DAS BLOG - Közélet Kultúra Kritika (de Győrffy Miklóst itt ne keressék!)

Csucsu - REFLUX

Csucsu - REFLUX

Látnokká kell válnunk - 160 éve született Rimbaud, az "elátkozott angyal"

2014. október 20. - csunderlik.péter

Rimbaud.jpg„Képzeljen el egy embert, aki keléseket ültet el és ápol az arcán. Azt mondom, hogy látnokká kell válnunk, látnokká kell tennünk magunkat. A költő azzal válik látnokká, hogy hosszú, roppant, meggondolt munkával összevarrja összes érzékeit. A szeretet, szenvedés és őrület minden formáját; megkeresi önmagát, kimer magából minden mérget, és csak azok sűrített lényegét tartja meg magának.” Írta ars poeticájában az irodalom történetének bizonyára legnagyobb csodagyereke, Arthur Rimbaud (1854-1891), úgy tizenhét éves kora körül.

A ma százhatvan éve, 1854. október 20-án született Rimbaud egy Belgium melletti kis „porfészekből” jött, „valahonnan az Isten háta mögül”, ma úgy mondanánk, hogy az Ardennek cigánysorából valamely mocskos putriból. De a világ szerencséjére volt könyvtár a közelben, ahova eljárhatott olvasni a "kuksolók" közé. Előbb az iskolában, majd otthon is írni kezdett. Tizenöt-tizenhat éves korában stílusparódiák sorában végigment a költészeten az antikoktól a divatos parnasszistákig, és miután jelezte, hogy mindent tud, letörölte a kakaóhabot a szájáról és immáron saját, forradalmi hangjával, szonettbe szedett magánhangzóival elindult a francia-porosz háborútól még zilált Párizsba. Míg odaért, evett sonkát fogadóban a fogadósné rengő csöcseit nézve a narancssárga fényben (A Zöld Hordóban), és botlott bele alvónak halott katonába (A völgyben egy katona alszik): „A napban aluszik, a keze halavány. / Nyugodt. Két vörös lyuk tátong jobb oldalán.”

Mikor pipázva megérkezett a fővárosba, a költők kis túlzással úgy tartottak válságtanácskozást, mint Eric Claptonék Jimi Hendrix megjelenése után. Már aki felfogta a fiú nagyságát.

Verlaine-Rimbaud.jpgA kamasz, „olykor valami gyöngéd tájszólásban a halálról beszélő”, "részegeket fölemelő" Rimbaud összejött a kor addigi legnagyobb költőjével, az akkor már idősödő, súlyosan alkoholista, abszintban ázó és leszállóágban lévő Verlaine-nel. Nem sokkal azután, hogy a legmocskosabb élményeit a legtisztább versekben megíró költőnagyság párizsi otthonába bekopogtatott a vidéki csodagyerek,  Verlaine elhagyta kisgyermekes feleségét, és a kamasz fiúval tartott: „Követtem őt, követnem kellett.” Kettejük pisztolylövéssel végződő szadomazochisztikus homoszexuális kapcsolatáról, amolyan Tom és Jerry-liaisonjáról szól Christopher Hampton híres és Leonardo DiCaprióval megfilmesített bulvárdarabja, a Teljes napfogyatkozás, telis-tele Verlaine- és Rimbaud-idézetekkel.

Ezután Rimbaud már csak egy-két évig verselt. Megjelentek az Utolsó versek, a Színvázlatok és az Egy évad a pokolban. Aztán egyszer csak, miután kipörgette a költészetet és prózakísérleteivel kijelölte az irodalom további haladásának irányát, Rimbaud elengedte az egészet, mintha csak egy megunt játék volna. Tizennyolc évesen abbahagyta az írást és elment Afrikába kereskedőnek.

„Aranyam lesz: dologtalan és durva leszek. A nők becézni szokták az ilyen forró égövekről megtérő rokkant duhajokat.” - vetette oda utolsó művei egyikében.

Rimbaud Aden teljes.jpg

 

Az Adenben készült fotográfia az idős, "dologtalan és durva" Rimbaud-t (jobbról a második) örökíthette meg

Az „elátkozott angyal”, Rimbaud 1891. november 10-én halt meg, akkor már beduinlányokkal hempergő, ráksebes lábú elefántcsont-kereskedőként. Harminchét évesen, mikor már közel két évtizede nem verselt. Pedig micsoda költeményeket írt.


Az elátkozott angyalka

Fehér kapuk, azúr födémek,
vasárnap-éjszakai fények.

A város vége zajtalan,
fehér az út, éjszaka van.

A házak erre furcsa árnyak,
zsalúik csukott angyalszárnyak.

De ím: a szöglethez amott
inal egy gonosz, izgatott

kormos kis angyal fogva haskót,
mert túlsok jujubát behabzsolt.

Kakál. Utána tovalép -
s az átkozott kis hagyaték,

mert vér-szutykos, az égre lengő
szentséges Holdnak ronda fertő.

(Nagy László fordítása)

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsuka.blog.hu/api/trackback/id/tr366809559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása