DAS BLOG - Közélet Kultúra Kritika (de Győrffy Miklóst itt ne keressék!)

Csucsu - REFLUX

Csucsu - REFLUX

Egész népemet fogom (Modern képmesék, MTV)

2008. január 03. - csunderlik.péter

 "A szerelem olyan, mint egy medve: amikor alszik, nincs fölkelve." (BP)

Minden napra egy kérdés, ugyebár. Hát az m1 mostantól nyolcvan hétköznapon át vetíti nekünk a Modern képmesék címet viselő minimál-rajzfilmsorozatot, mindig az esti híradó előtt. Nyolcvan közéleti témát dolgoznak fel "szórakoztató, mégis elgondolkodtató" módon, ahogy a csipszre is ráírják, hogy igazán ízletes.

A 200 millió forintba kerülő tanítást a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a Miniszterelnöki Hivatal finanszírozta nagyjából fele-fele arányban. Volt már ilyen. Az új gazdasági mechanizmust például Dr. Agy próbálta népszerűsíteni az átkosban, aztán később volt a Szerencsi, fel! című uniós micsoda. Az államnak kötelessége tanítani gyermekeit, csak ilyenkor mindig megvan a veszélye, hogy a tanítás önfényezésbe megy át. Genetikailag. Mondjuk, hogy az úgynevezett reformokra felesküdött kormányzat azokat fölöttébb egyoldalúan magyaráztatja, és hogy végül nem problémaérzékeny okítás fog kisülni belőle, hanem legitimálás.

Tehát volt bennem egy kis gyanakvás a kormányzati megbízás, a hatalmi origó miatt, ezért hajpántot is húztam, midőn ledőltem befogadni ezt a csudát. Aztán egy perccel kezdés előtt bevillant, hogy pacalpörkölt kanalazása közben se gondolok a marhagyomorra, vagy mikor szerelmesen csókolódzok egy lánnyal, akkor is felülemelkedek azon, hol barangolhattak korábban ajaki. Szóval annyira jófej voltam, hogy igyekeztem megfeledkezni a második bekezdésben felvázoltakról, és reménykedtem benne, hogy tanítás címén nem egy szaros nyelv fog kilógni a képernyőből, vagy hogy a tévéből csókoló tanárnő azért legalább elrágott már két Orbitot, mióta, ugyebár.

Nos. Kérem. Hát megvolt az első rész, tessék megnézni, itt van lent.  Nem egészen három perc, mint az ajánlott fogmosás vagy egy szlovák Petra cigaretta. Ez a kevés idő pedig eléggé behatárolja az alkotók (M. Tóth Géza produkciós rendező, Tóta W. Árpád szövegíró stb.) lehetőségeit, mert ebbe nem fér bele egy Aranyszájú Szent János prédikáció.  Ezt mindenképp felhasználhatja a védelem. Épp ezért igazán megspórolhatták volna a relatíve hosszú intrót, ahol ezek a száguldozó nyilak engem rögtön az úszó spermiumokra emlékeztettek a Nicsak, ki beszél? elején, kérdés, hogy lesz-e itt megtermékenyítés a továbbiakban. Reméljük.

Mert szép és jó, ahogy ebben a Páneurópai piknik első részben megkaptuk lebutítva, hogy miért is jó a bolognai reform. Csak az a baj, hogy ahány egyetemi oktatóval beszéltem eddig, az aggodalmak mindig többségben voltak, de annyira, hogy az azokkal teli mérlegserpenyő úgy csapódott be a földbe, mint a bajszos (mi más!) magyar legényke a pre-bolognás diplomájából hajtogatott papírrepülővel a Kiskunságba, miután visszahajították Hollandiából eme rajzfilmben.  Egyébként én még épp megúsztam a bolognai reformot, eddig örültem, de ezek szerint akkor majd mehetek a balettba ugrálni vagy a pusztára ostort csattogtatni. Kérem. Ez azért túlzás. Ó, de a reklám (!) már csak mindig ilyen. Igazán ízletes, ugye - és nem kezdik sorolni az E anyagok valószínűsíthető rákkeltő hatásait. De a legtöbb reklámmal összehasonlítva ez az első rész azért legalább viszonylag szórakoztató, mint a vásároljon mosómedvét, és a sarkítások ellenére annyi haszna biztos van, minthogy beszélgessünk a hüvelygombáról. (Bár az talán nem is kerül percenként egymillió közpénzbe. - Elnézést ezért a kis demagógiáért, ha én írhatnám a szövegeket biztos lenne pénzem gyomorcseppre, hogy lépten-nyomon ne böfögjek föl ilyen karcosakat.)

Csak kérdés, hogy ki fogja ezt nézni?

A híradó előtt van közvetlenül, tehát annak nézőit célozza meg. Nos, de ha valaki hajlandó leülni a híradó elé, akkor feltételezem, hogy megvan az igénye az autodidakta tájékozódásra, tehát az ilyen embereknek felesleges a Modern képmeséket legyártani. Akit érdekel, az máshonnan is megtudja, vagy már megtudta, és akkor annyira triviális neki, mint Besenyő Pista bácsi fenti bölcsessége. Akit meg hidegen hagy, az úgyse néz híradót, tehát valőszínűleg ezt se. Ennyi.  Az optimális az lenne, ha mehetne két Barátok Közt epizód közé, Tömör Professzor helye úgyis megüresedett. (Tömör Professzor egyébként szerintem jó arc volt, bár emiatt állandó vitáim voltak Csabával az albiban.) A lényeg, hogy valami más műsor vállára kéne a Modern képmeséket ráültetni, hogy szélesebb legyen a tájékoztató frontvonal. Nem a híradó szamárhátán vonulgatni.

No, ez azért csak az első rész volt, lesz még hetvenkilenc. Meglátjuk. És bemutatkozik nekünk még huszonnégy másik rendező, szóval biztos fog azért változni a képi világ. Csak ki tudja merre. 

Összességében: az azért túlzás, hogy igazán ízletes, úgyhogy maradjunk annyiban, hogy első blikkre nem rossz. Személyes aggályaimat kifejtettem. De tessék inkább megnézni:

Ha mást nem, a füvesek biztos szeretni fogják, bár az is igaz, hogy ők a Duna TV néhai szünetjel halain is remekül elszórakoztak.

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsuka.blog.hu/api/trackback/id/tr3282759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tóta W. Árpád · http://w.blog.hu 2008.01.03. 06:49:29

"Nos, de ha valaki hajlandó leülni a híradó elé, akkor feltételezem, hogy megvan az igénye az autodidakta tájékozódásra"

itt a kruciális tévedés. minek is nézne híradót, aki. már tudja indexről, RSS-ből, SMS-ből, CNN alertből. ez ilyen push-kommunikáció, ráugrunk a nézőre, és na te köcsög, most megtanítjuk a bolognát, addig innen el nem mensz, különben igazolatlan óra.

lopi 2008.01.03. 08:10:36

"Csak az a baj, hogy ahány egyetemi oktatóval beszéltem eddig, az aggodalmak mindig többségben voltak, de annyira, hogy az azzal teli mérlegserpenyő úgy csapódott be a földbe, mint a bajszos (mi más!) magyar legényke a pre-bolognás diplomájából hajtogatott papírrepülővel a Kiskunságba, miután visszahajították Hollandiából eme rajzfilmben."

talan az sem mellekes, hogy van aki ugy tudja, hogy tiszztaban van a dolgokkal, pedig nem - nem elhanyagolhato celszegmens...

he 2008.01.03. 08:10:57

Hol van lenn???

xszolixxx 2008.01.03. 08:48:40

he

Valamiért csakexploerből látszik a videó

undibajsz 2008.01.03. 08:57:49

Youtube a barátod!:) Nem hosszú, mindenesetre kár, hogy elmúltak azok a szép idők, amikor még a magyar bemutatta a diplomáját, aztán örültek neki a külföldön. Bár ez már tényleg elég régen volt, azért most is akadnak ilyen szakok. Meg olyan oktatók, akiknek a neve a diplomamunka belső borítóján bizalomra ad okot szűkebb körökben.

dixipix · http://blogmagazin.hu/ 2008.01.03. 09:10:02

Ha lesz belőle - némi rásegítéssel - virálvideó, akkor nyerő, hanem, akkor nem.

Héttörpe (törölt) 2008.01.03. 09:47:45

Hát ez de kikúrt kajli. Mind a "rajzfilm", mind a félművelt szöveg.

GPé 2008.01.03. 10:02:01

nem szar, az tény, ahhoz képest főleg nem, hogy megrendeléses állami darab. De ettől még nem is jó. Képi világ pipa (de nem több), a tartalomról meg ugye felmerül, a prioritások között hol van ennek a témának a helye? Miközben pl az országban alapproblémák nem hogy kezelve nincsenek de még egy tisztességes állapotfelmérés sem készült. A diplomáink egy fityiszt nem érnek, mert nincs valódi tudás mögöttük (erről az Ericcson, az Intel, stb már 17 nyavalyog az államnak és az egyetemeknek). Nem hogy a holland, de a magyarországi laborban sem tudják alkalmazni a magyar diplomásokat.
Ez a film többet árt, mint használ: azt a látszatot kelti, hogy a diplomáink csereszabatosak - holott ez csak formailag igaz, tartalmilag nem.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.01.03. 10:30:25

jaja. a magyar felsőoktatás egy fostenger.

2008.01.03. 10:42:25

Ez az Árpi gyerek de korán kel, már 3/4 7-kor nekiáll kommentezni :-)

GPé: akkor nem tudom, miért zengenek folyamatosan ódákat a magyar (felső)oktatás szinvonaláról? Hogy kimegy Ámerikába a magyar és tárt karokkal fogadják...

Egyébként ez csak az első epizód, lesz még sok és nyilván nem fontossági sorrendben mutatják be. Valószinüleg azokat veszik előre, amik viszonylag semlegesek és sokan egyetértenek vele.

Szerintem nem rossz, bár ha az összes részben ilyen kockafejű emberkék fognak szaladgálni, az idegesíteni fog.

Onlysuckers · http://onlysuckers.blogspot.com/ 2008.01.03. 10:43:20

De hát ez csak egy mese. A kockafejű magyar legény azt hiszi, hogy majd a bolognai diplomájával határ a csillagos ég és boldogan él, amíg meg nem hal.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2008.01.03. 10:54:49

az első rész tényleg nem lett olyan rossz
sehol egy: "ti meg hazudtok brühühü", "azt írok, amit akarok", "le van szarva", "mocskos keresztények", "a tudomány mindenekfelett" kitétel

biztos tóta írta a forgatókönyvet?
vagy csak azért ilyen visszafogott, mert ezért fizettek is neki, különben nem kap pénzt a véleményéért?

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2008.01.03. 10:55:22

bár az is tény, hogy ettől szerintem senki nem lett okosabb... amennyi információ ebből lejött...

ferenckovacs · http://www.ferenckovacs.com 2008.01.03. 11:02:18

Egyetem és egyetem között is van különbség és akkor ne is beszéljünk arról, hogy egyes szakmák mennyire keresettek vagy mennyire piacképesen oktatják.

A BME Építőmérnöki képzésére járok és szinte biztos, hogy aki ezen a karon végez, mindenki el fog tudni helyezkedni azonnal (van aki már diploma előtt is) és a megszerzett tudást fogja kamatoztatni, akár külföldön is. Sokan voltak kint külföldi egyetemeken és azt sokkal lazábbnak és könyebbnek írják le mint a miénket...
Más egyetemeken vagy szakokon nincs összehasonlításom, de azért leírtam mint egy konkrét példát.

tónibácsi 2008.01.03. 11:18:50

Ormos Mária egyetemi tanár a bolognai rendszerről (heti válasz, interjúból):

\"Ezek szerint nincs kibékülve a bolognai rendszerrel?

- A bolognai rendszerről szerintem árnyaltan lehet csak beszélni, és árnyaltan kellett volna a rendszer bevezetését is kezdeményezni. Az egyetemisták 30-36 százalékát veszik csak fel mesterképzésre, a többi pedig kap erről a hároméves akármiről egy papírt, amivel aztán semmit sem tud kezdeni. Megmaradva saját szakmámnál, ki merem jelenteni, hogy a hároméves képzést igazoló okmány birtokában végzős hallgató nem fog találni olyan állást, amelynek akár távoli köze is lenne a történelemhez, és ugyanez a helyzet a matematika, biológia, kémia, pszichológia stb. esetében is. A másik gond pedig az, hogy egyszerűen képtelen idea, hogy mi majd a két év alatt behozzuk az összes lemaradást. Nem lehet úgy tanítani, hogy innen-onnan összeszedegetünk, aztán valamicskét tanítgatunk. Nem is beszélve arról, hogy eléggé bizonyítja a bolognai rendszer minőségét, hogy Bolognában be sem vezették...

- Állítólag európai elvárásoknak tettünk eleget...

- Miután már annyit bosszankodtam, megkerestem a bolognai szerződés eredeti szövegét, hogy legalább értsem, miről is van itt szó. Abban pedig az állt, hogy az egyetemen az elsődleges alapszintű képzésnek legalább három évig kell tartania. Vagyis nem mondja azt, hogy feltétlenül három évig kell tartania. Ezt a legtöbb helyen Európán belül úgy értelmezték, három év és punktum! Erre egyszerűen nem tudok más magyarázatot találni, mint az anyagi érdeket. Miért kellett hozzányúlni a régi rendszerhez? Azért, mert három évet sokkal kényelmesebb az államnak fizetni, mint négy-öt évet. Ez persze csak egy feltevés, nem tudom bizonyítani, de más logikát nem vagyok képes felfedezni.

- Az egyetemek átálltak az új rendszerre. Lehet még valamit tenni?

- Erre csak azt tudom mondani, hogy az egyetemisták tudásbeli színvonalának csökkenése, a bolognai rendszer hatásai mindenképpen kutatásokat érdemelnének. Ennek a dolognak utána kell nézni, mert ez így nem normális. \"

Hendrick 2008.01.03. 11:54:39

A "bolognai bolondság" (egy egyetemi oktatóm) gyakorlatilag senkinek sem tetszik. Egyszerűen pénzspórolás és ürügy arra hogy a bölcsészkarok gyre közelebb kerüljenek a megszűnéshez mert mostmár
a mesterképzést akár egy helyre is lehet tenni, pl. Elte lobbizik azért hogy filozófia mesterképzés csak ott lehessen...

A bolognai rendszer a pénzügyi elit érdekeit szolgálja nem a tudásét, ha ennek a szónak van még valami értelme...
A kormány meg -aki eddig nem vette volna észre- hülyének, baromnak néz minket és lasan vályúból etet...legközelebb Ganxta Zoli fog énekelni arról hogy milyen jó az ami nem is jó?

akadék 2008.01.03. 12:04:24

Ha ennek a sorozatnak tényleg az az értelme, hogy megértsük mi miért úgy működik nálunk ahogyan, akkor én arról is kérek egy magyarázó részt, hogy miért van az,hogy nálunk nem az iskolai végzettség,szakértelem dönti el kiből lesz szakértő, tanácsadó, akármilyen politikus (vagy forgatókönyvíró) hanem az,hogy éppen melyik oldalhoz húz, kik a haverjai. Egy rész pedig szólhatna arról, mit jelent a közszolgálatiság, belefér-e egy műsor, amiben a kormány intézkedéseit magyarázzák,csak pro? Amúgy szerintem arra pont jó ez a rajzfilm amire kitalálták.
( ha Árpád történetesen egy végzett forgatókönyvíró és nem jó kormánykapcsolatai miatt kapta a melót,akkor bocs a célzásért)

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2008.01.03. 12:25:28

Helló! No, kicseréltem a youtube-os videóra a Magyar Tévés média playert.

"ráugrunk a nézőre, és na te köcsög, most megtanítjuk a bolognát, addig innen el nem mensz, különben igazolatlan óra."

ezt értem én, de mondd Árpád: Miért pont a híradó? mindjárt átnézem a magyar tévé műsostruktúráját, hogy hozzak valami javaslatot. Persze itt van ez a probléma, hogy az m1-nek alig van nézett műsora, tudtommal (jó, kéthetent szerdán a Bajnokok Ligája).

Az Ormos Mária interjút köszönöm! anno én is olvastam, jó az.

"ha Árpád történetesen egy végzett forgatókönyvíró és nem jó kormánykapcsolatai miatt kapta a melót" Miért, ez a kettő szerinted kizárja egymást? persze nem végzett forgatókönyvíró, hanem egyszerűen faszán ír, úgyhogy ezzel nincs problémám. Gyurcsányék vele dolgoztatnak, Orbánék meg Nemeskürty Istvánnal :D :D

_UnderCover_ 2008.01.03. 19:41:49

Árpád nem ír faszán. Maradjunk ennyiben.

Hendrick 2008.01.03. 20:01:00

még jó hogy Nemeskürty sem. De nem mindig az Orbánékhoz kell igazodni...

gege 2008.01.04. 19:32:08

Szerintem egész jó, akit meg érint személyesen, az gondolom nem ebböl fog tájékozódni.:))))
Azt mondom kezeljük ezt a helyén: 3 percben, röviden és közérthetően, ez a fontos.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2008.01.09. 04:22:31

a harmadik nyugdíjasos, és az ötödik feketegazdaságos rész tetszett. a negyedik, ami a tömegközlekedésről szólt, hát azt a bő kétmilliót igazán odaadhatták volna a rákos kisfiúknak, mert nagyon semmitmondó volt, ez volt az albis konszenzus.

GPé 2008.01.14. 11:03:16

www.mtv.hu/videotar/?id=14343
a mellékelt video egy kis hazai körkép Magyarország esélyeiről. A bolognai rendszer kritikája a legvégén.

Louo 2008.01.17. 10:11:28

Nem rossz ez a sorozat, sőt valószínűleg a legjobb, amit népokítás címén csináltak eddig.

Azt hiszem, botorság konkrét információkat várni ezektől a kis etüdöktől, mert inkább szemléletet akar adni, mintsem tájékoztatást.

Szerintem sem megfelelő a sugárzás ideje viszont.
Inkább a Híradó után kellene leadni. A Sport és az Időjárás között, azt sokan megvárják. A Barátok és tsa műsorok tájékára azért nem tenném, mert pl. szappanoperát vagy reality-t azért néz az ember, hogy ne kelljen szinte semmit befogadnia, kvázi így pihenteti az agyát. Szóval akkor terméketlen talajra hullana a tv-s tudás.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.02.02. 02:41:52

ez a modern képmesék szimpla kormánypropaganda, annak is elég gyatra, de hát ezektől az ócskaságot már megszoktuk. ja, és néhol ondorítóan hazug is. pont.

KGX 2009.02.16. 20:25:32

Én egész népemet fogom-majd elengedem.
süti beállítások módosítása