DAS BLOG - Közélet Kultúra Kritika (de Győrffy Miklóst itt ne keressék!)

Csucsu - REFLUX

Csucsu - REFLUX

A baglyok nem azok, amiknek látszanak - Szabadkőművesek a századelő Magyarországán

2015. április 28. - csunderlik.péter

Ugyan a Galilei Kör vezető tagjai közül éppen Rákosi nem volt szabadkőműves páholytag, de amúgy az Index menő tudósítást közölt a Hosszúlépés. Járunk?-keretében vezetett szabadkőműves sétámról. Tisza mint Darth Vader, Duczynska Ilona korának Sarah Connorja, Ady Endre a szállókban és szanatóriumokban lakó rocksztár és még sokan mások a századelő Magyarországáról. A szabadkőműves Magyarország jobban teljesített, és ahol máig sárkányvért gyanítanak, valójában ingyentej folyt.

Rákosi, Kossuth és Ady is szabadkőműves volt

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsuka.blog.hu/api/trackback/id/tr837405308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lalo · http://aprofan.blogspot.com 2015.06.14. 18:57:47

Az Index cikkében Rákosi szabadkőművessége mellett a másik nagy hiba az volt, hogy Pulszkyt "kinevezte" a Corvin Mátyás páholy alapítójának. Remélem, hogy ez a téves információ nem a túravezetőtől származott...

Lalo

Samu bá · http://ahetpecseteskonyv.blogspot.hu/ 2015.07.14. 22:51:32

Kedves barátom, Lalo, őszintén érdekel, miként reméled!

Tán az ujjából szopta Szűcs űr, az Index hírportál tudósítója?
Esetleg tüzetesen átvizsgálta Berényi Zsuzsanna Ágnes egynémely vonatkozó publikációját, mégpedig azon buzgalmától felindulva, hogy értékes információkkal hizlalja fel a sétavezető ez irányú, olykor bizony soványka közléseit?
Netán én sugdostam Szűcs úr fülébe a téves információt, mint kétségtelenül jelen lévő, ámde fedett ágens?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Csunderlik Úr!

Miként emlékszik az esetre? Vagy ennyire inproduktív cselekedet lenne Önt tetemre hívni a saját rovatában?

maradok tisztelettel: Sb

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2015.07.14. 23:48:39

@Samu bá: A hallgatóság sokszor összekapcsol két egymást követő információt, amit a gyorsan és nagy lépésben haladó előadó nem akart. (Lásd: Rákosi szabadkőműves volt) Nem emlékszem, hogy ezt mondtam volna. Kedves Samu bá, harmadszorra hozzon magával diktafont is.

Samu bá · http://ahetpecseteskonyv.blogspot.hu/ 2015.07.15. 14:40:57

Kedves Péter, köszönöm megtisztelő reakcióját!

Külön köszönöm a személyes meghívását az ismételt sétára!
Engedelmével, felhívását ("Samu bá, harmadszorra hozzon magával diktafont is.") nem vehetem komolyan, szintaktikailag elhibázta. - Különben is, hogy gondolja!? Egy későbbi idősíkon készített felvétellel akarnám bizonyítani, hogy Ön mit mondott, mit nem mondott egy korábbi idősíkon? Ne akarjon már belőlem módszertani vadbarmot képezni! Azt már csak félve merem megpendíteni, az első-; a második-; a harmadik alkalommal is be volt, be lesz kandikamerázva, ugyanis a Podmaniczky utcai egykori páholyház oromdíszének nem a bagoly a főmotívuma, sokkal inkább "a mindent látó szem". De mivel Önt védik a személyiségi jogai, csak abban az esetben használhatjuk fel a felvételeket, ha közjegyző előtt hitelesített hozzájárulását adja. -

Szerencsére létezik egy sokkal egyszerűbb mód annak eldöntésére, származhatott-e Öntől a téves információ vagy Szűcs úr, az Index hírportál tudósítója kutyulta össze a gyors áramlású, nagy léptékű információhalmazt . Egy szillogikai teszt. Feleljen meg néhány kérdésemre őszintén! (Hazudhat is, ha tud - nem vagyok egy dr. Lightman!) Benne van, kedves Péter?

Samu bá · http://ahetpecseteskonyv.blogspot.hu/ 2015.07.31. 16:54:01

Úgy tűnik, kedves Péter, Ön nem vállalja fel a szillogikai tesztet - én ugyanis a hallgatást nem beleegyezésnek tartom, valami egészen másnak.

Sebaj! Pont Ön statuált Tormay Bujdosó könyvének elemzése során példát arra, miként tehetőek logikai vizsgálat tárgyává egy olyan személy megnyilatkozásai is, aki történetesen fél évszázaddal az Ön világra jöttét megelőzően vonult örök nyugalomba. Ön, kedves Péter, Tormayval szemben nagyon is eleven. Irányomban már korántsem annyira, hallgat. Ismétlem: Sebaj! Példája bizonyítja, a logikai teszt lefuttatásának nem okvetlenül szükséges feltétele alanyunk személyes közreműködése - gondoltam felajánlom a fair play jegyében. Ám ha nem óhajt emlékezni, ne emlékezzen, sőt ne is beszéljen, mert bármi, amit mondana, felhasználható!

Rögzítem a tényállást:
Ön nem emlékszik, hogy az Index által tévesen közölt adat, miszerint Pulszky Ferenc. alapítója volt a Corvin páholynak, Öntől származik-e. Ennyire feledékeny memória esetén nincs lehetőség annak vizsgálatára, hogy közölt-e Ön ilyen értelmű információt a vezetése során, avagy sem. A szillogikai teszt csupán a lehetőség fennállását vizsgálta volna, azaz, hogy a kérdéses időpontban egyáltalán rendelkezett-e Ön azokkal a magyarországi szabadkőművességre vonatkozó részletesebb történeti ismeretekkel, amelyek megalapozzák a téves állítást. Mivel nem hajlandó személyesen közreműködni, első lépésben fenti bejegyzésének első mondatát teszem vizsgálódásom tárgyává:

"Ugyan a Galilei Kör vezető tagjai közül éppen Rákosi nem volt szabadkőműves páholytag, de amúgy az Index menő tudósítást közölt a Hosszúlépés. Járunk?-keretében vezetett szabadkőműves sétámról."

Tehát, Ön egyetlen vonatkozásban, Rákosi szabadkőművességét illetőleg emel tartalmi kifogást, a Pulszky alapította Corvin páholyt meg sem említi. Ebből két következtetés adódik:

1.. - a Corvin páholy alapításával kapcsolatos részletes történeti ismereteknek még a bejegyzés készítésének idején sem volt birtokában;

2., - a Corvin páholy alapításával kapcsolatos történeti ismeretei a sétavezetés és a bejegyzés szignálása idején is tévesek voltak.

Mivel két sétavezetésén is volt szerencsém részt venni, az Ön közléseinek egy mondatosnál jóval tágabb információs halmazából következtetve úgy 60-70%-os mutatóval az 1. pont alatt ismertetett lehetőséget tartom valószínűnek. Persze a szillogikai teszt lefolytatásával abszolút értelemben zárhattuk volna ki a 2. lehetőséget, azaz bizonyossá tehettük volna, hogy az Index tudósítója nem szedhette Öntől a téves információt.

Mit szól hozzá, kedves Péter?

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2015.08.01. 19:41:55

@Samu bá: Az én sétám szórakoztató jellegű, sosem tartottam magam a magyarországi szabadkőművesség kutatójának (ellentétben a Galilei Körével), noha a kérdéssel foglalkozó kutatók monográfiái is sokszor tele vannak hibákkal . Ha hülyeséget mondtam volna a sétán, miért nem jelezte, hiszen egyébiránt alig lehetett lelőni magát. De tudja mit, mondtam. És még azt is, hogy Alf az Aranygyapjas Rend lovagja volt.

Samu bá · http://ahetpecseteskonyv.blogspot.hu/ 2015.08.02. 23:03:12

@csunderlik.péter:

Ez igazán aranyos Öntől, kedves Péter: "alig lehetett lelőni magát" - persze, tudja, ki kellett volna biztosítania a lőfegyverét! Váltsunk fénykardra? Ugye emlékszik, arcon legyintettem az Aranykesztyűmmel?
Széchényi Ferenc mint Alf - mennyire szórakoztató, kilyukadt a vakbelem! Annyira zseniálisan deheroisztikus, hogy be kéne valahogy szuszakolni az Index beszámolójának második, javított kiadásába!

Péter, ami viszont kellemetlen:

A folyamatban lévő szillogikai teszt és annak részeredménye arra alapoz, hogy nem emlékszik, Öntől származik-e a szóban forgó téves kijelentés: "Nem emlékszem, hogy ezt mondtam volna.".
A teszt jelenlegi állására reagálva pedig meg óhajtja változtatni korábbi álláspontját, tessék lássék módra felvállalva a pontatlan közlést. - Sajnálom, evvel csak önmagát forgatja meg!

Emlékeztetem: az Ön eredetileg elfoglalt álláspontja (nem emlékszem...) eleve kizárta annak direkt módon való eldöntését, hogy elhangzott-e a téves információ. A szillogikai teszt ilyenformán nem törekedhetett az elhangzás vagy el nem hangzás tényének megállapítására, csupán azt kívánta vizsgálni, rendelkezett-e Ön a kérdéses időpontban azokkal az ismeretekkel amelyek megalapozhatták a közlést. Azonban Ön nem fogadta el a tesztet, így annak passzív ( a célszemély közreműködését nélkülöző) változatát kezdtem futtatni. A passzív teszt alapvetően más technikát igényel, mint az aktív ( ha nem is vagyok egy Dr. Lightman, azért egyet s mást ellestem tőle).
Természetesen Önnek szíve joga bármikor bekapcsolódni és erőfeszítéseket tenni az aktivizálására.
Azonban korábbi álláspontjának kelletlen megváltoztatása kvázi indifferens a passzív teszt eddigi és további lefolytatása szempontjából; magyarul nem veszem figyelembe, mivel totális ellentmondást generál korábbi álláspontjával szemben . Másrészről - ellentétben Önnel - én továbbra is úgy emlékszem, hogy ezekre a történeti vonatkozásokra nem tért ki, ennek fényében továbbra is fenntartom az 1. következtetés (a Corvin páholy alapításával kapcsolatos részletes történeti ismereteknek még a bejegyzés készítésének idején sem volt birtokában) helyességét valószínűsítő mutató értékét, sőt megemelem 5%-ponttal.

Folytassuk a tesztet!

a, Ki szignálta a szabadkőműves mozgalmat betiltó 1950. évi belügyminiszteri rendeletet?

b, Működik-e Magyarországon női szabadkőműves páholy?

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2015.08.03. 06:57:30

@Samu bá: Javaslom, hogy szervezzen saját sétát vagy legalább indítson előadássorozatot. Sajnos a stílusa miatt nem tudom túl sok sikerrel biztatni, de ígérem, hogy egyetlen vendégnek majd én elmegyek. Majd jelentkezzen. Minden jót.

Samu bá · http://ahetpecseteskonyv.blogspot.hu/ 2015.08.03. 11:51:34

@csunderlik.péter:

Kedves Péter, jelentkezem!
Előadássorozat? No ezen még töprenkedem... Bizonyára tudja, az előadás igen nehéz műfaj, akkor inkább a sétát választom, méghozzá Önnel négyszemközt (esetleg még meghívhatom Lalo barátomat , ha nincs ellenére). A séta remek idea. Még annak ellenére is remek idea, hogy előzetesen befenyít a stílusom okán. Na BUMMM, legfeljebb nem nyom nekem like-ot! Majd csak átvészelem valahogy az érzelmi megrázkódtatást!
- De most igazán! Mit vár tőlem? Legyek szórakoztató? Nem leszek! Váltson bérletet a Dumaszínházba! Öreges leszek, lassan járó, lassan gondolkodó, még annál is lassabban beszélő, megkeseredett, besavasodott ürge leszek. Tudja, olyan, akit a hölgyközönség nem illet másként, mint "vén faszfej". De engem cseppet sem zavar, ha lefitymálnak - manapság az is nagy dolog, ha csak örökítőanyagként, de számba veszik az embert!
Kérem, egyeztessük a séta időpontját!

Ami a folyamatban lévő tesztet illeti:

Produkált egy bágyadt kísérletet az aktivizálásra. Legutóbbi megnyilvánulása nyomán megállapítom, hogy az aktivizálásra tett erőfeszítése végképp kimerült a személyeskedésbe hajló hangnemben. Ön szerint lezárjam a tesztet passzív módban, vagy tekintsek el a befejezésétől?

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2015.08.03. 12:22:12

@Samu bá: "Váltson bérletet a Dumaszínházba!" Minden sétámon dumaszínházat nyomok, a sétáltatás ugyanis ez a műfaj, úgyhogy nekem erre nincs igényem. A megkeseredett és besavasodott előadását viszont majd meghallgatnám. Majd ősszel keressen, vagy majd én keresem. Addig is minden jót.

Samu bá · http://ahetpecseteskonyv.blogspot.hu/ 2015.08.06. 12:23:19

@csunderlik.péter:

Kedves Péter, nem óhajtok még ennél is inkább a terhére lenni. E meggondolásomtól vezéreltetve eltekintek a passzív tesztjének lezárásától. Kérem, ne bánkódjon, József Attilának is volt egy félbe hagyott tesztje, ennek dacára is erőteljesen bevonult az irodalomtörténetbe! Ki tudja, talán a mi esetünkről is készít memorandumot a Pszicholográfiai Társaság?!

Továbbá lemondok őszi megsétáltatásának jogáról is, ha nincs ellenére, Lalo barátom javára. Az Ő hozzáállását ugyan nem ismerem. Vegye fel vele a kapcsolatot és dumálja meg!

"Színház a Világ..." A Világegyetem Nagy Rendezője instruálja lépteiket!
süti beállítások módosítása