DAS BLOG - Közélet Kultúra Kritika (de Győrffy Miklóst itt ne keressék!)

Csucsu - REFLUX

Csucsu - REFLUX

Pajor Tamás: Kötetlen kötet (könyvkritika)

2007. szeptember 29. - csunderlik.péter

ROCKTÉRÍTŐ

Vannak emberek, akik már a fizikai halál előtt megszűnnek létezni. Ilyen Pajor Tamás is.

Volt egyszer a Neurotic.

A már nevében is bizalomgerjesztő formáció a hetvenes-nyolcvanas évek nagy hatású nyugati igéjének, a punknak volt az egyik első nevezetesebb vasfüggönyön inneni megtestesülése, vámpíros arcfestéssel, bakanccsal, bőrjakóval, vécélánccal, ziherejsztűkkel, még 1981-ben, frissen érettségizett, koppintó ifiurakként. Aztán később elkapta őket a nyugati újhullám, és legvégül egész a funkyig sodródtak: trombita, lánykórus, miegymás; mindez vandalizmussal és szuicid performanszokkal fűszerezve. Az évtized második felére talán a leghírhedtebb underground együttessé avanzsáltak, köszönhetően a kultikus frontembernek, a néhai Pajor Tamásnak. Őstehetség volt, olyan szövegeket írt, hogy eldobod az agyad. Ha száz évvel korábban születik, ő ihlette volna a géppuskát, úgy szövegelt. A többi bandatag nevét a farkam se tudja. Mehetnek a balettba ugrálni, már elnézést.

Pajor Tamás. Ő lehetett volna a magyar rockzene első számú halottja. Magyar Jim Morrison, alfa-ikon, kinek összefirkált sírkövéhez lányok zarándokolnak, hogy otthagyják monogramos szívecskéjüket. De nem lett.

A késő Kádár-éra konstansan mák, szétherkázott rosszfiújának története fölöttébb érdekes. Saulusból Paulus, vagy mi, sőt 120 százalékkal olyanabb. Pajornak genetikailag meg kellett volna halnia 27 évesen, ehelyett még ma is él. És térít. Mert mikor '87 végén már csak egy hajszálnyira volt a túladagolástól, az énekes-frontember belőve megvilágosodott, és saját bevallása szerint lelkében-testében a drog helyére a Szentlélek ült. Menten abbahagyta a cuccozást, beúszott a Hitgyüli varsájába, és téríteni kezdte Isten igéjét, a Neurotic pedig feloszlott a csúcson. Ez aztán a sztori. Szentferences személyiségfejlődés, ágostonos vallomások magyar köntösben, a deklaráltan ateista kádári világban. Film is készült róla, hála az Úrnak (Xantus János: Rocktérítő, 1988).

A jelenlegi térítő Pajor ma meg már fényévekkel távolabb van üvegablakokon át belőve kiugráló, magát szanaszét vagdosó rockisten, „budapesti látnok” egykori magától, mint a 2007-es Orbán Viktor az 1988-astól. Ami pedig nem egyszerű eset, valljuk be őszintén. És mégis.

Egy vallásos bandában (Amen) ugrabugrál, gospelleket fordít, énekel azokon a nagyon vidám vasárnapokon, és gondolom masszívan kiveszi a pénzét a hitgyüli bizniszből, mint kirakat-megtért. Valamikor láttam egy műsorban. Agymosott mosollyal jelent meg, és lerítt róla, hogy a kommuna minden női tagját Betsebának hívja. Legfeljebb sorszámozza őket.

Pajor Tamás egy legenda lehetett volna, de ehelyett vicc tárgya lett.

És most idén nyáron megjelent az eddigi Pajor-szövegeket tartalmazó Kötetlen kötet.

Aki csak ezt olvasta, biztos nem érti, hogy miért tartják Pajort az egyik legnagyobb magyar szövegírónak. A létösszegzés ugyanis a megtéréssel veszi kezdetét, a zseniális Neurotic dalszövegek (például a kötelező Brék, ami az első magyar rap-számok egyike, az Esik az eső, vagy a Vén véna) teljesen hiányoznak. Azokat megtagadta, és a nagyon megtértek hagyományosan eget karcoló egójával úgy tekint rájuk, mint egy „ma már halott ember szárnypróbálgatásaira, és ugyan megcsillan bennük a tehetség, de többet ártanak, mint használnak.” Óh igen, vigyázz, vigyázz, mert megfarkal a Sátán. Épp ezért ne is reménykedjünk, hogy valaha is újra kiadnak Neuroticot. Ki akarja radírozni.

Tehát a tárgyalt könyv, ha nem is művészi élmény, de azért kórtörténetnek elsőrangú, mivel az istenes dalszövegeket, verseket, egyperces novellákat időrendben szedték csokorba, így azokat egymás után olvasva láthatjuk, hogyan húzódott egyre inkább az egykori rímember Pajor agyára a hitgyüli mindent felemésztő rákos daganata. A rút borostás kisgömböc, Németh Sándor, az. És ezért hogy lesz egyre erőtlenebb, gyengébb a pajori gazdatest.

Imitt-amott persze a középkori sötétségben is felvillan egy-egy kisebb fény: „a naplemente komplementer”, „a körték kiégtek a fán”, „valami rémlik, ááá, csak a huzat”, „az egri nők forrón szurkoltak” Neuroticot idéző bravúrjaiból látszik, hogy ez az ember még agymosottan is mestere a magyar nyelvnek, de össze sem hasonlítható egykori önmagával. Így pedig annál inkább fáj a siralmas egész, hogy Pajor a Hit Gyülekezete tolmácsrobotja lett. Minden szöveg ugyanarról szól:

„A gyerekeidet arra tanítják, hogy a fáról jöttünk le / És az iskola kapujával szemben nyílt egy szex-üzlet / Kiálts erővel az Istenhez, mert a fiad példaképe / Egy géppuskás body-builder…” (Vigyél el a folyóhoz!) Ez konkrétan tipikusan az a mű-zsoltár, amitől az emberek nem a homlokukra csapnak és megtérnek, hanem összenéznek az alkotó háta mögött.

„Hová tűnt a fény?” A szekta hát a heroinnál is jobban rombolja a tudatot.

És itt most leszögezem. Én vallásos vagyok. A megtérés önmagában nem baj. Csak mértékkel kell csinálni. Pajor Tamás kapott egy rakat talentumot az Istentől, hogy korszakos dalokat alkosson. De annyira megtért, hogy már nem tud művészileg értékelhetőt írni, mert agyára ment a szekta.. A nagy megtérés miatt nem tudja már kamatoztatni az Istentől kapott tehetségét. Micsoda paradoxon ez. Szerintem. „Ez már dupla pszeudo, ez már triplacsavar.” Hogy a Brékből idézzek.

Persze Pajor Tamás boldog. Így jó neki. Azt meg mindenki leszarja, hogy én mit akarok: „A Rák-rák-ráktérítőt, te sem térítheted el…”

In memoriam P.T.

 

 

Neurotic: Brék (a Rocktérítő c. filmből)

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsuka.blog.hu/api/trackback/id/tr37178616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2007.10.01. 21:07:33

amugy hallgassatok Neuroticot, vegre van fonn a youtube-on: youtube.com/watch?v=IrB3Aw_qi3c
ez meg kotelezo, zsenialis dalszoveg: youtube.com/watch?v=BgdXW9Z-M5o&mode=related&search=

gege 2007.10.02. 19:12:10

hát én ezt ismerem !!!!! :))))))))))))

Xy · http://www.youtube.com 2008.02.12. 21:50:10

Szerintem mert egy ember megváltozik és nem hal meg, nem kéne leírni. Nehogy már azért pikkeljenek be rá az emberek, mert nem halt meg. MIndenkinek joga van az élethez. És az Amen zanakarnak nagyon jó szövegei vannak. Akinek rossz véleménye van, az szerintem tartsa meg magának, és ne rontsa mások véleményét. Pajor Tamás jól tette, hogy elfordult a kábítószer csapdájából
Xy

Ot 2008.03.08. 12:49:06

ha te vallásos vagy, akkor gratulálok hozzá, gyorsan gyógyulj ki belőle. Jézus Krisztus nem vallást alapított, hanem azért jött, hogy életet adjon. Pajor elvette ezt az életet, és elutasította a sötétséget.A sötétség nem szórakoztató, mert össze vissza töröd magad,Gyere ki te is a világosságra, mert addig csak hülyeségeket tudsz írni, apukám.

gabcigirl 2008.12.29. 19:09:05

Nem komplett szerintem, aki a nyolcvanas évekbeli Pajort sírja vissza. Aki jobban ismeri a munkásságát, az belátja, hogy a keresztény korában írt szövegek már sokkalta ütősebbek-ld. Önök Érték lemez, pl-ráadásul azóta normális is lett. Miért tetszene egyeseknek jobban, ha a szerencsétlen Amy Winehouse-ra vagy Jimi Hendrixre hasonlítana az életmódja, vagy már nem is élne?

Rihárdó · http://rihardo.uw.hu 2009.01.10. 23:32:56

Elolvastam a cikket, és teljesen egyet értek azzal, hogy a magyar rocktörténelem egyik legnagyobb vesztesége Pajor Tamás talentuma. Persze tudom, hogy az önpusztítás és a fullbekábítózott élet nem jó, de azoknak a szövegeknek olyan erejük van, amikhez fogható nem nagyon létezik, pedig magyar nyelven nagyon sok jó költő és dalszövegíró is alkotott, de Pajoré magasan kiáll belőlük. Mármint az akkori Pajoré.

Ettől függetlenül mint ember döntését(?) tiszteletben tartom, biztos félt a legendává válástól, a tragikus haláltól, és úgy gondolta, jobb lesz, ha megváltozik, bár az akkori Pajornak nem kellett volna ilyenné válnia, lehetett volna továbbra is rocksztár, talán kicsit szolidabban, mondjuk a rendszerváltás után, most meg már így érettebb korában valami kis kamarazenekarral járná az országot (és nyomná a szövegeit), és élő legenda lehetne - talán egy olyan példakép, akinek igen komoly súlya is lehetne közvéleményben stb. - de ez a hallelujjázás nevetségessé teszi.

Azt hozzáteszem, hogy én ismerem a mostani munkásságát is, szövegileg természetesen most is vannak jó megoldásai, de ez valódi lényének csupán 10%-a, a 90% rock & roll hiányzik belőle. Ami viszont tudjuk, hogy nem egy tánc.

Nekem sokszor eszembe jut az - hogy a Brékből idézzek, - hogy Pajor Tamás majd egyszer tényleg el kell, hogy számoljon önmagával MERT ELJÖN A NAPJA HOGY MINDENÉRT FIZETNI KELL, és akkor talán ott majd az is eszébe jut, hogy a HITED ÉPÍTED ÉS ZUHANSZ AZ ÁLLVÁNYRÓL, MERT NEM MONDTÁL LE MÉG MINDEN BÁLVÁNYRÓL.

Akkor talán majd megérti, hogy ő már előtte mindent értett, úgyhogy nem kellett sehova se megtérni.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2009.01.16. 12:13:11

Rihárdó · rihardo.blog.hu 2009.01.10. 23:32:56

Végre bazmeg, valaki értette is, hogy mit akarok mondani. Azt hittem, erre a cikkre már csak a hitgyülis hülyék járnak rá.

Rihárdó · http://rihardo.uw.hu 2009.01.17. 00:21:00

Örültem a cikknek, szerintem ez olyan téma, ami sokszor elő fog jönni még, és a hitgyülis srácokat meg úgyse a Pajor Tamás - általunk szerintem továbbra is nagyra tartott - talentuma, tehetsége érdekli, hanem az, hogy ő is ott bólogat közöttük, és mint minden jó szekta, ez is megvédi a tagjait a (gonosztól eltelített) külvilág ellen...

Mondjuk azért biztos, hogy az általam szintén nagyra tartott Sziámi is azért kért bocsánatot az Antihitetlen Rap-ért, mert ugye régen jóba voltak, és végülis hát Isten ege alatt mind testvérek vagyunk és mindenkinek joga van ahhoz, hogy úgy élje az életét, ahogy akarja, még akkor is, ha mi úgy látjuk hogy téved. Talán ez minden, amit tehetünk.

Én azért drukkolok a lelkének, mint mindannyiunk lelkének :) Isten éltessen Tamás, és köszönjük azokat a szövegeket, amiket kaptunk tőled, mert többek lettünk általa.

Azt hiszem, ez így korrekt, különben mint önző, rock&rollerek, simán lefaszozhatjuk azért, mert le akarja tagadni, és asszem, ha igazán példamutató akarna lenni, akkor nem púderozna, hanem odanyomná a hiteseknek, hogy hát kész, ez voltam én, nézzétek/lássátok/hallgassátok, hátha kaptok tőle valamit. Persze én idealista vagyok...

kim.bauer 2009.03.12. 13:04:04

@Csucsuka:
(úristen milyen hülye név) Rihárdónak kellett volna megírni a cikket helyetted, mert sokkal értelmesebben közelíti meg a témát nálad. te mit szólnál, ha azt mondanám, hogy 2008 májusában kellett volna meghalnod a Lesz,lesz,lesz című "remekműved" után, és mi a francnak rontod a levegőt még mindig, legyél már legenda basszus!
Pajort nem ér bántani, máig mérföldekkel jobb nálad, soha meg sem fogod közelíteni.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2009.03.12. 22:24:06

Azt mondom, hogy úgy kellett volna leállni, mint a Kiss Tibi a Quimbyből. Normálisan. Nem teljesen meghülyülni, a Neuroticot a Sátán művének nevezni, és átesni a ló túloldalára! - Persze, azért igyekszem nem megfeledkezni: a Sátánnak az a legnagyobb trükkje, hogy tagadja önmaga létezését.
(Bár erre felelte egykor P. Dani cimborám, hogy "Nem, nem. A Sátán legnagyobb trükkje az, hogy kurva jó ötletei vannak!")

Farka(ló)s 2013.03.16. 12:54:47

Németh Sándor talán az aki valójában a sátán maga. Egy modern világban az olyanokat mint a hitgyüli, rehabra küldeném, a csoportosulást bezárnám, meg ilyenek. A vallásszabadságot is úgy fogják fel hogy náluk szabadon lehet "megtérni"... szerintem ami nekik megtérés az valójában egy epilepsziaroham közbeni agymosás.
Az igazi Pajor meghalt, testét pedig a hitgyüli zombiként eljátssza, tehetségestül.

Nessike (törölt) 2015.06.27. 18:35:49

Olvasom a cikket és a kommenteket. Nem voltam beájulva Pajortól eredetileg se, de mikor "megtért" valami óborzalmakat adott elő. Aztán mikor nagyarc lett a hitgyüliben és megnézhettem YouTuben videón, hogyan tép szét élő bárányt a haverjaival, azonnal meggyőződésemmé vált, hogy sokkal jobb lett volna mindenkinek ha meghal.
süti beállítások módosítása