DAS BLOG - Közélet Kultúra Kritika (de Győrffy Miklóst itt ne keressék!)

Csucsu - REFLUX

Csucsu - REFLUX

Toszd meg és uralkodj

2007. szeptember 19. - csunderlik.péter

 

„Én vagyok a világ világossága,

Aki követ engem, nem jár sötétben,

Hanem övé lesz az élet világossága.”

                                                                                                                                 (János 8, 12)

                             „A legjobb beszéd, amit valaha hallottam…” (Sas József, humorista)

Churchilli verbunk, hruscsovi paradigmaváltás. Ilyen beszédet utoljára kicsiny hazánkban, ebben a kurva országban, Kun Béla mondott a budapesti vasas szakszervezetnek, hogy vedd már észre, jönnek a tótok, románok, veszélyben a munkáshatalom, hagyd el asszonyod, és lépj be a Vörös Hadseregbe, különben nemcsak Eperjest baszhatod, hanem a kopasz kölyköd balatoni üdültetését is, meg az ingyen mozit a Bazilikában. Be is léptek, jött is az északi hadjárat.

És ha már a Tanácsköztársaság. Lukács György 1918 decemberében még azt írta egy dosztojevszkiji parafrázissal élve a Bolsevizmus mint erkölcsi probléma című cikkében, hogy az igazsághoz nem tudjuk keresztülhazudni magunkat. Vagyis a jó cél nem legitimálhatja a nemtelen eszközöket. Ennek ellenére pár hónap múlva a Tanácsköztársaság művelődésügyi népbiztosa lett, és erőszakos kultúrpolitikai intézkedések egész sorát hozatta a régi világgal való leszámolás jegyében. Mert ő álmodott egy jobbat, igazán jót, de mivel a pórnép korlátolt, nincs más, hát erővel kell elvezetni oda. Oda, ahol még a kövek is üdvözülni fognak. Nyugalom, érted jöttünk, nem ellened – ahogy az ávós mondja éjszaka Kovácsnak a régi viccben. Sas József biztos ismeri.

Amikor Gyurcsány Ferenc tavaly tavasszal a szarból visszahozta a kormányzást, akkor úgy gondoltam, nem semmi ez az ember. Akkora teljesítmény ez, mint amikor Mel Gibson/Martin Riggs kilencszáz méterről lelőtt egy kambodzsait, talán ha hárman lehetnek a Földön, akik utána tudják csinálni. Kezdek hinni ebben az emberben, lendületben az ország, pörög a gazdaság, cseperedünk, növekedünk, szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország. Orbán Viktornak meg agyára ment az Egy Gyűrű, démonokkal küzd. Láthatta mindenki a tévévitában. Egy sötétben bujkáló, rémhírt terjesztő ellenforradalmár, egy reakciós, aki reklámszatyorral a fején ijesztget, az olyanokat pedig már kinézzük, unter uns gesagt. Naiv voltam, mint Szőke Panni, ki fölment Pestre, aztán seggbekúrták minden este.

És már menten az elkúrásnál vagyunk. Az őszödi beszédnél, mely akkora nyelvemlékünkké avanzsált, mint a Halotti beszéd és könyörgés. „Látjátok feleim szümtükkel mik vogymuk?”

Hát ott kiderült.

Hogy miképp szivárgott ki, az rejtély. Talán majd egyszer filmet forgat róla Oliver Stone, ha megnyeri Kevin Costnert.

Persze már voltak egyértelmű jelek, például a nyári megszorítások, hogy a kormány az utóbbi bő másfél évben csak egy mátrixban tartott minket, és ha lekapcsolnak a gépről, akkor szembesülünk minden szarral: eltűnnek az odaadó csöcsös nők, és jön a rút Mad Max-i világ, ahol öt gallon szuperbenzinért megy majd a gyilok. Mert hazudták a kormányzást.  Átbasztak.

A helyzetet súlyosbítandó, pedig „Nem az a legnagyobb baj, hogy megcsaltál, hanem, hogy nem vallottad be időben, Jockey” – mondaná Samantha két viszkiszóda közt, mígnem végleg beájulna az asztal alá bánatában, miután már szétverte a konyhát.

És mégis, és mégis, én nem vágtam feléjük kávédarálót, erőt vettem, és elnéztem úgy ahogy, mert akkor nekem tetszett a nagybetűs Őszödi Beszéd, ahogy újra és újra visszaolvastam az egészet. Az egészet.

Voltak ugyan benne necces részletek, minthogy „fantasztikus egy országot vezetni”, amire Semjén Zsolt menten rámondhatja, hogy hát ez az őrült világhatalomra tör, de engem nem érdekelt, az se, hogy kurva országozott, a felháborodást meghagytam az amishoknak, tüdőgatyás nyelvművelőknek és Wittner Mária boldogasszanynak. De végre azt láttam, hogy van egy ember, sőt, az Ember, aki tenni akar, történelmet akar csinálni, leszámolni a régi szarral, a fenntarthatatlan struktúrákkal. És ez tetszett. Akkor Lukács Györgyhöz hasonlóan én is elfogadtam, hogy az igazsághoz talán keresztül tudjuk hazudni magunkat, csak akarni kell. Hisze a világ egyik fele akaratból épül.

Őszödön észhez próbálta téríteni a fröccsöző szocikat, megannyi Pató Pált, felpofozta őket, hogy basszátok meg a költségtérítést, hitel eztán már mindig csak holnap lesz, mint alattunk a Molnár Presszóban, és ha akartok valamit, akkor tessék üvegeket gyűjteni és visszaváltani, és különben az se érdekel, ha elbukjuk az önkormányzati választásokat. Mert van fontosabb. Sokkal fontosabb. Tenni kell, baszod.

Reformokat, itt és most!

Ha bemegy a tévébe, és ott mondja el az egészet, mennyire zavarja, hogy az édesanyja Pápán jobb kórházi ellátást kap, mint akárki fiaborja, akkor azt mondom: ekkora demagógiát baszd meg, nézek inkább Echo TV-t. De így, hogy zártkörben hangzott el, a közvéleményt elvileg kizárva, nagyon autentikusnak tűnt. Ez az ember talán tényleg komolyan gondolja. A Kertmagyarországot, azt.

Hogy álmodik egy olyan világról, amilyeneket csak a jehovás füzetekben vizionálnak. Ahol a képeken a bajszos Lionel Richie simogatja a fehér bárányokat, a szkinhedek és a farkasok cigány árvákat szopatnak szoptatnak, a bőség asztaláról mindenki egyaránt vehet, mert kövér pontyok ugranak maguktól a szákba, egyesül Korea, meg úgy általában a szivárvány.

Hogy Gyurcsány Ferenc a lángoszlop, és követni kell. Mert ő a kiválasztott, kinek misztikus anyajegyek vannak mindkét farpofáján. Bízzál bennem űrbázis. Hát rendben, toszd meg és uralkodj. Csináld meg, láss  a szíveddel, és ne hallgass a rossz tanácsadókra. Gyerünk előre! Igazi átalakulást, nem olyat, hogy tíz falu építsen egy templomot, mert az a huszonegyedik században már nem reform.

 

„Enyém volt minden áldomásod,

Én voltam a lelked, a másod,

Megkoszoruztam a fejed,

Szerettelek.”

 

De mielőtt újabb lábakat, meg kitinpáncélt növesztettem volna, és egy hosszú kafkai folyamat végén talán átvedlettem volna Bolgár Györggyé, be kellett látnom, hogy Lángoszlop Úr helyett legfeljebb csak Baló György autója fog világítani a pesti éjszakában.

Eltelt egy év.

Nem látom, hogy bármi nagy reform is történt volna. Akik látnak, azok jelentkezzenek, és kisorsolok közöttük egy Paula Abdul cédét. Mert az még nem reform, hogy lerakunk egy automatát minden rendelőbe. Legközelebb talán a nyerőgépbizniszt monopolizálják, és azt kezdik el rakosgatni a kocsmába, hacsak dühbe nem jön Bud Spencer.  A cseperedést se látom nagyon. Az autópálya ugyan szép dolog, települ mellé mindenféle jóság, lesz itt Cobra 11, und so weiter, de azért a köröshegyi viadukt, ugye, az ciki. A négyes metrót már szintén nem értem. Néha már azt hiszem, Demszky Gábornak úgy monomániája, hogy metróval jusson el Kelenföldig, mint Mr. Mortonnak a Volt egyszer egy vadnyugatban, hogy vasúttal a Csendes óceánig, mielőtt végezne vele a csontrohadás.

Az is szép dolog, hogy sok pénzért várakat, templomokat újítanak fel, de ettől nem lesz olcsóbb a bérletem és a melegszendvicsem, meg még sorolhatnám. Én ilyen diák vagyok.

 

„Galád vagyok? Galád az Élet.

Bűve miért nincs az Igének?

Vággyal, kínnal, miért gyötör

Pénzes gyönyör?”

 

De mindezt elviselném, hogy van itt sírás, rívás, meg fogaknak csikorgatása, ha látnám, nem is azt, hogy amott már a Kánaán, de hogy van koncepció. Terv, menetrend. De eltelt másfél év, és még mindig alapkérdésekről folyik a vita. Ezeket már rég le kellett volna rendezni, talán még az előző ciklusban, hogy most azonnal cselekedhessenek. Össze kellett volna ülni egy földalatti bunkerban, ha nem is a Sziklás-hegység belsejében, de mondjuk a budai vár egyik pincéjében, vagy a Halász borozóban, és kidolgozni, lépésről-lépésre, hogy mi a teendő (Sto gyelaty - szocik, ismerős?). Ehelyett csak kapkodnak, és full-feleslegesen éjjel-nappal fasisztáznak, mert hát szocialisták ők, akárki lássa. (vö. Fortélyos félelem igazgat)

Reformokat, persze, sitt és fost.

Nem kormányoznak jól, és ez enyhe kifejezés. Ez pedig politikailag már súlyosabb, minthogy végighazudták az előző ciklus végét. Mert több mint bűn. Hiba.

 

Gyurcsány Ferenc menni fog. Mennie kell. Lesz ideje a blogomra kommentelni, és  nyugodtan írhat majd baszott jó könyveket a modern magyar baloldalról. Mert aki nem tudja, az tanítja. És aki tanítani sem tud, abból lesz a tornatanár.

 

„S eladtalak, én fejedelmem,

 

Mert az Élet az én szerelmem,

 

Mert én is álmodok nagyot:

 

Költő vagyok.”

 

És ha már mennie kell, akkor magával vihetné Orbán Viktort is az egészpályás letámadásaival, mint egy Dugovics Titusz. És akkor talán mégis bekerülne a történelemkönyvekbe, amit Őszödön annyira szeretett volna. Bár ez így is garantált már. Immáron kétes dicsőség.

Nem így gondoltuk, se ő, se én.

 

Szerintem Lukács György se. Hogy még az utcakövek is üdvözülni fognak.

 

UPDATE: a szociális népszavazás után: A kút és az inga

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsuka.blog.hu/api/trackback/id/tr22169481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kotee-g · http://kotee-g.freeblog.hu 2007.09.19. 08:33:53

Az utolsó sorok jogossága bizonyosan igazolódni fog a következő időkben.
Gyurcsányra annyi szüksége van ma Magyarországnak mint HIV-fertőzöttnek az influenzára, úgy ahogy az MSZMP maimegfelelőjére. Tele vannak nyomorék balfékekkel, akik seggnyalásért és kisebbbségi komplexusuk elküzdésért léptek az MSZP-be. Orbánnak a habzószájú politikájával meg soha a büdös életben nem fog nyerni a Fidesz, semmi választást. Utóbbi meg elég gyenge, Szíjjártóval együtt tipikusan visszataszítják azokat az embereket, akik rájuk szavaznának esetleg, de majd voksoláskor inkább otthon maradnak, mert az tök égő hogyilyen két szappanpofájú palit kell megválasztaniuk.

De szerintem lehet lenne a Fidesznek 1-2 adu-ásza, akivel komoly választási sikereket érnének el.
Erről a héten valamikor írok a blogomon.

Medzsik 2007.09.19. 09:55:57

Én azt mondom,kel mégitt 10 év,mire az eső generációs idióták elhullanak...mert ugye rendszerváltás ide,szabad világ oda...még túl fiatalok avgyunk ahoz,hogy rendes ország váljék belőlünk...
Ha majd mindenki eltűnt a parlamentből...Gyurcsóktól Orbánig,és új arcok jönnek...Talán akkor jutunk valahová...
Csucsu neked meg annyit hogy:
Ámen...

travis 2007.09.19. 10:06:06

"Ha bemegy a tévébe, és ott mondja el az egészet, hogy például zavarja az, hogy az édesanyja Pápán jobb kórházi ellátást kap, mint akárki fiaborja, akkor azt mondom: ekkora demagógiát baszd meg, nézek inkább Hír TV-t."

Én épp fordítva látom. Ha a 2004-es, puccsal hatalomrajutása után bemegy a tévébe, és azt mondja, hölgyeim és uraim, a kassza üres, megszorítások következnek, a felelősök keresése folyamatban van, akkor azt mondom, igen, ez egy egyenes, tenniakaró ember. Nem kertel, mondja, hogy mi van. De a 2 éves teszetoszáskodásnak köszönhetően nagyon sok dolgozó ember adóforintja szivárgott el ilyen-olyan réseken, amiket csak most próbálnak betömködni. Ez szerinted megbocsátható?
Majd ha adófizető leszel te is, megtudod miről beszélek. Amikor azt látom, hogy a megkeresett adóforintjaim azért szivárogtak el a közös kasszából, mert Gyurcsányék nem akartak csinálni semmit a résekkel, a hatalmuk megtartása miatt. Az fontosabb volt, mint a rések betömése.
Mert most fonák módon a rések be nem tömését hívjuk kúrásnak. Igazi, jó nagy elkúrásnak.

"Gyurcsány Ferenc menni fog. Mennie kell."
Ámen!

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2007.09.19. 10:51:18

(Elnézést, hogy offtopikolok, de ez tízpontos volt, mind tartalmilag, mind a stílus tekintetében.)

Engem az érdekel, hogy egy ilyen ziccert, mint az Őszödi Beszéd, miért nem tud lecsapni az ellenzék. Tényleg ennyire hülyék, hogy az a legfontosabb támadási irány, miszerint "kurvaország"? ennyi jött le nekik belőle, illetve ennyit tartanak érdemesnek vitára?

Rántsa magával, igazad van.

travis 2007.09.19. 12:16:29

ja, és Csucsuka,
Kicsit sok szerintem a tótawé-s szófordulat. Ne légy klónja a csávónak! Árt neked, hidd el! ;)
"akkora nyelvemlékünkké avanzsált", például.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2007.09.19. 12:44:48

Travis, valóban sok ragad rám a faszitól, ez biztos. Ez a 'nyelvemlékünk' se direkt volt, hanem csak úgy magától jött, tudat alól. De ha már szófordulatok, a cimboráimtól (N. Csaba, K. László, no és nyelvújító Sz. Olivér) sokkal többet tanulok, hallok (és ők is tőlem, persze, öhh). De ne feledjük, hogy minden csak morzsa Homérosz asztaláról... :)

wice 2007.09.19. 13:49:08

off: ern0, egyreszt ezt a gondolatmenetet worluk szinte pontosan ugyanigy megirta par napja, szerintem jobban (ami nem jelenti, h nem birom csucsu stilusat, mert jo az, csak meg kicsit tulirja a dolgokat, ami idovel elmulik), masreszt worluk is pont ott teved, mint csucsu (errol lejjebb bovebben), harmadreszt meg, baszod, ez nem egy mozieloadas, amit a karosszekbol ulve, patikukit zabalva nezel, barmennyire is trendi hozzaallas ez mostanaban az un ertelmisegiek kozott.

on:
az elkurtadozasos es monnyonlezos hozzaszolasokhoz, amikbol boritekolhatoan lesz itt meg boven, nem kivannek hozzaszolni, nekik mar megvan a konkluzio, es a tapasztalat azt mutatja, h aki a konkluziobol indul ki, az kisebb-nagyobb imbolygas utan eljut a konkluzioig, tehat vele vitatkozni folosleges. azokhoz szolnek inkabb, akik arnyaltabban latjak a dolgot, de ugy tunik, bizonyos teruletek meg mindig feketek es feherek nekik. programozastechnika tanarom mondta mindig az egyetemen, mielott elmagyarazta, h ez vagy az a dolog miert tortenik: "csodak nincsenek". erdemes lenne ezt a mondast sok peldanyban kinyomtatni, bekeretezni, es elkuldeni mindenkinek, h akassza fel a nappali falara. aztan, ha ez megvan, gondolkozzon el ebben a szellemben azon, h mi a demokracia. a demokracia, ha esetleg vkinek szuksege van ra, h ezt kulon megmondjak neki, nem diktatura es nem istencsaszarsag. nincs olyan, h a miniszterelnok azt mondja, h mostantol reform lesz, es akkor mostantol reform van. nem volt ez mashogy a valasztas elott masfel evvel sem, es nincs ez mashogy most sem. a reformhoz torvenyek kellenek. a torvenyeket meg nem a miniszterelnok hozza, hanem a parlament, annak is a tobbsege. a tobbseget pedig meg kell gyozni. ha a miniszterelnok olyat mond, v tesz, ami a parlamenti tobbseget kellemetlenul erinti (akar azert, mert ellenzeki, akar azert, mert ha elfogadja, az azzal fenyeget, h a legkozelebbi valasztasok utan mar nem lesz kepviselo), akkor a miniszterelnok rakurt, de alaposan. gyurcsanynak semmi eselye nem volt frissen jott emberkent a valasztasok elott masfel evvel tabula rasat kezdeni. ha ott elkezd izmozni, h marpedig ez igy kurvara nem jo, kezdjuk el a reformokat, akkor v azonnal levaltja a frakcio (mert a kepviselok feltik a helyuket), v mar akkor kezdetet veszi az utcai orjonges, aztan elorehozott valasztasok, esetleg mindketto egyszerre, v ha vmi csoda folytan mindkettot elkeruli (egyebkent csodak, mint mar emlitettem, nincsenek), az a masfel ev arra lett volna eleg, h elkezdjenek vitatkozni a reformokrol, aztan a 2006-os valasztas utan a minimum ketharmados fidesz-tobbseg az egesz temat lesoporje az asztalrol. szoval hoskodni lehet, de ez a legritkabb esetben vezet barmilyen eredmenyre.

ami meg a mostani helyzetet illeti: pontosan mit vartatok? mondom, reform nem ugy lesz, h a miniszterelnok azt mondja, legyen reform, es lon reform, a miniszterelnok meg lata, h az jo, es megpihen. nemcsak a frakcion kell am keresztulvergodnie egy torvenytervezetnek, de a tarsadalmi ellenallason is, ami egyreszt jon a fix ellenzeki erzelmu emberektol, masreszt azoktol, akiknek vmilyen modon keresztbetenne a torveny. meg a legnyilvanvalobban tokeletes, az orszag elsopro tobbsege szamara tuti felviragzast jelento torveny sem biztos, h _mindenkinek_ javulast jelent, es ha azok pont olyan pozicioban vannak, h meg tudjak akadalyozni v legalabb kesleltetni, v felhigitani, akkor meg is fogjak ezt tenni. es akkor arrol mar ne is beszeljunk, h ilyen nyilvanvaloan tokeletes, tutibiztosan bejovos torvenyek nincsenek, mert senki se lat a jovobe.

szoval (szigoruan szerintem) sem ez a cikk, sem worluke nem tobb, mint intellektualis faszveres. azoknak szol, akik szeretik, ha stilusosan az arcukra elvez vki.

wice 2007.09.19. 13:54:13

ern0, a blog.hu is a te sarad, mint (ahogy nemreg megtudtam) az index forum? merakkor lenne itt egy kis reszelgetnivalo...

wice 2007.09.19. 14:09:12

hogy egy peldat mondjak: egeszsegugyi reform. szerintetek van epeszu ember, aki szerint jarhat barmi pozitiv valtozassal az, ha nem egy orszagos, hanem tobb teruleti monopolbiztosito lesz? van, aki szerint lenne pl olcso internete, ha monnyuk a keruleteben csak az upc szolgaltathatna azt? namost, kerdem en, vajon mitol van, h a szocik megis a teruleti monopolium mellett kardoskodnak, hm?

koltoi kerdes volt, nem kell ra valaszolni.

hm 2007.09.19. 14:34:53

Miért van az, hogy 10 blogból 10 orbánviktorozik?
Ez jellemző az egész médiára is sajnos. 6 éve nem Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke. Lehetne egyszer a mostani társasággal foglalkozni...Hozzáteszem, hogy nem vagyok Orbán Viktor hívő és nagyon élesen kritizáltam / kritizálom őket a megfelelő időben. De most nem a megfelelő idő van.

travis 2007.09.19. 14:40:18

wice,

Nézd, adódott egy kurvaszar szitu, ahogy mondtad, a Medgyessy-dúlás után vagy azonnal nekilátunk kamikaze módon, vagy pedig két év ölbetett kéz, és aztán lesz négy évünk rendesen megcsinálni, viszont még üresebb kasszából, ami nyilván tízszeres terheket ró az emberekre. Tehát vagy az én azonnali reformjaim buknak el velem együtt azonnal, vagy halasztunk, és az emberek szegényednek el háromszorannyira, mint amúgy a reformok indokolnák? Hát, ez van!
Gy.F. ez utóbbit választotta. Értem a motivációt, de én csak az alapján tudom megítélni, hogy mekkora felelősséggel kezeli a kasszát, és a döntése erről mindent elmond. Röviden vagy buktat a frakció, és jön a jobboldal, vagy nyerünk 2 év múlva és 3x keservesebben visszük véghez az átalakításokat.
Szar ügy, de aki kurvának megy, ugye. Pont leszarom, hogy milyen stratégia nevében döntött így. Vállalja a velejáró felháborodást!

wice 2007.09.19. 15:54:30

hm: attol fugg, mit nevezel orbanozasnak. szerintem ha vki gyurcsanyozik, de szeretne elkerulni azt a mostanaban rejtelyes okokbol elterjedt default ertelmezest, h akinek nem gyurcsany, annak orban, az jo okkal emliti meg ilyenkor, h "orban _sem_".

Doki 2007.09.19. 16:07:49

Sztem is kicsit túlírtad Csucsu, de egyébként frankó!

Spec tök egyetértek azzal, hogy az volt a durva, hogy a haveroknak tök komolyan előadta a kórházi cuccot. És bármi is lesz a eü-reformból, azt már senki nem veszi el tőle, meg a jó öreg Molnártól, hogy rommázúzta a feudalizmus utolsó védbástyáit gyógyszerészestől meg Főorvos Urastól.
Az igazi persze az lett volna, ha tényleg találnak néhányat, akik nem szarakodnak az utiköltségen, de a jelek szerint ez sem sikerült (lásd fentebb regionális biztosítók).

Ja,egyébként nekem oké, hogy modernizáció-tradíció törésvonal, konvergencia-program, meg reformok hegyre, de hogy nem írták alá az amcsi rakétapajzs elleni szocdem tiltakozást, azzal kiütötték a biztosítékot.

Én egy helyben állok, mégis egyre inkább balra csúszok.

Üdv

wice 2007.09.19. 17:22:48

travis: milyen haromszor akkora elszegenyedesre gondolsz? az elozo ciklus legnagyobb hibaja epp az volt, h az atlagos eletszinvonal (beleertve a realbereket is), joval gyorsabban nott, mint azt a gazdasag helyzete indokolta volna. most majd visszaall akkorara, amekkorat telleg elbir a gazdasag. ja, egyebkent ha az elozo ciklusban a kormany azt teszi, "amit kell", akkor siman igaz lett volna a vegen, h "rosszabbul elunk, mint negy eve", tekintve, h a kozigazgatasban dolgozok felet kirugtak volna. akik most azon sirnak, h gyurcsanyek "elkurtak", lenyegeben azon meltatlankodnak, h miert nem rugtak ki pl a kozigazgatasi dolgozok felet mar negy eve.

travis 2007.09.19. 17:55:24

"milyen haromszor akkora elszegenyedesre gondolsz?"
Arra, hogy ha idejében meglépik a reformokat, nem kellett volna 3 új lyukat vágni a nadrágszíjra, csak mondjuk egyet.

"ha az elozo ciklusban a kormany azt teszi, "amit kell", akkor siman igaz lett volna a vegen, h "rosszabbul elunk, mint negy eve"
Ez igaz is, de sokkal kevesebb vállalkozás ment volna tönkre, mint így, hogy hagyták mégjobban szétrohadni.
Ha a fogorvos lát egy lyukas fogat, akkor betömi, amilyen gyorsan csak lehet, kis fájdalom árán, és nem vár addig, amíg gyökérkezeléssel kell szerencsétlen beteget kínozni. Mert most ez megy.

"akik most azon sirnak, h gyurcsanyek "elkurtak", lenyegeben azon meltatlankodnak, h miert nem rugtak ki pl a kozigazgatasi dolgozok felet mar negy eve."
Így bizony! A sok léhűtőt már rég ki kellett volna rúgni a zsíros állami hivatalokból!

arvisura · turoczi.blog.hu 2007.09.19. 22:19:11

travis: totaw lehet gyanus, de néha jókat ír. Pl: "Lopott pénzből bazsalyog ránk kormány és ellenzék. Pártpénztárosok vicsorognak beruházások, szerkesztőségi cikkek, igenek és nemek mögül. Nyílt titok, hogy ahol száznál több tégla van egymáson, ott valaki valakinek tejelt. Ha mindkét félnek eleget, akkor azt közmegegyezésnek hívjuk."
Ami pedig a nagy helyzetelemzőinket és politikusokat illeti: 1989-ben olyan háttéralkuk köttettek, ami nem tüntette el a 45 évig itt bűzlő szellemiséget, és ezek a csontvázak valóban hatalomra kerültek: KISZ-es fiatalok, akikszépen hazaviszik a kádári jussot (forintban). Adnak a szadeszes haveroknak is, meg jut a másik oldalnak is. Ha fordítva lenne, ugyanígy osztogatnának egymásnak. Ez a büdös nagy árokásógépek meséje. Hogy ne sértsem meg politikusainkat nagyon: Ők a legnagyobb csirkefogazók.

piszkafa 2007.09.20. 02:11:59

A hótopánkám tele az összes zsivánnyal! Nem tudnak és nem akarnak egy normális országot csinálni. A zűrzavar nekik kedvez. Amíg a virtuális és a valós élettéren egymás torkának ugranak az emberek, addig ők jól mulatnak, vígan élnek, "sej, haj a fényes szelek,ugye elvtársak de jó volt akkor, de nekünk most még jobb". Békák brekegése Kóka szerint, ez az állampolgárok szava. Ezek után nincs miről beszélni. Nem csak Ferinek, hanem Viktornak, Ibinek, Jancsinak, Tercsifercsikataklárának is mennie kell. És punktum. Abcúg!

wice 2007.09.20. 10:27:39

travis: azert errol szivesen latnek vmi kimutatast, marmint, h mennyit nott az eletszinvonal az elozo ciklusban, mennyit csokkent/fog csokkenni a megszoritasok es reformok miatt, es h ehhez kepest hol allnank most v ket ev mulva, ha mar az elozo ciklusban elkezdik. monnyuk h ez utobbit hogy lehetne akar megkozelito pontossaggal meghatarozni, arra kulon kivancsi lennek :)

Speciel 2007.09.20. 11:26:51

Rendben. Fletó húzzon a vérbe.
Vontassa magával Orbánt.
Ám utánuk ki fog basáskodni rajtunk?
Kit vizionáljunk PM-nek, kormánynak?
Etessük meg utoljára a halakat, zárjuk el a gázt, villany leó, oszt emigráljunk valamely égtáj felé.

travis 2007.09.20. 12:29:03

arvisura,
Nekem semmi bajom a Tóta W.-vel, sőt bírom nagyon. Én csak azt próbáltam javasolni Csucsukának, hogy az ő megítélésének fog ártani, ha koppintja.

wice,
Azt ne mondd, hogy nem járnánk előbbre, ha két évvel hamarabb kezdik, amikor még volt valamennyi pénz a kasszában!

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2007.09.20. 13:12:35

Skacok, a túlírás, hát, az remélem elmúlik. Tóta úrtól meg sok minden rám ragadt, mondom, ahogy Uj Pétertől is, de Szerb Antaltól és Ráth-Végh Istvántól is, tanáraim közül meg Ablonczy Balázs szövegeiből leginkább. Mesterek ők, nem tagadom. Viszont ez nagyon tetszett: "sem ez a cikk, sem worluke nem tobb, mint intellektualis faszveres. azoknak szol, akik szeretik, ha stilusosan az arcukra elvez vki." hehe, szóval ezért van ennyi női olvasóm... na jó, ez gyenge vicc volt, és fölöttébb ízléstelen!

wice 2007.09.20. 14:02:47

travis: nem azt mondom, h "nem jarnank elobbre", barmit is jelentsen ez, en csak a haromszor annyira elszegenyedokre reagaltam, amit nem latok bizonyitva. egyelore ugy tunik, h nem az elszegenyedes miatt elegedetlenkednek az emberek, hanem amiatt, mert "elvesznek" toluk olyan dolgokat, amikrol eddig ugy tudtak, h egyszeruen _jar_ nekik.

travis 2007.09.20. 15:47:21

"nem az elszegenyedes miatt elegedetlenkednek az emberek"
Akkor nyilván fogalmad sincs róla, hogy a kisvállalkozásokra mennyire elviselhetetlenül magas terhet ró az elkúrás. A szüleim például épp most készülnek felszámolni a kisvállalkozásukat, az iszonyúan megnövekedett járulékos terhek miatt.
Nem az ingyenegészségügy megszűnése itt a baj, az csak csepp a tengerben. Most épp azok vannak tönkremenőfélben, akik az adókat rendesen fizették. Tehát ezentúl még több nem fizető lesz. Gratulálunk!

"amit nem latok bizonyitva"
Ok, mondtam egy számot, ne ebbe kapaszkodj bele! A magyar állampolgárok a fizetőképességük határán jóval túl vannak. Hívhatjuk ezt elszegényedésnek? Simán!

travis 2007.09.20. 15:50:16

Ja, és közben a Zuschlag tolólappal hordja kifelé az államkasszából az ötvenmilliókat, Gyurcsány ex-minisztériumán keresztül. Megvan a kontraszt?

wice 2007.09.20. 17:13:28

travis:
"Akkor nyilván fogalmad sincs róla, hogy a kisvállalkozásokra mennyire elviselhetetlenül magas terhet ró az elkúrás. A szüleim például épp most készülnek felszámolni a kisvállalkozásukat, az iszonyúan megnövekedett járulékos terhek miatt."

anekdotikus pelda. amivel nem azt mondom, h nem igaz, hanem azt, h egy esetbol nem lehet altalanositani. az persze biztos, h ha vki nyolc even at monnyuk 100 ezret keres, annak jobb, mintha negy even at 200 ezret keresett volna, negy evig meg semmit, mert valszleg a 200-at is el lehet kolteni, es ha nincs tartalek, az szopas. de arrol meg mindig nem tudunk semmit, h konkretan hany kisvallakozas megy emiatt tonkre.

amugy ismetlem, nem azt vitatom, h az eroltetett konvergenciaprogram miatt megemelt adok, jarulekok, akarmik nem helyeznek sulyos terheket az emberekre, hanem azt, h ez kevesbe lett volna sulyos monnyuk negy eve. persze leszamitva, h nem egyszerre jottek volna, hanem ketszer akkora idore elosztva. ha senki se szol, h figyi, ne szord a penzt, mert kesobb lehet, h jol jonne meg, az sok embernek valoban kellemetlenseget okozhat (en is szoptam mar be ugy, h a konyvelomnek az utolso pillanatban sikerult csak szolni, h februarban tulajdonkeppen be kellene fizetni ketszazezret), de azt talan ne vitassuk, h ebben az egesz politikai osztaly vastagon benne van, nemcsak gyurcsanyek. es meg csak azt se mondhatom, h hibaztatom oket erte, mert a magyar politika egyelore egy ilyen jatszma, aki elobb elkialtja magat, h emberek, nincsen ingyen lofasz, az veszit.

masreszt normalis orszagokban az embereknek ezt nem kell kulon mondani, anelkul is takarekoskodnak, mert nem veszik az adott (epp kedvezo) helyzetet orokkevalonak. kemeny lecke volt, de nem hiszem, h

"A magyar állampolgárok a fizetőképességük határán jóval túl vannak."

ez egy kicsit altalanos kijelentes. adatok? mert en pl meg nem vagyok tul, ilyen alapon mondhatnam, h a magyar allampolgarok tokjol megvannak.

travis 2007.09.20. 17:39:47

"en pl meg nem vagyok tul"
Én sem vagyok túl, de sajnos általánosságban nem a mi példánk a jellemző.

"A lakosság hitelállománya meghaladta a 6000 milliárd forintot, egy év alatt 20,3(!) százalékkal nőtt." - forrás: ecostat.hu
Most meg nem mondom melyik felmérés hozta, hogy a hitelfelvevők zömmel a mindennapi költségek fedezésére vesznek fel hiteleket, nem luxuscikkekre. A 20%-os növekedés az elmúlt 1 évre vonatkozik, tehát nagyjából a megszorítások kezdetétől számítható.

wice 2007.09.20. 17:57:57

oke, most mar csak azt kene tudni, h ez az emelkedes pontosan hany embert is erint, kozuluk hanyan vettek korabban hitelre uj kocsit, hazat, ilyesmit, hanyan vannak koztuk kirugott kozalkalmazottak, illetve, h ha monnyuk az elozo ciklus elejen (v gyurcsany szinrelepesekor) kezdodnek a megszoritasok, akkor hanyan lettek volna, es mekkora hitelt kellett volna felvenniuk, stb, stb.

Hendrick · http://megbolydult-hollandi.blogspot.com 2007.09.20. 17:59:30

A politikához semmit se teszek hozzá, azt travis már leírta.
Örülök neki hogy kicsit későn későn de Csucsu is felismerte mi itt a gáz.
Ami a Tóta W. szindromát illeti...nem annyira a stílussal van baj ebben az esetben hanem az attitűddel...az index a magukat nagyon intellektuálisnak tartó, de sok esetben vajmi keveset tudó cikkszerzők központja.

Filmkritikáik például sokszor hatalmas tudatlanságokon alapulnak. A valódi képzettség azért az index színvonalánál jóval többet kíván.
Én ismerek igazán művelt embereket és nekem szinte fáj mikor firkászok magukat műveltnek álcázzák, és a szexuális szóképek régen megfakult dudáját fújják.

wice 2007.09.20. 18:28:25

ez is oke, de monnyuk parragh mint a kereskedelmi es iparkamara elnoke azert valszleg menthetetlenul elfogult. raadasul az mkik reszt vett pl a szechenyi terv kidolgozasaban is, ami azert, hm, nem volt annyira fasza dolog, asszem ebben egyetertunk.

travis 2007.09.20. 18:53:58

"nem volt annyira fasza dolog, asszem ebben egyetertunk"
Voltak benne faszságok, tény. Meg a csókosok kaptak, néhány kivételtől eltekintve, de legalább volt valami. Most mi van?

Gondolom Parragh azóta elfogult nálad, amióta visszautasította a kampányban Gyurcsány követelését, hogy politikailag valljon színt. Mivel nem tudta a miniszterelnök elfogadni, hogy a kamara elnöke mindkét nagy párt programját megvalósíthatónak tartotta. Emlékszünk?
Ha nem, segítek: www.hirtv.hu/gazdasag?article_id=88861&highlight_text=iparkamara

wice 2007.09.20. 19:28:33

nem, nem azert elfogult. nem is tudtam errol a dologrol, es ha tudtam volna is, ne serts meg azzal, h feltetelezed, h nekem mindenki elfogult, aki nem ert egyet a gyurcsannyal, es mindenki elfogulatlan, aki a segget nyalja. azert elfogult, mert o a vallakozokat kepviseli. egyebkent nincs ebben semmi rossz, de nyilvan nem tekintheto teljesen objektivnek a velemenye. a szechenyi terv miatt pl biztos nem tiltakozott, pedig az az orszagnak egyertelmuen nem volt jo, es a vallakozok kozul is csak nehanynak.

gege 2007.09.20. 23:30:59

Szerintem így is több változás történt az elmúlt 1 évben mint előtte végre valaki hozzá mert nyúlni a tb és adó csalók tömegeihez, egyébként pofáznak sokan de az igazság az hogy ebben az országban az elmúlt 15 évben egy szerencsétlen vékony réteg kivételével MINDENKI LOPOTT !!!!
Csak azt ne mondja senki hogy ez nem volt nyílvánvaló, ebben éltem , élek : a cinkos pillantások jó lesz számla nélkül , nem tudunk bejelenteni, megoldjuk okosba stb stb stb végtelen a sor. Szóval itt senki nem tiszta ez biztos. Ez a szerencsétlen Gyurcsány legalább most -oké nem tavaly meg mit tudom én- próbál valamit tenni. Milyen villám reformokat vársz ebben az országban? Sogór ,koma, pénzek zsebbe dugdosása aztán lehet kurvaanyázva gyurcsányozni böfögve a konyhaasztalnál. Na de fel húztam magam...

rolo tomasi · http://www.oriasi.blog.hu 2007.09.21. 10:05:33

Az ám Gege!A kereskedelmben dolgozom,a legtöbb ügyfelem a számla szóra röhögőgörcsöt kap.Üzleti morál zéró,30 nap helyett 90re fizet mindenki,ha fizet...A fél ország rokkantsegélyen él,két naponta nézeti a torkát a dokinál,hőbölög a 300 forintos vizitdíjjon de 2 doboz cigit azért elpattint egy nap....Fejekben kell változni barátaim,olyanok a politikusaink amilyenek mi vagyunk..szerintem

apuska · http://kocsma.blog.hu 2007.09.21. 13:05:14

Tetszetős írás, gratulálok. De mondd meg Csucsu, ki jöhet Fletó helyett? És hogy és milyen trükkel nyerik meg a választásokat legközelebb?
Nincsenek itt már hitelesek...

kotee · http://kotee-g.freeblog.hu 2007.09.21. 20:37:40

A blogmon arról, hogy ki jöhetne Gyurcsány és Orbán helyett (remélem nem haragszol a reklám miatt Csucsu):
kotee-g.freeblog.hu

urbangeri · http://blogtika.blogter.hu 2007.09.22. 12:57:43

Nem kell itten Tóta W komplexusozni, jó ez ahogy van.

Lehetne jobban, de nagyon kemény ez a Hungária.

Wice nagyon jól megmondta, igen komoly a társadalom különböző közegeinek ellenállása. Én 5 éve elkezdtem dolgozni az államigazgatásban, fél évvel előtte beléptem egy pártba és mindkettő brutális. A pártok belül durván hierarchikus struktúrák, amit kívülről sokkal könnyebb lenne megütni, csakhogy a pártok piaca szinte megtámdahatatlan (kampányköltség, 5%-os küszöb, médiatámogatás).

Az államigazgatás szintén halál, bár vannak fokozatok, jobb helyek.

A hétköznapi magatartási normákban, szabályokban is nagyon sok bug van, ami alól legfeljebb szerencsés mikroközegekben van kivétel, de ott is könnyen lehet, hogy csak részben. (Díjazzák a kreativitást, teljesítményt, de adócsalnak.)

Amúgy meg túlfogyasztunk, mert osztráként vásárolnánk, de még inkább román mód dolgozunk. (Igaz náluk is drágább a lakossági gáz.) Az életszínvonalat a politikusok együttesen emelték magasba, és most nem tudják visszanyomni.
süti beállítások módosítása