DAS BLOG - Közélet Kultúra Kritika (de Győrffy Miklóst itt ne keressék!)

Csucsu - REFLUX

A 10 legjobb James Bond-film

2017. november 04. - csunderlik.péter

blofeld.jpgA világot káoszba taszítani akaró unatkozó milliárdosok utóbbi időben felélénkülő tevékenysége miatt történelmi rádióműsorunk, a Régen minden jobb volt legutóbbi két adásában a James Bond-filmek világáról konzultáltunk, hiszen hol lennénk, ha Ernst Stavro Blofeldet, Auric Goldfingert vagy Karl Stromberget nem állította volna meg a 007-es. A legendás, 1962-es Dr. No-tól (Ursula Andress bikinis felbukkanását a 60-as évek emblematikus pillanatai közé is beválasztottuk történelmi stúdióblogunkon) igyekeztünk eljutni jelenünkig, megvizsgáltuk, hogy honnan jött őfelsége titkosügynöke, ki volt a legjobb Bond, kik voltak a legjobb főgonoszok, mik voltak a legröhejesebb kütyük, és hogy a hidegháború elmúltával miként vezették vissza a munka világába a feladat nélkül maradt szuperkémet. Előbb egy általános James Bond-történeti megalapozást tartottunk, hogy a felszerelkezés után végül a 10 legjobb James Bond-filmet is bemutassuk Szűcs Gyula újságíróval és Laska Pál forgatókönyvíróval.

Tovább

100 éve született Fábri Zoltán

fabri_zoltan.jpg100 éve, 1917. október 15-én született a legjobb magyar filmrendező, Fábri Zoltán (1917-1994), a Körhinta, a Dúvad, a Két félidő a pokolban, a Húsz óra, az Utószezon, Az ötödik pecsét és más remek filmek alkotója, akinél erősebben senki se tudta ábrázolni, amikor megindul egy ingét feltépő paraszt, hogy "Ide lőj, rendőr!". Más rendezők egész életművében nincs annyi feszültség, mint Fábri TSZ-filmjeinek egy-egy jelenetében. Történelmi rádióműsorunkban, a Régen minden jobb voltban beszélgettünk Fábri Zoltán életművéről.

Tovább

Tony Scott világa

tony_scott_top_gun.PNGÖt éve gondolta úgy Tony Scott (1944-2012), hogy "szart se ér az élet", ezért történelmi rádióműsorunk, a Régen minden jobb volt legutóbbi adásunkban piros baseballsapkában, szivart rágcsálva vettük górcső alá a Top Gun, a Beverly Hills-i zsaru 2, Az utolsó cserkész és a Tiszta románc rendezőjének narancssárga világát, ahogy - Lovasi Andrással szólva - "a lemenő Nap fénye csillan meg sok krómalkatrészen". Föltettük a kérdést, hogy Ridley Scott öccse, a gyors vágások mestere csak egy szőrös tökű profi volt-e, vagy valóban nem kapta-e el senki se jobban a régi iskolás példaképek széttöredezését.

Tovább

Top 10: a futballtörténelem legnagyobb botrányai

Ne csodálkozzon senki, hogy a sosevolt, múlt, szurkoló és identitás nélküli felcsúti konstrukció nem szerepel a világ legnagyobb futballbotrányait érintő listánkon. Ezen ugyanis olyan esetek tűnnek fel, amelyeknek így vagy úgy, de köze van a sportághoz. Ha Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor csörgőjátéka nincs is itt, felvillan a Marseille vesztegetési botránya, a Bosman-szabály meg Maradona is, meg persze a trójai faló, Vikidál Gyula, továbbá a Szerbhorvát nyelvkönyv. Indul az utazás a Page Not Foundon, csak erre vártál, de óvatosan a Kalifa tökmaggal, nehogy lecsapjon a TEK. Vigyázat, valósággal kevert tartalom.

Top 10: a futballtörténelem legnagyobb botrányai

Aranypolgárok - Anikó Show az RTL Goldon

Hitler azt mondta, hogy minden nemzedéknek kijár egy háború, és úgy tűnik, igaz ez a kibeszélő show-kra is. Az RTL Goldnál azt gondolták, hogy ha befújják aranyfüsttel a rozsdamarta Mónika Show-t, azzal az új retrocsatornájukhoz láncolhatják a hashtag-generáció háziasszonyait. De az Anikó Show még piritnek is kevés.

A kritikám a HVG.hu-n olvasható.

Gyönyörű android - Magyarország Szépe a Duna TV-n

Megválasztották Magyarország Szépét tegnap este a Duna TV-n, „alakja izgató, modern a külseje”, ahogy mindig. De hogy mit rejt a belseje, ezúttal sem derült ki a kifeszített mosolyú, fenséges kiberneroszok szépségkirálynő-szöveggenerátorral előállított szónoklataiból.

A legjobb méreg - Egy egész napon át néztünk Sajtóklubot

"Szervusztok, urak!" "Bencsik, Lovas, Huth, Zsoca." "A leggusztustalanabb, legerkölcstelenebb, legkevésbé független médium." A helyes sorrendbe tettem a Sajtóklubban elhangzott mondatokat, hogy az igazat mutassák, ne csak a valódit.

Az írás a HVG.hu-n olvasható.

Tüzelő katyusa (Egyenesen Kálmán Olgával, Hír TV)

Kálmán Olga Hír TV-hez igazolása után olyan felhördülés támadt, mintha vége lett volna az addig ismert világnak. Valójában az Egyenesen Kálmán Olgával túlságosan is ismerős, riportalanytól függően ugyanazt az álnaívát vagy smasszert látjuk, mint korábban.

A kritikám a HVG.hu-n olvasható.

A "Megtörtént bűnügyek"-től a "Tűzvonalban"-ig - 10 magyar krimisorozat

bodrogi_gyula.PNGA magyar krimisorozatok nagy utat jártak végig az ávós kinézető őrnagy elvtársaktól a modellek közül rekrutált szédítő rendőrnőkig, Kántor kutyától a mindent kidobó computerekig, a francia állampolgárságú rókalelkű disszidensektől a kapucnis cyberbűnözőkig és az aktatáskányi plutóniumot simogató Pindroch Csabáig. Történelmi rádióműsorunk, a Régen minden jobb volt legutóbbi adásában a magyar krimisorozatok történetét szaglásztuk végig, a 10 legütősebbet vagy legnyomorúságosabbat helyszíneltük a Megtörtént bűnügyektől a Tűzvonalbanig. Szokott filmes szakértőink mellé ezúttal napszemüveges interpolosok is érkeztek László Ferenc (Magyar Narancs) és Szűcs Gyula (Port.hu) személyében.

Tovább

Habony Cirkusz, világszám! (Tények, TV2)

„Meghalt!" „Megvakult!" „Szörnyethalt!” A francia elnökválasztásról, a szíriai polgárháborúról vagy az űrkutatás áttöréseiről semmit nem tudunk meg, de ha a TV2 híradóját fogyasztjuk, retteghetünk attól, mikor esik fejünkre egy állványról leszédült ittas feketemunkás. Ha a „világszínvonalúnak” beígért Tények „megújult”, akkor Leonyid Brezsnyev egy mindig átváltozó David Bowie - ez akkora tény, minthogy egy terhes férfi madarat szült.

A kritikám a HVG.hu-n olvasható.

Az utolsó rocksztár - Kurt Cobain és a grunge

A héten 50 éves lett volna Kurt Cobain, a grunge József Attilája, az utolsó rocksztár. Ha Adorno zenekritikus lett volna a 90-es években, biztos megírja, hogy Cobain 1994-es öngyilkossága után egyszerűen nem lehet több dalt írni. (Amikor a 90-es évek 10 emblematikus pillanatát listáztuk, a halálesetek közül csak Diana hercegnő autóbalesete előzte meg Cobain öngyilkosságát.) Történelmi rádióműsorunk, a Régen minden jobb volt legutóbbi adásában az ellentmondásos zseniről beszélgettünk, akit egyszerre taszított a sztárság, és ugyanakkor naponta telefonálgatott be az MTV-be, hogy miért nem játsszák eleget a Nirvana-klipeket, és egyúttal tornacipőt húzva visszamentünk egy olyan ihletett korba, amikor pár évre az underground betört a mainstreambe, és nem a Paris Hilton barátnőt keres és seggrázások mentek a zenecsatornán, hanem a kortárs művészet csúcsteljesítményei. Szerencsére Courtney Love nem telefonálgatott be állandóan, hogy rikácsolva helyreigazítást kérjen, úgyhogy nem kellett lenyomnunk a torkunkon egy puskacsövet.

Tovább

"Keletre, magyar!" - Ablonczy Balázs a magyar turanizmusról

ablonczy.jpg"Keletre, magyar! Tekints keletre! Ott lelsz te dicső, nagy rokon felekre!" Történelmi rádióműsorunk, a Régen minden jobb volt 2017. február 10-i adásában Koltay Gábor Julianus barátjaként kerekedtünk föl, hogy mint az esti tábortűznél napmeséket regélő, Papageno-jelmezbe öltözött vándorok a magyar turanizmus nyomaira bukkanjunk Dévénytől Tokióig, Gül Baba türbéjétől Makovecz Imre munkásságáig, a keletről gondolkodó Ady Endre ős Kajánjától Kozsó Szomorú szamurájáig. A kalauzunk Ablonczy Balázs történész volt.

Tovább

Top 10: a magyar irodalomtörténet legnagyobb botrányai

Magyarország az a hely, ahol a legnagyobbakat megpróbálják tönkre tenni, kiátkozni. Legalábbis erre utal, hogy volt itt nemzet-, vallás- és magyargyalázó Ady Endre, József Attila, Szerb Antal, Kertész Imre és Esterházy Péter egyaránt. Komplett autópályákat ugyanis el lehet lopni, Rogán Antalként lehet helikopterezni a közéletben, mert attól Magyarország erősödik, de nem lehet következmények nélkül a legjobbat adni, magyart és európai adni, mindig költészetet adni: új Top 10-ünkben a magyar irodalomtörténet legnagyobb botrányai Radnóti vegzálásától a Carpe Diem Álomhajó-ügyéig. Előre is elnézést kérünk a feljelentőktől, hogy megint munkát csinálunk nekik, alighanem vétkesek vagyunk országkáromlásban.

Top 10: a magyar irodalomtörténet legnagyobb botrányai

 

Az Árpád-vonal pokémonvadászai (Cenzúra nélkül, Álmos Király Televízió)

Tudta, hogy pár napja egy mikrohullám kering a Föld körül? Hogy a bolygónk termőtermőföldjeinek fele a Kárpát-medencében található? Hogy Donald Trump csak egy „küldött” és a magyarság az ősgén birtokosa? Nem? Hát az efféle elhallgatásoknak akar véget vetni az Álmos Király Televízió Cenzúra nélkül című műsora.

A kritikám a HVG.hu-n olvasható.

 

A magyar szervezett bűnözés története III. - Stadler József és Tasnádi Péter

Történelmi rádióműsorunk, a Régen minden jobb volt legutóbbi adásában a Kádár-rendszer és a rendszerváltás után Stadler József és Tasnádi Péter felemelkedéseivel és bukásaival folytattuk a magyarországi szervezett bűnözés történetének áttekintését Bezsenyi Tamás kriminológus-történésszel, aki olyan történeteket mesélt, csoda, hogy nem raboltak el minket a csecsen terroristák.

Tovább

Csalás nélkül, könnyedén (Csakazértis, Echo TV)

Ha valakit telibe kapott az ünnepi depresszió, miután egy délelőttöt elcseszett azzal, hogy konyhakéssel faragja bele a göcsörtös fenyőt a tartóba, hogy aztán a feldíszített karácsonyfa végül olyan sokkolóan és kilátástalanul nézzen ki, mint egy moldáv eurovíziós előadó, és ezért pokolba kívánja az életet, akkor annak igazán ajánlható Kadarkai Endre Csakazértis című műsora.

A kritikám a HVG.hu-n olvasható.

 

Akinek a mai Holywoodot köszönhetjük - Steven Spielberg 70 éves

Ha a filmezés egyik végén Horváth Ádám, a Szomszédok pápája áll, a másikon Steven Spielberg. Míg az egyik mindent el szeretne mondani a világról, csak semmilyen eszköze nincs hozzá, a másik egy technikai zseni, de fogas kérdés, hogy állít-e bármit is az életműve. Ezt vizsgáltuk meg történelmi rádióműsorunk, a Régen minden jobb volt legutóbbi adásában, mivel 70 éves lett Steven Spielberg, Új-Hollywood emblematikus figurája, aki csak 24 éves múlt, mikor első filmjét, a Párbajt leforgatta. Centekből készítette el a világ egyik legfeszültebb filmjét, úgy, hogy szinte csak az "autó - kilométeróra - olajszint - visszapillantó - kamion - gázpedál" képeket vágta sorra egymásra.

Tovább

Top 10: 2016 közéleti csúcseseményei

A Page Not Found történelmi gonzóblog szerkesztősége 2013, 2014 és 2015 után az idén is elkészítette az esztendő közéleti csúcseseményeit rangsoroló listáját. Sokat elmond az évről, hogy egy szakaszában hiába keresték izgatottan a Page-posztokat az interneten, a képernyőn az állt: page not found. Merthogy a legyilkolt Népszabadság felületei adtak otthont a blognak, amely karibi tábornokok közé emigrált, de él, és szivarozva készül a hatalom visszavételére. Így az idén sem marad el a tudományos rogánizmus aktuális eredményeinek ismertetése, Vajna Timi fánkozójának atomerőműügyi keretbe helyezése, Matolcsy György bejglitémájú érdeklődésének fölemlegetése. És ez még nem is a finis, mert vége csak akkor van, amikor mi mondjuk azt, hogy vége van.

Top 10: 2016 közéleti csúcseseményei

Agyvasalás (Élet-Forma, FEM3)

Berki Krisztián herevasalása bizonyította, hogy Magyarországon nagyobb érdeklődés övezi a szépészeti kezeléseket, mint az Alkotmánybíróság határozatait. Sarka Kata Élet-Forma című - a FEM3-on futó - magazinja azonban annyira fájdalmas, hogy csak az ismert mondás mentheti: a szépségért meg kell szenvedni.

A kritikám a HVG.hu-n olvasható.

Kincsem parki félelem és reszketés (Hófehér és a hét törpe, Nemzeti Lovas Színház)

A Nemzeti Lovas Színház Hófehér és a hét törpe című, tobozmiriggyel fűszerezett szürreális musicalje új értelmet adott a „kegyetlen színház” fogalmának. Olyan volt, mint felriadni Cinkotán, miután az emberrel elszállt az éjszakai busz. A művészeti lórúgás után három nappal se tudom még, titkon nem egy CIA-kísérlet alanya voltam-e, de a kisgyerekek imádták.

A kritikám a HVG.hu-n olvasható.

Eörsi László az 1956-os "pesti srácokról"

Hátrafelé nyilazó történelmi műsorunk, a Régen minden jobb volt legutóbbi adásunkban újra az 1956-os "pesti srácok" kultuszáról beszélgetünk, Tóta W. Árpád helyett ezúttal Eörsi László történésszel. Tóta W. Árpáddal készített korábbi adásunk itt hallgatható meg.

Tovább

Az Apokalipszis lovasai (Kasza Taxi, Kasza Tibor Facebook-oldala)

Az alkalmatlanságával még a magyar médiából is kitűnő showman továbbra is hisz magában, és a saját Facebook-oldalán elindított Kasza Taxi című műsorával kezdett bele újra az esti műsorsáv visszahódításába. Nem kellett volna.

A kritikám a HVG.hu-n olvasható.

 

Ez már csapás (Csisztu 24, ATV)

„A műsorszám termékmegjelenítést tartalmaz”. És csak azt, mert nehéz tartalomnak nevezni, hogy Csisztu Zsuzsa celebeket visz el wellnessezni, majd a szaunában olyan kérdéseket fejtenek meg, amelyeknek Shakespeare egy-egy drámát szentelt. Egyszerűen nem tudom, hogy a siófoki Hotel Azúr Prémium tulaján kívül még kinek állhat érdekében a Csisztu 24.

A kritikám a HVG.hu-n olvasható.