DAS BLOG - Közélet Kultúra Kritika (de Győrffy Miklóst itt ne keressék!)

Csucsu - REFLUX

Csucsu - REFLUX

A nyerő páros: Napóleon és legendás lova, Marengo

2014. május 05. - csunderlik.péter

Napóleon császár.jpg1821. május 5-én hunyt el száműzetésében Napóleon, az újkori történelem egyik legnagyobb alakja, aki azzal büszkélkedett, hogy „az a szó, hogy lehetetlen, nem szerepel a szótáramban”. Talán ezért tudta megcsinálni a lehetetlent. A forradalom katonai zseni tábornoka előbb consullá rakétázott, majd örökös consullá választatta magát, végül 1804. december 2-án befejezte a francia forradalmat, ráhelyezte a csúcsdíszt addigi karrierje győzelmekkel és ellenfelei szétkergetésével díszített karácsonyfájára: császárrá koronázta magát a Notre Dame-ban. És ehhez a forradalom hősei tapsoltak. Csak suttogva jegyezte meg valaki, mennyien haltak meg azért, hogy soha többé ne legyenek koronázások Franciaországban. Így kell lekerekíteni egy rendszerváltást. 

De hát megmondta Napóleon: „Papjaim és zsandárjaim segítségével mindent megtehetek” – ezt a mondását is beválasztottuk a Napóleon Top 10-be, amely jobb bármely esti Menedzser Akadémiánál, de nem véd gyomorrák ellen.

Napóleon Top 10:

10. „A történelem egy csokor hazugság, amiben többen megegyeztek.”

9. „A körülményeket én alakítom!”

8. „Az emberek mindent elhisznek, csak ne legyen benne a Bibliában.”

7. „Az, aki tudja, hogy kell hízelegni, rágalmazni is tud.”

6. „A szerelem két ember közös ostobasága.”

5. „Röviden és homályosan fogalmazzatok!”

4. „Amelyik hadvezér ütközet előtt túl sokat törődik a tartalékokkal, azt biztosan legyőzik.”

3. „A politikában a hülyeség nem hátrányos helyzet.”

2. „Papjaim és zsandárjaim segítségével mindent megtehetek.”

1. „Az a szó, hogy lehetetlen, nem szerepel a szótáramban.”

Mire Napóleon császár lett, már évek óta szolgálta apró, de bátor lova, az arab telivér Marengo, akit a Louvre-ban máig látható műkincsekkel együtt 1799-ben importáltak Egyiptomból.

Napóleon a győztes marengói csata után keresztelte el.

Napóleon Marengo_1.jpg

Marengo tizenöt éven át volt a birodalom első lova, ezalatt összesen nyolcszor sérült meg a különböző csatákban, kezdve a szemhéjrepedéstől a komolyabb sérülésekig, de bírta a szerény alvásigényű, naponta két-három-négy órákat alvó, mindenről tudó és mindenben intézkedő és hadjáratból hadjáratba tartó uralkodó tempóját. Marengo még Napóleon végzetes tévedését, az 1812-es oroszországi hadjáratot is túlélte, amikor az orosz télben minden idők legnagyobb lemorzsolódását felmutatva mindössze húszezren tértek haza a hatszázezres Grande Armée-ból, miután az oroszok maguk gyújtották fel Moszkvát, mint Berényi Miki a családi Kft-t, mikor papíreltüntetésre vagy biztosítási csalásra játszott. Ezek után már azt is kinézzük Marengóból, hogy végig tudta volna ülni Abel Gance 1927-es négyórás Napóleon-némafilmjét.

Akarja tudni, hogy mi köze van a stopliknak az oroszországi hadjárat kudarcához?

Olvassa el ezt a kis színest a Page Not Found történelmi stúdióblogon.

Napóleon és Marengo kapcsolata a waterlooi csatamezőn ért véget 1815. június 18-án, miután a ló brit fogságba esett, a vereséget szenvedő Napóleont pedig Szent Ilona szigetére száműzték. Marengo túlélte a császárt, 1831-ben múlt ki Angliában, csontjait a londoni National Army Museumban őrzik, úgyhogy mindenki meglátogathatja két korsó Guinness között.

Marengo British.jpg

Kíváncsi a világtörténelem más emblematikus lovaira is?

Olvassa el a Top 10 ló a világtörténelemben című összeállításunk a Page Not Found történelmi stúdióblogon.

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsuka.blog.hu/api/trackback/id/tr806118913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szamiz67 2014.05.06. 10:39:13

Ilyen viszontagságos pályafutás mellett (min.) 32 évig élt, nem rossz.
süti beállítások módosítása