DAS BLOG - Közélet Kultúra Kritika (de Győrffy Miklóst itt ne keressék!)

Csucsu - REFLUX

Csucsu - REFLUX

Top 10: a sporttörténelem legnagyobb szemétségei II. rész

2014. május 16. - csunderlik.péter

Vb-selejtező a stadionban, amelyben koncentrációs tábort rendeztek be, Hitler távozása az arénából, amikor a színes bőrű versenyzők érmeket nyertek a berlini olimpián, Lance Armstrong, aki csalóként lett legenda – a sporttörténelem legnagyobb szemétségei közül szemezgettünk. A Page Not Found listája nem teljes, s aki szerint vita nélkül lehet készíteni efféle lajstromot, az próbálja meg lenyomni a Top 10-et a rendszerváltás utáni Magyarország legnagyobb lopásaiból. Na, ugye, megmondtuk.

Csunderlik Péter-Pető Péter

Az első részt itt olvashatja

5. Az FC Hatvan REAC elleni sorsdöntő meccse

FC Hatvan.jpgAlighanem a felsorolás legismertebb epizódja a kisvárosi együttes 1994-es oldalba rúgása, a hatvani álom elveszejtése. Egy generáció igazságba vetett hite veszett el a REAC elleni találkozón.

Történt, hogy a hatvani csapat az első helyen állt a másodosztályban két fordulóval a bajnokság vége előtt, s már csak két kieső csapat elleni randevúja volt hátra.

Először a REAC érkezett a Népkertbe, s általános meglepetésre vezetést szerzett. De a vendéglátók nem hagyták annyiban, szinte benyomták a kapujukba a rákospalotaiakat. A falat sokáig nem tudták áttörni. Aztán valakinek végre sikerült. A labda a hálóba tartott, amikor a vendégek középhátvédje látványosan kiütötte azt. Piros lap, tizenegyes – könyvelte el mindenki, síp azonban nem jött. A vérmesebb szurkolók, harmincasok, apukák, apósok, tanárok és melósok sírásra görbült szájjal várták a lefújást, hogy üldözőbe vehessék a játékvezetőt.

Több sansz ugyanis nem kínálkozott, nyert a REAC. A bírót utolérték, a klubot megbüntették, az osztályozót sem játszhatta otthon, nem sikerült kiharcolni az NB I-be jutást. Tóth Dénes szakvezető minden erejét összeszedve árnyalta odáig a nyilatkozatát, hogy a bíró mélyen tudása alatt vezetett.

Ja, így a Kiskőrös jutott fel. Az, amelynek tulajdonosa a később börtönben is ülő Stadler József volt.

A Hatvannak többé nem volt esélye.

Még ma is évente legalább kétmilliárd Justice for FC Hatvan! feliratú sípcsontvédőt adnak el világszerte. 

4. Az indián Jim Thorpe-tól elveszik az aranyait, mert megsértette az amatőrszabályt 

Jim Thorpe.jpgAz eddigiek után már igazán nem lehet nagy meglepetés, hogy a szobánkat Erika Eleniak-poszterekkel tapétáztuk ki, nem NOB-vezetők egészalakos képeivel. A fehérgalléros sportdiplomaták korruptságánál már csak a képmutatásuk lehet nagyobb, ahogyan pátosztól remegő hangon kiállnak a láng alá, hogy citius, altius, fortius, és miközben maguk dollárszázezreket vettek föl, a huszadik század utolsó harmadáig tartották magukat az amatőrszabályhoz, amely értelmében profik nem indulhattak az olimpián. 

Az amatőrszabály leghíresebb áldozata a huszadik század elejének egyik legjobb sportolója, az indián csodaatléta, Jim Thorpe volt, indián nevén Wa-Tho-Huk, vagyis „Fényes Ösvény”, aki az 1912-es stockholmi olimpián behúzta az ötpróbát és a tízpróbát is. Az ötpróbában ötből négy számban nyert, gerelyhajításban csak harmadik lett, de hát 1912 előtt még sohasem volt a kezében gerely. Tízpróbában mind a tíz számban az első négyben végzett, a távolugrástól a súlylökésig. Szekeres Imre nem mutatkozott meg annyi oldaláról a sorozatos kormányátalakítások során, és tegyük hozzá, hogy Thorpe az olimpián kívül még focizott, kosarazott és baseballozott is. Az aranyérmeket V. Gusztáv Adolf svéd király és II. Miklós cár adta át neki, Thorpe csak annyit mondott: „Kösz, király!”. Nem integrálszámításban indult, no. Annyira sokoldalú azért még ő se volt. 

De amit utána kapott, nem köszönte meg. 

Egy évvel később, 1913-ban egy amerikai újság megírta, hogy Thorpe korábban, még az 1909-1910-es szezonban lenyomott egy idényt fizetett baseballjátékosként, márpedig az amatőrszabály szerint az, aki egyszer már pénzt kapott sportolásért, beleértve a haknikat és a „Szuperbajnok” telesportos tévéműsort is, többé már nem indulhatott olimpián.

Az indián csodaatlétától mindkét aranyát elvették, míg a sportpolitikusok vígan ették a szarvashúsos pizzát. Thorpe csak hetven évvel később, posztumusz kapta vissza az olimpiai győzelmeit.

3. Muhammad Alit megfosztják világbajnoki címétől

Alit letartóztatják.jpgAz nem vitás: Muhammad Ali a legnagyobbak egyike. És alighanem a huszadik század legszebb pillanatainak egyike meg az volt, amikor 1974-ben, a zairei Kinshasában, a nyolcadik menetben - vert helyzetből felállva - kiütötte Foremant, és visszaszerezte a világbajnoki címet, amitől hét évvel korábban megfosztották, mert megtagadta a vietnami bevonulást.

Bizony. Taccsra tették, mert nem akart lőni.

Az ember, aki a Beatlestől megkérdezte, hogy „Ez a vége, vagy igazán feltörtök?”, arról is híres: az olimpia után az Ohio folyóba dobta dühében az aranyérmét, amiért nem szolgálták ki egy louisville-i étteremben, szóval nemhogy nem kapott Pro Urbe-díjat, de különösebben tudomást se vett róla a fehér hatalom. Aztán profinak állva példátlanul gyorsan jutott el a világbajnoki címig a bokszban, amely amúgy szerinte „az, amikor sok fehér nézi, ahogyan két fekete összeveri egymást”. Óriási figyelmet kapott, így össznemzeti felhörrenés követte a nevezetes konfessziót, miszerint: „A nevem nem Cassius Clay. Az egy rabszolganév, és én szabad ember vagyok. Az én nevem Muhammad Ali.”

Persze a behívót Cassius Clay névre postázták. Ali hosszas huzavona 1967. április 28-án megjelent a houstoni sorozáson, de ott elpattant benne valami, mivel mindháromszor Cassius Clay néven szólították, de egyszer sem lépett elő. Ezután előbb figyelmeztették, majd a negyedik előhívásra és állva maradásra ott helyben letartóztatták a bevonulás megtagadásáért. „A háború ellentétes a szent Korán tanításaival. Egyetlen háborúban sincs kötelességünk részt venni, hacsak nem Allah, vagy annak Hírnöke kér meg rá. Nem veszünk részt olyan háborúkban, amely a keresztényeké, vagy más hitetleneké.” Szálem alejkum. Béke veletek.

Ali tudta, hogy Vietnam Dél-kelet Ázsiában van, nem a televízióban, és noha őt nem harcolni vitték volna, de a legtöbb feketét igen, ismerjük a „bújj a csokik mögé” - hadműveletet, ezért személyes ügyéből összügyet csinált: élére állt a helyzetnek és így mondott nemet a háborúra, amely az egész Vietnam-ellenes mozgalom leghíresebb kiállása lett.

El is nyomta a tutit: „Nekem semmi bajom nincs a vietkongokkal. Egy vietkong sem nevezett még niggernek.”

És akkor a bokszengedélyét bevonták, a képmutató WBA - akkoriban még nem tizenhat szervezet bohóckodott - megfosztotta világbajnoki címétől, mintha bármi köze lenne a nehézsúlyú bokszvilágbajnokságnak Vietnamhoz meg a honvédelmi törvényhez.

Reszpekt ezért is.

Itt olvasható Ali-eposzunk futáshoz, idegrágózáshoz és alapfokú tantraszexhez:
"Engem egy vietkong sem nevezett niggernek" - Muhammad Ali megtagadja a vietnami bevonulást

2.  A müncheni mészárlás

Fekete Szeptember.jpgA Fekete Szeptember nevű terrorszervezet úgy járult hozzá a béke ünnepének keresztelt olimpia sikeréhez, hogy az 1972-es müncheni olimpián zsidókat mészárolt le. A példásan viselkedő NOB meg úgy döntött, a show-nak folytatódnia kell: az esztelen vérontástól még lehet kajakozni, meg VIP-fogadásokon tapizni a tizenéves nyugat-német hoszteszeket.

Pedig amikor néhány évezreddel ezelőtt a görögök elkezdtek birkózni, aligha számítottak arra, hogy egyszer kalasnyikovos kollégák lövöldöznek majd az olimpiai faluban. Akkor is volt, aki el tudta magyarázni, mi a baj, például a New York Times: „Elmerülve saját álmaik világába, semmit sem tudva a valódi élet eseményeiről, a halál szörnyűségéről, a játszótér korosodó igazgatói elvakultan ragaszkodtak játékaikhoz, és úgy döntöttek, hogy egy kis vérontás miatt ugyan nem vetnek véget a mulatságnak.”

Nem baj, a górék nyomhatták a lazacpálinkát a nájtklubban.

A müncheni eseményekről itt írtunk a Page Not Found történelmi stúdióblogon:
A show folytatódik - A Fekete Szeptember müncheni mészárlása

1. Hitler keze nem találkozik Jesse Owens kezével

Hitler.jpgÁrja sikerre készült a náci Németország, hogy az olimpián majd ünneplik a felsőbbrendű fajt. Nyomták a Deutschland über allest, s vakon hitték, hogy a négerek nem tudnak magasat ugrani, ha nem lógatnak banánt a léc fölé. Ugyanakkor az amcsi csapatban tizenkilenc színes bőrű és öt zsidó kelt útra az 1936. augusztus 1-jén nyitó olimpiára.

Aztán a színes bőrű Cornelius Johnson és Dave Albritton nyert. Hitler inkább hazament, de kezet nem fogott velük. A NOB szólt, hogy vagy mindenki vagy senki, erre Hitler inkább arrébb tolta a biciklit. A sajtóban meg „fekete segédcsapatokról” írtak. Baldur von Schirach elöljáró úgy vélte: „Az amerikaiak szégyellhetnék magukat azért, hogy négerekkel akarják megnyeretni az érmeiket. Nem fogok kezet fogni egy négerrel…”

És akkor a fekete Jesse Owens megnyerte a száz métert. A horogkeresztes zászlók meg lobogtak felette. Összesen négy aranyat nyert.

Gyönyörű volt. Már azzal, hogy letérdelt a rajthoz, nevetségessé tette a többi közt színfetisiszta Hitler nagyszerű tanait.

Kár, hogy ettől függetlenül akadt néhány millió ember, akinek nem tűnt fel, mekkora őrülttel kolbászol a világban.

Ajánljuk néhány korábbi top tenünk:

Top 10: emblematikus lovak a világtörténelemben
Top 10: bűnbakok a magyar történelemben

Top 10: 2013 közéleti csúcsteljesítményei

Top 10: a 20. század legszebb pillanatai
Top 10: történelmi ikertornyok

Még több történelmi gonzóért kövesse Facebookon a Page Not Found történelmi stúdióblogot!

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsuka.blog.hu/api/trackback/id/tr966172006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.05.16. 20:06:21

Szép, csak a Jesse Owens-es történet konkrétan nem igaz, illetve nem úgy.

Idézet magától a főszereplőtől:

"Hitler had a certain time to come to the stadium and a certain time to leave. It happened he had to leave before the victory ceremony after the 100 meters. But before he left I was on my way to a broadcast and passed near his box. He waved at me and I waved back. I think it was bad taste to criticize the 'man of the hour' in another country."

Persze Owens-t ettől még hősként ünnepelték otthon.

Igaz, Roosevelt nem volt hajlandó kezet fogni vele, meg se hívta külön a Fehér Házba, mint a többieket. A hivatalos fogadásra elmehetett, de természetesen csak a teherlifttel.

Szóval szemétség volt, sőt, még nagyobb is, mintha csak Hitler nem fogott volna vele kezet.

aronsatie 2014.05.16. 20:21:33

Mondok egy elég frisset, hátha befér a listába. Londoni olimpia, női párbajtőr elődöntő. Sin-A-Lam - Heidemann (KOR-GER).
Döntetlen, ezért hosszabbítás. Ez egy perc plusz tiszta vívóidőt jelent, aminek a végén, ha még mindig döntetlen, a sorsolás kedvezményezettje (a KOR) a győztes. 1 másodperc maradt már csak, és még mindig döntetlen. A német természetesen lerohan, de együttes, ami ilyenkor nem számít. Hogy,hogy nem, az az egyetlen másodperc mégsem telik le. Holott a bírói vezényszóra lehet csak indulni (versenyzőnek, órának egyaránt). Heidemann indul is, mint a meszes, de az óra nem, csak akkora késéssel, hogy közben a találat meg is állítja (mégpedig automatikusan, míg az indítás a kezelő dolga).
És ezt négyszer egymás után megcsinálják. Négy lerohanás, és csak a negyedik végén esik egylámpás találat, a németé, aki így győz. Addig az az egy másodperc egyszer sem telik le, holott két méterre egymástól indulhatnának csak el. Óriási balhé, zokogó dél-koreai, egy órán át nem hajlandó elhagyni a pástot, óvás, de az eredmény marad. Aztán még szerencsétlent kötelezik, hogy a bronzmeccsre jöjjön ki vívni, amit megtesz, de persze simán kikap. Így lett csak negyedik az addig hihetetlenül jól vívó dél-koreai.

Narancskommunista (törölt) 2014.05.16. 20:45:22

Jól értem, hogy az 5-ös sztoriban nem az volt az utolsó lehetőség, amit a bíró elcseszett a Hatvannak, hanem mivel második helyen végeztek, osztályozót játszhattak, ami oda-vissza megy, viszont mivel a hatvani szurkolók megverték a rosszul fújó bírót, ezért az osztályozó mindkét meccs (vagy csak egy volt helyette?) idegenben volt?

Ha így van, akkor a csapatot tudom sajnálni, a szurkolókat viszont nem.

Blogger Géza 2014.05.16. 20:53:53

Mondjuk a München szerintem kakukktojás. Az atlantai robbantás után sem fújták le a játékokat. Az csak a terroristáknak lenne jutalom: igen, megcsináltátok.

Nyilván az arabok szerint meg az a botrány, hogy Izrael egyáltalán bármilyen olimpián részt vehet.

Behajtó70 2014.05.16. 21:17:29

@Blogger Géza: az arabok szerint? Mondd csak jogvedőkém, minden arab szerint?

Silver Stone 2014.05.16. 21:20:44

A szinesek csak kibirtak, hogy naci Hitler nem fog veluk kezet. Ok fogtak volna?

vinyard 2014.05.16. 21:42:05

@aronsatie: rossz volt az óra, a szabály szerint kellett így eljárni, szal szívás, de legalább valaki találattal nyert

Dr_utcai_arcos 2014.05.16. 22:25:12

@aronsatie: Hú de durrva volt!!A végén már álltam a tv előtt és ordítottam a képernyővel...( Hát izé, szóval tudok vehemens lenni otthon is :D )

Dr_utcai_arcos 2014.05.16. 22:31:44

És ugye azt is tudjuk, hogy Ali "vízbe dobott" érme, nyomokban városi legendát is tartalmaz ;)!?

aronsatie 2014.05.16. 22:32:46

@vinyard: Nem az óra volt rossz, hanem egyrészt a kezelő lusta, mindig kis késéssel indított, másrészt a szabály szerint az óra csak egész másodpercet mért. Tehát ha pl. 0.5 maradt, amikor a találat megállította, mindig visszaugrott 1-re. Állítólag meg is változtatták a szabályt, az ilyen hosszabbításoknál 0.1mp pontossággal mérik az időt.

f_miki · http://fmiki.tumblr.com/ 2014.05.16. 22:35:41

ezt a hatvani kezezést egy listára tenni a müncheni mészárlással elég különös ötlet.

mann 2014.05.16. 23:27:54

A Szeged-Vasas osztályzó is idefért volna.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.05.17. 03:17:54

Lehet, hogy Ali tudta, hol van Vietnam, de hogy neked fingod sincs arról, mi az a helyesírás, az elég egyértelmű.

De akkor mi a faszért akarsz mégis írni?

Blogger Géza 2014.05.17. 05:19:16

@Behajtó70: Gratulálok, megnyerted a nap leghülyébb kérdése versenyt.

vinyard 2014.05.17. 12:28:08

@aronsatie: de az órakezelő trehányságának adott esetben a német csaj lett volna a kárvallottja + az akkori szabály szerint az volt a legkisebb egység, szal, szopó, de ez van

rekspeiler 2014.05.17. 23:23:50

"Az FC Hatvan REAC elleni sorsdöntő meccse" Sajnos a rendszerváltás előtt voltak ennél kacifántosabb meccsek is, és általában a vidéki csapatok voltak a kárvallottak. Amikor az ETO Verebessel az élen túl jó volt, egy idő után a bírók egyből fújtak ha átlépték a felezővonalat. De a Vidit sem volt kivétel.
Voltak még nagyon szép dolgok: www.youtube.com/watch?v=z-AEYaEwAuM

aronsatie 2014.05.18. 12:13:40

@vinyard: Már hogy lett volna a német a kárvallottja? Allez-ra indulhatnak, az óra kezelője ekkor indítja, kézzel, az órát. Ezt nem lehet automatizálni. Megállni viszont magától megáll az óra, ha találat volt. Tehát ha lassú a kezelő, már bőven elindulhatott a német, de az óra még nem. Ezért nem telt el egy teljes másodperc, ami, a hülye szabály miatt, vissza is ugrott mindig egyre.
Ha csak kb. időben indul az óra, már akkor is képtelenség, hogy egy teljes másodperc ne teljen el, 2m távolságról, allez-tól az együttes találatig. Háromszor egymás után!

for-avar 2014.05.26. 11:50:35

Hitler azért nem fogott kezett Jesse Owens versenyzővel...mert nem ő adta át az érmet. Nem kérte meg hogy ő adja át. Tudta látta, meg is jegyezte Jesse képességeit! Meg tudta hogy nem fog azon a versenyen német nyerni....az meg képmutatás csúcsa volt hogy a 4X bajnoknak a személyzeti bejáraton kellett mennie a saját átadójára, a teherliftben és nem fogtak kezet vele...
Ali pedig egy védekezési reflexet valósított meg. Vallási okból nem akart háborúzni...sokan megpróbálták akkoriban! Nem akart meghalni. Én se akartam volna

De furimód csak keresztényeket mentettek fel...
süti beállítások módosítása