DAS BLOG - Közélet Kultúra Kritika (de Győrffy Miklóst itt ne keressék!)

Csucsu - REFLUX

Csucsu - REFLUX

Ob’s stürmt oder schneit, ob die Sonne uns lacht

2007. augusztus 19. - csunderlik.péter

Nyugalom, nem arról van szó, hogy az allergiámra szippantott Novorin szétmarta volna maradék ép agysejtjeimet, s most fekete bocskaimat felhúzva, búvárszemüvegben páncélos-parancsnokot játszva parádéznék a tükör előtt a Panzerlied ütemére.

Ellenben Szekeres Imrével valami hasonló történhetett. Ugyanis rájött a tanker-romantika. Meg a fel vörösök, proletárok. Ejj, ejj, azok a régi beidegződések.

Eredetileg nem erről akartam írni, de hadügyminiszterünk freudi elszólása most prioritást élvez. Mindig lenyűgöz ez a Szekeres Imre. Minden kormányátalakításkor vagy pozícióharckor rádöbbenek, hogy olyan ő, akár a Magnumban Higgins, akiről minden részben kiderül, hogy minden volt már, az autóversenyzőtől a zöldsapkásig, nepáli gurkáig. És ezért mindenhez ért. És minden lehet. Ahogy mondani szokták: olyan sokoldalú, hogy szinte gömb.

Most éppen hadügyminiszter. És Marsall Úr a júliusi párizsi katonai parádét látva az MTI-nek lenyilatkozta, hogy "Ha valaki a Hősök teréről végignéz az Andrássy úton, akkor óhatatlanul eszébe jut, hogy az alkalmas lenne díszszemlére". És hogy a jövőbeni augusztus 20-i ünnepségeken ott katonai díszszemléket kéne tartani, ezt mondta ő.

Az eszem megáll. Itt állandóan megszorításokról beszélnek, de költséges parádé, aztán az nagyon kell. És még valaki üdvözli is, mert meg kell mutatni a szlováknak, románnak, minden öcsisajtnak.

Csak mit?

Volt itt egykor egy Néphadsereg, Rákosiék alatt, irreálisan nagy. Aztán fokozatosan csökkentették a katonai kiadásokat és a sorkatonaságot, és idővel egy operett-hadsereg lett belőle. Arra jó volt, hogy leszedjék a szabolcsi almát, és hogy legyen elég statiszta az Egri Csillagokban. De egy magyar hadseregtől én nem is várnék el mást. Akkor ott volt a Varsói Szerződés, most meg a NATO. A Honvédség meg legyen egy megbízható Zulager. De legalább akkor volt annyi tankunk, hogy április 4-én összerittyentsünk valami pofás kis felvonulást.

Mert egy tökös díszszemléhez aztán tank kell, meg rakéta. Azt élvezik a kisfiúk. Én le se szartam a huszárokat, meg ahogy nőttem, úgy már a visegrádi a palotajátékokat is. Bezzeg a Spektrumon az archív Vörös téri felvonulások, az már valami.

Szekeres Imréből is biztos előtört a nosztalgia. Ha már még nem lehetett miniszterelnök, pártelnök, vagy pápa, akkor biztos belegondolt, milyen kurva jó is lenne, ha bevásárolna a bolhapiacon, teleaggatná magát plecsnikkel, aztán egy vörös tribünről ablaktörlőként integetne, mint valami Brezsnyev, amint alant elvonul a magyar armada, a rengeteg páncélos.

Igen, a rengeteg páncélos. Csak az a baj, hogy idén tavasszal a tatai zászlóaljat, az utolsó magyar önálló harckocsizó egységet is felszámolták.

Az utolsó törekvés talán a magyar honvédség felélesztésére az volt, amikor államilag dotálva megcsinálták az Angyalbőrben sorozatot, telerakták csöcsös nővel, kártyával, piával, imígyen próbálván rávenni a fiatalokat a katonaságra. Hát sorozatnak jó lett, verbunknak kevésbé.

Ezért most úgy tudom, szarunk, húgyunk sincsen, nemhogy hadseregünk.

De sebaj, ha Szekeres Imre marad a honvédelmi miniszter, és nem jön helyette Lamperth Mónika, merthogy az még nem volt (mert ezek a gyurcsányos kormányátalakítások lassan már az angol Folytassa… sorozatra emlékeztetnek, ahol csak a szerepek változnak, a színészek nem), akkor talán még lehet jövőre katonai parádé augusztus 20-án. Óh igen!

El tudom képzelni egy olyan országban, ahol ha valami nagy attrakció kell, akkor mindig a Bessenyei Pétert veszik elő, hogy ugyan, repüljön már át a Lánchíd alatt. Mert itten csak erre van kapacitás.

Ácsolnak majd egy tribünt, aztán előbb nyolcast repül a Bessenyei, majd hosszasan elfut a Budapest maraton, és ekkor már a nép vörös lufikat eregetve ünnepelné Marsall Szekerest. Majd tankok híján egy kis támogatásért átvonulnának az Andrássy útón a MAGOSZ traktorai, hogy aztán a Felvonulási téren leparkoljanak, hogy Jakab István vezényletével gulyást főzzenek.

Talán  még a buzi parádét is odavezényelhetnék, hogy legyenek tollsipkás dragonyosok is, horthysta darutollasok.

Zárásként pedig Kóka röpködhetne egyet a piros helikopterrel, mint a Magnumból Tíszí, a rikító teniszpólós zsírfeka. Hát éljen Higgi papa, éljen Szekeres Imre. Micsoda cirkusz lenne. Kelly hősei, mindenféle Csodabogárral.

Ha csak erős seregünket el nem mosná egy tavalyihoz hasonló ATOMVIHAR. A vis maior.

De végül is kit érdekel, tűzijáték helyett épp ezért kell páncélos parádé: „Ob’s stürmt oder schneit, ob die Sonne uns lacht…”

Mint a Halál ötven órájában, amikor már nagy szarban voltak a német tankosok.

 

Vesztésre álltak, mint most a szocik. Bár ez meredek párhuzam. De pofás.

„Nem kell hajó, nem kell repülőgép!”  Hogy a Tankcsapdát idézzem. Olcsóbb buszjegy annál inkább.

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsuka.blog.hu/api/trackback/id/tr9143528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

seabeast 2007.08.19. 11:29:58

Ha nem tűnt volna fel, Szekeres az egyetlen olyan miniszter ebben a kormányban (meg még Gráf), akinek a munkáját hasznosnak és értelmesnek lehet titulálni és ezzel a parádéval sem lenne semmi gond, egy jó ötlet és talán pár év múlva lesz olyan állapotban a Honvédség hogy értelme is lenne egy ilyen felvonulásnak. Annyira ráadásul azért nem szar a szitu, hogy a még létező haderőnemek ne tudjanak össze kaparni pár egységet egy kis majálisra. Üdv

wh_old (törölt) 2007.08.19. 13:15:46

Jó írás, grat!

Pujol: a haderő akkora, hogy 10-20 ember kimegy Afrikába orvosként, 100-200 ember Afganisztán/Koszovó, és marad itthon annyi ember, hogy Franciaországba menjenek felvonulni.

Ez nem is hadsereg, hanem díszhadsereg. :(

Gyulabá 2007.08.19. 16:08:21

Mi van fiatalok?! Hiányzik a hadsereg? Minden kapu tárva-nyitva! Nem a pofátokat kell jártatni, be kell lépni! Ja, hogy tornából felmentve? Tizennyolc évesen még anyuci visz iskolába, hogy el ne tévedj? Hát szedd össze magad, ki akadályoz ebben? Hogy ez az értelmesebbjét nem érdekli? Hős akarsz lenni, az meg itt nem kell? A francia idegenlégió működik, szabad a pálya! Húzzatok el!

Hendrick · http://megbolydult-hollandi.blogspot.com 2007.08.19. 19:17:02

Hehe Csucsu, grat, ez az eddigi legjobb írásod!
Ha a diszemlén találkozunk meghívlak egy turó rudira vagy befizetlek egy tankos dodzsembe...

Ja, és Gyula bá..ez a cikk nem arról szól hogy kár hogy kicsi a katonaság. Arról, hogy ami van az kevés a díszszemléhez.

nyekk 2007.08.19. 20:11:27

A mi katonaságunk soha semmire sem volt alkalmas Mátyás király fekete serege óta. Szerencsére. Persze a lóvét nyeli rendesen, ha kicsi, ha nagy. Feleslegesen.

patrona- · http://gumiketrec.blogter.hu/ 2007.08.19. 20:42:59

Nem kicsit demagóg ez az írás, de mindegy, egynek jó.

brad 2007.08.20. 07:56:04

...Szekeres aki mint jó KISZ-es természetesen kibulizta, hogy nelegyen sorkatona, most meg hadügyminiszter, vicc ez és egyben borzalmasan tragikus...

mik 2007.08.20. 09:16:43

Már csak egy valami maradt ki a felvonulás forgatókönyvéből. Elől vagy hátul fognak vonulni a kemély harcokban megfáradt, korengedményesen 45 évesen nyugállományba vonult veterán tisztikar tagjai?

redmaster · http://redmatyi.blog.hu 2007.08.20. 13:17:23

Szekeresnek ha azt mondják hogy Vigyázz akkor ijedten hátranéz hogy miért.

Csucsuka te meg talán ismered Olasz Viktor kollégámat személyesen? Mert ő szokott állandóan zsírfekázni meg drága kollégái Fehérvárról.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2007.08.20. 21:39:47

Helló! Már nem tudom hol hallottam először a "zsírfeka" kifejezést, de az biztos, hogy a South Parkban volt szó egy ilyen című sorozatról, néhány fekás-jelenettel prezentálva. Az elismerő/támogató szavakért kösz. Gyula bá tényleg benézte. Kíván a halál fasza másfél éves sorkatonaságot, vagy mennyit. De ami van, az még egy terepasztalra is kevés, nemhogy egy díszszemlére. Ez túlzás, de van benne valami. Hogy demagóg lenne ez a cikkecske? Akkor lenne az, ha azt írnám, hogy tűzijáték se legyen a nemzeti ünnepen, mert annak árából ennyi és ennyi lélegeztetőgépet lehetne venni.

Gr3g · facekontroll.blog.hu 2007.08.21. 06:04:57

Múzeumok Éjszakáján voltam a várban a Hadtörténeti Múzeumban. Kivezényeltek néhány honvédet is, hogy mutogassák a csúcstechnológiát a kis lurkóknak, hátha belépnek a hadseregbe. Felpróbáltam egy éjjellátót én is. Fasza volt, úgy éreztem magam, mint Rambo. Megkérdeztem mennyi egy olyan jószág, erre a baka azt mondta, mivel ez a honvédség, ezért másfél millió. Ha viszont szeretnék egy jobb modellt, akkor menjek be az XY boltba, és vegyek egyet 100.000-ért. Amig itt tart a magyar hadsereg, addig ne parádézzanak inkább, hanem tegyék átláthatóvá a közbeszerzéseiket.
Üdv Szingapúrból,

Totti
facekontroll.blog.hu/

TLR4 2007.08.21. 09:32:25

Csucsu, ez nagyon jó lett:)Ez a hadsereg egy vicc, különösen egy díszszemléhez. Éppen ezév március 15-én gondolkoztam rajta, miközben végignéztem a díszzászlóaljat a TV-ből, hogy rajtuk kívül nem túl sok minden van. A Magnumos hasonlat pedig igen találó, mind Szekeresre, mind Kókára nézve. :D

Steve the Great 2007.10.15. 10:12:50

A dísszemle az szép dolog valóban. Bár valahol valaki mondott olyasmit, h. nem érti ezeket parádékat, ahol a háborús hősök felvonulnak a tribün előtt. Sokkal inkább a tribünön ülőknek kellene felvonulni a katonák előtt...
Csak itt az a baj, h. egy komolyabb dísszemlén felvonultatható lenne szinte a teljes magyar hadsereg, és még meg sem unná a közönség. Pl. érdekes kérdés, h. az aug.20-i légiparádén résztvevő + Kecskeméten a készültséget adó gépek hány %-át tették ki a bevethető gépparknak? 50-60?

KGX 2009.07.09. 18:10:20

Kedves Csucsu!

Mondjuk Higgins nagy kedvencem, elképesztő arc:-).
süti beállítások módosítása