DAS BLOG - Közélet Kultúra Kritika (de Győrffy Miklóst itt ne keressék!)

Csucsu - REFLUX

Csucsu - REFLUX

Mások élete

2008. október 10. - csunderlik.péter

Köztünk vannak.

kárpáti györgy ügynök. szabó istván ügynök. vikidál gyula ügynök. szepesi györgy ügynök. sütő andrás ügynök, aki pedig kétszeresen is hitvány alak, mert a románoknak jelentett. Folytathatnám a sort, lenne vagy 2200 iratfolyóméter.  Nekem mindegy, mi nyeli el őket: pokol tüze, ár avagy salak, mert szívük fost pumpál, egész testüket elöntötte a sár, onnantól, hogy besúgónak álltak. Mindnyájuknál több gerince van egy saját nyálán előrecsúszó meztelen csigának, mert azok csak füveket rágnak, de nem emberéleteket. Nem úgy, mint ezek a, hát ezek. Vámpírok, incubusok, strigák. És ki tudja, hányan vannak még leplezetlenül: élnek vígan, viccelődnek, unokáznak, horgásznak, habzsolják a rácpontyot. Közöttünk. De ha van igazság, mind lebuknak hamar, és meghurcolják őket: „Örül az igaz, mikor látja a bosszúállást; lábait mossa gonosznak vérében. És azt mondja az ember: Bizonyára van jutalma az igaznak; bizony van ítélő Isten e földön.” (Zsolt. 58, 11-12.)

Akár így is kezdhetném, ha egy kuruckodó jellemharcos lennék, s nem tudnék olyan jó ismerősről, aki bármikor is jelentett volna, és ezért olyan erkölcsi magasságokból tudnám osztani a megbélyegző tutit, ahonnan már az Istent is látni. Aztán ha hirtelen kiderülne, hogy imádott kultúros nagyapám is ügynök volt, vagy egyéb szerettem, akkor ott állnék döbbenten leforrázva. Szívhatnám vissza a nagy megmondást, gyűrhetném össze a merevlemezt, radírozhatnám az internetet, meg hüppöghetnék, hogy azért nem minden jelentő volt féreg, mert szívem ügynöke éppenséggel áldozat volt, akár a Pokorni papa. És így, hoppá, máris árnyalnom kéne a sakktáblát, ahol eddig csak a jók meg a rosszak, ugye. Már ha nem vagyok egy vizek fölött lebegő bokrétás faszkalap. Érzéketlen.

A minap Kárpáti Györgyről, a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóról derült ki, hogy ügynök volt. Ugyan csak az ún. „hatos dossziét” ismerjük, melyen az aláírása nem szerepel, de eddig minden hasonló dokumentum igaznak bizonyult. Kárpáti tagad, de a Zádor-levél óta tudjuk, mennyire nem áll távol a simlizés a Fidesz sportbizottságának kirakatbábujától. Annyira tagad, hogy kis gondolkodás után még meg se volt hajlandó nézni a mutogatott dossziét, ami pedig egyenlő a beismeréssel. Hisz ha rólam azt állítják, hogy regisztráltam egy homopornó társkeresőn, akkor első lenne, hogy megnézem az adatlapot.

Sajnálom, hogy a kiváló sportoló nem állt elő magyarázattal, miért is jelentett 1962-1987 között. Miért szervezhették be, stb. Így szegényebbek vagyunk egy történettel, mártíromsággal, önigazolással. Amik néha elég szánalmasra sikerednek. Mint Szabó Istváné, aki első felindulásában azt nyilatkozta, a jelentéssel csak barátait védte és büszke rá. Aztán elcsuklott, és kiderült, hogy mégse annyira büszke, leginkább szégyelli. Medgyessy Péter III/2-es szt-tisztként a KGB-t játszotta ki többedmagával, és szinte érthetetlen, hogy az egykori szuperkémből miniszterelnökségére hogyan lett már-már egy félkegyelmű buddhista. Hát persze. A magyar titkosszolgálat arról volt híres, hogy orránál fogva vezette a KGB-t.

A múltat be kell vallani.

Kárpáti György nem egyedül jelentett: az 1964-es tokiói olimpián a kétszázhetvennégy fős magyar küldöttségből negyvenheten voltak beszervezettek, és tudtukon kívül egymást is ellenőrizték. Nem hiszem, hogy minden hatodik olimpikon önként jelentkező gennygombóc lett volna, döntő többségüket valamivel zsarolták. Mert hiába a legvidámabb barakk, a viszonylagos jólét, a Keménykalap és Krumpliorr; a Kádár-rezsim egy kommunista diktatúra volt, még ha idővel egyre puhább is, mely, ha szüksége úgy kívánta, eszközeiben nem válogatott. Ez a múlt.

De a jelenben mégse állapot, hogy havonta derül ki egy-egy közéleti személyiségről az ügynökösködés, aztán napokig-hetekig ezen csámcsogunk. Majdnem két évtized után.

A legjobb az lett volna, ha már a rendszerváltás után nyilvánosságra hozzuk az azonosított ügynökök listáját, ahogy Csehországban. Nálunk ez nem történt meg, tekintve, hogy szinte teljes egészében az állampárt vezényelte le a rendszerváltást, ráadásul mindkét oldalon hemzsegtek az egykori beszervezettek. Kölcsönös érdek volt, hogy ezt ne bolygassák - noha ebben a történetben vannak nyalánkságok, nyami, nyami, mint a Dunagate-botrány, vagy éppen, hogy Németh Miklóstól Antall József, Göncz Árpád és Horváth Balázs belügyminiszter is kapott egy-egy ügynöklistát. Váljék egészségükre. Akár zsarolni is lehetett vele, és azóta is, bár lehet, hogy ezt csak az én piszkos fantáziám képzeli, mert Jockey Ewingon és Berényi Mikin szocializálódtam.

Itt maradt a világra.

Ami van ügynöklistánk, beszervezési dokumentumunk, nyilvánosságra kéne hozni, még ha tizennyolc év is telt el a rendszerváltás óta, és csak egy része lehet a nagy egésznek. Egyszerre túl kéne esni rajta. Nem mondom, hogy csak egy szúnyogcsípés, mint egykor a védőnő, mert aztán én is sírtam meg véreztem. Biztos fájni fog sokaknak ez is. A sokkterápia.

De több nagy előny származna belőle.

1. Az érintetteknek „jó” lenne, mert messze nem szörnyülködnénk annyit fejenként, mint most, amikor egy-egy lebukó jelenti hetekig a témát. Akkor eloszlana. És többet nem kéne azon idegeskedniük, hogy vajon mikor következik be a leleplezés, mert követ a múltad, mint az árnyék. Már ha idegeskednek.

2. Minél több ügynöktörténet kerül napvilágra, annál jobban át tudjuk élni történelmünket. Például a Szabó István-recepciótól eztán bizton elválaszthatatlan lesz az ügynökkérdés. Legalábbis sokkal könnyebb így megérteni, miért is rendezte meg Klaus Mann regényét, a Mephistót, mely Oscar-díjat is kapott a magyarság dicsőségére. A kissé vontatott film zseniális befejezésében, mikor Hendrik Höfgen menekül-óbégat a náci arénában, hogy „én csak egy színész vagyok”, akár lehetne az ügynök Szabó István is, akit megzsaroltak, kényszerítettek a jelentésekre, blablabla, mikor ő csak egy rendező. Persze Szabó fiatalon mondhatott volna nemet is. Egy világhíres alkotással szegényebb lenne Magyarország. És ki tudja mivel Szabó István.

Minden ügynöktörténetet fel kell tárni, amit csak lehet. És mivel egy ügynök se fogja felvállalni, hogy igen, én ilyen geci voltam, és kurva jól éreztem magam, hanem majd áldozatként tetszeleg, szédeleg – majd mindenki döntse el, szerinte mi volt az illető. De közben próbálja meg beleképzelni magát, mit tett volna, ha enmagát is megzsarolják akár karrierrel, feleséggel, gyerekekkel, szerettekkel - mert így dolgozott az állambiztonság. És ha eléggé empatikusak vagyunk, akkor hümmögve, mérlegelve, csigolyákat számolgatva történetenként közelébe juthatunk valami igazságnak. De csak a közelébe.

Mert az ügynökök ugyan köztünk vannak, de az igazság odaát van.

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsuka.blog.hu/api/trackback/id/tr1706228

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A torkomat fojtogatja a legújabb ügynöklista 2010.01.19. 14:23:13

Nyilvánosságra került a legújabb ügynöklista, az 56-os Intézet honlapja most nyilván a nagy túlterhelés miatt nem elérhető, de pl. az Index tudósításából kiderül, kik jelentettek Nagy Imre húsz évvel ezelőtti újratemetésén.Ez az egész ügynökösdi semmiv...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

travis 2008.10.10. 10:11:12

Az egészben nekem az ügynökök fedőnévadási konvenciói tetszenek. Minden fedőnév utal az illető foglalkozására:
Vikidál Gyula -> Dalos
Szabó István -> Képes
Kárpáti György -> Halasi

rettentó 2008.10.10. 10:27:07

"Mert hiába a legvidámabb barakk, a viszonylagos jólét, a Keménykalap és Krumpliorr; a Kádár-rezsim egy kommunista diktatúra volt, még ha idővel egyre puhább is, mely, ha szüksége úgy kívánta, eszközeiben nem válogatott. Ez a múlt."

Megint ez a könnyed stílus, humor, irónia, ami hiányzik egy csomó netes publicistából.

Az nem is baj, ha egy híres emberről kiderül, hogy megalkuvó volt, szeretjük is ezt, a Blikk népe vagyunk, de akkor már derüljön ki a házmesterekről is, meg a szomszédról... Na, akkor mi lenne? Egyáltalán ki számít "ismert ügynök"-nek (hogy téged idézzelek)? Csehországban hol húzódott meg a határ? Szerintem ott mindenkit lelepleztek.

rettentó 2008.10.10. 10:28:12

OFF: Rég volt filmkritika.

orfeoo · http://orfeoo 2008.10.10. 10:32:16

Nem az ügynöklistákat kellett volna nyilvánosságra hozni 90-ben, hanem kirúgni mindenkit a titkosszolgálatoktól és csupa fiatal gyerekkel újraindítani az egészet.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.10.10. 10:32:25

szia Csucsuka,
'szakmabeliként' tudhatnád, hogy Megyó nem "ügynök" volt, hanem annál több... (az irónia azért okés :)

Dezsô 2008.10.10. 10:34:44

az ügynököknél mindenféleképpen fontosabbak lennének a tartótisztjeik, iletve a hálózat hirearchiájában felettük állók személye, nem mindenki vállalta önként azt a szerepet, kilátástalan, végetnemérônek tünt a cocializmus... a "rendszerváltás" körüli idôkben túlnyomórészt megsemmisítették a saját múltjukra esô foltokat, viszont az összetartozás-összetartás sokkal mélyebb, nem beszélve az igazi okokról: ez kérem nem rendszer, hanem generációváltás volt, az ivadékaiknak kicsi volt a cocialista blokk országai, lehetôségei, kiakartak tôrni apáik, nagyapáik hôskorából és annak maradványaiból, csak nézzetek körül és figyeljetek, hogy azok az elemek akik valaha az "alternatívákat" prezentálták és úgymond "megfigyeltek" voltak, a mai napig képtelenek liberálisan gondolkodni, nekik fontos a kettôsmérce, a szembeállítás és az agresszió fenntartása, hogy miért? mert ez a lételemük, így tudják érvényesíteni, ráerôltetni a társadalom szélesebb rétegeire elképzeléseiket, akaratukat. két fegyverük van: 1, agyonhalgatás, 2, szembeállítás, ( eszközeik: uszítás, dezinformáció, kozmetikázás, felfújás).
Demszkigábor a 7. kerületben kapott lakást, egyszer csöngettek nála, még a 80-as évek végén, egy 56-os disszidens volt az ajtója elôtt, azzal zavarta meg, hogy ott lakott és csak szeretné megnézni gyermekkora, ifjúsága helyszínét, gáborunk elzavarta azzal, hogy ráhívj a rendôrséget. de ez csak egy példa, láttam már fröcsögô "énekesnôt" antifa-tüntetésen, de ez már hosszú lenne...

ianl édesanyja vagyok 2008.10.10. 10:37:48

..és a csehek, csodák csodája kicsit előbbre is tartanak mint mi. hiába, szar ország ez szar emberekkel.:(

Tartótiszt 2008.10.10. 10:42:36

Fenéket kellett volna nyilvánosságra hozni!

Nagyon jól eléldegélek a 250000 Forintos nyugdíjamból amit még az AVH alatt megszolgáltam...na nehogy már még cseszegessenek érte!

Hülyék.

Dezsô 2008.10.10. 10:51:07

"Nálunk ez nem történt meg, tekintve, hogy szinte teljes egészében az állampárt vezényelte le a rendszerváltást,"

ezzel az idézettel lehetne vitatkozni egy kicsit, mert szerintem nem az "állampolgár" vezényelte le rendszerváltást, sokkal inkább egy politikai elit, ja mdf-szdsz paktum, teccikérteni?!
töbnyire a politikához közel álló civil támogató szívja meg, de a leggusztustalanabbra még emlékszem: Bódy Gábor múltjának ismertetése, na ez volt a leggyomorfórgatóbb, egy halott ember hogyan mentegetôzhetne?

vagye · http://www.popeyelesko.hu 2008.10.10. 10:52:29

Nálam a tegnapi NS cikk verte ki a biztosítékot. " nem engem hanem a magyar sportot támadják rajtam keresztül"
Hát tisztelt besúgó úr tévedni tetszik. A magyar sportot a kutya sem akarja támadni, ha netán mégis, ahhoz ön egy eléggé kis pont, ügynökmúltja kiderülése fájdalom nemhogy alapjaiban döntené a magyar sportot, de meg sem rezzenti. Amikor mint disszidens hazajött 57-ben és büntetés helyett üzletet kapott, amikor játékospályafutása befejezése után könyveket adhatott ki, évente a telet Ausztráliába tölthette, mindeközben kisebb vagyont lovizhatott el a gondolkodó ember már sejthette ki is Ön. A Zádor levélnél meg rá is jöhetett, ha addig nem sejtette volna pl. abból a képből amint lelkes szolgaként magyarázta a Fradi vízilabdameccsen a fogalmatlan Szabadi-Torgyán párosnak mi is történik a vízben. Gennyes ember sajnos a nagy bajnok. Eredményeire emlékezünk tisztelettel, emberi oldalára én részemről mély megvetéssel.

Dezsô 2008.10.10. 11:04:27

AZ IGAZ EMBER JUTALMA AZ IGAZSÁG.

csárli hárper 2008.10.10. 11:14:52

bezony! itten még a húgy is szar.....

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.10.10. 11:23:59

Sokkal bánösebb aki megrendelte és olvasta a besúgók jelentéseit, mint aki jelentett.

MSZMP KB minden tagja megkapta és olvasta ezeket a jelentéseket. Egy részük ott ülnek az MSZP frakcióban.

Így nem lehet ...

1989-90-ben lett elrontva, de nagyon!

azta 2008.10.10. 11:37:07

zero b+! szar szöveg! mindenhol ott ülnek cseszd meg! pont ez a lényeg! a másik meg, hogy észre lehetne venni, hogy ez nem ilyen fekete-fehér téma, amit 5 sorral elintézhetsz! unalmasak vagytok ezekkel a tartótisztes témával. valóban ők voltak a csúcson, valóban szar-fos emberek. de jelenteni sem csak a kényszerrel beszervezettek jelentettek! oszt azokról meg miért esik mindig kevés szó AKIKRŐL jelentettek?

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2008.10.10. 12:50:47

Ezen a szövegen még dolgoznom kéne kicsit, mert hajnalban írtam, itt-ott elég csiszolatlan, pontosítani kéne. Fogok is. Addig kommentekben várom a javaslatokat:) Rettentó, köszi a bókot, filmkritika lesz nemsokára.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.10.10. 14:08:28

mellesleg sokkal nagyobb téma ennél, hogy a liberálisok ikonja, demszky eltanácsolta őt a megjelensétől a díszpolg. ceremnónián...
mosteztígyhogy?!
maoista lehet vki, áldozat nem?
bloá

herr 2008.10.10. 21:08:56

hmmm.

teccett.

több ilyet, kevesebb filmes baromkodást.


válságról; USA választásról mikor lesz post?


B.

Doki 2008.10.11. 12:23:13

Cső Csucsu!

Ez frankó.

Az ügy meg szánalmas. Nem hajlandó átvenni a díszpolgári címet. Hmm.
Lejáratják. Hmm. Martonyi meg Vikidál közé ül legközelebb a színpadon. Ennyi.

Én megértem az életüket. Oka volt, hogy firkált. ELhiszem. De miért nekik áll feljebb, ha kiderül a gennyes sztorijuk?

Csönd. Annyi kellene. Vagy gyenge voltam. Vagy nem tehettem más. Megbántam. Mit tudom én.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2008.10.13. 09:47:40

Én nem tudok hinni ebben a nagy zsarolósdiban. Pláne egy szaros besúgónál, aki max olyanokat jelenthetett, hogy szidták-e a rendszert a sportolók, vagy tervezik-e a külföldre lelépést. Sztem inkább olyan stikliket vettek elő, amiért most nem büntetnénk magát, Kárpáti elvtárs, hanem majd kérünk magától egy szívességet.

Úgy érzem, a besúgók nagy része önként, előnyökért szállt be a buliba, mert eleve egy gerinctelen pöcs volt. De azt senki nem szereti bevallani :)

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2008.10.13. 14:41:16

Csehországban volt a legteljesebb a lusztráció. De most már előszedem a jegyzeteimet, mennyire is.

Doki, Agyalapi. Egyetértek.

Herr, válságról talán lesz. Vagyis lehet, hogy a héten megírom, amit a Milánnal meg a Radiccsal tegnap beszéltünk erről. - amúgy meg szeretek filmekről írni. :)

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2008.10.13. 14:43:09

Csehországban volt a legteljesebb a lusztráció. De most már előszedem a jegyzeteimet, mennyire is.

Doki, Agyalapi. Egyetértek.

Herr, válságról talán lesz. Vagyis lehet, hogy a héten megírom, amit a Milánnal meg a Radiccsal tegnap beszéltünk erről. - amúgy meg szeretek filmekről írni. :)

Zsan-Klód Vandál 2008.10.16. 16:10:27

Még jó, hogy Gyurika annak idején nem lett Fradi-elnök. Komolyan mondom, még Torgyán doktor is jobb volt, mint ő lett volna.

mesuge 2008.10.17. 14:21:03

Ki látta már Ungváry Krisztián [et. al.] új könyvét a témáról? a romsics és nyomán a betekinto.hu eléggé elverik rajta csúfot...

KGX 2009.10.11. 21:15:07

Annyi dokumentumot megsemmisítettek, hogy sohasem derülhet ki a teljes igazság. Illetve jószerével csak az derülhet ki, amit ők akarnak.

KGX 2009.10.11. 21:15:39

Mondjuk Sütő szíven ütött, róla nem tudtam.

KGX 2009.12.09. 18:49:53

@orfeoo: És kitől tanulták volna a szakmát? A csehek meg emeletes hazudozók, ott olyan bambák lettek volna a komcsik, hogy nem égettek el semmit? Mert nyilvánosságra ott is csak azt lehetett hozni, ami megmaradt...
süti beállítások módosítása