DAS BLOG - Közélet Kultúra Kritika (de Győrffy Miklóst itt ne keressék!)

Csucsu - REFLUX

Csucsu - REFLUX

Ni!

2008. február 02. - csunderlik.péter

"Mi vagyunk a lovagok, akik azt mondják: ni!"

Átok ül ezen a földön, ma már semmi sem szent. A rekettyék sem a régiek.

Épp ezért a vártnál pár héttel korábban már maga Orbán Viktor is bekapcsolódott a népszavazási kampányba. A porondra lépett, majd jól megmondta a mélyen tisztelt publikumnak, hogy nemcsak arcátlanság, hanem egyenesen alkotmányellenes, ahogy az úgynevezett szoclib kormányzat tájékoztatás címszó alatt jó ideje saját magát fényezi, vagyis közpénzből kampányol.

Nos, érdemi mondanivalójával egyet is értek, hogy ilyet elvileg nem szabad: a mindenkori kormánypártoknak ellen kell állni a kísértésnek, hiába férgelődik a gondolat. Írtam is erről egy keveset ("Egész népemet fogom"). De Orbán Viktor úr szájából azért ez kissé visszásan hangzik, és a helyében én végképp nem mernék olyan kemény, súlyos szavakkal dobálózni, zsonglőrködni, minthogy arcátlanság, meg hogy alkotmányellenes, mert még a végén a saját fejemre ejtem azokat.

Mert, Kedves Barátom, és ez ugyan mi? Ismerős?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vagy tán már nem is vagytok a lovagok, akik azt mondják: ni!?

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsuka.blog.hu/api/trackback/id/tr38320415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

travis 2008.02.02. 11:31:11

Cs, eltévesztetted a házszámot. Ez a Széchenyi-terv logója. Ennek a tervnek volt is valami értelme, mert legalább törekedett - még ha oly felemásan is - a gazdaság életre keltésére. Amiről te beszélsz, az a Milleniumi Országjáró nevű, valóban propagandisztikus kiadvány Orbánék idejéből.
Ni: index.hu/kultur/media/millenium/

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2008.02.02. 13:42:36

a Milleniumi Országjáróról nekem semmi emlékem sincs. (A cikk kurvajó!) A Tervről annál inkább vannak, mert akkor még a csapból is az folyt. Lehet, hogy akkor berakok egy képet. A SZ terv mindent elárasztó gigaplakátját azért választottam, mert ha a "tájékoztatás címén közpénzből kampányolás alkotmányellenes", akkor ez nagyon jó példa!!! Mert...ühüm...az nem tájékoztatás, hogy a "jövő pillérei"....

Viszont egy személyes történetet akkor. Az unokahúgyom, Tamara, éppen 2000-ben volt elsős az általános iskolában. Abban az évben minden elsős kapott egy szép olvasókönyvet, aminek az első oldalára mi volt belenyomtatva?

"Ez a könyv Orbán Viktor ajándéka a milleniumi év kisiskolásainak" Ja, OV ajándéka. Gondolom saját zsebből fizette. Piff. Meg mire emlékeztet ez már? Igen, arra amit Tóta nagyon jól megírt a belinkelt cikkben.

travis 2008.02.02. 16:13:53

Cs!
Igen, ebben nincs is vita közöttünk. Az OVI-kormány propagandagépezete valóban ízléstelenül paternalista volt. A leírt példád kiválóan példázza ezt.
De akkor legalább volt egy Széchenyi-terv, amit lehetett reklámozni. Olyan volt amilyen, de volt.
A Ferkóék viszont arra szórják kifelé a milliárdokat, hogy ne menj el népszavazni. Semmilyen érdemi teljesítmény nincs, amit reklámozhatnának, ezért arra költenek, hogy az otthonmaradással a saját politikai pozíciójukat erősítsék, és amiből az átlag polgár semmilyen szinten nem profitál. A Széchenyi-terv tele volt lyukakkal, hibákkal, szivárgott a pénz, de legalább néhány munkahelyet teremtett, ha nem is sokat.
Mondom, amint van valami teljesítmény, onnantól fogva lehet arról beszélni, hogy érdemes-e azt reklámozni, vagy sem (szerintem nem, mert ha valami jó, az magáért beszél). De a semmit, meg a nemszavazást reklámozni alsóhangon is bicskanyitogató.
De mindez nem változtat azon, hogy Viktorék agitpropja tényleg a legrosszabb időket idézte. Ezért a 2002-es bukás úgy kellett nekik, mint ahogy most kell a Feriéknek.
Mint egy falat kenyér.

mesüge 2008.02.02. 20:41:41

Megnéztem a milleniumi országjárós cikket!
Küldjön valaki ilyet nekem sokat! Nagyon jó történész-tanulmány lesz még ebből 20 év múlva valaki keze alatt! Vagy itthon vagy hát ugye...
A bejegyzés meg mégjobb.de komolyan

aranyhaj.blogspot.com · http://aranyhaj.blogspot.com 2008.02.02. 21:14:24

A Széchenyi-terv sokaknak vált hasznára annak idején.
A mostani kormány intézkedéseinek legfeljebb csak később fogjuk hasznát látni (jó esetben).

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2008.02.03. 02:42:16

No, föltettem az Országjáró képét is. Amúgy meg most dobták be az albinkba az Új Magyarország kiadványt. Még nem volt időm rendesen áttanulmányozni. Majd meglátjuk. Előbb jöjjenek a CBA, SPAR akciós füzetek:))(és persze az unokahúg akart az lenni, nem unokahúgy)

Herr András 2008.02.04. 08:40:47

hmm hmm hmm

De egyáltalán lehetséges olyan pártatlan tájékoztatás, amit kormányzati PR-gépezetek végeznek?!

Szerintem nem.

B.

Kisa 2008.02.04. 11:31:21

Ezek annyira hülyék, ott fenn a parancsnoki hídon, mert hát erről ki a fene tud széles e hazában?

www.kavosz.hu/index.php?id=38&cid=2128

Medzsik · http://www.medzsik.blog.hu 2008.02.04. 13:44:34

A cikk tényleg kurvajó,de nekem a bejegyzés jobban elnyerte a tetszésem.Simán használhatnánk nyílt levélnek.Kinyomtatni párszáz példányt,és naponta egyet belerakni az elszánt ellenzékiek postaládájába,meg jól telespammelni a postafiókjuk,idézeteket felgraffelni a pártszékház falára.
Igazából én még mindig nem értem,hogy ilyet hogy lehet.Amit egymással művelnek röhejes.Az egyik azért undorító mert mocskolódik és ezeréve elsütött szidalmakkal próbálja gyalázni a másikat.A másik meg csak ül bambán és semmitsem csinál.Azt sem hiszem el,hogy ez egyáltalán törvényes.Tudtommal rágalmazásért simán lehetne perelni az ellenzéket,vagy hitelrontás vagy tudomisén.
Mástészta.
Szép magyar szokás,hogy semmi sem jó nekünk.Az aktuális kormányt baszogatjuk,és ajnározzuk az ellenzéket.Ez mindig így volt,mindig így lesz.
A népszavazás meg röhejes.Komoylan,minden hitvégén kiírhatnánk egyet.Ha annyira csóró az államkassza,akkor mindegy.Mi az az 5 milliárd forint alkalmanként.Ez ellen miért nem tüntet senki?Az a pénz honnan is van nekik ?Tagdíjak?Saját vagyon?Kötve hiszem...biztos van valami varázzsebbük,ami mindig megtelik ha kell.
Vagy csak sokat nyúltak le míg tehették,és most abból gazdálkodnak,okosan.
Csucsu,alapíts pártot.Én rátok szavazok.Szerintem jobban járnánk...

mesüge 2008.02.04. 17:45:39

Széchenyi-tervről meg csak annyit, hogy ismerek céget amelyik csődbe ment a fizetésében. Az állami lakáshitel-programjuk (mmint a Fideszé) pedig méltó előfutára volt a mai fosztogatós-bankosoknak.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2008.02.05. 00:31:54

"De egyáltalán lehetséges olyan pártatlan tájékoztatás, amit kormányzati PR-gépezetek végeznek?!"

Szerintem sem. De attól, hogy az orvosok nem tudnak teljesen csíramentes környezetet teremteni, még nem kezdenek trágyadombon boncolni. Mint ahogy a történész se tudja a múltat teljesen megismerni, objektívan leírni - de azért törekednie kell rá.

És hogy párt? Jó lenne:)) De ahhoz le kéne vinni a bejutási küszöböt egy-két százalékra.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2008.02.05. 00:34:19

Műteni, azt kellett volna írnom boncolás helyett. A tanárom is így mondta nekünk történetfilozófia órán.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.02.05. 01:19:03

no, bumm! legföljebb nem lesz népszerű a mondókám. sz'val, én csak annyit szeretnék hozzászólni, hogy lehet nemszeretni és fikázni ezt Milleneumi Országjárót, de ennél jobb (úgy értem, hatékonyabb) médiahúzása még nem sok volt politikai pártnak a rendszerváltozás óta.

van Mo.-on legalább 1,5-2 millió ember, akinek a kulturális önazonosságát telibekapta ez a hirdetési újság. ha nekem nem hisztek, kérdezzétek meg a györgy pétert:-)

ezek az emberek (a kádárkor vidéki értelmisége kb. --- ja, a kádárkorban mindenki értelmiséginek számított, aki nem volt munkás vagy paraszt:-D), ha nem is ettől lettek, de nemkisrészben ettől maradtak fityesz szavazók.

ezek a népek kilencven óta csak lófaszt kaptak az orruk alá, semmi mást, elszegényedtek, elveszítették az egzisztenciális biztonságukat, nyelniük kellett a sok ultralib taknyot az összes médiumokból és akkor...

és akkor kinyitották a postaládát és benne volt az Országjáró és értették, hogy miről ír, és simogatta a kis lelküket, hogy valaki/valami az ő esze járásuk, kultúrájuk szerint pötyög. "mondjátok meg a gyerekeinknek, minket a saját kultúránk illet" (Cseh Tamás-Bereményi Géza) ahogy az már lenni szokott.

sz'val ez is egy szempont:-)

ü
bbjnick

mesüge 2008.02.05. 11:41:04

"és akkor kinyitották a postaládát és benne volt az Országjáró"
Ami persze így nem igaz. Filmforgatókönyvbe tökéletes, de ennyire hülyének ne nézzük a "Kádárkor vidéki értelmisége" (?? gondolom a kisvárosi falusi áltisk. tanítók, művházvezetők, és a lecsúszott írók kis közösségére gondolsz...) címszó alatti embereket se! Nekik nem az országjáró simogatta a lelküket, hanem az állami kultúrpénz ami fenntartotta őket valahol a felszín közelében, és ezt köszönték meg az urnánál. Ezért cserébe pedig minden gyerebe lett amit ők adtak ki. ennyi.

Medzsik · http://www.medzsik.blog.hu 2008.02.05. 12:36:28

Nekem tetszik egyébként ez a népszavazás dolog.Sztem egész vicces.Meg mindig letudnak nyűgözni hogy miket ki nem találnak.Ha mondjuk nem az ő álláspontjuk nyer,akkor is kitalálnak valamit.Elcsalták,elhazudták a szavazatokat.Meg a kormány propaganda agyatlan zombikat faragott az emberekből.Biztosis.
Én senkit nem akarok megbántani,de azért elgondolkodtató hogy aki a fidesz meg jobbszél mellett áll,az vagy vidéki kopasz simsonon járó iskolázatlan forma,vagy csak tanulatlan.Ha meg értelmiségi akkor csak simán bunkó.
Lásd magyar gárda."Bálint gazdák"
Valakit akit ismerek,most avattak.Elég érdekes forma,suliba nem sokat járt,de 2 méter magas,izomtibor.És tudja mondani hogy büdös kommunisták meg zsidók.Persze ha történelmi tényekkel állítom szembe,rögtön jön a megmásított történelem dologgal.És ragaszkodik a saját igazához...
És ezek verik a nyálukat.
A fidesz is,ahelyett hogy hőzöng,elküldhetné orbánt a picsába és leülhetnének megbeszélni az mszpvel:
"Gyerekek sokat loptok.Egyezünk meg.Szeretnénk mi is.Fogjunk össze.Lopjunk és mellette legyen béke.Könnyebb fedezni egymást.Még az ország is juthat valahova.Nem mintha érdekelne,de fejlettebb országból,többet lehet lopni..."
Vagy iylesmi.És én még mdingi aztmondom,tőlem lopjanak,ha látom azt h ennek vhol egy minimális kis pozitív ellentevése is lesz.Akkor már megérte.

travis 2008.02.05. 12:55:46

"aki a fidesz meg jobbszél mellett áll,az vagy vidéki kopasz simsonon járó iskolázatlan forma,vagy csak tanulatlan.Ha meg értelmiségi akkor csak simán bunkó."

Nem mintha fideszes lennék, de egyszerűen ostoba vagy. Kommented végén fellelhető javaslatodban pedig megtalálható mindaz a Kádár-kori cinizmus, ami ezt az országot idáig juttatta. Egyszóval, igazi korunkhőse vagy.

travis 2008.02.05. 12:58:55

"Elég érdekes forma,suliba nem sokat járt,de 2 méter magas,izomtibor.És tudja mondani hogy büdös kommunisták meg zsidók.Persze ha történelmi tényekkel állítom szembe,rögtön jön a megmásított történelem dologgal.És ragaszkodik a saját igazához...
És ezek verik a nyálukat."

Ez kicsit olyan, mintha a fogatlan, alkesz, húgyfoltos jégeralsós, félanalfabéta házmester alapján ítélnéd meg az MSZP szavazóbázisát.

Medzsik 2008.02.05. 13:20:43

Teljesen igazad van.De csak mondanivalóm felét írtam le...Igazából egyiket sem tartom többre a másiknál...És persze ellenpéldákat is tudok hozni a saját állításomra...Mégis ha szétnézel azért az értelmesebbik fele a két oldalnak ha el is megy tüntetni,azt kultúrált módon teszi.Az én csőrőm az bassza,hogy a jobbhoz(és a balhoz is) csapódnak olyan arcok,akik jobb híján más nem találtak,és forradalmat rebesgetnek meg vonuljunk az utcára és foglaljunk el kórházakat féle dolgokat vizionálnak.
Egyénként félreértetted,de az én hibám a két bekezdés egybefolyt.A fideszes állításom egy dolog,szeméyles tapasztalat alapján mondom azt,hogy abból a táborból kevés oylan emebrt ismerek,akivel lehet érdemlegesen vitázni,ég akkoris ha magasan iskolázott.Ugyanez igaz mindkétoldalra,de vhogy nekem ez jobboldal irányában szembetűnőbb.
A leírt forma,pedig konkrétan a magyar gárdát jellemezné,nem az egész jobboldalt.Igaz szeretek általánosítani,elnézést érte:)
A korunkhőse dolgot azért nem igazán érzem igaznak.Én nem demagóg jóléti intézkedésekre és mosom kezeimet dolgora gondolok.Sokkal inkább arra,hogy amíg képesek olyasmit felmutatni,ami érdemleges fejlődésnek nevezhető.bár lehet én látom roszul...de az éelt azért van hogy tanuljunk :)és én meggyőzhető vagyok...még ha hülyének is tűnök...

don the dragon 2008.02.06. 08:39:37

www.mkogy.hu/internet/plsql/ogy_kpv.kepv_rip?P_CALL_MOD=%23KEPV_RIP_DATE&P_CKL=38&P_DATUM=2002.01.06&P_BIZ=null&P_EGYENI=I&P_TERULETI=I&P_ORSZAGOS=I&P_MEZO=null&P_SORREND=null

www.vokscentrum.hu/terkep1/t986.gif

A Medzsik nevű hozzászóló figyelmébe ajánlom e fenti két linket, aki láthatóan nincs képben a "jobbszél" szavazótáborát illetően.

Az értelmezésben - ami esetleg túl nagy falat lehet - segítek egy csöppet.

Az első címen, mely az Országgyűlés honlapjára mutat, ellenőrizheted, hogy a MIÉP frakció volt a Magyar Köztársaság történetében az egyetlen, melynek minden tagja rendelkezett felsőfokú végzettséggel. Belátom, ez így nem mutat sokat (holott akkoriban azért nem volt ily jelentékeny túlképzés), de egy hozzám hasonló gaz reakciós ellágyul ennyi doktor láttán...:) A tagok közül három is egyetemi professzornak mondjahatja magát, míg Balczó Zoltán eleddig "csupán" docensségig vitte. És ha esetleg hiányérzeted támadna, említsük meg, hogy a T. Házban a tudományok legmagasabb fokát ugyancsak egy gonosz mijépes, Dr. Lentner Csaba (MTA doktor) képviselte...

A térkép meglepő módon a MIÉP szavazók a teljes szavazókon belüli arányát hivatott szemléltetni. Ebből kiviláglik, hogy a párt jellemzően Budán, illetve a budai agglomerációban, kisebb mértékben Pest megyében, valamint a nagyobb városokban magas... ugye jól tudom, hogy ezek nem az ország gazdaságilag, illetve szellemileg leg elmaradottabb régiói? (Persze azzal tisztában vagyok, hogy az szdsz szavazói is hasonló képet mutatnak, de ennek okát most ne boncolgassuk:)

És ha már az MSZP-nél tartottunk, akkor egy kis gonoszkodás a végére...
Hajrá (Kelet-)Magyarország, hajrá magyarok!:)

www.vokscentrum.hu/terkep1/t982.gif

Hendrick 2008.02.09. 20:40:17

Travis amit leirtál az első hozászólásodban azok után nincs is mit írnom, így gondolom én is...
Ne keverjük össze a szomszéd Katit akit könnyű táncba vinni a világ kurvájával...

pl peti 2008.02.15. 21:57:59

Ez ilyen baloldali blog? Úgy látszik még egy generációnak ki kell halnia...

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2008.02.15. 23:34:03

Se nem jobb, se nem bal; keresztény és magyar.

Amúgy nagy gyurcsányista voltam, de kiábrándultam: ld. a "Toszd meg és uralkodj" című összegzést.

"Úgy látszik még egy generációnak ki kell halnia"

Itt kikre gondolsz? Akik még látták Pozsgay Imrét?
süti beállítások módosítása