DAS BLOG - Közélet Kultúra Kritika (de Győrffy Miklóst itt ne keressék!)

Csucsu - REFLUX

Csucsu - REFLUX

A pokol tornáca - Megnéztük a Balaton Soundot

2018. július 09. - csunderlik.péter

Toitoi-szaggal keveredő Axe Excited, a színpadon az emberi kultúra ellenségei integetnek a füstben, és totál részeg külföldiek, akik tiszteletben tartják a kultúránkat, miközben még csak egy fehér törpét se láttunk a VIP-ben, ahol húgyszag lengedezett és csalamádés vödörben adták a koktélt.

A kritikám a HVG.hu-n olvasható.

Kalapács Józsi és a szabadkőművesek - Megnéztük a Trianon rockoperát

Koltay Gábor Trianon rockoperája olyan lett, mintha a román titkosszolgálat gyártotta volna le csodafegyverként a magyar nemzet lejáratására. De hát nyilván erre van igény egy olyan országban, „ahol szenvedni jó”.

A kritikám a HVG.hu-n olvasható.

Drukkerkocsma - Keménymag az Echo TV-n

Szalonrománozások és olcsó buzizások között osztják az észt a jobboldal nehézfiúi az Echo TV boroskólás hangulatú Keménymag című műsorában. Azért egy poént vagy eredeti beszólást összehozhattak volna, mert ennek híján csak a jól ismert szurkolói rigmussal köszönthetjük a „közéleti B-közepet”: „Egyszerűen senkik vagytok, hej!”

A kritikám a HVG.hu-n olvasható.

TOP 10: a 90-es évek emblematikus magyar slágerei

Fekete halálként végigsöprő eurodance, Németország kulturális újrafegyverkezése, girl power, lógó gatyák és dalszövegnek hazudott gyermekmondókák - a magyar dalok után ezúttal a 90-es évek emblematikus külföldi slágerei dübörögnek a Page Not Found történelmi stúdióblogon, és már kedvet is kaptunk, hogy diszkót nyissunk Párkányban. Nincsenek határok!

A TOP 10 itt olvasható.

Top 10: 2017 közéleti csúcseseményei

Megjelenik a székelykáposztás pizza, Simicska Lajos magyar Banksyként folytatja, Kömlőn migránsnak nézik a helyi hobbirégészt, miközben Németh Szilárd képes alanyként és állítmányként használni Sorost – az idén is tobzódtunk csúcseseményekben, a Page Not Found történelmi stúdióblog szerzői pedig nem haboztak sorba tenni a sorbatehetetlent. Éves Top10 az andorrai vereségtől a politikai pedofília kimaxolásáig.  

A TOP 10 itt olvasható.

TOP 10: a 90-es évek emblematikus magyar slágerei

Zenei guruk, erotikus klipek, hülye művésznevek, vicceskedő rapbetétek, fiúcsapatok és énekesnők, akik nem énekelnek – kész is egy 1999-es tornatermi mikulásbuli programja a vodkanarancs és a vécében hányás mellé. Összművészeti alkotásokat és klipforgatás címén történő last minute-nyaralásokat egyként tartalmazó pusztító toplistánkban csupa olyan produkció, amely máig instant megőrülést okoz bármelyik kozmetikai szalonban.

A TOP 10 itt olvasható.

Top 10: a világirodalom-történet legnagyobb botrányai

Talán nem meglepő, hogy elrontott jambusok, elkúrt szonettek kevesek voltak ahhoz, hogy a top skandalumok közé kerüljenek, itt ahhoz minimum Nobel-díjat kellett visszautasítani. Ezt Jean-Paul Sartre megtette, hogy aztán itt legyen vele a Wilkomirski-holokausztbotrány éppúgy, mint Émile Zola harca a Dreyfus-ügyben, őket zongorán kíséri a Harmonia Caelestis, a Queen és persze a viszkis rabló is. 

A TOP 10 itt olvasható.

Fortélyes félelem igazgat - Heti Terror az Echo TV-n

Az Echo TV számára egyértelműen fontosabb a biztonság, mint a szabadság és az igazság, noha a legnagyobb magyarok mindig úgy gondolták, hogy utóbbiakon kívül másért nem is érdemes élni. Filozófiai vagy államelméleti kérdéseket azonban nem tesz fel a Heti terror című hardcore terrorpornó, amely magától Orbán Viktortól választhatott mottót: „egy jókora ijedtség gyakran többet ér, mint egy jó tanács”.

A kritikám a HVG.hu-n olvasható.

Menjünk vissza Ázsiába - Ázsia Expressz a TV2-n

Valaha Kőrösi Csoma Sándor, Benyovszky Móric és Vámbéry Ármin voltak a magyar nép ázsiai követei, most meg azt kell látnunk, hogy bermudagatyás és forrónacis celebritásaink térképpel a kezükben a legbalkánibb nívón magyaráznak értetlen ázsiai sofőröknek és eladóknak.

A kritikám a HVG.hu-n olvasható.

A 10 legjobb James Bond-film

blofeld.jpgA világot káoszba taszítani akaró unatkozó milliárdosok utóbbi időben felélénkülő tevékenysége miatt történelmi rádióműsorunk, a Régen minden jobb volt legutóbbi két adásában a James Bond-filmek világáról konzultáltunk, hiszen hol lennénk, ha Ernst Stavro Blofeldet, Auric Goldfingert vagy Karl Stromberget nem állította volna meg a 007-es. A legendás, 1962-es Dr. No-tól (Ursula Andress bikinis felbukkanását a 60-as évek emblematikus pillanatai közé is beválasztottuk történelmi stúdióblogunkon) igyekeztünk eljutni jelenünkig, megvizsgáltuk, hogy honnan jött őfelsége titkosügynöke, ki volt a legjobb Bond, kik voltak a legjobb főgonoszok, mik voltak a legröhejesebb kütyük, és hogy a hidegháború elmúltával miként vezették vissza a munka világába a feladat nélkül maradt szuperkémet. Előbb egy általános James Bond-történeti megalapozást tartottunk, hogy a felszerelkezés után végül a 10 legjobb James Bond-filmet is bemutassuk Szűcs Gyula újságíróval és Laska Pál forgatókönyvíróval.

Tovább

100 éve született Fábri Zoltán

fabri_zoltan.jpg100 éve, 1917. október 15-én született a legjobb magyar filmrendező, Fábri Zoltán (1917-1994), a Körhinta, a Dúvad, a Két félidő a pokolban, a Húsz óra, az Utószezon, Az ötödik pecsét és más remek filmek alkotója, akinél erősebben senki se tudta ábrázolni, amikor megindul egy ingét feltépő paraszt, hogy "Ide lőj, rendőr!". Más rendezők egész életművében nincs annyi feszültség, mint Fábri TSZ-filmjeinek egy-egy jelenetében. Történelmi rádióműsorunkban, a Régen minden jobb voltban beszélgettünk Fábri Zoltán életművéről.

Tovább

Tony Scott világa

tony_scott_top_gun.PNGÖt éve gondolta úgy Tony Scott (1944-2012), hogy "szart se ér az élet", ezért történelmi rádióműsorunk, a Régen minden jobb volt legutóbbi adásunkban piros baseballsapkában, szivart rágcsálva vettük górcső alá a Top Gun, a Beverly Hills-i zsaru 2, Az utolsó cserkész és a Tiszta románc rendezőjének narancssárga világát, ahogy - Lovasi Andrással szólva - "a lemenő Nap fénye csillan meg sok krómalkatrészen". Föltettük a kérdést, hogy Ridley Scott öccse, a gyors vágások mestere csak egy szőrös tökű profi volt-e, vagy valóban nem kapta-e el senki se jobban a régi iskolás példaképek széttöredezését.

Tovább

Top 10: a futballtörténelem legnagyobb botrányai

Ne csodálkozzon senki, hogy a sosevolt, múlt, szurkoló és identitás nélküli felcsúti konstrukció nem szerepel a világ legnagyobb futballbotrányait érintő listánkon. Ezen ugyanis olyan esetek tűnnek fel, amelyeknek így vagy úgy, de köze van a sportághoz. Ha Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor csörgőjátéka nincs is itt, felvillan a Marseille vesztegetési botránya, a Bosman-szabály meg Maradona is, meg persze a trójai faló, Vikidál Gyula, továbbá a Szerbhorvát nyelvkönyv. Indul az utazás a Page Not Foundon, csak erre vártál, de óvatosan a Kalifa tökmaggal, nehogy lecsapjon a TEK. Vigyázat, valósággal kevert tartalom.

Top 10: a futballtörténelem legnagyobb botrányai

Aranypolgárok - Anikó Show az RTL Goldon

Hitler azt mondta, hogy minden nemzedéknek kijár egy háború, és úgy tűnik, igaz ez a kibeszélő show-kra is. Az RTL Goldnál azt gondolták, hogy ha befújják aranyfüsttel a rozsdamarta Mónika Show-t, azzal az új retrocsatornájukhoz láncolhatják a hashtag-generáció háziasszonyait. De az Anikó Show még piritnek is kevés.

A kritikám a HVG.hu-n olvasható.

Gyönyörű android - Magyarország Szépe a Duna TV-n

Megválasztották Magyarország Szépét tegnap este a Duna TV-n, „alakja izgató, modern a külseje”, ahogy mindig. De hogy mit rejt a belseje, ezúttal sem derült ki a kifeszített mosolyú, fenséges kiberneroszok szépségkirálynő-szöveggenerátorral előállított szónoklataiból.

Tüzelő katyusa (Egyenesen Kálmán Olgával, Hír TV)

Kálmán Olga Hír TV-hez igazolása után olyan felhördülés támadt, mintha vége lett volna az addig ismert világnak. Valójában az Egyenesen Kálmán Olgával túlságosan is ismerős, riportalanytól függően ugyanazt az álnaívát vagy smasszert látjuk, mint korábban.

A kritikám a HVG.hu-n olvasható.

A "Megtörtént bűnügyek"-től a "Tűzvonalban"-ig - 10 magyar krimisorozat

bodrogi_gyula.PNGA magyar krimisorozatok nagy utat jártak végig az ávós kinézető őrnagy elvtársaktól a modellek közül rekrutált szédítő rendőrnőkig, Kántor kutyától a mindent kidobó computerekig, a francia állampolgárságú rókalelkű disszidensektől a kapucnis cyberbűnözőkig és az aktatáskányi plutóniumot simogató Pindroch Csabáig. Történelmi rádióműsorunk, a Régen minden jobb volt legutóbbi adásában a magyar krimisorozatok történetét szaglásztuk végig, a 10 legütősebbet vagy legnyomorúságosabbat helyszíneltük a Megtörtént bűnügyektől a Tűzvonalbanig. Szokott filmes szakértőink mellé ezúttal napszemüveges interpolosok is érkeztek László Ferenc (Magyar Narancs) és Szűcs Gyula (Port.hu) személyében.

Tovább

Habony Cirkusz, világszám! (Tények, TV2)

„Meghalt!" „Megvakult!" „Szörnyethalt!” A francia elnökválasztásról, a szíriai polgárháborúról vagy az űrkutatás áttöréseiről semmit nem tudunk meg, de ha a TV2 híradóját fogyasztjuk, retteghetünk attól, mikor esik fejünkre egy állványról leszédült ittas feketemunkás. Ha a „világszínvonalúnak” beígért Tények „megújult”, akkor Leonyid Brezsnyev egy mindig átváltozó David Bowie - ez akkora tény, minthogy egy terhes férfi madarat szült.

A kritikám a HVG.hu-n olvasható.

Az utolsó rocksztár - Kurt Cobain és a grunge

A héten 50 éves lett volna Kurt Cobain, a grunge József Attilája, az utolsó rocksztár. Ha Adorno zenekritikus lett volna a 90-es években, biztos megírja, hogy Cobain 1994-es öngyilkossága után egyszerűen nem lehet több dalt írni. (Amikor a 90-es évek 10 emblematikus pillanatát listáztuk, a halálesetek közül csak Diana hercegnő autóbalesete előzte meg Cobain öngyilkosságát.) Történelmi rádióműsorunk, a Régen minden jobb volt legutóbbi adásában az ellentmondásos zseniről beszélgettünk, akit egyszerre taszított a sztárság, és ugyanakkor naponta telefonálgatott be az MTV-be, hogy miért nem játsszák eleget a Nirvana-klipeket, és egyúttal tornacipőt húzva visszamentünk egy olyan ihletett korba, amikor pár évre az underground betört a mainstreambe, és nem a Paris Hilton barátnőt keres és seggrázások mentek a zenecsatornán, hanem a kortárs művészet csúcsteljesítményei. Szerencsére Courtney Love nem telefonálgatott be állandóan, hogy rikácsolva helyreigazítást kérjen, úgyhogy nem kellett lenyomnunk a torkunkon egy puskacsövet.

Tovább

"Keletre, magyar!" - Ablonczy Balázs a magyar turanizmusról

ablonczy.jpg"Keletre, magyar! Tekints keletre! Ott lelsz te dicső, nagy rokon felekre!" Történelmi rádióműsorunk, a Régen minden jobb volt 2017. február 10-i adásában Koltay Gábor Julianus barátjaként kerekedtünk föl, hogy mint az esti tábortűznél napmeséket regélő, Papageno-jelmezbe öltözött vándorok a magyar turanizmus nyomaira bukkanjunk Dévénytől Tokióig, Gül Baba türbéjétől Makovecz Imre munkásságáig, a keletről gondolkodó Ady Endre ős Kajánjától Kozsó Szomorú szamurájáig. A kalauzunk Ablonczy Balázs történész volt.

Tovább

Top 10: a magyar irodalomtörténet legnagyobb botrányai

Magyarország az a hely, ahol a legnagyobbakat megpróbálják tönkre tenni, kiátkozni. Legalábbis erre utal, hogy volt itt nemzet-, vallás- és magyargyalázó Ady Endre, József Attila, Szerb Antal, Kertész Imre és Esterházy Péter egyaránt. Komplett autópályákat ugyanis el lehet lopni, Rogán Antalként lehet helikopterezni a közéletben, mert attól Magyarország erősödik, de nem lehet következmények nélkül a legjobbat adni, magyart és európai adni, mindig költészetet adni: új Top 10-ünkben a magyar irodalomtörténet legnagyobb botrányai Radnóti vegzálásától a Carpe Diem Álomhajó-ügyéig. Előre is elnézést kérünk a feljelentőktől, hogy megint munkát csinálunk nekik, alighanem vétkesek vagyunk országkáromlásban.

Top 10: a magyar irodalomtörténet legnagyobb botrányai

 

Az Árpád-vonal pokémonvadászai (Cenzúra nélkül, Álmos Király Televízió)

Tudta, hogy pár napja egy mikrohullám kering a Föld körül? Hogy a bolygónk termőtermőföldjeinek fele a Kárpát-medencében található? Hogy Donald Trump csak egy „küldött” és a magyarság az ősgén birtokosa? Nem? Hát az efféle elhallgatásoknak akar véget vetni az Álmos Király Televízió Cenzúra nélkül című műsora.

A kritikám a HVG.hu-n olvasható.

 

süti beállítások módosítása