DAS BLOG - Közélet Kultúra Kritika (de Győrffy Miklóst itt ne keressék!)

Csucsu - REFLUX

Csucsu - REFLUX

Ordas farkas

2008. szeptember 11. - csunderlik.péter

A létező szocializmus szlengjében vörös faroknak hívták azokat a kötelező Marx – Engels - Lenin idézeteket, melyeket a marxista világnézettől olykor egész távol álló szerzők is tudományos munkáikhoz hegesztettek, hogy a rövidlátó cenzorokban ne merülhessenek fel ideológiai aggályok. Persze azok olyan idők voltak, amikor még egy történésznek is nehéz volt a múltat előrelátni, és az értelmiség párthatározatokból tudta meg, hogy mi a véleménye. Nos, újabban a Magyar Hírlap munkatársai kezdenek visszatérni ehhez a kényszeres, vagy még rosszabb, buzgó citáláshoz, csak náluk a laptulajdonos, Széles Gábor ez a farok.

Széles Gábor a jobbik Magyarország Fásy Ádámja. Mágnás, médiamogul, mecénás. És úgy tűnik mindenhez ért. Legyen az gazdaság, cigánykérdés, Jean-Paul Belmondo vagy ormánsági egykézés, tök mindegy. Ennek a barázdált arcú Csingacsguknak mindig akad olyan gondolata, észrevétele, néha csak szellentése, amit a hírlapos újságírók kénytelenek közölni, különben olyan üresség támadna bennünk, mint egy herélés után. Nem a levegőbe durrogtatok, ha nem is veszem meg a Magyar Hírlapot, a címlapot azért mindig átfutom a boltban, és tényleg döbbenetes, hogy Széles urat ennyit idézik. Vagy bennem van a hiba, vagy tényleg egy orákulum, de legalább egy Kossuth Lajos.

A keddi számot kivételesen megvettem, mert annyira megragadott, ahogy egy Bayer Zsolt és egy Farkas Flórián fotó közt véres husiként virított az Ordas eszmék baloldalról című vezércikk, ilyen groteszk szendvicset pedig ritkán túrhat az ember. A Lungo Drom szervezte, romák sorskérdéseivel foglalkozó konferenciáról tudósító címlapos írásból most idéznék is, mert tényleg tanulságos. Kiemelések tőlem.

Széles Gábor vállalkozó, lapunk tulajdonosa szerint döbbenetes, hogy Gyurcsány Ferenc legutóbb felvázolt terveiben egy szó sem esik a cigányságról és a falufejlesztésről. A lakosság kilencven százalékát akarják növekedési pályára állítani, a maradék tíz százalékra pedig egyáltalán nem gondolnak – hangsúlyozta Széles. Matolcsy György volt gazdasági miniszter vitába szállt vele, szerinte ugyanis inkább a városokban kellene munkahelyeket teremteni. Széles Gábor meggyőződése, hogy a vidéket azért kell fejleszteni, mert a cigányság többsége falun él.

A konferencián felszólalt Kállai Ernő kisebbségi ombudsman is, aki a cigányságot leginkább fenyegető veszélyforrást a szélsőjobboldal térnyerésében látja. Széles Gábor úgy gondolja, egy népcsoport elköltöztetésének a rémképe a fasizmust idézi (Mi a faszom??? – megjegyzés tőlem – Cs. P. Már elnézést.), Magyarországon pedig ilyen veszély nincs. Az éles vitában Matolcsy érdekes módon védelmébe vette az ombudsmant, aki voltaképpen a gyurcsányi ideológiát képviselte: ez ma már nem más, mint a rémhírterjesztés és gyűlöletkeltés kormányzati szintre emelése.”

Ugyan az egész cikkből egyáltalán nem derül ki, hogy kicsoda-micsoda az a baloldalról leselkedő-vicsorító ordas farkas, de farokból volt azért éppen elég. A cikket jegyző Baranya Róbert munkatárs kiváló káder lehet. És az Orbán-kormány gazdasági miniszteréről szóló sorok, hogy „érdekes módon” stb., csak gratulálni tudok ehhez a finom sejtetéshez, pedig Matolcsy lehetett volna elhajló, opportunista, de akár láncos kutya is. Mindenesetre Matolcsy mostantól gyanús. Érik a végbéltükrözés. Szabad Nép, 2008.

A Magyar Hírlap ennél jobb sorsra érdemes. De jelenleg ez az úgynevezett polgári közéleti újság a legdrágább és egyszersmind a legvékonyabb a napilapok között, és arányaiban még így is itt van a legtöbb reklám, legtöbb kép és csupasz MTI hír, a többi írás jelentős hányada pedig vagy homályosan értelmes vagy világosan értelmetlen. És akkor ezt a kétes színvonalat még képesek tovább rontani ilyen hű kobzosok jegyezte borzalmas vezércikkekkel. Már ha akarnak tartani egyáltalán bármiféle színvonalat.

A tulajdonos helyében egy ilyen cikk után már rászóltam volna a szerzőre, hogy húzd ki a nyelved a seggemből Robi aranyom, mert ez így nagyon cinkes.  De Széles Gábor nem tette meg, és gyaníthatóan eztán se fogja az ehhez hasonló vezércikkek után. Abban nem kételkedem, hogy neki élvezetes ez a hányingerkeltő nyalogatás, de akkor meg ne tessék balliberális médiafölényről hőbörögni, és ne csodálkozzon, ha a Magyar Hírlapot ennyi pénzért csak ezerötszázan olvassák. Egyébként a reklámújságokat ingyen szokták bedobni a postaládába a jehovás füzetekkel. De azok nem is állnak eladatlanul a boltokban.

Remélem lesz még ennél jobb Magyar Hírlap, az Echo TV meg majd külön írást érdemel. Addig is nagy izgalommal várjuk Széles Gábor első verseskötetét, de még inkább megsemmisítő hírlapos kritikáját.

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsuka.blog.hu/api/trackback/id/tr80658160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bobby 2008.09.11. 08:12:01

Csucsu!
Remélem egy alapos Népszava analízis vagy a Vasárnapi Hírek olvasói leveleinek vizsgálata is belefér a bloh kereteibe:P

states 2008.09.11. 17:35:24

Hát igen, nagy kár, hogy a Népszavát nem veted alá ilyen alapos analízisnek, ott ugyanis megtapasztalhatnád, hogy Németh Péter nyelve nem csak egyszerűen behatol Fleto anusába, hanem lapzártáig ott is marad...

travis 2008.09.11. 17:41:30

states,

Már megint ez a "ha ezt kritizálod, akkor azt mér nem?"-verkli!
Nálam a két lap nagyjából egy szinten van, a dögkút legmélyebb fertályaiban. Az ATV-echoTV tengellyel egyetemben.

Ja, a múltkor a Pörzsével álmodtam. Az volt hogy betelefonáltam a műsorába. Másnap ritka szar napom volt.

vényesssy 2008.09.11. 17:55:09

Travis!
Imádkozz vagy analizáltass! Elmúlik:)
Ha nem, jön a Bayer-Bolgár úr páros!

Laky Zoltán 2008.09.11. 18:01:46

Gyerekek, ez nem politikai kérdés. Én jobboldali ember vagyok, de a Magyar Hírlap egy katasztrófa lett. A színvonal a Népszavának felel meg, ellenkező előjellel, a tulajdonosi befolyás pedig durvább és szembetűnőbb, mint Rupert Murdoch bármely orgánumánál. Nem értem, az MH-nak és a Népszavának miért vannak olvasói, amikor ott az ezerszer színvonalasabb Magyar Nemzet és Népszabi.

Hatványpatkány 2008.09.11. 18:06:52

Témán kívül, általában véve és átolvasva néhány posztodat --
mind stílusodban, mind témáidban:
nagy vagy, öcsém

Gecc 2008.09.11. 18:14:34

Travis
"Ja, a múltkor a Pörzsével álmodtam. Az volt hogy betelefonáltam a műsorába. Másnap ritka szar napom volt."

A "szebb jovot" nem mindig hozza a kivant hatast? :-D

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2008.09.11. 19:21:08

Széles Gábor ugye azzal lett milliárdos, hogy PC alkatrészeket hozott be, összerakta és eladta magyar állami vállalatoknak iszonyú drágán.

Jó kérdés, hogy a magyar állami vállalatok miért nem saját maguk vették meg ezeket a PC-ket ugyanott, ahol Széles Gábor. Vagy egyáltalán, miért Széles Gábortól vásároltak és nem mástól.

Hümm-hümm, ugye.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.09.11. 19:22:35

Mit vártok attól az újságtól, ahol olyan neofita jobbosok írnak, mint a kis Thürmer...

Invisibleman 2008.09.11. 19:34:38

Mi a faszom???
Van aki még kíváncsi magyar nyelven írott politikai napi sajtóra?Elég sűrűn járhat így.
A fent említett lap no meg társai a fővezér által vizelt...ööö,izé,vizionált "európai kitekintésű,érzékeny és nyitott" politikai véleményalkotást példázzák.De ez még mindig jobb,mint a szoclib "provinciális,kisszerű és dogmatikus" politikája.Vagy legalábbis jobb lesz hozzászokni.Ha meglesz az előrehozott.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.09.11. 20:19:08

Az ő lapja, csináljon benne olyasmt, ami tetszik neki. Neki ez tetszik és egyáltalán nem olyan rémséges, mint ahogy itt próbálod mutatni.

Invisibleman 2008.09.11. 20:20:30

"Halál az emberi butaságra..."
Ezzel így ebben a formában azért nem értek teljesen egyet,csak ha rosszindulattal társul.

Steckx Van Boeven
PR&Marketing Manager

Praha 2008.09.11. 20:20:39

Baranya Robi :D nane...

destroyer · http://www.muszertechnika.hu 2008.09.11. 20:27:33

Atyafiak!

Ajánlom mindenki kedves figyelmébe a szegény megboldogult Schiffer Pál féle "Videoton sztori I-III" című dokumentumfilmet.
Különös tekintettel arra a részre amelyben Sz.G. 'ajándékba' kapja a Siemens ellenében jelképes összegért az egykori vállalatcsoportot.

És akkor az Ikarus tönkretételéről nem is beszéltünk.

Tragédia ez az alak. Magyar Berlusconi.

antitaxis 2008.09.11. 20:37:20

mbemba. Igazad van. Nem olyan rémes. Sokkal rémesebb!

Valotinius Perkrant 2008.09.11. 20:42:18

Légyszíves ne talpas betűt használj a blogodban, hanem valami arieles egyszerűt, mert az jobban olvasható.
Széles típusosan az ostoba és agresszív emberek egy példánya, kártékony (legutóbb: Vörösmarty Színház) és potenciális zavarainak szánalmas kompenzátora. Nála van a mikrofon és időnként beleüvölt. A lapkiadási buktái és alkalmazottainak egzisztenciális és szellemi elbizonytalanítása nála sima pénzügyi manőver, gondolom az apja temetéséről is csak a számla maradt meg az emlékezetében.
Néhány ismerősömet sikeresen becserkészte - senki sem érezte jól magát az ő környezetében. Ez az ember rossz üzlet. Impoduktív.

morgópántlika 2008.09.11. 21:00:00

Valóban, Szélesé a lap, de ettől még nem csinálhat vele _bármit_, amit csak akar, mert ha komolyan venné, akkor társadalmi felelősségvállalást is kéne éreznie. Persze, nem érez. Mint ahogy mértéket sem, és határvonalat sem, mert amit művel, az - ahogy fentebb írta egy konzervatív érzelmű blogolvasótárs- tényleg túlmegy minden határon. Szakmai szemmel nézve az MH üres, (hír)érték nélküli. Amiért még írják (összehányják) az ott dolgozó, innen-onnan összeszedett, általában más szerkesztőségek tehetségtelenebb ex-újságírói, az a nem kevés pénz, amit Széles belenyom a zsebükbe, meg persze az echotvsekébe. Hiszen mi más vezérelné, ha nem lenne teljesen hülye, mint a reménykedés, hogy kormányváltás után a jobboldal visszafogadja (? ott volt egyáltalán valaha?) a kegyeibe. Orbán ennél okosabb. Széles azért hisz, megy előre, szemellenzővel, és hagyja, hogy szépen megvezessék.

Medigall 2008.09.11. 21:02:25

Elég gyorsan eltűnt az index címoldaláról ez a blog...

morgópántlika 2008.09.11. 22:08:37

Medigall, ja, nekem is feltűnt. Vajh miért? pedig ennél voltak már kint sokkal rosszabb posztok is...

hangyasav 2008.09.13. 02:03:59

Ott van néha még a listában, ha Csucsu beletalál az indexesek ízlésébe :) Bár kötve hiszem, hogy erre törekszik.
Széles G.-n egyébiránt nem csodálkozom. Én a helyében nem a "médiában" bohóckodnék, hanem vennék egy szigetet, és kókusztejen meg zöldfűszeren élnék.

rettentó 2008.09.16. 10:33:17

Széles Gábor vállalkozó, lapunk tulajdonosa szerint döbbenetes, hogy Gyurcsány Ferenc legutóbb felvázolt terveiben egy szó sem esik Széles Gáborról.
Széles a magyar Larry Flint :-), nekünk ez jutott.

Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker 2008.09.18. 09:49:16

Bobby 2008.09.11. 08:12:01
states 2008.09.11. 17:35:24
.
Népszava már volt. Olvass vissza.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2008.09.23. 15:26:57

Örülök, ha sokaknak tetszett az írás. Népszava már tényleg volt, még ha nagyon rövid szösszenet is. Ami következni fog valamikor az a Vasárnapi Újság.
A kommentekhez nem sok mindent tudok hozzátenni.
süti beállítások módosítása