DAS BLOG - Közélet Kultúra Kritika (de Győrffy Miklóst itt ne keressék!)

Csucsu - REFLUX

Csucsu - REFLUX

Csillag születik-szvit

2009. október 10. - csunderlik.péter

Ma este két év után visszatér a Csillag születik (RTL Klub) című harsány, "édeskés, geciszagú" izé, a legborzalmasabb tehetségkutató, amit valaha láttam. Annyiféleképpen lehetne megforgatni és földhöz vágni, hogy az ember már előre beleszédül. Ezért inkább hagyom is a francba, és beszopok helyette egy ginzeng-méhpempőt.  Csak akkor írnék róla, ha fizetnének érte, annyira nincs kedvem még egyszer belenézni. Hisz a CSSZ-ben nincsenek se vicces szentjánosbogarak, se csillagok. Nincs garancia se a kacagtató balfaszokra, se a figyelemre igazán méltó ritka tehetségekre, hogy majd váratlanul kikuruttyol egy Arany János. De mindezeket már megírtam két éve egy háromrészes Csillag születik-szvitben a kokainmámorban üvöltöző Stohl Andrástól kezdve egészen addig, hogy a győztes parasztgyereket majd úgyis megszédíti a siker, és Simsonon kezd száguldozni Csantavéren, míg bele nem száll az első pajtába, hogy kitörje a nyakát.

Tehát most Friderikusz Sándorként ajánlom magam, mert ezek a szövegek működnek. Bár már nyilván máshogy írnám meg őket. Gondolom, elvinném valami színpadias, többtételes, terjengős progresszív-rock kompozíció felé, mint legutóbbi írásom a Polanski-ügyről, ami rengeteget kivett belőlem. Nem úgy, mint ez a pofás kis kritka a Csillag születik első adásáról Elmaradt az Ősrobbanás címmel. A Kincskereső kisködmön egy rövid "kosztümös-varázslós-Keravilos" pornóbevezető után a természetellenes Fábry-Utasi tengelyre fókuszálva pöckölgeti a gyorsan felfújt, aztán még könnyebben kipukaddó gyereksztár-lufikat. És végül még egy picit maradtam az RTL Klubos szuperprodukciónál, mert a pszeudo-tehetségkutató döntőjét nézegetve bugyborékolt föl bennem a kérdés: miért van az, hogyha valaki a tévében népdalt énekel, akkor szinte mindig paraszt ünneplőst adnak rá, már-már kötelező jelleggel? Csak azért, mert falun keletkeztek az énekek? Olyan ez, mintha Ady-verset csak részegen lehetne szavalni, merthogy Ady többnyire beállva írta őket, rossz zsakettban, diszkréten lehányt nadrágban. Pedig nem így szokták. Miután megszületett egy verse, onnantól önálló életre kelt, és nagy hibát követnénk el, ha folyton visszarángatnánk a kocsmagőzbe. Erről szól a Mondd tovább énekes! programadó írás, vezessük bele a népi kultúrába az elektromos áramot, hogy új életre kelhessen. Bár a zenéhez bevallottan nem értek.

Ha valaki nem ismerné ezeket a szövegeket, és nem is szar le teljesen, akkor jó szórakozást kívánok, mert érdemes végigolvasni. Vannak bennük Csunderlik-mondatok, amelyek addig hiányoztak a világból. Minden jót kívánok. CSP

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsuka.blog.hu/api/trackback/id/tr1001439577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2009.10.13. 00:54:29

Lehet, hogy majd mégis belenézek, mert olvastam, hogy teljesen újracsomagolták a műsort.

corevalues · http://www.uveg3d.hu 2009.10.14. 05:57:57

ezen az Ady-párhuzamon könnyesre röhögtem magam
süti beállítások módosítása