DAS BLOG - Közélet Kultúra Kritika (de Győrffy Miklóst itt ne keressék!)

Csucsu - REFLUX

Csucsu - REFLUX

Top republikánus filmek: Mindenki egyért (Bosszúvágy-széria, 1974-1994)

2014. március 28. - csunderlik.péter

Egyik kedvenc hasonlatom, hogy leragad a melleknél, mint a Bosszúvágy operatőre a megerőszakolós jeleneteknél. A Bosszúvágyról azt írja a hagyományos filmlexikon: „A filmmel szembeni legfőbb kritika az volt, hogy támogatja az önbíráskodást és a bűnözők korlátlan büntetését.” Én azt hittem, épp ez az erénye.

Bosszúvágy-szériát (1974-1994) minden évben egyszer újranézem, amikor republikánus filmnapokat tartok. A Bosszúvágy a Pax Americana-vonal és az önbíráskodó citoyen-vonulat klasszikusa, amely elválaszthatatlan a New York-i bűnözési hullám 1970-es évekbeli tetőzésétől, amelyet itthon egyes városszociológiai munkákból, de még inkább a Kojakből ismerhetünk.

Bosszúvágy hőse, a Charles Bronson alakította Paul Kersey karaktere a bosszúfilmek Mózese, és ha még hozzátesszük, hogy magyar hangja Koncz Gábor, akkor azt lehet mondani, ennél erősebb régi iskolás tekintélyelvű felállást nehéz elképzelni. Paul Kersey konformista építészmérnökként indul, és mindig megpróbál visszailleszkedni, amíg meg nem erőszakolják/ölik a részenként éppen aktuális lányát/élettársát/feleségét a punkok/négerek/kábítószeresek. Szóval a Bosszúvágy-szériában mindenképp felfedezhetünk valami pedagógiai célzatú didaktikus ciklikusságot, de az önismétlésem túl nem lehet nem észrevenni egyfajta fejlődést: a bosszúvágyó kispolgár, Paul Kersey idővel újabb és újabb featureöket vesz fel: a Bosszúvágy III. - A terror utcájában Kersey már akkora önbíráskodó, hogy a golyókat is maga önti, otthon. 

Éppen ezért személyes kedvencem a Bosszúvágy-szériából a harmadik rész, A terror utcája. A Bosszúvágy III-ban Paul Kersey busszal utazza át az Egyesült Államokat, mert terrorizáló huligánbanda ellen kért tőle segítséget egy régi, öreg cimborája, akivel még együtt gyakták a komcsikat Koreában. Ám mire Kersey megérkezik, a cimbora halott, a kistévét kábelestől ellopták. Ha magyar helyzetre adaptáljuk, képzeljük el, hogy a Szomszédokban meggyilkolják Böhmöt, mire Kutya kiirtja egész Gazdagrétet. Vagy legalábbis "megtisztítja a szeméttől", ahogy Kersey fogalmaz, aki innentől a kiflitolvajokat is Magnum-golyóval bünteti. A tűzlépcsők világában játszódó Bosszúvágy III-ban minden eddiginél több erőszakot és gyilkosságot láthatunk, a békevágyó, kisközösségét védelmező Kersey bizonyos tekintetben a csúcsra jut, amikor rakétavetővel robbantja ki az ablakon a huligánbanda St. Pauli-drukker kinézetű vezetőjét.

Bosszúvágy-idill.jpgPedig Paul Kersey csak békét akar

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Meggyőződésem, hogy csak azért öt epizód készült, mert miután Paul Kersey minden részben leszámol egy-egy csoporttal (rockerek-feketék-punkok-metálosok-kábítószeresek etc.), végül csak a minden gyanú felett álló republikánus WASP-ok maradtak, de az is lehet, hogy Charles Bronson elhatalmasodó Alzheimer-kórja szabott gátat az újabb és újabb nyugdíjas tobzódásnak. De addigra már régen önmaga paródiája lett a magát mélyen komolyan vevő széria, köszönhetően annak, hogy a második résztől a Menahen Golan-Yoran Globus izraeli producerpáros, a kiöregedet sztárok és a bosszúfilmek Medicijei vették át a sorozat menedzselését.

Ajánlat: hallgassa ma este nyolctól a top 5 republikánus vs. demokrata filmről szóló adásunkat a Tilos Rádión, történelmi műsorunkban, a Régen minden jobb volt-ban, amelyben filmideológusokkal, forgatókönyvírókkal és történészekkel fogunk beszélgetni a legjobb republikánus és demokrata filmekről, és történelmi kontextusaikról. Az se mentség, ha valaki éppen ma este akarja a dinnyéjét learatni.

Még az utolsó paródián inneni epizód a Bosszúvágy II., amelyben nyelvöltögető huligánok erőszakolják és ölik meg pajszerrel a mexikói házvezetőasszonyt és Paul Kersey-nek az egy előző erőszaktevéstől már/még némasokkos, őzikeszemű lányát, rózsaszín cicikkel. Azzal nem vádolható a film, hogy túlságosan ki lennének dolgozva a a rúgóskéses huligán-karakterek: ennyire elrajzolt figurák nagyjából csak Rocksteady és Bebop a Tini nindzsa teknőcökből. De felesleges lett volna bármennyire is cizellálni: Paul Kersey/Charles Bronson rövid úton úgyis kilövi őket.

Laurence Fishburne Bosszúvágy II.gif

A huligán Laurance Fishburne sem számíthat kíméletre

 

 

 

 

 

 

 

Zenerajongóknak az egyik legnagyobb meglepetés, hogy a Bosszúvágy II. zenéjét Jimmy Page szerezte.

 

 

A Led Zeppelin végével elég mély űrbe és egzisztenciális válságba kerülhetett a gitár Paganinije, és kellhetett a pénz heroinra, hogy bosszúvágyakra igent mondott. Bár Balázsy István cimborám szerint „szörnyű ez a prüntyögés, a gyerekkori kvarcjátékom ehhez képest Beethoven”. De nekem épp ez a kedvencem benne, hallgattam vagy húsz órán át, míg éjjel ráncolt homlokkal néztem ki az ablakon, félre-félrehúzva a függönyt.

És miközben kétségek és félelmek gyötörnek az éjszakában a kiismerhetetlen fenyegetésekről, már csak egy bizonyosság marad: Kersey nagy elnök lett volna.

Bosszúvágy (Death Wish)
Színes, magyarul beszélő amerikai akciófilm, 96 perc, 1974
Rendező: Michael Winner
Főszerepben: Charles Bronson

A hasonló írásokhoz kövesse a Csunderlik Filmlexikont a Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsuka.blog.hu/api/trackback/id/tr905882744

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.03.29. 18:26:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

krferi 2014.03.29. 11:25:46

Gyönyörű írás, minden szava arany! Nekem a háromas volt nagy kedvencem. Abban volt az a rész, amikor az ablak elé teszik a kisnyugdíjasok a kiszögezett deszkát, aztán amikor a néger drogos rabló beugrik, hoppá van.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2014.03.29. 19:33:26

Köszönöm. A "Bosszúvágy V. - Bosszú a kedvesemért" volt az egyetlen epizód, amelyet nem tudtam végignézni.(Ennek a filmnek még az alcíme is érthetetlen, hiszen kis túlzással Kersey minden filmben a kedvese miatt áll bosszút.)

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.03.29. 20:27:03

szerintem az önbíráskodást semmilyen körülmények között nem lehet legitimizálni, elfogadni
rég láttam a filmeket, de szerintem csak az első hármat, lehet, hogy újra kéne nénzem

laci_52 2014.03.29. 20:59:40

Azon kevés sorozat volt, ahol később jöttek jobbak az elsőnél és nem csak az első rész sikerét akarták meglovagolni.

hambig 2014.03.31. 12:21:49

Ezek a filmek azért lettek sikeresek mert az embereknek tele volt a tökük a sok erőszaktól ami őket érte. Az önbíráskodás nem szép dolog , de ha nem véd a rendőr akkor mit csinálsz?

Bloodscalp 2014.04.09. 17:26:17

@krferi: szerintem mindenkinek:) És ott kerül elő lazán a sufniból a 0.30as kaliberű géppuska ami kaszál is rendesen. Plusz spéci pisztoly, ha sokadjára nézi az ember, már azt várja mikor kit lő vele:)

mattkirby 2014.04.09. 22:10:05

"emberek, megölték a vihogót! m e g ö l t é k a v i h o g ó t! az az új pofa volt feketében...ehhez nem volt joga. mit csinálunk vele? egy kicsit megcsavarjuk a tökét bazmeg!"

gyerekkorom egyik legnagyobb filmélménye a harmadik rész-másik a missing in action2- megyek is imdb-re, dobok rá egy nyolcast.
süti beállítások módosítása