volt. Ő volt az egyetlen "indok" hogy felkeressem a műsor honlapját és visszanézzem.

Egyébként én is 12 éve néptáncolok, de szerintem a hagyományőrzést és a konzerválást valamint az alternatívabb dolgokat külön kell venni. Vannak olyan helyek ahol az egyiket szeretik, vannak olyan helyek ahol a másikat szeretNÉK. Merthogy a népzenét és a néptáncot modernizálni kevesen tudják, és akarják jól. (For 4 Dance és akik zenéltek nekik a FolkError... Halgassatok tőlük egy keveset, érdekes (www.folkerror.hu/) bejelölték táncegyüttesünket iwiw-en :) vagy nézzétek meg Rúzsa magdi és Lajkó Félix közösködését. (www.youtube.com/watch?v=VAeYt-swWG0) Ha ezek nem maiak akkor nemtudom milyenek. Ezek azok amik benne vannak a vérünkben. Attól, hogy feltámasztjuk nekünk lesz csak jobb és attól, hogy maibbá tesszük szélesebb közönséghez jut el. Hiába szeretem a sárközi táncokat táncolni ha egy ünnepen a Szállj fel szabad madárra olyan ováció jön, hogy belesajdul az ember. Ha az Állami Népi Együttes Naplegendája csak követendő példa...
Nézzetek utánuk, ha van rá időtök. Érdemes.

travis 2008.01.17. 11:36:24

heydzsó és néptáncos,

A dolog arról szólna, hogy a népdalokat a mindennapokban kellene tovább őrizni, a mai fiatalság szája íze szerint. Ha ez megvalósulna, nem lenne szükség hagyományőrző klubokra, mert a népi kultúra segítség nélkül is tovább élne, sőt virágzana.

"Amit erősítenek, az gyengül. Amit gyengítenek, az erősödik" - Tao Te King

kotee · http://kotee-g.freeblog.hu 2008.01.17. 11:36:59

Én nem vagyok oda a rockzenéért, de amit leírtál és amit a videon láttam, mit is mondjak: igen csak sok igazságot tartalmaz.
Magyar, hagyományhű, modern.
Le a kalappal Téglás Zoli előtt.Ő legalább eredeti és nem másolt minőségtelen szar mint a mai magyar zeneipar 90%-a. Ha sok ilyen hagyományhű-kreatív-innovatív magyar ember kapna nyilvánosságot a világ és Magyarország kulturális életében, végre méltó helyén lenne ez az ország a világban: egy fasza kis hely, tök yo dolgokkal.

Szurkolok ezeknek a magyaroknak!!! Sokat tehetnek még az országért!!!

Vic_ 2008.01.17. 14:11:51

Hollandiában, a gyakran nem elegendő nemzeti érzéssel rendelkezőnek mondott népek, a saját pop-zenéjüket (ami borzasztó szar! Egy illusztriális példa: www.youtube.com/watch?v=ZCti-yENAG0&feature=related xxx) úgy üvöltötték mint... Mint pont azt!

kob2 2008.01.17. 14:17:43

Kicsit pontosítanék:
szép lány, kedves hang, jól hangszerelt és jól megválasztott dal(ok). Szegény lányról sosem hallunk többet, pedig öt év után az övé lenne az első CD amit megvennék.
Amúgy kedves csucsuka, ebbe most eléggé beletenyereltél, a sok népművelőblúzos és tarisznyás hagyományörző összefoghat a mélymagyar konzervatívval.

És akkor most nekik szólnak az alábbi példáim:
Ofra Haza
Gipsy Kings
Z'zi Labor (ha már Csillag Születik, és Janicsák)
Zuboly

Medzsik · http://www.medzsik.blog.hu 2008.01.18. 15:57:31

Létezik egy érdekes próbálkozás,a hiphop és népzene fúziójából született Suhancos névre hallgató formáció.Bár a rap részekben hallható FankaDeliFeri kicsit sem nevezhető stílusosnak,nem ezen a hangsúly.Az énekes,név szerint Szabó Balázs kiváló művész, és élvezhető muzsikát kreál.Önállóan is fantasztikus, és a hangja valami félelmetes.Másrészt ő azért el tud rugaszkodni a posztómellényes hülyeségtől.Sajna kevés az ilyen...

mesüge 2008.01.18. 18:11:31

Mintha a cikk nyitott kapukat döngetne:
Utána nézhet valaki hogy melyik a legrégibb, letöbb embert megmozgató, és ledinamikusabb ún. "szubkultúra" ma Magyarországon...jé, tényleg a TÁNCHÁZ-mozgalom! és mit is csinálnak ők? Élővé, táncolhatóvá teszik a népzenét, visszaadják neki eredeti funkcióját. Már vagy 30 éve. és még "posztómellény" sincs. És még csak össze sem barmolják. Ennyi.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2008.01.23. 06:08:02

Erről van szó, Travis két mondatban megmondta: "A dolog arról szólna, hogy a népdalokat a mindennapokban kellene tovább őrizni, a mai fiatalság szája íze szerint. Ha ez megvalósulna, nem lenne szükség hagyományőrző klubokra, mert a népi kultúra segítség nélkül is tovább élne, sőt virágzana."

Hendrick · http://megbolydult-hollandi.blogspot.com 2008.01.24. 16:06:10

Csucsu, azzal nem érsz el semmit. Slágerek lesznek aztán elfelejtik őket. A népdal már nem lehet populáris nép nép nélkül.
Most már csak más formában lehet fenntartani, a táncházak keretein belül ahogy mesüge megjegyezte.
Ne csináljunk egyhetes csodát a népzenéből, többet ér annál. Az igényes folkrockra meg ott van pl. Barbaro, Ghymes...

travis 2008.01.25. 13:40:34

"Most már csak más formában lehet fenntartani, a táncházak keretein belül ahogy mesüge megjegyezte."

A táncház egy tök jó dolog, de túlzottan elszeparált. Az a baj, hogy nincs pározatás más műfajokkal, ezért szorul vissza a táncházakba az egész, ahová már bocsánat, de a kutya se jár.
A népzenét a mainstreambe is be kellene vezetni, ehhez viszont idomítani kellene a ma futó műfajokhoz. Aztán ha az adott divathullám kihal, a népdal úgyis itt marad, aztán majd pároztatjuk máshoz.
Az a lényeg hogy a mindennapokban is találkozzunk vele, ne csak dohos táncházakban, mert az lélegeztetőgép.

mesüge 2008.01.25. 23:29:33

A táncházon mindig azt kérik számon hogy "dohos, megőriz konzervál" vagy "lélegeztetőgép. Ez nem igaz. Ha olyan zenekarok játszanak mint pl. a palatkaiak, akkor a vájtfülűbbeknek feltűnhet, hogy 2x ugyanúgy nem játszanak el egy lassúmagyarost sem, és kétszer ugyanúyg sem lehet rá táncolni. Változik, hangulattól függően, variálódik. Tehát él. Aki nem hiszi járjon utána.
És a jobban megszervezett táncházakba meg elég sokan járnak, a jobb zenészek táncházai rendszeresen telve vannak a Fonóban is. Csak csóró bölcsészekkel, így gazdasági vonal nem erős.

Hendrick · http://megbolydult-hollandi.blogspot.com 2008.01.27. 19:42:16

Ahogy mondani szokták...legyen csak száz embere a hadvezérnek de az olyan legyen..ne tízezer semmirekellő...a kultúrát nem lehet számokkal mérni.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2008.01.29. 06:02:52

Szerintem az a bajt, hogy a népi kultúrát valami lábszagú micsodának gondolja a fiatalság döntő többsége. Az Ignite feldolgozást azért idéztem, mert ezt látva azok is (sokan!) meggyőződhetnek az ellenkezőjéről, akik 15 évesen, első bandájukat alapítván már zsigerből angol szövegekben kezdenek gondolkozni, már amennyit a Cartoon Networkből és a pornókból összeszedtek, ahelyett, hogy egyáltalán eszükbe jutna egy ilyen. Pedig micsoda buli már! Szerintem.

mesüge 2008.01.31. 15:40:16

Jó, de erre csak azt tudom mondani, amit Hendrick posztolt: megvan a törzségárda aki "átviszi a szerlemet a túlsó partra" a többi meg asszem mindegy.

negytoll · http://www.patriota.blog.hu 2008.04.07. 00:58:50

1.Mit vártok egy só műsortól?
2.Gergő szépen énekel. Kár, hogy a dal
nem induló vagy csasztuska.
3.A./Gondolt azt, hogy ez a hacuka amit
láttál a holnap "progresszív", "neo"
bigyója és megnyugszol.
B,/Cowboy, Farmer hacuka OKÉ lenne?
C./Ne szégyeld magad. A világon elsők
között vagyunk a múltunk
lesajnálásában.
www.youtube.com/watch?v=V0uRc_X-Xys
süti beállítások módosítása